Při záběhu po 5 minutách šlus :-(
- Luky-plane
Při záběhu po 5 minutách šlus :-(
Zdarec,
jsem ještě čerstvě naprdlej a původně jsem nechtěl psát, protože to na co se budu ptát bych měl moc dobře znát, protože se tím živím (jsem vyučený automechanik), ale co kdyby.
Dnes jsem se rozhodnul zaběhnout svůj Thunder Tiger (15 ccm, 4T).
Palivo Rapicon 10% nitro s přídavkem ricinu (podle oka do potoka asi polévkovou lžíci do 0,5 l paliva)
Hladina přesně v úrovni karburátoru, motor uchycený na ležato výfukem dolů.
Hlavní jehla 1,5 otáčky, krátké nažhavení a po protočení asi 5 sekund starterem motor krásně chytl. Běžel v lehce zvýšených otáčkách než volnoběžných a i bez žhavení pravidelně. I volnoběh byl parádní a já jsem si liboval. Občas jsem nepatrně přidal (opravdu nepatrně a na chviličku), aby se nastavenou bohatou směsí neulil a byl jsem nadmíru spokojený. Asi po 5 minutách bezproblémového chodu začal být volnoběh nepravidelný, tak jsem zlehka a pomalu přidal a tím jsem motor udusil. Opětovné spouštění bez úspěchu.
Žhavící svíčka krásně svítí.
Palivo jsem zkusil i bez ricinu, abych vyloučil přebytek oleje.
Zkusil jsem dát nádrž níž, abych vyloučil uchlastání.
Komprese je krásná.
Ventily mají správnou vůli a rozvod funguje jak má.
Tak a teď babo raď.
Zítra zkusím vyčistit karburátor ( i když nádrž byla nová a vše jsem raději ještě propláchl) a uvidím. Taky ještě nabiju žhavítko, jestli náhodou nedává málo. Uvidíme, zítra napíšu.
Luky-plane
jsem ještě čerstvě naprdlej a původně jsem nechtěl psát, protože to na co se budu ptát bych měl moc dobře znát, protože se tím živím (jsem vyučený automechanik), ale co kdyby.
Dnes jsem se rozhodnul zaběhnout svůj Thunder Tiger (15 ccm, 4T).
Palivo Rapicon 10% nitro s přídavkem ricinu (podle oka do potoka asi polévkovou lžíci do 0,5 l paliva)
Hladina přesně v úrovni karburátoru, motor uchycený na ležato výfukem dolů.
Hlavní jehla 1,5 otáčky, krátké nažhavení a po protočení asi 5 sekund starterem motor krásně chytl. Běžel v lehce zvýšených otáčkách než volnoběžných a i bez žhavení pravidelně. I volnoběh byl parádní a já jsem si liboval. Občas jsem nepatrně přidal (opravdu nepatrně a na chviličku), aby se nastavenou bohatou směsí neulil a byl jsem nadmíru spokojený. Asi po 5 minutách bezproblémového chodu začal být volnoběh nepravidelný, tak jsem zlehka a pomalu přidal a tím jsem motor udusil. Opětovné spouštění bez úspěchu.
Žhavící svíčka krásně svítí.
Palivo jsem zkusil i bez ricinu, abych vyloučil přebytek oleje.
Zkusil jsem dát nádrž níž, abych vyloučil uchlastání.
Komprese je krásná.
Ventily mají správnou vůli a rozvod funguje jak má.
Tak a teď babo raď.
Zítra zkusím vyčistit karburátor ( i když nádrž byla nová a vše jsem raději ještě propláchl) a uvidím. Taky ještě nabiju žhavítko, jestli náhodou nedává málo. Uvidíme, zítra napíšu.
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
Re: Při záběhu po 5 minutách šlus :-(
To si automechanik a zabiehas motor na studeno? To ho tak akurat zoderies, zabeh motoru potrebuje teplotne zmeny rozbehnut, prehriat pri znizenom vykone na MIERNE bohatu zmes a nechat vychadnut, ziadne prilis bohate zmesy (zriedena syntetika nemaze) ziadne pomale behy na stiahnuty karburator .. nastatie pises ze tesni takze to prezil ... problem bude tipujem niekde v privode paliva ... ten pridavok ricinu je dobra vec
a stvortakt pokial to ide, treba zabiehat dole hlavou, aby malo kam vytiect prebytocne palivo ... prelejes, par krat pretocis a chyti na spetne brnknutie, nie 5 sekund trapit starterom
a stvortakt pokial to ide, treba zabiehat dole hlavou, aby malo kam vytiect prebytocne palivo ... prelejes, par krat pretocis a chyti na spetne brnknutie, nie 5 sekund trapit starterom
-
Polynom
- Kontaktovat uživatele:
zabíhat na nitrované palivo....
Polynom píše:zabíhat na nitrované palivo....
A co má být?
http://ar1.rajce.idnes.cz/
-
Polynom
- Kontaktovat uživatele:
AR1 píše:Polynom píše:zabíhat na nitrované palivo....
A co má být?
vždyť je to naprosto zbytečné, akorát má směs vyšší výbušnost a rychlost hoření, sice lepší výplach ale u čtyřtaktu proč?
- Luky-plane
igorb píše:To si automechanik a zabiehas motor na studeno? To ho tak akurat zoderies, zabeh motoru potrebuje teplotne zmeny rozbehnut, prehriat pri znizenom vykone na MIERNE bohatu zmes a nechat vychadnut, ziadne prilis bohate zmesy (zriedena syntetika nemaze) ziadne pomale behy na stiahnuty karburator .. nastatie pises ze tesni takze to prezil ... problem bude tipujem niekde v privode paliva ... ten pridavok ricinu je dobra vec
Napiš mi tedy postup jak by jsi to dělal Ty.
Mám totiž v návodu : Otevřete hlavní jehlu o 1-1,5 otáčky a nastartujte. Nechte běžet asi 3 minuty na minimální otáčky, kdy se ještě udrží pravidelný chod s bohatou směsí. Zavřete hlavní jehlu tak, až motor nabere otáčky, nechejte běžet 10 sekund a na dalších 10 sekund opět otevřete jehlu do původní polohy. Takto postupujte a spotřebujte 1 nádrž. Atd atd...................
Luky-plane
Z-50LS - ŠAD, Z-50LX - maketa 1:4 (OK-XRD), Multiplex -Funray, Twister, Optic 6, Spectra 24
- georg
- Kontaktovat uživatele:
Udělal si to dobře že si to nechal jet na tyhle otáčky, nevidim nic špatnýho na záběhu, dělám to úplně stejně. Jen bych moc nedoporučoval syntetiku, žádný extra mázání.
Důležité je aby motor měl hodně mazání. Myslim si že neříkám věci co nevíš.
Důležité je aby motor měl hodně mazání. Myslim si že neříkám věci co nevíš.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Modeláři Točná
- pkotatko
- Kontaktovat uživatele:
Neudelal jsi nic spatneho. Zabiham motory stejne. Rozhodne prvni dve tri nadrze.
Budes mit ucpany privod paliva. Nova nadrz neznamena cista nadrz.
Budes mit ucpany privod paliva. Nova nadrz neznamena cista nadrz.
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
Tak ako som pisal, nastartujes, nechas bezat par sekund na vysoke otacky s len mierne bohatou zmesou aby sa dobre prehrial, potom obohatis zmes aby otacky klesli a motor sa vychladil, tak to nechas asi 15-20s ... toto par kart zopakujes. to ti zaberie par minut behu. Motor zastavis, nechas vychladnut a opakujes s tym ze cas po ktory bezi motor na vysoke otacky predlzujes a cas chladenia skracujes. Motor sa vo vysokych otackach musi drzat otacky bez toho aby sa muselo manipulovat s ihlou.
po asi 20 minutach zabehu vymenis sviecku, hodis do modelu, nastavis priblizne prechody a lietas na malinko bohatu zmes ... ak je vsetko OK, mas zabehnute
Podstata je, aby motoru kolisala pocas zabehu teplota, ale cas po ktory bezi studeny musi byt minimalny, vtedy je motor najtesnejsi, s teplotou sa uvolnuje, preto je potrebne ho dostat do teploty co najskor a nie trapit ho nastudeno, v nizkych otackach, navyse s riedkym mazanim bohatou zmesou a uz duplom nie ak je v palive synteticky olej, ktory nabohato maze daleko menej ako ricin.
po asi 20 minutach zabehu vymenis sviecku, hodis do modelu, nastavis priblizne prechody a lietas na malinko bohatu zmes ... ak je vsetko OK, mas zabehnute
Podstata je, aby motoru kolisala pocas zabehu teplota, ale cas po ktory bezi studeny musi byt minimalny, vtedy je motor najtesnejsi, s teplotou sa uvolnuje, preto je potrebne ho dostat do teploty co najskor a nie trapit ho nastudeno, v nizkych otackach, navyse s riedkym mazanim bohatou zmesou a uz duplom nie ak je v palive synteticky olej, ktory nabohato maze daleko menej ako ricin.
- georg
- Kontaktovat uživatele:
igorb píše:Tak ako som pisal, nastartujes, nechas bezat par sekund na vysoke otacky s len mierne bohatou zmesou aby sa dobre prehrial, potom obohatis zmes aby otacky klesli a motor sa vychladil, tak to nechas asi 15-20s ... toto par kart zopakujes. to ti zaberie par minut behu. Motor zastavis, nechas vychladnut a opakujes s tym ze cas po ktory bezi motor na vysoke otacky predlzujes a cas chladenia skracujes. Motor sa vo vysokych otackach musi drzat otacky bez toho aby sa muselo manipulovat s ihlou.
Tak tohle přece ale není pravda. Proboha syrový motor z výroby bez vymezených a na sebe sedlých součástí točíš na plné kule. Tak to přeju hodně štěstí.
kanál: 40 Mhz-81, 54, 53 a 2.4 Ghz Jeti DUPLEX
Modeláři Točná
Modeláři Točná
tvoj nazor ti nikto neberie 
Ahoj,
privod paliva alebo svicka - napatie bat. skontroluj.
to boli moje najcastejsie problemy, ak tocis starterom.
mne ten 4-t potom casto skapal na volnobehu, musel som prizhavovat extra baterkou v modely, alebo drzat v otackach, ako sa rychlejsie ochladil na volnobech ked letel.
L.
privod paliva alebo svicka - napatie bat. skontroluj.
to boli moje najcastejsie problemy, ak tocis starterom.
mne ten 4-t potom casto skapal na volnobehu, musel som prizhavovat extra baterkou v modely, alebo drzat v otackach, ako sa rychlejsie ochladil na volnobech ked letel.
L.
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Spise nez polemizovat nad pouzitim syntetiky vs. ricin, mimochodem u 4T mi to prijde v pohode, protoze motor neni tesny jako 2 T, me zarazi spise to, ze tazatel motor zabihal na volnobeh a pridaval otacky soupatkem karburace. Nebo to tak z prispevku vypliva. To je chyba nejvetsi, zabiha se s plne otevrenym soupatkem a otacky se reguluji obohacovanim jehlou. Ale jestli to tak delal, beru zpet.
- LV
- Kontaktovat uživatele:
georg píše:Tak tohle přece ale není pravda. Proboha syrový motor z výroby bez vymezených a na sebe sedlých součástí točíš na plné kule. Tak to přeju hodně štěstí.
Myslím, že Igor toho šťastia s motormi už mal celkom dosť
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
- StanleyT28
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že každý má ten "svůj" osvědčený způsob, ale některé věci prostě platí obecně. Stačí jen prolézt to tady. O záběhu metylových motorů je toho opravdu napsáno hodně a dá se z toho vyfiltrovat to, co by se asi mělo udělat.