Multiplex FunCub
Re: Multiplex FunCub
Já mám klapky od jední krajní polohy k druhé
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
V manuálu máš napsaný o kolik "pootočit" páku na servech klapek z nulové polohy tak aby si dosahoval správných výchylek. (obrázek 23)rtomecek píše:Mel bych dotaz ohledne zapojeni klapek a serv.
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Obrazek 23 jsem videl, ale porad mi to neni jasny. Jestli jsem ten obrazek spravne pochopil, pak by klapky vyuzivaly pouze 30% drahy serva. A to mi prijde malo...
Axial SCX10, Axial Wraith, Tamiya Scania R620, Kyosho MiniZ MR03, Beta 1400, DJI F550
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
rtomecek píše:Obrazek 23 jsem videl, ale porad mi to neni jasny. Jestli jsem ten obrazek spravne pochopil, pak by klapky vyuzivaly pouze 30% drahy serva. A to mi prijde malo...
Může to vypadat nějak takto:
No, já mám taktéž DX7, klapky připojené na třipolohový přepínač.
Servomonitor na rádiu ukazoval -100 / 0 / +100
Udělal jsem to takto: Sundat páku ze serva, servo do polohy -100, nasadit páku pod úhlem 70° (tak jak je na obrázku o příspěvek výše). V této poloze nasadit táhlo a utáhnout blimp ovládání klapek tak, aby byly klapky "zatažené".
Ve druhém kroku jsem udělal to, že jsem upravil "výchylky" třípolohového přepínače. Původní -100 / 0 / +100 mi nevyhovoval. Změnil jsem to myslím na -100 / -30 / +100.
To mi v praxi ale také nevyhovovalo, takže momentálně to mám -100 / -50 / -10. Čili nevyužívám plnou dráhu serva, ale vyhovuje mi to stylům létání. -100 jsou zatažené klapky, -50 jsou klapky trošku dolů - super na přistání. Těch -10 mám spíš na blbnutí. V téhle poloze jsou klapky vyklopené o nějakých 75°.
Servomonitor na rádiu ukazoval -100 / 0 / +100
Udělal jsem to takto: Sundat páku ze serva, servo do polohy -100, nasadit páku pod úhlem 70° (tak jak je na obrázku o příspěvek výše). V této poloze nasadit táhlo a utáhnout blimp ovládání klapek tak, aby byly klapky "zatažené".
Ve druhém kroku jsem udělal to, že jsem upravil "výchylky" třípolohového přepínače. Původní -100 / 0 / +100 mi nevyhovoval. Změnil jsem to myslím na -100 / -30 / +100.
To mi v praxi ale také nevyhovovalo, takže momentálně to mám -100 / -50 / -10. Čili nevyužívám plnou dráhu serva, ale vyhovuje mi to stylům létání. -100 jsou zatažené klapky, -50 jsou klapky trošku dolů - super na přistání. Těch -10 mám spíš na blbnutí. V téhle poloze jsou klapky vyklopené o nějakých 75°.
takze jestli jsem to vse dobre pochopil, melo by to byt takto: http://rtomecek.rajce.idnes.cz/Multiplex_FunCub#P1000717.jpg. Pak uz si jen pohrat s vysilackou.
Diky vsem za rady...
Diky vsem za rady...
Axial SCX10, Axial Wraith, Tamiya Scania R620, Kyosho MiniZ MR03, Beta 1400, DJI F550
V zásadě to máš v pořádku.
Jak jsi už psal, když jsou klapky zatažené, není důvod, aby bylo servo ve středové poloze. Naopak, když jsou klapky zatažené, nechť je servo v koncové poloze (nutno natočit přes rádio nebo přes sofistikovaný servotester, nicméně doporučuju to udělat přes rádio). Taktéž se mi zdá, že páka na servu nesvírá oněch 70°. To by nemusel být až tolik problém. Nicméně, je potřeba dát pozor, aby ti konec táhla nepíchal do klapek při jejich vyklopení. Přečuhuje přes blimp docela dost. Dále vidím, že jsi použil originální páky serv. Dle manuálu k Funcubu tam mají být delší. Já jsem páky serva prodlužoval.
Jak jsi už psal, když jsou klapky zatažené, není důvod, aby bylo servo ve středové poloze. Naopak, když jsou klapky zatažené, nechť je servo v koncové poloze (nutno natočit přes rádio nebo přes sofistikovaný servotester, nicméně doporučuju to udělat přes rádio). Taktéž se mi zdá, že páka na servu nesvírá oněch 70°. To by nemusel být až tolik problém. Nicméně, je potřeba dát pozor, aby ti konec táhla nepíchal do klapek při jejich vyklopení. Přečuhuje přes blimp docela dost. Dále vidím, že jsi použil originální páky serv. Dle manuálu k Funcubu tam mají být delší. Já jsem páky serva prodlužoval.
MULTIPLEX - FUNCUB
Dobrý den,
mám FunCub-a hotového a po prvních několika zalátávacích letech s přistáním na asfaltovou přistávací plochu. Letový projev bez jakýchkoliv připomínek-IA* MULTIPLEX co říci více. ALE podvozek a ostruha jedna katastrofa. Při přistání ero skáče jako trefené před chvílí narozené podsviňče.
Je pravdou, že jsem použil silnější LiPolku (2500 mA). Nohy podvozku se rozjíždí všemi směry a ostruha se po druhém přistání ohnula do boku. (Dodaný drát na ostruhu průměr 1,2mm, a podvozek již naohýbaný. prům drátu 2,1 mm) Prosím, máte někdo nějaké jednoduché konstukční ozkoušené vylepšení? Nabidněte. A propos. Přistání bylo jak do peřin, žádný bouchanec. Děkuji.
mám FunCub-a hotového a po prvních několika zalátávacích letech s přistáním na asfaltovou přistávací plochu. Letový projev bez jakýchkoliv připomínek-IA* MULTIPLEX co říci více. ALE podvozek a ostruha jedna katastrofa. Při přistání ero skáče jako trefené před chvílí narozené podsviňče.
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
Tuningu podvozku je několik variant:
- další napruženej drát přismrštěnej vedle původního podvozkového smrštovačkou
- varianta s pružinkou a napínacím lankem
- odpružená varianta
- drátělný letovaný podvozek
ohledně ostruhy nejspíš nezbývá než vyměnit za nějakou sofistikovanější.
- další napruženej drát přismrštěnej vedle původního podvozkového smrštovačkou
- varianta s pružinkou a napínacím lankem
- odpružená varianta
- drátělný letovaný podvozek
ohledně ostruhy nejspíš nezbývá než vyměnit za nějakou sofistikovanější.
Myslíte že mohu použít baterky hyperion 2100 2S do funcuba? Popřípadě jakou vrtuli, motor a regulátor byste mi doporučili?
- koulinek
- Kontaktovat uživatele:
mikej561 píše:Myslíte že mohu použít baterky hyperion 2100 2S do funcuba? Popřípadě jakou vrtuli, motor a regulátor byste mi doporučili?
Spíš 2200 a 3S ty baterky, vrtule podle toho co chceš létat APC od 11x5,5 až k 13x4, régl tak 40-60A a motor 800-1000kv podle vrtule. Existuje hodne zcela konkrétních setupů, záleží taky dost na tom kolik si ochoten do toho vrazit.
Do FunCuba pouzivam 3S 2200mAh (stejne jako do Bety 1400), motor jsem na doporuceni zakoupil Turnigy D3542/6 1000KV Brushless Outrunner Motor z HK a regl jsem nakonec kvuli silnejsimu BECu koupil FOXY R-45SB.
Ja mám motor Foxy 3014/niečo + regulátor foxy 45A a aj napriek hmotnosti cca 200g navyše po nastriekaní žltou pekne zavisí na vrtuli a rezerva výkonu je celkom dostačujúca, /no už nie na odlet z visenia/.
Baterka 3S 2650mAh úplne v pohode, skúšal som aj s dovážením hmotnosti na cca. 3000mAh baterku a nebol žiadny rozdiel, takže keďže nechcem šetriť hmotnosťou pre visenie na vrtuli pol metra nad zemou tak si nejakú 3000mAh baterku zaobstarám. S miestom na baterku problém nie je a funcubkovi nejako zmeny ťažiska vôbec nevadia keď sa človek trochu prizabudne /1800, 2200, 2650mAh baterky/.
Baterka 3S 2650mAh úplne v pohode, skúšal som aj s dovážením hmotnosti na cca. 3000mAh baterku a nebol žiadny rozdiel, takže keďže nechcem šetriť hmotnosťou pre visenie na vrtuli pol metra nad zemou tak si nejakú 3000mAh baterku zaobstarám. S miestom na baterku problém nie je a funcubkovi nejako zmeny ťažiska vôbec nevadia keď sa človek trochu prizabudne /1800, 2200, 2650mAh baterky/.
Je to první model který jsem skládal, ale postupoval jsem podle návodu a letadlo lítá naprosto perfektně. Dnes byl první zálet.
Když jsem dal baterii 3S 2200mAh úplně dopředu, tak je letalo přesně vyvážené. Přepážku motoru jsem nastavil podle návodu - šrouby- 3mm nahoře a 1,5 mm dole, jen jsem musel napravo přidat asi 2mm nahoru i dolu, protože přepážka nebyla nalepena úplně rovně na obou stranách a vrtule směřovala trochu do strany a letadlo lehce uhýbalo. Po tomto zákroku letí Funcub na půl plynu úplně rovně a při přidání pak jde do stoupání. Proto si myslím, že když se neudělá chyba a postupuje se podle návodu tak tenhle model prostě lítat musí.
Po létání s větroněm musím ještě vypilovat přistávání
Když jsem dal baterii 3S 2200mAh úplně dopředu, tak je letalo přesně vyvážené. Přepážku motoru jsem nastavil podle návodu - šrouby- 3mm nahoře a 1,5 mm dole, jen jsem musel napravo přidat asi 2mm nahoru i dolu, protože přepážka nebyla nalepena úplně rovně na obou stranách a vrtule směřovala trochu do strany a letadlo lehce uhýbalo. Po tomto zákroku letí Funcub na půl plynu úplně rovně a při přidání pak jde do stoupání. Proto si myslím, že když se neudělá chyba a postupuje se podle návodu tak tenhle model prostě lítat musí.
Po létání s větroněm musím ještě vypilovat přistávání