Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno

Jaký motor a regulátor používáte?

Originální motor
49
44%
Originální regulátor
34
30%
Regl. Turnigy 20A
0
Žádná hlasování
Regl. Turnigy 25A
3
3%
Regl. Turnigy 30A
7
6%
Jiný regl. 20A
0
Žádná hlasování
Jiný regl. 25A
5
4%
Jiný regl. 30A
7
6%
Motor CD2826/6 z HC
1
1%
Jiný motor
6
5%

Celkem hlasů: 112

Zpráva
Autor
Ditys

Re: Beta 1400 - souhrn a nová diskuze

#211 Příspěvek od Ditys »

Taky mně pípala, byla upadlá anténa uvnitř přijímače. Kupodivu se s tím pořád dalo lítat
Beta 1400, Wolf 450ME, Kestrel 500, Turnigy 9X V2, Turnigy Accucell 6
Digis
Kontaktovat uživatele:

#212 Příspěvek od Digis »

Pánové Beta lítá jak lítá ne proto, že by měla špatnou konstrukci a nebo malou vrtulku, lítá tak proto, že má špatnou elektroniku, konkrétně regulátor. Já to tady psal už několikrát, že to je s kvalitnějším regulátorem jiný letadlo, ale je asi lepší udělat do trupu zářez /porušit pevnost trupu/ a dát větší vrtulku za pár korun než udělat něco s elektronikou. když budete mít mizernou elektroniku v čem koliv, tak můžete dělat co chcete a nikdy to nebude ono. Hodně lidí , hlavně začátečníků elektroniku podceňuje a snaží se na ní co nejvíc ušetřit, ale opak je pravdou. Nemusím hned dávat do EPPčka za 1500,- serva Futaba, ale dát tam něco odskoušenýho v rozumné cenové kategorii. Základní pravidlo je vyhnout se setové elektronice u laciných modelů /já bych se vyhnul i u drahých/. Jistěže celková cena může být vyšší, než za jakou ji prodává prodejce, ale zcela jistě to bude jiný stroj. Navíc kvalitní elektroniku můžete použít i v dalším modelu. Prostě všechno něco stojí a RC modelařina stojí hodně, protože ta Beta a vysílačka Cadet, to je jen první krok.

A ještě jedna poznámka, uvědomme si, že Beta je školní tréninkový větroň a když ji odlítám, koupím si něco lepšího a nedělám z ní stíhačku či akrobata. :wink:
postylion
Kontaktovat uživatele:

#213 Příspěvek od postylion »

Digis píše:Pánové Beta lítá jak lítá ne proto, že by měla špatnou konstrukci a nebo malou vrtulku, lítá tak proto, že má špatnou elektroniku, konkrétně regulátor. Já to tady psal už několikrát, že to je s kvalitnějším regulátorem jiný letadlo, ale je asi lepší udělat do trupu zářez /porušit pevnost trupu/ a dát větší vrtulku za pár korun než udělat něco s elektronikou. když budete mít mizernou elektroniku v čem koliv, tak můžete dělat co chcete a nikdy to nebude ono. Hodně lidí , hlavně začátečníků elektroniku podceňuje a snaží se na ní co nejvíc ušetřit, ale opak je pravdou. Nemusím hned dávat do EPPčka za 1500,- serva Futaba, ale dát tam něco odskoušenýho v rozumné cenové kategorii. Základní pravidlo je vyhnout se setové elektronice u laciných modelů /já bych se vyhnul i u drahých/. Jistěže celková cena může být vyšší, než za jakou ji prodává prodejce, ale zcela jistě to bude jiný stroj. Navíc kvalitní elektroniku můžete použít i v dalším modelu. Prostě všechno něco stojí a RC modelařina stojí hodně, protože ta Beta a vysílačka Cadet, to je jen první krok.

A ještě jedna poznámka, uvědomme si, že Beta je školní tréninkový větroň a když ji odlítám, koupím si něco lepšího a nedělám z ní stíhačku či akrobata. :wink:

Zajímavé,jaký regl by jsi do Bety doporučil ?
Aurora 9+letadla
Digis
Kontaktovat uživatele:

#214 Příspěvek od Digis »

postylion píše:

Podívej, doporučovat konkrétní typy bych si netroufnul takový expert nejsem, sám mám zkušenost s regl. Align 35A co mě zbyl z vrtulníku a bylo to jako bych polil Betu živou vodou. To byl můj pocit. Škoda, že lidi co dělají pokusy s vrtulkama apod nevyzkoušeli i jiné regulátory. Přijde mi za pár dní Turnigy 40A kdysi jsem ho měl ve vrtulníku a fungoval dobře, tak ho vyzkouším i na Betě a dám vědět.
postylion
Kontaktovat uživatele:

#215 Příspěvek od postylion »

Digis píše:
postylion píše:

Podívej, doporučovat konkrétní typy bych si netroufnul takový expert nejsem, sám mám zkušenost s regl. Align 35A co mě zbyl z vrtulníku a bylo to jako bych polil Betu živou vodou. To byl můj pocit. Škoda, že lidi co dělají pokusy s vrtulkama apod nevyzkoušeli i jiné regulátory. Přijde mi za pár dní Turnigy 40A kdysi jsem ho měl ve vrtulníku a fungoval dobře, tak ho vyzkouším i na Betě a dám vědět.

Paráda,dej určitě vědět jak to dopadlo,díky za odpověď :)
Aurora 9+letadla
Borek
Kontaktovat uživatele:

#216 Příspěvek od Borek »

postylion píše:Zajímavé,jaký regl by jsi do Bety doporučil ?

Třeba já mám Turnigy Plush 30 A a lítá to pěkně.
postylion
Kontaktovat uživatele:

#217 Příspěvek od postylion »

Borek píše:
postylion píše:Zajímavé,jaký regl by jsi do Bety doporučil ?

Třeba já mám Turnigy Plush 30 A a lítá to pěkně.

Zajímalo by mne jestli je tam skutečně znát rozdíl o proti tomu původnímu reglu.
Aurora 9+letadla
xpertvis

#218 Příspěvek od xpertvis »

povrava sa ze je.
Ticcino

#219 Příspěvek od Ticcino »

Aniž bych chtěl zpochybňovat vaše závěry s použitím jiného regulátoru, tak bych se chtěl optat, proč by regulátor měl mít tak zásadní vliv na let?

Jediný důvod si myslím může být ten, že na setovém regulátoru se nedá nastavit kromě brzdy nic.
Aspoň trochu sofistikované regulátory umožňují kalibrovat rozsah plynu a měnit časování. Tím to ale končí. IMO je zbytečné cpát do Bety 30A regulátor. Nedej bože větší. Větší výkon se tím nedosáhne.

To, co "žere" ampéry je motor a na něj nasazená zátěž (čili vrtule). Čím větší vrtule, tím víc žere. Čím větší otáčky, tím víc to žere. Maximální velikost vrtule na Betě je jasně omezena prostorem. Maximální otáčky motoru jsou dané jeho konstrukcí a napájecím napětím. Motor má svoje proudové hranice také, ale v případě Bety to nikdo řešit nemusí.

Ještě zajímavé řešení, co mě napadlo, by bylo použít třílistou vrtuli.
xpertvis

#220 Příspěvek od xpertvis »

ked niekto vravi, ze 30A reg. je lepsi, tak preco mu neverit ? preco by klamal ? Mozeto znamenat ze motor si vie potiahnut viac amperov ako mu vie dodat setovy reg. A ten setovy reg. mozno ani nevie dodat 20A ako ma pisanych, tak potom obmedzuje chudaka motor.
Digis
Kontaktovat uživatele:

#221 Příspěvek od Digis »

Ticcino píše:Aniž bych chtěl zpochybňovat vaše závěry s použitím jiného regulátoru, tak bych se chtěl optat, proč by regulátor měl mít tak zásadní vliv na let?

Jediný důvod si myslím může být ten, že na setovém regulátoru se nedá nastavit kromě brzdy nic.
Aspoň trochu sofistikované regulátory umožňují kalibrovat rozsah plynu a měnit časování. Tím to ale končí. IMO je zbytečné cpát do Bety 30A regulátor. Nedej bože větší. Větší výkon se tím nedosáhne.

To, co "žere" ampéry je motor a na něj nasazená zátěž (čili vrtule). Čím větší vrtule, tím víc žere. Čím větší otáčky, tím víc to žere. Maximální velikost vrtule na Betě je jasně omezena prostorem. Maximální otáčky motoru jsou dané jeho konstrukcí a napájecím napětím. Motor má svoje proudové hranice také, ale v případě Bety to nikdo řešit nemusí.

Ještě zajímavé řešení, co mě napadlo, by bylo použít třílistou vrtuli.

Já netvrdím, že když má regulátor víc Ampér tak to je lepší, já jen tvrdím, že když jsem tam dal kvalitnější regulátor, tak to letadlo je živější. Tady nešlo vůbec o ten proud ale o to, že ten Align co tam mám je podstatně lepší než nějakej Noname.

A proč má regulátor vliv na letové vlastnosti? Třeba proto, že ovládá motor a kvalitnější regl jinak hospodaří s proudy který do motoru pouští apod. Kldině tomu nevěř, ale já to mám vyzkoušený a originál regl tam prostě už nedám.

Ovšem nemůžu potvrdit, že ten můj regulátor originál, není nějakej vadnej, to nemám jak porovnat.
Ticcino

#222 Příspěvek od Ticcino »

No, abychom si rozumněli... To, že na regulátoru je napsáno 20A vůbec neznamená, že dá 20A a tím končí. Psal jsem, že proudový odběr je dán motorem a na něj připevněnou vrtulí. Takže při nevhodně zvolené kombinaci motor/vrtule není problém aby to z 20A regulátoru tahalo ampérů třicet. Je pak otázkou, kdy se regulátor spálí.
xpertvis

#223 Příspěvek od xpertvis »

a mozno ma ten regulator obmedzenie, aby sa nespalil. Stale mi z toho ale vychadza, ze regulator bud nevie dodat potrebny prud, a tak obmedzuje motor, alebo zle spina a motor sa toci pomaly.
mihlit
Kontaktovat uživatele:

#224 Příspěvek od mihlit »

No já bych ještě upozornil na to, že regulátor není vodovodní kohoutek, který buď funguje, nebo kape. Regulátor má v sobě program, který se snaží odhadnout, v jakém stavu/pozici motor je a co je vzhledem k tomu aktuálně nejlepší udělat. Všechny regulátory nemají v sobě ten samý algoritmus a některý může být lepší, jiný může být horší.
Dále jsou v regulátoru různé spínací prvky. U nich není ale maximální proud jediný parametr, ale i třeba rychlost přeběhu může být různá (a spousta dalších parametrů). Zkrátka regulátor má mnohem více parametrů, než je jen maximální trvalé/špičkové zatížení a časování motoru.
jimiman

#225 Příspěvek od jimiman »

To se nám to tu pěkně rozjíždí !! A tak to má být, alespoň se člověk amatér něco dozví !! :) :) JIMIMAN
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“