HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
chilliheli.com
Kontaktovat uživatele:

Re: HC3-SX bezpádlo - zkušenosti

#631 Příspěvek od chilliheli.com »

Rici píše:
boZZda - chilliheli píše:Já jsem jenom chtěl napsat, že se to povedlo a co bylo příčinou.
Ano, hodnoty jsou pro každý vrtulník jiné, ale princip je stejný a hlavně se z toho nechá poučit.

Takže k poučnosti mého nastavení musím dodat zásadní informaci. Před samotným nastavováním parametrů P,D.... Pavel upravil délku táhla vrtulky a to podle chování heliny. Neřešil ani polohu neutrálu ani nastavení střihu v neutrálu. Limity serva vrtulky pak vyšly na jednu stranu přes 40 a na druhou cca 70 (nevím úplně přesně), což je v rozporu s návodem a takového mechanické nastavení jsem předtím vůbec nezkoušel. Já striktně dodržoval návod a měl jsem nastavené stejné limity na obě strany a zároveň "předstih" vrtulky v neutrálu. Je tedy vidět, že každý vrtulník je jiný a někdy je nutné se trochu odchýlit od obecného návodu.

Přesně tak. Každý vrtulník je trochu jiný a holt je nutné k tomu tak přistupovat. Obecná pravidla a návody jsou jen vodítka, od kterých se někdy člověk musí odklonit.
pkotatko
Kontaktovat uživatele:

#632 Příspěvek od pkotatko »

Navod se k vetsine vyrobku priklada pouze proto, aby vytesnil volne misto v krabici. :wink:
Bell 206, Mi-8, nejaka letadla, Jeti DS-16
kolaCZek

#633 Příspěvek od kolaCZek »

pkotatko: A hlavne proto, aby jsi nemohl zalovat vyrobce, ze v manualu nebylo napsano, ze nemas litat se 700 v obyvaku. :D
SuperZoom 4D, Blade mCP X BL, SAB Goblin 500 @ Spirit
Spektrum DX8, PhoenixRC
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#634 Příspěvek od tomasvrx1 »

No nepsal jsem to náhodou zde ? Ať se nedržíš stryktně návodu?

Colin1000 píše:
Zdravím kolegové,
Konečně se v našich končinách počasí umoudřilo a víkend byl zrozen pro zalétnutí všech našich strojů. U mne to ale nebyla taková paráda jakou jsem si s HC představoval. Mám za sebou s 20 baterek a vrtulka mi stále nechodí dle představ. Včera jsem to e-mailem konzultoval z Bozzdou a dostal nové typy na nastavení s FW v.114. Bohužel ani dnes to nebylo ono. Vrtulka mi stále na pohyb vlevo zasekává více než vpravo. Zlepšilo se pumpování kolektivem, ale pirueta už je přegyrovaná.
HC mám v Protosu 500 společně s MKS DS 8910A+, páku už jsem zkoušel 10mm, 11mm a teď 13mm. Točím 2450. Dnes jsem tedy na radu zkusil 2800(2780), ale jak píšu zlepšilo se jen pumpování. Mám nastaveno GY611, P15,I4 zisk max.71% pak už kmitá ocas.
Taky jste se s nastavení vrtulky tak trápily?
Dík za tipy, rady. Tomu systému věřím, ale urču je chyba někde ve mne, asi půjdu do hospody hodit restart. :roll:

No já musím říci,že mi vrtulka chodi jak nikde jinde. Je to opravdu bravurní. servo mám Futaba BLS 251. Co se týče toho zasekávání, take jsem měl ten problém. Nastav si otáčky které budeš létat nejčastěji. Potom přepni do režimu normal, NE AVSC. Pak uprav délku táhla tak, aby se ti vrtulník neotáčel, na tebou nejoblíbenější otáčky (ty co létáš nejvíc). Pak když to máš, tak přepni do AVSC a zkus jak zasekává.jestliže na jednu stranu zasekne a na druhou jakoby překmitne, tak v tuto chvíli prodluž (zkrať) délku táhla. dokud to nezmizí.Pak nastav koncové body v HC. mě to chodí tímto způsobem naprosto fantasticky a to mám T-rexe 550 kde jsou na gripech vrtulky vůle jak k...a. Mě se ovšem neosvěčila poloha smykátka na hřídeli tak, aby byl limit na provou a levou stranu stejný!! Jak má ve videu Bozzda.
Podle mne to je dané konstrukcí vrtulníku. zkus to tímto způsobem.
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
boZZda

#635 Příspěvek od boZZda »

Ano. Pokud už nic jiného nepomůže, tak si pohrát s délkou táhla. Jen nezapomenout upravit limity!

Pavel Kefurt to má teď ve vrtulníku a nechal se slyšet, že ta vrtulka je bravurní.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
Colin1000
Kontaktovat uživatele:

#636 Příspěvek od Colin1000 »

boZZda píše:Pavel Kefurt to má teď ve vrtulníku a nechal se slyšet, že ta vrtulka je bravurní.

Tak jestli bude zítra v Jičíně tak ho řádně vytěžím. Já jsem byl naposledy lítat minulou sobotu a už to vypadalo líp. Ještě to bude chtít trochu doladit, ale už teď to bylo lepší než mé předchozí gyro.
Outrage Fusion50+HC3-SX,Protos470/MVVS+Spirit,Swift II,DX8,XrayT2/009,Phantom4+Huawei M3
Rici

#637 Příspěvek od Rici »

Tak jsem byl dneska v tělocvičně a vzal jsem si i TRexe450. Po té co jsem po konzultaci s pkotatkem mechanicky poladil vrtulku, byl jsem zvědavý, jak se zlepší její vlastnosti. Kupodivu se to na letových vlastnostech neprojevilo. HC3 tedy není moc vybíravý na mechanickou kvalitu vrtulky a hravě si poradí i s vůlemi na vrtulce. Po té co mi minulý týden Pavel na rychlo nastavoval vrtulku, tak tato sice držela dobře, ale přeci jen vpravo trošku překmitla. Takže jsem zkusil nastavení které tu radil tomasvrx1 (tedy nejdřív normal a až poté přepnout do heading locku). A co se nestalo vrtulka začala mírně překmitávat nalevo :D. Takže jsem úpravou délky táhla našel jakýsi kompromis mezi tímto nastavením a délkou kterou dával Pavel, trošku poladil P a D a najednou to na obě strany chodí na 100% a zasekává naprosto luxusně, ale zjistil jsem, že ve visu se ocas neustále pohupuje ze strany na stranu. Ne moc rychle a tak max o 5-10cm. Který parametr je na toto? (už jsem neměl čas ani baterky to zkoušet). A ještě jeden malý dotázek - pokud nastavuji vrtulku a měním délku táhla, je možné místo mechanického prodlužování (zkracování) délky táhla prostě malinko posunout trim ocasného serva (tak třeba +- 2,4,6) v menu Trim?
boZZda

#638 Příspěvek od boZZda »

Jaké máš teď nastavené hodnoty? P, D, Revo Mix, zpoždění, zisk v diagnóze.
bavarianDemon 3X a 3SX
Rici

#639 Příspěvek od Rici »

Vlastně jsem se nakonec dostal na prakticky stejné hodnoty jako jsi nastavoval ty. Výchozí zisk 40 (asi by šel i ještě výše) P15, D5, zpozdění 3 (to bylo předtím 5) a revo mix 0 jen je proti tomu nastavení od tebe výrazně jiná délka tádla a limity vycházejí 58 na obě strany. Bude to asi nějaká drobnost, ale neměl jsem nabíječku. Ukazoval jsem ještě klukům ten vys maketa mod - ten funguje také dobře :).
zbyněk.norny

#640 Příspěvek od zbyněk.norny »

Pro majitele bezpadla a regu Kontronik Jive a pod. Pokud mám padlo + klasik. přijímač, tak jsem prováděl kalibraci plynu, aby Jive zabíral hned od malé výchylky kniplu, to jsem provedl na rádiu v atv (-83, 83). Jak bych to provedl v případě hc3sx a satelitů spektrum?
boZZda

#641 Příspěvek od boZZda »

zbyněk.norny píše:Pro majitele bezpadla a regu Kontronik Jive a pod. Pokud mám padlo + klasik. přijímač, tak jsem prováděl kalibraci plynu, aby Jive zabíral hned od malé výchylky kniplu, to jsem provedl na rádiu v atv (-83, 83). Jak bych to provedl v případě hc3sx a satelitů spektrum?

Spektrum nemám, ale nemám důvod si myslet, že by se to dělalo jinak.
bavarianDemon 3X a 3SX
zbyněk.norny

#642 Příspěvek od zbyněk.norny »

ono to ani tak nesouvisí se spektrumem asi, ale jestli se ty limity, budou posouvat ve vysílači nebo na bezpadle.
boZZda

#643 Příspěvek od boZZda »

zbyněk.norny píše:ono to ani tak nesouvisí se spektrumem asi, ale jestli se ty limity, budou posouvat ve vysílači nebo na bezpadle.

Kanál plynu není v HC3 vůbec nastavitelný. Ten jde napřímo, takže budeš nastavovat limity kanálu plynu v rádiu.
bavarianDemon 3X a 3SX
Rici

#644 Příspěvek od Rici »

Tak dnesky bylo konečně sluníčko, takže jsem vytáhl Trexika prolétnout. Po popisovaném kývání ocasu ze strany na stranu nebylo ani památky. Držel jek přibitej. Jediné vysvětlení je, že to kývání způsobila baterka, kterou jsem předtím vybil až na doraz a kývání začalo až na konci. Jiné vysvětlení mě nenapadá. Takže nyní s HC3 naprostá skokojenost. Taky jsem zkoušel záchraný mod. V invertu jsem jej úmyslně cvaknul, heli začala stoupat, takže přes křidélka do normálu a vypnout záchranu. Vše naprosto bez problémů. Tedy záchrany odzkoušena i v invertu a bez chybičky. :D . Takže myslím, že mám nastaveno a limity vrtulky dokonce vychází na obě strany stejně. Teť mě ještě láká vyměna reglu za Roxxy :).
boZZda

#645 Příspěvek od boZZda »

Jsem říkal, že vrtulka v HC3 musí prostě chodit. :wink:

Mám dobré zprávy ohledně řešení problémů s HC3-SX.

Nový firmware pro HC3-SX v115 je pro testování již k dispozici a právě jsem jej rozeslal několika lidem, kteří měli největší problémy. Vydání nového firmware je tedy otázkou jen několika málo dní.
bavarianDemon 3X a 3SX
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“