Hitec Optic 6 sport

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Yakuza

Re: Optic 6 sport

#61 Příspěvek od Yakuza »

no asi budu muset si ho koupit.
Tady teď v navodu čtu: Prahovou úroveň napájecího napětí přijímače je možno nastavovat s pomocí pc usb rozhraní hpp-22.
petan64

#62 Příspěvek od petan64 »

Tak to je jasné, tak se to nastavuje jen ve vysílacím modulu, kde platí jedno nastavení pro všechny modely stejně. To může být problém, pokud máš více modelů s různými bateriemi (různý počet článků). Pokud jsem to pochopil správně, s novým FW by to mohlo fungovat i v menu vysílače a platilo by to nastavení pro každý model samostatně, podobně jako na Auroře.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Yakuza

#63 Příspěvek od Yakuza »

Ještě se zeptám na jednu věc. Používam 2s 1100mah baterie. Uveze tenhle model neco s větší kapacitou? třeba navíc váhu 40-60 gramů? Třeba tyhle http://www.rcshop.eu/foxy-lipol-1800mah ... 50014.html
petan64

#64 Příspěvek od petan64 »

Nevím jak moc se změní vlastnosti tohoto modelu, při té velikosti je i 420g docela dost. Určitě bude o něco rychlejší a budeš muset upravit polohu nové baterie aby jsi zachoval těžiště. V obratech budou více namáhána křídla a protože bude těžší, budeš si muset hlídat rychlost při přistání.
Yakuza

#65 Příspěvek od Yakuza »

Teď jsem našel že se muže použít 1100-1600mah. Váha 1600mah je 108g a váha 1800mah je 110g, to jsou 2g, to není zase tak moc. Píšou že váha let neovlivní ale špatne těžiště ano. Tak myslim že by tam ta 1800mah vlezla po malém vyvážení.
Těžiště ma být u mého modelu 6,5cm. tak to jdu zkusit vyvážit.
Tak jsem se rozhodl a vzal jsem ty 1800mah (zatím 2 na zkoušku) a k tomu i Hpp-22 :D
Yakuza

#66 Příspěvek od Yakuza »

Tak Hpp 22 mám doma ale jsem s toho trošku jelen. A proto bych potřeboval poradit jak to zapojit co kam,co stáhnout atd. Podrobnější postup. Nechtěl bych to nějak pokazit a proto bych chtěl radu od zkušeného.
Jedná se o Optic 6 sport 2,4 a optima 6.
Díky moc.
petan64

#67 Příspěvek od petan64 »

Aktuální program do PC najdeš tady: http://hitecrcd.co.kr/tester/hpp_22.htm

Program nainstaluj do Windows, USB kabelem (třeba od foťáku, skeneru apod.) připoj HPP-22 do PC a po spuštění programu se Ti nabídne menu, kde si vybereš co chceš udělat. Pokud nemáš k HPP-22 nic připojeno, program Ti sám ukáže co máš udělat, jaký kabel použít a co nastavit. Bez angličtiny se ale neobejdeš, program neumí česky, je ale dostatečně názorný, měly by Ti stačit obrázky... Vše je popsáno i v manuálu.

Pokud vím, tak to nemusí fungovat na rychlém portu USB-3 (zásuvky jsou obvykle modré). Pokud takové máš, připoj to raději do portů USB-2 (černé, obvykle vyvedené přímo z mainboardu na zadním panelu PC). Rychlý port je tady zbytečný a program pro něj asi není odladěný.
Yakuza

#68 Příspěvek od Yakuza »

Vysílač se zdá že už mám updatnutý na 1,02v.
Říkal si že ještě potřebuju nový sw do přijímače.
Ale když zvolím receiver tak je tam jen optima 7/8.
nebo mám updatnout Etc spectre 2,4 module ?
Asi to bude tak, když vlezu do té spectry tak verze je nejnovější 3,01v. ale asi si budu muset nastavit upozornění na nízký proud a to na nejmenší hodnotu a to 3,5v a uložit. tuším dobře? Předpokládám že přijímač se aktualizovat nedá bo píšou že optima 6 má možnost jen základní telemetrii a to na varování napětí.

No byl jsem to vyzkoušet a zatím to nefunguje. Nebo ta hodnota co se nastavuje v spectře2,4 to je na článek nebo na celou baterii?
petan64

#69 Příspěvek od petan64 »

Optima 6 nemá datový port pro telemetrii a nejde tedy ani aktualizovat, to jde opravdu až u 7 a 9 kanálu.

Pokud je vysílač aktualizovaný, zbývá už jenom nastavit úroveň napětí, kterou vyhodnotí jako nízké napětí. Tento vysílač nemám k dispozici (létám s Aurorou), takže nevím jaké jsou změny v aktuálním firmware. Pokud ani poslední verze nikde nenabízí nastavení prahové hodnoty vybití, musí se to nastavit přes HPP-22. Nastavuje se napětí celé baterie, vysílač neví kolik článků v letadle máš! Pokud jsi nastavil jen 3,5V, je to jako by jsi lítal jen s jedním článkem a takhle nízké napětí to ve Tvém případě nikdy hlásit nebude. Předpokládám, že máš opravdu zapojeno napájení z baterie přímo do SPC. Pro 2 článek tedy nastav asi 6,6V až 7V. V takovém případě bude vysílač hlásit nízké napětí, pokud bude baterie před vybitím, ale zbývající energie by ještě měla stačit na přistání. Pro začátek nastav raději více a vyzkoušej jak dlouho je ještě možné letět, když vysílač začne hlásit slabou baterii v modelu. Záleží to na kvalitě baterie a na celkovém poklesu napětí při zapnutém pohonu.
Yakuza

#70 Příspěvek od Yakuza »

Přesně takhle jsem si myslel že to bude. vyzkouším pár hodnot a uvidím která bude nejlepší.
Ještě jednou díky za čas a zkušené rady. A ještě jedna otázká. Jak se projeví na letových vlastnostech španě vývážený model?
Děkuji :)
petan64

#71 Příspěvek od petan64 »

Pokud bude těžiště hodně vzadu, bude letadlo citlivé na řízení. Když se to přežene, bude už neřiditelné a pravděpodobně to skončí havárií. První start zkoušej za bezvětří, nebo jen s mírným větrem. Startuj VŽDY proti větru! Pro začátek nastav těžiště raději více dopředu (ne moc, aby to šlo ještě řídit, obvykle stačí asi 25-30% hloubky křídla - měřeno od náběžné hrany). Letadlo bude trochu "tupější" na povely a možná bude potřeba mírně natáhnout výškovku (trimem), ale poletí poměrně stabilně. Pokud je to akrobat (stíhačka) a máš už vytrimovaný vodorovný let, nastoupej do výšky a otoč model na záda. V této pozici by měl letět rovně jen s mírně potlačenou výškovkou (na zádech je to vlastně "nataženo"). Pokud bude stoupat, nebo poletí bez potlačení, posuň těžiště trochu dopředu. Pokud musíš na zádech tlačit hodně, posuň těžiště malinko dozadu. Jak moc je potřeba na zádech "tlačit" záleží také na profilu křídla a úhlu nastavení. Předpokládá se správně seřízený a nezkroucený model (úhly nastavení, výchylky, neutrální polohy - základní vytrimování pro normální let) a taky správně vyosený motor. Některá nastavení je potřeba několikrát opakovat, protože jeden zásah může ovlivnit i další již přibližně nastavené parametry. Stručný postup zalétání akrobata byl popsán ve starém návodu k vysílači Optic 6 (strana 36 - tabulka "Rádce pro vytrimování modelu letadla"), snad to zachovali i v tom novém.

Zálétání větroně hezky popisuje Martin Pilný: http://www.pina.cz/2009/03/19/nastaveni-modelu-termickeho-vetrone/ Je tam odkaz i na tzv. "Dive test", kterým se dá nastavit vhodná kombinace polohy těžiště a nastavení křídlo-výškovka pro požadovaný letový projev. Dive test se provádí v klouzavém letu, pro motorový model s malou klouzavostí není moc vhodný.
Yakuza

#72 Příspěvek od Yakuza »

Letadlo jsem se snažil vyvážit podle návodu, těžiště má být 6,5 cm od náběhove hrany křídla. udělal jsem si vyvažovačku,(s polistyrenu a dvou ostrouhaných tužek, na letadle jsem si přesně vyměřil vyvažovací body a na ně nalepil malinký čtvereček samolepísího suchého zipu aby se mi ty tužky nezapíchly do křídel :D ) a mám 3 rozměry sad baterek, dohromady 6. a na každou baterku jsem si udělal v trupu rysku a snažil se to vyvážit tak aby letadlo drželo vodorovně a nepadalo na čumák a nebo na ocas. včera jsem právě testoval ty nové baterie ty 1800mAh které jsou větší a težší, jo a ještě jsem s čumáku vytáhl závaží co tam bylo.
No na zadéch jsem to včera taky zkoušel líat a padalo to trošku dolů ale né moc, tak myslím že to budu mít asi dobře vyvážene-doufám
Dneska docela dost fouká tak jestli bude zítrá pěkně tak půjdu otestovat zda mi funguje ta telemetrie.Nastavil jsem to na 6,8v. Pak napíšu jak to dopadlo.
petan64

#73 Příspěvek od petan64 »

OK, taky jdeme zítra lítat. Budu testovat a seřizovat nového Daidala a s kolegy si dáme hned malou zoutěž. Tak ať se daří a dones to v pořádku zase domů!
Yakuza

#74 Příspěvek od Yakuza »

:lol: tak jsem neodolal a šel lítat do toho větru.
Mám dobrou zprávu že telemetrie funguje :D mám radost. Ještě to přenastavím bo tam ještě nějaká štáva je. Dám to na 6,6v a zítra prubnu. Tak dík moc že si mi pomohl to zprovoznit.
A ještě otázečka. Koupil jsem si nabíječku Equilibrium MINI V2 ale chci si koupit silnější. Tahle dáva nabíjecí proud jen 4a. uvažoval jsem o téhle http://www.rc-profimodel.cz/equilibrium ... ijec-350w/
ale k téhle nabíječce musím koupit stabilizovaný zdroj? Chtěl bych nabíjet jak doma tak venku z auta. Jak mi umožňuje Equilibrium MINI V2.
Nebo jakou by si mi doporučil +/-2000kč
Díky
petan64

#75 Příspěvek od petan64 »

Rád jsem pomohl :D

Předpokládám, že chceš využít plný výkon nabíječe. Já osobně upravil nějaký PC zdroj (třeba ze serveru), nebo koupil nějaký průmyslový typ:

http://www.gme.cz/spinane-sitove-zdroje-s-krytem-nad-200w/spinany-zdroj-mean-well-sp-240-24-p332-285/
http://www.gme.cz/spinane-sitove-zdroje-s-krytem-nad-200w/spinany-zdroj-mean-well-sp-240-12-p332-335/
http://www.gme.cz/spinane-sitove-zdroje-s-krytem-nad-200w/spinany-zdroj-mean-well-sp-320-24-p332-336/

nerad bych ale radil něco, co nemám vyzkoušené. Koukni se do sekce o bateriích a jistě tam najdeš užitečné informace.
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“