Graupner mc 32

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Kamca

Re: Graupner mc 32

#121 Příspěvek od Kamca »

Tak to vypadá,že se už konečně taky dočkám :D
creagel

#122 Příspěvek od creagel »

Kamca píše:Tak to vypadá,že se už konečně taky dočkám :D

Ja se tesim az ji konecne provetram - ted jeste tyden na horach a snad pak :)

Ale jeste vic se tesim, az tam dodelaji na otocne ovladace ladeni pomeru mixu (a to napr. vcetne nastaveni diferenciace kridelek) - mozna uz v dalsi verzi.
Kamca

#123 Příspěvek od Kamca »

Tak to už jsi zkušený :D pokud nebudu něco vědět tak budu psát. :mrgreen:
Subrt

#124 Příspěvek od Subrt »

Už jsem udělal první 4 lety, je to fakt bomba s mluvenou telemetrií. :D
Kamca

#125 Příspěvek od Kamca »

máte tam tu naši českou??? :D
Subrt

#126 Příspěvek od Subrt »

Ne anglickou, je velmi dobře srozumitelná.
creagel

#127 Příspěvek od creagel »

Presne - te anglicke je skvele rozumnet. Az se vratim za tyden z hor, tak zacnu doma nahravat ceske hlasky. Je jich 250, tak to asi bude chvilku trvat, ale cestina BUDE (doufam ze do konce prezna)!
Jen jeste nevim, jestli namlouvat budu ja, nebo manzelka :)

Jinak jsem probiral programatorama graupnera moznost trochu upravit prirazeni jednotlivych hlasek (aby to nebylo v cyklu, ale slo pripradit na konkretni prepinac urcite hlaseni). Prvni odpoved byla, ze ne, ze je to moc slozite na naprogramovani. Tak jsem jim popsal, jak by to slo elegantne vyresit, aby si clovek jednoduse bez nejakeho dlouheho nastaveni nastavil vse tak, jak chce (tzn. bud hlaseni konkretni veliciny, nebo skupiny na konkretni vypinac). A vypada to, ze tohle uz pochopili :) Uvidime.

Jediny, co nejak graupneraci nechapou, je vypinani flight time vypinacem - vypinani pres ESC tlacitko mi moc nejde pod fousy :). Nevim, proc je jejich logika to delat takhle, a ne vypnout vypinacem, kterym jsem to zapnul.
Subrt

#128 Příspěvek od Subrt »

Třeba proto, že Flight Time se zapíná pouze při startu a během letu lze spínač použít pro jinou funkci. Mne vypínání pomocí tl. ESC vyhovuje. Pokud jde o spouštění telemetrie, mne by nejvíce vyhovovalo jedním spínačem časy a druhým ostatní hodnoty + opakovací spínače.
creagel

#129 Příspěvek od creagel »

Subrt píše:Třeba proto, že Flight Time se zapíná pouze při startu a během letu lze spínač použít pro jinou funkci. Mne vypínání pomocí tl. ESC vyhovuje. Pokud jde o spouštění telemetrie, mne by nejvíce vyhovovalo jedním spínačem časy a druhým ostatní hodnoty + opakovací spínače.

Nerikam ze to nekomu nemuze vyhovovat, ale proc nemit tu moznost. Ja bych treba chtel spinat model time a flight time jednim prepinacem. Kdyz stopnul model time, automaticky se stopne i flight time. Jasne, tech par vterin zaznamu telemetrie na vic niceho nevadi (pro neznale - telemetrie se uklada automaticky po dobu behu flight time a automaticky se uklada na SD kartu do slozky s nazvem modelu + casem zacatku letu).

To hlaseni telemetrie je presne ono. Mit tu moznost si to takhle nastavit - coz ted nejde, ale snad bude zmena.
Kamca

#130 Příspěvek od Kamca »

Tak a je to doma. :D teď si najít čas a pohrát si s tím!
creagel

#131 Příspěvek od creagel »

Mel bych na zkusenejsi uzivatele MC-32 par dotazu:

1) prirazeni ovladani motoru na 3polohovy prepinac v letovych rezimech
Mel bych rad plyn pouze v jednom rezimu na pace plynu, v jinych rezimech na 3polohovem prepinaci (vypnuto, 50%, 100%). To docilim vlastnim mixem? Muzu mit regl v kanalu 1, nebo to budu muset prehodit na jiny kanal, kdyz budu chtit pakou plynu v jinych rezimech ovladat celou odtokovku?

2) varovani na spatnou pozici prepinacu
Jde to v soucasnem sw nejak? Napr. abych si nezatahnul podvozek, nepustil motor a jeste nevyhodil padak, kdyz mam ero na stojance a poustim radio.

3) jak na zakriveni odtokovky v rezimech termika a rychlost? To se resi trimem v danem letovem rezimu? Jak pak ale na pomale srovnani do nuly (aby to nebylo skokove, ale pomale)?

Nikdy jsem nemel tu cest s lepsim radiem, takze trochu tapu. Diky za rady.
Kamca

#132 Příspěvek od Kamca »

vyráběli jste si už někdo PPM kabel??
Subrt

#133 Příspěvek od Subrt »

creagel píše:Mel bych na zkusenejsi uzivatele MC-32 par dotazu:

1) prirazeni ovladani motoru na 3polohovy prepinac v letovych rezimech
Mel bych rad plyn pouze v jednom rezimu na pace plynu, v jinych rezimech na 3polohovem prepinaci (vypnuto, 50%, 100%). To docilim vlastnim mixem? Muzu mit regl v kanalu 1, nebo to budu muset prehodit na jiny kanal, kdyz budu chtit pakou plynu v jinych rezimech ovladat celou odtokovku?

2) varovani na spatnou pozici prepinacu
Jde to v soucasnem sw nejak? Napr. abych si nezatahnul podvozek, nepustil motor a jeste nevyhodil padak, kdyz mam ero na stojance a poustim radio.

3) jak na zakriveni odtokovky v rezimech termika a rychlost? To se resi trimem v danem letovem rezimu? Jak pak ale na pomale srovnani do nuly (aby to nebylo skokove, ale pomale)?

Nikdy jsem nemel tu cest s lepsim radiem, takze trochu tapu. Diky za rady.

Já létám akrobaty, větroně mám pouze jako doplněk , takže se tím nezabývám do hloubky.

1. Mělo by to jít pomocí funkce MIX-ounly channel, volných mixů nebo logických spínačů. Já mám nastaven na páce plynu motor ve dvou let režimech a v přistávacím brzdy. Časový spínač motoru zapínám pákou plynu a logickými spínači zajištěno aby spínala pouze v režimech s motorem.

2. Při zapnutí vysílače lze nastavit varování polohy páky plynu a jednoho libovolného přepínače.

3. Jakékoliv zakřivení profilu , brzd, výškovky,směrovky atd. v jednotlivých let. režimech se nastavuje ve Wing mixers, během letu lze zakřivení profilu doladit pomocí Profi trim. spoždění až do 9,9 sec se nastavuje v Phase settigs
creagel

#134 Příspěvek od creagel »

Tak z hor doma. Zkusil jsem par nastaveni.

ad 1) Po chvilce zkouseni v pohode vyreseno

ad 2) Jeden spinac je malo (napr. z duvodu kontroly prepinace motoru a letoveho rezimu) :( Necha se vyresit logickym prepinacem.

ad 3) Logicky se to objevi v menu "Phase trim", pokud si nektere rezimy priradim na prepinace.

Par dalsi poznatku z pouzivani radia:

a) Zaslepky konektoru na celni strane jsou hajdalacky vyreseny. Krytka drzi na jakemsi gumovem pantu, ktery je ale ke krytce prilepen jen nejakou lepici paskou (a ktera se po chvilce odlepuje).

b) V mem kousku je desticka, na ktere jsou osazeny prave konektory (nabijeni, DSC, DATA, ...), uchycena tak blbe (resp nepresne), ze po zastrceni nabijecky se tato desticka zamackne do radia. Jednoduse jsem to vyresil vetsi podlouzkou pod pritlacny sroubek. Ale u radia teto tridy to nastve.

c) Nabijeni neni nijak signalizovano! Pripojite nabijecku a clovek se muze jenom domnivat, zda se opravdu nabiji (a zda nekdo jako ja nezapomnel napr. vlozit trafo do zasuvky). Takze jsem rano zacal nabijet a vecer jsem byl prekvapeny, ze se nenabilo ani trochu :(

d) Rychlost reakce je v porovnani s mou starickou MC-15 (35MHz) bombasticka. Pokud dam zpozdeni mezi rezimy na 0,0s, tak to zacvakne okamzite. Stejne tak pri pohybu kniplem smerovky 100% <-> -100% je pohyb bleskurychly (zkouseno na totez modelu na 35MHz a HoTT prijimaci). Na 35MHz je to viditelne pomalejsi.

e) Tuhost kniplu z vyroby je na muj vkus az moc "meka". Nastesti ma radio stelovaci tuhost, takze se to necha prizpusobit.

f) Pult opravdu neni potreba - resp. mne vubec nechybi a nevim, co by mi prinesl. Ty "sloni usi" jsou opravdu dostacuji.

g) Bocni ovladace "packy" jsou plastove. Zatim je na nic nevyuzivam, ale az se ulomi (a ze to pri mem zachazeni asi prijde brzo), asi si necham vyfrezovat hlinikove :)

Pristi tyden zacinam nahravat ceske hlaseni telemetrie (musim v tydnu nejdriv koupit poradny mikrofon) ;)
Kamca

#135 Příspěvek od Kamca »

taky jsem zkoušel nějakové hlášky,ale zatím mi nedocvaklo jak je z toho prg.dostat ven.Jinak asi aby bylo prodejné tak to museli někde ořezat viz nějaké pačky plast,knoflíky válečky, jinak soft si myslím je zatím v pohodě.Už teď vím,že nevyužiju všechny možnosti softu!!
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“