Yak 55 Rc-Factory

Taky vás už nebaví jen tak poletovat? Zkuste létat akrobacii nebo si o tom aspoň tady povídat.
Odpovědět
Zpráva
Autor
mac

Re: Yak 55 Rc-Factory

#211 Příspěvek od mac »

Mne taha doprava...
krwell

#212 Příspěvek od krwell »

aha, tak mě ne, jak normálně, tak na zádech mi to lítá pěkně rovně
bub60

#213 Příspěvek od bub60 »

mac píše:Mne taha doprava...

Podívej se jestli máš tu přepážku vyosenou. Trub je už udělaný na to správné vyosení.
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od pikus 1 »

bub60 píše:

Podívej se jestli máš tu přepážku vyosenou. Trub je už udělaný na to správné vyosení.

Přesně tak, trup je vyosen 100%.... (řeže to mašina)
Otázkou je jestli mot. přepážku zalepil tak, aby všude "dosedla"... a vůbec jestli má rovný éro a směrovku v "0" :wink:
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
bub60

#215 Příspěvek od bub60 »

Nejsem odborník, ale kdyby jsi motor neměl vyosený, tak by ti to mělo zatáčet do leva.
Zkus ještě letět bez motoru, jestli poletí rovně. Pokud jsem napsal blbost, tak ať mě někdo zkušenější opraví. :?
Honza.V

#216 Příspěvek od Honza.V »

Asi už to někdo z vás četl, ale radši to sem přidám znova, kdyby to někomu pomohlo.
Takhle trimuji letadla já a ještě nikdy se mi nestalo aby něco letělo křivě.

1) při kolmém pádu dolů vytrimuji výškovku
2) při kolmém pádu dolů vytrimuji směrovku
3) poté při kolmém letu nahoru zjistím jestli letadlo letí samo rovně, jestli uhýbá tak je špatně vyosený motor. Motor může být vyosený špatně jak do stran ale i nahoru nebo dolu. Tuto vadu lze odstranit a) vypodložením motoru, a nebo za b) seřízením pomocí mixů na vysílači, tak že do plného plynu přidáme buď výškovku nebo směrovku podle potřeby.

4) když model letí rovně nahoru i dolu přejdeme k bodu seřízení těžiště, ve vodorovném letu model letí rovně je těžiště správně. Jestli model padá na předek tak je těžiště moc vepředu a je zapotřebí ho posunout do zadu, posuneme baterky dozadu nebo v horším připadě přidáme trochu váhy do zadu na ocas.
Jestli letadlo je lehké na předek a vyplouvá potřebuje závaží do předu.

5) Letadlo je sice skoro seřízeno a můžete s ním spokojeně létat, ale jestli chceme aby nám letadlo letělo naprosto rovně tak také je dobré zkontrolovat nožový let a popřípadě namixovat.
když model letí v noži za podvozkem tak potřebujeme namixovat přitaženou výškovku do směrovky, v opačném připadě obráceně.

U některých modelů se může stát že se budou v nožovém letu přetáčet, to se řeší předěláním vzepětí, ale to se u EPP nestává.
mac

#217 Příspěvek od mac »

Lietadlo je rovne a prepazka je zalepena jedinym moznym sposobom. Dal som dnes treti let, aby som sa uistil, a motor definitivne trebalo vyosit dolava oproti povodnej polohe. Jedina moznost je vybrat motor, fixovat nan podlozku a motor dostat naspat. Dalsi let uz ok. Pisem to sem koli tomu, ze pristup je zly a mozno to niekomu pomoze a motor kryt zalepi az po..
mac

#218 Příspěvek od mac »

Dnes som dal konecne 4 plnohodnotne lety s jakom v uplnom oleji, lietadlo je vyborne, daju sa lietat aj rovnejsie obraty /predtym poryvy/. Zmiesane pocity vystriedala spokojnost, este uvazujem vystuzit jemne smerovku uhlikovymi pasnicami, pri rychlych nozovych letoch mam pocit ze jej musim davat viac, ci sa uz nedeformuje, ale mozno je to blbost, vzhladom na celkovu tuhost lietadla..
LV
Kontaktovat uživatele:

#219 Příspěvek od LV »

bub60 píše:Nejsem odborník...

Zato mac je. Určite patrí medzi 10 najlepších 3D pilotov na slovensku. Ako sa zalietava samozrejme vie. Dúfam, že vaše rady prežil bez ujmy na zdraví :mrgreen:
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
INDiGEN

#220 Příspěvek od INDiGEN »

Ahoj koupil jsem si tohoto YAKa 55 v setu ale u motoru nebyl unašeč, jaký mám koupit ? hřidel je 3.17mm a středová díra vrtule 3.00mm, a kam umístit regulátor ? dík :-)

motor
http://www.rc-factory.cz/detail.php?id=406

vrtulka
http://www.rc-factory.cz/detail.php?id=150
- TGY 9X- RCF YAK-55 (dead)- RCF Edge 540T HotRed- HK Q450 (Quad)
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od Honza71 »

máte nějaké reference na ten motor co teď nabízí RCF (cobra 2213) ? je to jeden z mých horkých kandidátů na osazení RS352, ale ani na YT není nikde žádné video, nemám předestavu jak to může lítat.
co mne docela udivuje, že je tomotor řady 2213 a rozměry jsou 27,5x30, většinou je to něco kolem 32-33 mm.

díky

H
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#222 Příspěvek od Honza71 »

Honza.V píše:Asi už to někdo z vás četl, ale radši to sem přidám znova, kdyby to někomu pomohlo.
Takhle trimuji letadla já a ještě nikdy se mi nestalo aby něco letělo křivě.

1) při kolmém pádu dolů vytrimuji výškovku
2) při kolmém pádu dolů vytrimuji směrovku
3) poté při kolmém letu nahoru zjistím jestli letadlo letí samo rovně, jestli uhýbá tak je špatně vyosený motor. Motor může být vyosený špatně jak do stran ale i nahoru nebo dolu. Tuto vadu lze odstranit a) vypodložením motoru, a nebo za b) seřízením pomocí mixů na vysílači, tak že do plného plynu přidáme buď výškovku nebo směrovku podle potřeby.

4) když model letí rovně nahoru i dolu přejdeme k bodu seřízení těžiště, ve vodorovném letu model letí rovně je těžiště správně. Jestli model padá na předek tak je těžiště moc vepředu a je zapotřebí ho posunout do zadu, posuneme baterky dozadu nebo v horším připadě přidáme trochu váhy do zadu na ocas.
Jestli letadlo je lehké na předek a vyplouvá potřebuje závaží do předu.

5) Letadlo je sice skoro seřízeno a můžete s ním spokojeně létat, ale jestli chceme aby nám letadlo letělo naprosto rovně tak také je dobré zkontrolovat nožový let a popřípadě namixovat.
když model letí v noži za podvozkem tak potřebujeme namixovat přitaženou výškovku do směrovky, v opačném připadě obráceně.

U některých modelů se může stát že se budou v nožovém letu přetáčet, to se řeší předěláním vzepětí, ale to se u EPP nestává.

budu nyní zalétávat RS352 - teoreticky to mám zmáknutné, ale praktické zkušenosti se seřízením akrobat moc nic :wink: Toto zde popsané HonzouV. je mi naprosto jasné a logické, jen drobný dotaz k bodu 1) Při kolmém pádu vytrimuji výškovku.
ROzumím, že před seřizováním těžiště je nutné mít nejdříve perfektně nastavenou výškovku a poté si začnout hrát s těžištěm, zní to logicky. ALE ... když trimuji výškovku při kolmém pádu, chování modelu je také ovlivněno i nastavením těžiště. Jak tedy poznám, že mi model začne například "vyplouvat" pro to, že mám špatné těžiště nebo proto, že mám nevhodně nastavenou výškovku?

díky, H
rafa242

#223 Příspěvek od rafa242 »

Nevidím spôsob ako by ťažisko ovplyvňovalo model pri kolmom páde keďže lietadlo padá po čumáku kolmo dole, čiže pozdĺžna os trupu je zhodná s osou pádu, a ty ťažisko v podstate posúvaš len po tejto ose. Mne z toho logicky vyplýva že kým ho posúvam v rámci prvej polovici modelu, čiže model bude mať stále tendenciu ísť dolu čumákom, tak na rovnosť tohto pádu má vplyv len poloha kormidiel.
Honza71
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od Honza71 »

no to si právě úplně nemyslím. nechci dělat chytrýho, já nejsem nijak zkušený, ale dokonce zde na rcmanii jsem to někde četl, že těžiště na to má vliv a dokonce je to jeden ze způsobů seřizování těžiště ... jestli si dobře pamatuji, říká se tomu "dive test".
pamatuji se, že jsem viděl i ručně malovaný obrázek některého přispěvovatele, kde maloval jak se chová model při dive testu když je těžiště OK, když je přiliš vpředu a naopak vzadu.
nicméně už nevím, zda se dá aplikovat i na akrobatické modely nebo zda se jedná spíše o větroně ???
mac

#225 Příspěvek od mac »

..vetrone.
Odpovědět

Zpět na „Akrobacie a 3D létání“