Hitec Optic 6 sport
Jak daleko budeš lítat? Dále než dejme tomu 500metrů? arda1BOTlucas píše:ještě blbej dotaz? jak poznám, že jsem vyletěl z dosahu? u 40Mhz mě to začlo různě skubat. tady jsem zažil jen to, že mě občas vynechal motor, ale ovládat to jinak šlo. chyba v motoru ani reglu ani jinde není. začne to dělat jen když jsem takhle daleko.
luc
arda1 píše:Jak daleko budeš lítat? Dále než dejme tomu 500metrů? arda1BOTlucas píše:ještě blbej dotaz? jak poznám, že jsem vyletěl z dosahu? u 40Mhz mě to začlo různě skubat. tady jsem zažil jen to, že mě občas vynechal motor, ale ovládat to jinak šlo. chyba v motoru ani reglu ani jinde není. začne to dělat jen když jsem takhle daleko.
luc
rád bych víc 500-1500m
lucas píše:arda1 píše:Jak daleko budeš lítat? Dále než dejme tomu 500metrů? arda1BOTlucas píše:ještě blbej dotaz? jak poznám, že jsem vyletěl z dosahu? u 40Mhz mě to začlo různě skubat. tady jsem zažil jen to, že mě občas vynechal motor, ale ovládat to jinak šlo. chyba v motoru ani reglu ani jinde není. začne to dělat jen když jsem takhle daleko.
luc
rád bych víc 500-1500m
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
Optic 6 sport
Dobrý den všem.
Jako první bych chtěl zdělit že jsem začátečník
, tak mě prosím omluvte
za případné blbé otázky.
Koupil jsem si tenhle model http://www.rc-profimodel.cz/p-51-mustan ... rf-zeleny/ a k němu http://www.rc-profimodel.cz/optic-6-spo ... e-1HI1096/
Co se týče létání tak nemám problém. Před prvním letem jsem strávil asi 100 hodin u AFPD.
Má otázka se týče telemetrie.
V návodu se píše že ovl.Optic 6 sport a pří.optima 6 umožňují pouze telemetrickou funkcí kontrolu napájecího napětí příjímače. Tak se ptám zda to jde zapojit tak jak je to na obrázku. Kblík jsem k přijímači dostal co se trka do spc. Stačí to napojit mezi akumulátor a regulátor? + na +/- na -. Ať to nějak nepokoním.

Přídavný vnější stabilizátor BEC tam není.
Ptám se proto bo jsem v pátek lítal a zdůvodu rychlé ztráty napětí jsem neměl ani čas přístat a dvakrát jsem to zapíchl.Prostě lítám a najednou motor zpomalí a je to v p.... a už není čas na nic
Tak moc děkuji za rady.
Jako první bych chtěl zdělit že jsem začátečník
Koupil jsem si tenhle model http://www.rc-profimodel.cz/p-51-mustan ... rf-zeleny/ a k němu http://www.rc-profimodel.cz/optic-6-spo ... e-1HI1096/
Co se týče létání tak nemám problém. Před prvním letem jsem strávil asi 100 hodin u AFPD.
Má otázka se týče telemetrie.
V návodu se píše že ovl.Optic 6 sport a pří.optima 6 umožňují pouze telemetrickou funkcí kontrolu napájecího napětí příjímače. Tak se ptám zda to jde zapojit tak jak je to na obrázku. Kblík jsem k přijímači dostal co se trka do spc. Stačí to napojit mezi akumulátor a regulátor? + na +/- na -. Ať to nějak nepokoním.

Přídavný vnější stabilizátor BEC tam není.
Ptám se proto bo jsem v pátek lítal a zdůvodu rychlé ztráty napětí jsem neměl ani čas přístat a dvakrát jsem to zapíchl.Prostě lítám a najednou motor zpomalí a je to v p.... a už není čas na nic
Tak moc děkuji za rady.
Re: Optic 6 sport
Je to přesně tak, BEC je součást regulátoru a v tomto případě bude napájet pouze serva. Přijímač bude napájený přímo z baterie přes ten pomocný kabel zapojený do zásuvky SPC místo původní propojky. Nevím jak ukazuje Optic Sport napětí baterie (mám Auroru a Optic 6 - ten je bez telemetrie), ale myslím že už to umí ukázat na displeji a při poklesu pod nastavenou hodnotu by měl začít pískat.
Létat do úplného vybití baterie není právě dobrý nápad i pro životnost baterie. Moderní LiPol baterky jsou poměrně tvrdé a na konci už jde napětí dolů velmi rychle, proto si nastav signalizaci raději už kolem 3,3V/článek (pro 3-článek tedy 9,9V), nebo i více aby jsi měl nějakou rezervu pro přistání.
Létat do úplného vybití baterie není právě dobrý nápad i pro životnost baterie. Moderní LiPol baterky jsou poměrně tvrdé a na konci už jde napětí dolů velmi rychle, proto si nastav signalizaci raději už kolem 3,3V/článek (pro 3-článek tedy 9,9V), nebo i více aby jsi měl nějakou rezervu pro přistání.
"Rozum, který zůstává stát, je v pořádku – jen si nesmí lehnout." J. Werich
Hodnota regulátoru PCO-napěťová ochrana jde nastavit na 3 možnosti 2,8 3,0 3,2v jinak ja používám 2s 1100mah. Tak asi mám nastavit 3,2 že? Jinak moc děkuji za radu jdu to zkusyt napájet
Ještě se zeptám na jednu věc co se tyče regulátoru a to časování. Je tam možnost automatické 7-30* ,nízké 7-22* ,vysoké 22-30* jakou hodnotu mam nastavit.a co to vůbec nastavuje?
Děkuji
Ještě se zeptám na jednu věc co se tyče regulátoru a to časování. Je tam možnost automatické 7-30* ,nízké 7-22* ,vysoké 22-30* jakou hodnotu mam nastavit.a co to vůbec nastavuje?
Děkuji
Ten kabel pro napájení přijímače připojíš napevno ke kabelům regulátoru, na které připojuješ baterii. Bez pájení to ale nepůjde. Pokud se na to necítíš, požádej někoho o pomoc.
Já mám ten kabel zakončený zásuvkou, na kterou připojím servisní konektor baterie. Je ale nebezpečí, že se při závadě konektoru přeruší napájení přijímače! Proto mám zapojení upravené a doplněné o diodu, přes kterou může být přijímač nouzově napájen z obvodu BEC. Píšeme o tom třeba tady:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=20111&start=1575
Já mám ten kabel zakončený zásuvkou, na kterou připojím servisní konektor baterie. Je ale nebezpečí, že se při závadě konektoru přeruší napájení přijímače! Proto mám zapojení upravené a doplněné o diodu, přes kterou může být přijímač nouzově napájen z obvodu BEC. Píšeme o tom třeba tady:
http://www.rcmania.cz/viewtopic.php?f=38&t=20111&start=1575
To nebude pro mě problém napájet. Jsem šikovný
aten návod s tou diodou se mi líbí asi to taky pak udělám.
Yakuza píše:Hodnota regulátoru PCO-napěťová ochrana jde nastavit na 3 možnosti 2,8 3,0 3,2v jinak ja používám 2s 1100mah. Tak asi mám nastavit 3,2 že? Jinak moc děkuji za radu jdu to zkusyt napájet![]()
Děkuji
Pokud to nastavíš takto na regulátoru, bude to omezovat otáčky dříve a stihneš asi přistát. Já jsem psal o nastavení telemetrie ve vysílači - tam si musíš nastavit hodnotu napětí, při které začne vysílač hlásit - pro Tvůj model tedy nastav ve vysílači 6,6V.
Časování bych asi nechal na automat. Nevíš jaký je to motor a nemáš ani jak změřit odběr motoru, tak to nech raději zjistit automaticky. U jednoduchých regulátorů se nastavuje vysoká hodnota pro motory s rotujícím pláštěm ("oběžky"), které mají obvykle vyšší indukčnost vinutí. Nízká hodnota je pro "in-runner" motory. V podstatě se tak u pouze vymezí rozsah pro automatické nastavení. Pokud by se motor nechtěl rozbíhat, nebo vypadával ze synchronizace, můžeš toto nastavení upravit. Postup nastavení najdeš v manuálu pro ten regulátor.
Lepší regulátory (např. JETI Spin apod.) se nechají nastavit na přesné časování,kterým se ideálně přizpůsobí k použitému motoru. Ten potom poskytuje maximální výkon při ještě přijatelném odběru. Bez testů a měření to ale nejde, pravděpodobně by to skončilo spáleným motorem...
no ja nevim ale kdyz jsem nastavoval vysilac tak tam zadna moznost nastaveni napeti nebyla.
A na kolik mam teda nastavit Hodnotu regulátoru PCO?
edit: tak teď čtu v návodu: vysílačový VF díl Hitec Spectra 2,4 integrovaný do vysílače optic 6 sport2,4 ghz a přijímače řady optima umožňují výstražnou signalizaci při poklesu napětí přijímače.
Takže vysílač to na lcd neukáže a asi to jen začne pípat. A musím to teda asi nastavit jak jsem psal na tom regulátoru. Asi na těch-vysoká 3,2v/65%. Tuším dobře?
A na kolik mam teda nastavit Hodnotu regulátoru PCO?
edit: tak teď čtu v návodu: vysílačový VF díl Hitec Spectra 2,4 integrovaný do vysílače optic 6 sport2,4 ghz a přijímače řady optima umožňují výstražnou signalizaci při poklesu napětí přijímače.
Takže vysílač to na lcd neukáže a asi to jen začne pípat. A musím to teda asi nastavit jak jsem psal na tom regulátoru. Asi na těch-vysoká 3,2v/65%. Tuším dobře?
Naposledy upravil(a) Yakuza dne sob 10.03.2012 21:28, celkem upraveno 1 x.
Nastav to na tu nejvyšší, omezí Ti výkon dříve a v baterii zůstane dost energie na přistání. Možná tam je i nastavení, jak se to má chovat při slabé baterii - buď omezí výkon, nebo úplně vypne (hledej něco jako "Cut Off mode"). Pokud to jde, nastav to na omezení výkonu.
Optic 6 Sport musí mít poslední verzi FW, aby hlásil i stav napájení přijímače. Pokud máš interface HPP-22, můžeš to aktualizovat sám. Musíš mít i aktuální FW v přijímači.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1607911
Optic 6 Sport musí mít poslední verzi FW, aby hlásil i stav napájení přijímače. Pokud máš interface HPP-22, můžeš to aktualizovat sám. Musíš mít i aktuální FW v přijímači.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1607911
Způsob odpojení motoru mám nastavený na omezení výkonu.
HPP-22 nemám
Asi budu muset koupit.za 500.
HPP-22 nemám
Asi budu muset koupit.za 500.
Možná by Ti ho někdo mohl půjčit, ale pokud plánuješ další aktivitu, klidně si ho kup, neztratí se. A pokud si někdy pořídíš Auroru, bude se Ti taky hodit.