náhrada za 12V PB - lipol, life, lion?

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Zpráva
Autor
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

náhrada za 12V PB - lipol, life, lion?

#1 Příspěvek od Vita_Valke »

vymejšlel někdo náhradu za klasickou PB baterku? Už mě nebaví kupovat každý rok nový olovo do motorky, protože výrobce moto je pablb a ta baterka tam leží a prostě pomalu teče, leptá plasty a za pár měsíců už ani nenastartuju, napadlo mě si spájet 4S lipol nebo 5S Life, stačilo by tak 4-5Ah existuje nějaký obyčejný BMS nebo to nemá třeba u těch life řešit? určitě nejsem první koho tohle napadlo :)
T-Rex 700E, Tarot 450 Pro, Blade mSR
EasyStar, Freeair-Mustang, Clik!
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

Re: náhrada za 12V PB - lipol, life, lion?

#2 Příspěvek od Nakadah »

Kdyz vyresis jiny algoritmus nabijeni tak proc ne :) ale posadit tam neco jineho jako primo nahradu nejde. Neuvazoval si nad "gelovkou" ? Nak
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Vita_Valke »

právě že něco jako gelovku tam mám ale prej je to jen obyčejná kyselinová kde je nějakej hadr kterej to rozleptá a vytvoří to gel, ale stejně to rosí, sem se zakecal s prodavačem ve vartě asi hodinu a prej žádná PB baterka není stavěná na dlouhodobý provoz na ležáka i kvůli odvětrávacímu ventilku

právě ten algoritmus dobíjení potřebuju vyštudovat, zatím to vypadá že to dobíjí 14,4V a víc ani ťuk takže to pak regulátor asi odpojuje, však ta PB by se taky přebíjela

asi si spíchnu nějaký zkušební 4S lipol a nechám jí tam chvilku provozovat s voltmetrem a budu študovat jak se to chová

je tam totok: http://www.scootland.cz/zbozi/rms-regul ... ople-ciak/
JMalik

#4 Příspěvek od JMalik »

Vita_Valke píše:vymejšlel někdo náhradu za klasickou PB baterku? Už mě nebaví kupovat každý rok nový olovo do motorky, protože výrobce moto je pablb a ta baterka tam leží a prostě pomalu teče, leptá plasty a za pár měsíců už ani nenastartuju, napadlo mě si spájet 4S lipol nebo 5S Life, stačilo by tak 4-5Ah existuje nějaký obyčejný BMS nebo to nemá třeba u těch life řešit? určitě nejsem první koho tohle napadlo :)

Do Motorky dávej gelovku.
Výrobce moto aku není pablb a předpokládá, že s tím aspoň občas vyjedeš a přes zimu to vyndáš ven. Budeš si to kontrolovat na nabíječce a nenecháš to vybít na kaši. Potom nebudeš mít absolutně problém.
(Ještě malé doporučení. Předpokládám, že máš "Rejži". Nestav to vedle Harlejů, protože Ti to shodí ze stojánku :wink: )
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
JMalik

#5 Příspěvek od JMalik »

Vita_Valke píše:.............sem se zakecal s prodavačem ve vartě asi hodinu a prej žádná PB baterka není stavěná na dlouhodobý provoz na ležáka i kvůli odvětrávacímu ventilku

Tak se toho vola zeptej, co se montuje do letadel.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Woita
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Woita »

Taky mě to zajímá - do skutra,
díval jsem se na toto:
http://i4wifi.cz/lifepo4-battery-pack-1 ... d1888.html
... zajímavý parametry, např. "životnost nejméně 10 let", atd.
Psal jsem tam na podporu, odpověděli mi úplně z cesty (radili trakční baterii asi 200 AH - a to věděli že je to do skutru), pak se mi ozvali telefonem, ale zase ten poradce mluvil z cesty. Prý by to nesneslo proud startéru (ale ten startér ve velikosti běžného motoru do letadla :-)))
Tak nevím... To napětí by snad mohlo být... Nechceš být průkopník a zkusit ji?
Ve skutrech jsou regulátory s omezením napětí tak, aby se nezničila gelová Pb baterie. Tahle má nabíjecí napětí max. 14,6V, to by šlo...
A pokud vím, LiFePo baterky snesou dosti hrubé zacházení i co se týká nabíjení.
Kvalitní gelovka stojí také tolik a toto by mě přišlo jako super řešení...

A kromě toho,LiFePo jsou velmi bezpečné - nehoří, nebouchají... na rozdíl od LiPol.
FrSky Horus, letadla, heli+koptéry.
http://rc.ludl.cz
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Vita_Valke »

to nevim co se montuje do letadel, ale byl to zasloužilý šedivý pán co dělal 30 let ve vartě a tohle mi řek, prostě v PB už memám důvěru a 4 kus se mi moc kupovat nechce, přez zimu baterka funguje, mám jí v kotelně na záložním zdroji ke kotlovýmu čerpadlu a prohazuju je takže má režim v teple domova, lepší zacházení už snad mít nemůže :)

jaký to olovo bys doporučil?
měl jsem tam: http://www.baterieonline.cz/baterieonli ... h-YTX7A-BS

teď tam mám tohle: http://www.scootland.cz/zbozi/rms-baterie-6ah-ytx7a-bs/

po změření má 800mA a je totálně vyteklá, takže to zatim řešim start na 3článek a okamžité odpojení
Woita
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Woita »

JMalik píše:(Ještě malé doporučení. Předpokládám, že máš "Rejži". Nestav to vedle Harlejů, protože Ti to shodí ze stojánku :wink: )

Není skutr jako skutr... Můj je extrémní tuningová záležitost, původně Italská, jenom tachometr do něj stál tolik jako žádný "Rejže skutr" dohromady. Nejrychlejší vozidlo ve městě, toho nikdo ze stojánku neháže 8)
... a tuning motoru mi na něm dělal mistr republiky pan Velikovský :roll:
JMalik

#9 Příspěvek od JMalik »

Doporučuji ti Yuasa gelovku.
Dokráčej k prodejci, změř si kastlík a dej pozor na to jak jsou situované vývody plus a mínus. Existují obě verze uspořádání vzhledem k geometrickým rozměrům.
Nesmíš to nabíjet velkým proudem jako kyselinové aku, nesmíš to podvybít. To už Ti sdělí prodejce.
Nabíjet to lze malým proudem tou primitivní nabíječkou co Ti k tomu doporučí, nebo prakticky jakoukoliv modelářskou nabíječkou, která umí Pb.
JMalik

#10 Příspěvek od JMalik »

Woita píše:
JMalik píše:(Ještě malé doporučení. Předpokládám, že máš "Rejži". Nestav to vedle Harlejů, protože Ti to shodí ze stojánku :wink: )

Není skutr jako skutr... Můj je extrémní tuningová záležitost, původně Italská, jenom tachometr do něj stál tolik jako žádný "Rejže skutr" dohromady. Nejrychlejší vozidlo ve městě, toho nikdo ze stojánku neháže 8)
... a tuning motoru mi na něm dělal mistr republiky pan Velikovský :roll:

Není to amíkovský H. Nezajímá je, co ten italský pojídač špaget stvořil a kolik to stojí. Nestav to vedle nich :wink:
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Vita_Valke »

na jaře jí dám do moto a v září ji vyhodím jako zbylý 3 údajný gelovky... ja fakt už nevim...
Woita
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Woita »

Vita_Valke píše:na jaře jí dám do moto a v září ji vyhodím jako zbylý 3 údajný gelovky... ja fakt už nevim...

Pravdu máš s tím "údajný gelovky". Ale jsou i opravdické gelovky, dobré dělají třeba Bull, ale jsou drahé, blíží se to 2k a stejně za 2 - 3 roky jsou v kopru. Právě proto mě láká experiment s LiFePo, ale moc nesedí napětí, tak nevím abych nešlápl vedle. Ten můj skutřík má dost kompresi a otočí s ním jen baterka co dokáže dát slušný proud. Dva roky stará Pb už ne :cry:
Vita_Valke
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Vita_Valke »

já burgmana 250ku natočim 2200mA trojčlánkem přez čínské deany a ani se konektor neohřeje, takže bych neměl strach o nějaký velký proudy, v modelu to dostává horší záhul
igorb

#14 Příspěvek od igorb »

Velka zlta 4clankova lifepo4 ako uz bolo spomenute, chova sa to ako olovo, len to treba obcas naladovat na 17V aby sa to trochu vybalancovalo, pouzivam to na nabijanie lipoliek na letisku 3 rok bez viditelnej zmeny v kapacite alebo prudoch ... na rzodiel od olova vydrzi daleko viac cyklov, nepada to pod prudom na hubu, da sa vydojit skoro 100% papierovej kapacity prudmi az 10C (olovo tak s biedou 50%), stoji to tak 2x tolko, vazi polovicu ... najmensia je tusim 20Ah
coro

#15 Příspěvek od coro »

Nerieš prúd ale napätie.
12V olovo je pekne rovnaké ako 4s A123 (nepíšem že "nejaké" LiFe ale píšem A123).
Ak to nabíja na 14,0 až 14,4V tak je všetko dokonale OK, ak nie skús si dať posunúť napätie nabíjania.
Oplatí sa občas skontrolovať napätia článkov či náhodou netreba zrovnať, ale inak nič - je to ako olovo len to nemäkne.

Nejaká hračka čo sa pichne na servisný konektor a ukáže napätia by neuškodila, pre istotu - napr http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=22693 (má to tak 2x3 centimetre..ale nie je to vhodné na trvalé pripojenie k baterke, žerie to prúd z prvého článku! takže len pripojiť, pozrieť a zas vytiahnuť!)

Ak sa Ti zdá 2300mAh málo (žeby tam žral nejaký alarm??) tak sa to dá dať paralelne alebo kúpiť aj články vyššej kapacity (do elektromobilov..)
- ale mám dve autá a túto zimu som štartoval obidve z 4s 1p 2300mAh sady viackrát - jedno je 2,2 benzín a druhé 2,0 diesel. (samozrejme ale ak majú elektriku startujú normálne hneď na zatočenie, nie je to na točenie dozblbnutia naprázdno!)
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“