HC3-SX bezpádlo - zkušenosti (záchranná stabilizace)

Motory, gyra, serva, regulátory, stabilizátory, ale i ložiska a jiné obecné technické problémy
Zamčeno
Zpráva
Autor
zbyněk.norny

Re: HC3-SX bezpádlo - zkušenosti

#586 Příspěvek od zbyněk.norny »

Co se stane s nastavením bezpadla, když přecházím na vyšší firmware, pokud má za 2-3 týdny být nový, tak bych s nastavováním počkal, třeba ho koupím a nastavím později.

Pak jsem si všiml ještě jedné věci ve videu, a to v záložce horizont ((dráha kolektivu při aktivaci akro s kolektivem). Pokud mám úhel na listech +/-12 st., znamená max. hodnota tohoto parametru plný úhel listů, a nulová hodnota nulový úhel na listech?

Děkuji za pomoc a ještě Pavle sehnat zbytek peněz a zastavím se v Praze pro jeden kousek.
boZZda

#587 Příspěvek od boZZda »

zbyněk.norny píše:Co se stane s nastavením bezpadla, když přecházím na vyšší firmware, pokud má za 2-3 týdny být nový, tak bych s nastavováním počkal, třeba ho koupím a nastavím později.

Pak jsem si všiml ještě jedné věci ve videu, a to v záložce horizont ((dráha kolektivu při aktivaci akro s kolektivem). Pokud mám úhel na listech +/-12 st., znamená max. hodnota tohoto parametru plný úhel listů, a nulová hodnota nulový úhel na listech?

Děkuji za pomoc a ještě Pavle sehnat zbytek peněz a zastavím se v Praze pro jeden kousek.

Ano, maximální hodnota je maximální kolektiv a minimální je asi 40% kolektivu. Nevím přesně, ale není to 0°.

Po upgradu na nový firmware jen zkontrolovat menu Diagnóza, ale není potřeba nic nového nastavovat.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
eco

#588 Příspěvek od eco »

PetrPPP píše:
eco píše:Pokud k tomu můžeš napsat něco víc byl bych (a asi i více lidí) rád :)
Jen tady u nás jsme dva co máme HC3S a satelity Spektrum.

Zjednodušeně řečeno: se Spektrum satelity HC3SX nechodí na 100% :) Tedy, přesněji, chodí, ale může to někomu cukat, kopat přes všechny osy, případně i cukat s motorem... Což se všechno dělo s mojí heli... 4 týdny laborování, výměny všeho možného, nastavování. Vždycky jsem něco měnil, pár startů v pohodě a pak to náhodně cuklo. Někdy jednou za 3 starty, někdy 3x za jeden start. Někdy do vrtulky, někdy přes celou cykliku. Občas dost stresové... Jinak to ale šlapalo naprosto super, lítalo to dobře, záchrana fungovala. Jen to prostě občas koplo jak když bouchne statika. Užil jsem si s tím svoje...

Nakonec bozzda zjistil přímo od Helicommandu, že je to "známý" problém, jen se o něm nemluví... Do 2-3 týdnů bude nový firmware do HC3SX, který by to měl vyřešit.. Takže jsem tam včera hodil normální přijímač, dneska dal 10 startů a KONEČNĚ to chodí dobře...

Hmm, tak já musím konstatovat že nám to kopalo i s T8FG+6008SB...nejdříve propojeno S-busem pak i normálně tím svazkem.
Přesně jak píšeš, takřka pravidelně do vrtulky, minimálně do cykliky.
Vrtulník je Rex500 s kardanem, navíc je ukostřen takže statika nehrozila.
Bozzda říkal že může padat BEC (Roxxy 960-6) tak jem připojil i buffer pack ale beze změny :(

Nakonec šlo rádio z domu(z jiných důvodů)
Dnes to lítá na DSM2+2satelity a zatím to škublo jen jednou a to ještě při měření otáček kdy jsem helinu držel v ruce...zatím ale jen cca 10startů

Takže bych to neviděl na problém jen u Spektrumu
Colin1000
Kontaktovat uživatele:

#589 Příspěvek od Colin1000 »

Tak to jsi mne moc nepotěšil, byl jsem odhodlán přejít na Futabu.
Outrage Fusion50+HC3-SX,Protos470/MVVS+Spirit,Swift II,DX8,XrayT2/009,Phantom4+Huawei M3
eco

#590 Příspěvek od eco »

Colin1000 píše:Tak to jsi mne moc nepotěšil, byl jsem odhodlán přejít na Futabu.

Neklesej na mysli :lol: taky jsem slyšel že jsem první komu to s Futabou blbne...prostě to tak bylo, strávil jsem nad tím spoustu času...bez výsledku.
Bozzda ještě navrhoval RX6003SB, takový malý ale na tento pokus už nedošlo.
Do vrtulky to koplo prakticky každý druhý let :(

Zkoušel jsem i jiné vrt. serva...antistatický sprej...nic, buffer pack...nic(to jsem riskoval že odpálím Roxxy regl protože nikdo nebyl schopen říct jestli se to může)
MPX Royal SX 2,4Ghz...F3J Enjoy3
chilliheli.com
Kontaktovat uživatele:

#591 Příspěvek od chilliheli.com »

Kdo ví co to tehdy už bylo. Vadný přijímač?
Obecně je ale Futaba nejstabilnější systém na trhu :wink:
error414
Kontaktovat uživatele:

#592 Příspěvek od error414 »

boZZda - chilliheli píše:Aby tady nedocházelo k nějakým zbytečným panikám, či diskuzím, tak uvedu vše na pravou míru.

HC3-SX a satelity Spektrum
vzhledem k tomu, že HC3-SX má možnost připojení přímo na satelity, takže jde signál napřímo

muzem nejak rozvest co myslim tim ze signal jde naprimo? to jako ze se spectrum signal rve primo do hc3-sx? spectrum satelity komunikuji prece pres seriovou linku a rvou pres ni uz dekodovane udaje. spectrum satelit je normalni prijmac jen ma jinej vystup.
Logo 600 + spirit
chilliheli.com
Kontaktovat uživatele:

#593 Příspěvek od chilliheli.com »

error414 píše:
boZZda - chilliheli píše:Aby tady nedocházelo k nějakým zbytečným panikám, či diskuzím, tak uvedu vše na pravou míru.

HC3-SX a satelity Spektrum
vzhledem k tomu, že HC3-SX má možnost připojení přímo na satelity, takže jde signál napřímo

muzem nejak rozvest co myslim tim ze signal jde naprimo? to jako ze se spectrum signal rve primo do hc3-sx? spectrum satelity komunikuji prece pres seriovou linku a rvou pres ni uz dekodovane udaje. spectrum satelit je normalni prijmac jen ma jinej vystup.

Signál není dále filtrovaný přes přijímač, který to ještě nějak filtruje či co. Nechtěj po mě prosím detaily. Jak jsem nakoupil, tak prodávám.
error414
Kontaktovat uživatele:

#594 Příspěvek od error414 »

boZZda - chilliheli píše:Signál není dále filtrovaný přes přijímač, který to ještě nějak filtruje či co. Nechtěj po mě prosím detaily. Jak jsem nakoupil, tak prodávám.

hmm, tomu moc neverim.
Logo 600 + spirit
swalko

#595 Příspěvek od swalko »

error414 píše:
boZZda - chilliheli píše:Signál není dále filtrovaný přes přijímač, který to ještě nějak filtruje či co. Nechtěj po mě prosím detaily. Jak jsem nakoupil, tak prodávám.

hmm, tomu moc neverim.

Toto bolo preberane uz x krat... Satelit je v podstate antena, ktora posiela dalej co prijme. Nestara sa o chybove stavy a ani o fail-safe. Fail-safe, vyhodnocovanie a osetrenie chybovych stavov ma na starosti jednotka ku ktorej je pripojeny satelit. Pokial sa v zmysle funkcie prijimania signalu budeme bavit o satelite ako o prijimaci, tak je to hlupy prijimac a to co bezne oznacujeme za prijimace budu chytre prijimace (integrovane vyhodnocovanie a osetrovanie chybovych stavov, ...).
rcblog.houseofcode.eu
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#596 Příspěvek od ZeXx86 »

spectrum satelit posila data opravdu pres seriovou linku, bez osetreni chyb, to musi delat jednotka. Pokud to nedela vubec, nebo spatne, tak mohou vznikat takove zaskuby, protoze hodnota na urcitych kanalech je neplatna. Oproti klasickym prijimacum je prenos ze satelitu dat presnejsi - nedochazi ke konverzi na PWM a zpet.
Spirit System
chilliheli.com
Kontaktovat uživatele:

#597 Příspěvek od chilliheli.com »

ZeXx86 píše:spectrum satelit posila data opravdu pres seriovou linku, bez osetreni chyb, to musi delat jednotka. Pokud to nedela vubec, nebo spatne, tak mohou vznikat takove zaskuby, protoze hodnota na urcitych kanalech je neplatna. Oproti klasickym prijimacum je prenos ze satelitu dat presnejsi - nedochazi ke konverzi na PWM a zpet.

Tím se kladou větší nároky na kvalitu signálu, respektive na jeho filtraci. Takže kdo má Spektrum satelity a kope mu to, tak vydržte. Na opravě se intenzivně pracuje a nebude to dlouho trvat.
ZeXx86
Kontaktovat uživatele:

#598 Příspěvek od ZeXx86 »

boZZda - chilliheli píše:
ZeXx86 píše:spectrum satelit posila data opravdu pres seriovou linku, bez osetreni chyb, to musi delat jednotka. Pokud to nedela vubec, nebo spatne, tak mohou vznikat takove zaskuby, protoze hodnota na urcitych kanalech je neplatna. Oproti klasickym prijimacum je prenos ze satelitu dat presnejsi - nedochazi ke konverzi na PWM a zpet.

Tím se kladou větší nároky na kvalitu signálu, respektive na jeho filtraci. Takže kdo má Spektrum satelity a kope mu to, tak vydržte. Na opravě se intenzivně pracuje a nebude to dlouho trvat.

Nejde tam o filtraci, ale jen o plnou podporu protokolu DSM2/X. Pokud se ignoruji vadne framy, tak to takto blbne. Kdyz jsem to implementoval do sveho bezpadla, tak jsem zjistil ze vadne framy vznikaji docela casto, muzou i jednou behem nekolika sekund.
V korektni implementaci tyto chyby nevznikaji, resp. nepusti to na vstup. Vlastnost DSM je, ze se vyuziva behem letu pouze jednosmerny prenos. Takze vse musi zaridit jednotka.
Spirit System
zbyněk.norny

#599 Příspěvek od zbyněk.norny »

pkotatko a jiné: prosím jakou délku páky serv používáte ve spojení hc3sx a logo 600, v manuálu pro V-bar uvádějí 16mm, bude moc vadit 15mm?
Rici

#600 Příspěvek od Rici »

Takže nastavuji vrtulku a stále se mi nedaří. Vrtulka neustále při zastavení zakmitne. Zkoušel jsem měnit všechny parametry ale stále zakmitává (i při nastavení podle pkotatka). Dokonce i při nízkém zisku gyra - pak je to navíc ještě takové gumové. Nějaký nápad nebo postup jak to nejlépe odladit. Připomínám že je to na setově vybaveném TRex450. Na servu vrtulky není páka ale ten kroužek a použit nejbližší otvor. (délku přesně nevím).
Zamčeno

Zpět na „Heli - technika“