Váhy komponentov F3K

RC házedla - kategorie, která má hodně blízko k "opravdovému" sportu.
Zpráva
Autor
JMalik

Re: Váhy komponentov F3K

#31 Příspěvek od JMalik »

chuan píše:
Polynom píše: no to právě nemusí být pravda, že ho potřebuješ...

Přesně tak.
Pokud létáš F3K s nepovolenými komponenty nemá to už s F3K nic společného a je to jen patvar... Něco jako jezdit na kole a babetě ...
Ve výsledku gyro váhu nepřidá, to máš pravdu, ale jednodušší než se tím vůbec zabývat dál do hloubky je seřídit si letadlo, dobře si směrovku při zalepení vyosit a naučit se to házet rovně ;-) ...

jen pro zajímavost, házíš kolík kulatý nebo placetý?

Vyhovovaly mi ty "winglety" na Osirisu, teď to hážu s plackou.
Pokud směřoval dotaz na to, jak vysoko to hážu, tak to můžeme poměřit. Myslím , že např. Polynom si to bude pamatovat.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Polynom »

chuan píše:Použítí by bylo určitě přinosem, o tom nepochybuji. Éro by se uklidnilo, mohlo by se létat v poklidu na hranici stability (nejzadnější možné těžiště), váhu by to spíš ušetřilo než přidalo (cca 2g), ale celkově by to létání pak ale ztratilo na zajímavosti a byla by to nuda.

Udivuje mě, že jsi si tak jistý... shrnu to pouze v myšlenkách a ne ve faktech...
- pokud by mělo jít o opravdové uklidnění, mělo by být gyro pro všechny tři osy pohybu (co se směrovkou a křidýlky?)
- ušetřilo váhu? musel by jsi sundat z éra cca 7g (kde?) aby jsi ušetřil, ovšem při použití pouze jednoho gyra..?!
-gyro neví, jakou rychlostí letíš, tzn. začalo by rovnat až při počátku pádu-pozdě...
-letadla oproti vrtulníkům "hrnou" jak bude gyro vědět že nemá zasahovat?
- s tím souvisí dotaz- jak gyro "inicializovat" / nulovat/ načítat, no víš co myslím...

Chápu, že by gyro pomohlo velkým maketám, třeba při trianglu, - mám směr, a potřebuju ho udržet.

stále by se musela vyřešit vypínatelnost gyra/gyroskopů- jsou fáze kdy nesmí nic dělat (možná to už krtek vysvětlil ale já tomu nerozuměl :) )
chuan
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od chuan »

- pokud by mělo jít o opravdové uklidnění, mělo by být gyro pro všechny tři osy pohybu (co se směrovkou a křidýlky?)

Souhlasím, k úplnému zklidnění by museli být gyrem řízeny alespoň 3 kanály. Kdybych to náhodou někdy omylem použil :D asi bych to zapojil na směrovka/výškovka, výškovka/křidélko. Použil bych gyro s dvěma vstupy, něco jako toto: http://www.keimod.com/shop/product_info.php?products_id=278 .
Ovšem gyro by muselo být vypínatelné a zapínalo by se jen při startu, přeletu, přistání ...
- ušetřilo váhu? musel by jsi sundat z éra cca 7g (kde?) aby jsi ušetřil, ovšem při použití pouze jednoho gyra..?!

Pokud by jsi použil jen to jedno gyro na směrovku (samosebou bez krabičky 5g), můžeš zkrátit trup, pokud dáš Gyro do čumáku můžeš ubrat něco z balastu.
-gyro neví, jakou rychlostí letíš, tzn. začalo by rovnat až při počátku pádu-pozdě...

Gyro nepotřebuje vědět jak rychle letíš, zajímá ho jen bočení, klonění nebo klopení a dokáže na něj reagovat rychleji než ty.
-letadla oproti vrtulníkům "hrnou" jak bude gyro vědět že nemá zasahovat?
- s tím souvisí dotaz- jak gyro "inicializovat" / nulovat/ načítat, no víš co myslím...
stále by se musela vyřešit vypínatelnost gyra/gyroskopů- jsou fáze kdy nesmí nic dělat (možná to už krtek vysvětlil ale já tomu nerozuměl :)

Souhlasím, musel by jsi to pořád řídit a mít na kniplech nějakou výchylku... Jak to vypínání a zapínání fyzicky udělat přesně nevím, snad by šlo udělat nějaké přemostění na přepínač.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Polynom »

chuan píše:Pokud by jsi použil jen to jedno gyro na směrovku (samosebou bez krabičky 5g), můžeš zkrátit trup, pokud dáš Gyro do čumáku můžeš ubrat něco z balastu.

no, co si budem povídat, 5g to stejně nikdy nebude. kabeláž navíc atd... gyro do čumáku? sám víš kolik místa máš k dispozici - salpeter,stobel... v podstatě žádný.. (jen tak mimochodem nemělo by být v těžišti??? tam podle mě nejlépe snímá odchylky od os..??)

zkrátit trup... a není to začarovanej kruh? pro hod je lepší delší trup, ty ho zkrátíš a gyro to bude za tebe srovnávat-vzroste ti odpor

to s tou rychlostí letu se mi stále zdá důležitý, protože pokud gyro zareaguje až při začátku pádu, což tak je, je to pozdě. a ruku na srdce taky máš ten pocit pikosekundu před tím než se sypeš že je to v prdeli?- jseš tedy rychlejší než gyro :wink:

takovej pomocník co by měřil reálnou rychlost (aerodynamickou) letu a jak by jsi se dostal na nějakou hranici, ťuknul by ti do vejškovky dolu... to by pomohlo (opět to není tak jednoznačné, protože kdo ví jestli není lepší si přivztlakovat a tak nějak se z toho vypotácet že???)
chuan
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od chuan »

Gyro kabeláž má už v sobě...
Máš pravdu v tom, že gyro by mělo být v těžišti. Nemuselo by jen tehdy, pokud by se mu dali vnutit kompenzace a to půjde asi jen u těch programovatelných.

Reakční doba pilota je 0,2 - 0,3 s gyro má obnovocí frekvenci desítky hertzů. Picosekunda tě nespasí :-), ale vím, o čem mluvíš :-D
rosťa

#36 Příspěvek od rosťa »

Polynom píše:
chuan píše:Pokud by jsi použil jen to jedno gyro na směrovku (samosebou bez krabičky 5g), můžeš zkrátit trup, pokud dáš Gyro do čumáku můžeš ubrat něco z balastu.

no, co si budem povídat, 5g to stejně nikdy nebude. kabeláž navíc atd... gyro do čumáku? sám víš kolik místa máš k dispozici - salpeter,stobel... v podstatě žádný.. (jen tak mimochodem nemělo by být v těžišti??? tam podle mě nejlépe snímá odchylky od os..??)

zkrátit trup... a není to začarovanej kruh? pro hod je lepší delší trup, ty ho zkrátíš a gyro to bude za tebe srovnávat-vzroste ti odpor

to s tou rychlostí letu se mi stále zdá důležitý, protože pokud gyro zareaguje až při začátku pádu, což tak je, je to pozdě. a ruku na srdce taky máš ten pocit pikosekundu před tím než se sypeš že je to v prdeli?- jseš tedy rychlejší než gyro :wink:

takovej pomocník co by měřil reálnou rychlost (aerodynamickou) letu a jak by jsi se dostal na nějakou hranici, ťuknul by ti do vejškovky dolu... to by pomohlo (opět to není tak jednoznačné, protože kdo ví jestli není lepší si přivztlakovat a tak nějak se z toho vypotácet že???)

Pánové nezdá se Vám že létáni s házedly je soutěž v řízení rukama a né elektronikou?????????????????
panter

#37 Příspěvek od panter »

Fú nejako sa to tu rozbehlo, ja som zatial vyvákuoval novú výškovku 7g a smerovku 6g. Ale kedže hádzadlo budem mať na pobavenie gyro tam určite nedám :mrgreen: :wink:
Ozaj kolko budem musieť dovážiť cca. dopredu na tú starú váhu výškovky 11g a smerovku 9g.
Vychádzal som zo Super Gee čiže dĺžka trubky aj výškovka a smerovka.
A ešte dotaz, výškovka na Super Gee nie je súmerný profil, že vraj takáto výškovka kedže vie spraviť vyšší vztlak ako súmerná tak na modely sa dá nastaviť ťažisko ešte o niečo dozadu ako pri súmernej.
Máte s tým niekto skúsenosť?
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Polynom »

rosťa píše:Pánové nezdá se Vám že létáni s házedly je soutěž v řízení rukama a né elektronikou?????????????????

Fakt? to sou mi věci... již několikrát jsem zde napsal že jde pouze o "myšlenky" a o nic jiného. O gyru přemýšlí hlavně Jirka M. Já jsem absolutně proti a zástáncem toho že jde o ruce. Spíše by jsi nás měl nakopnout, že si tu kecáme o věcech co tu nemají co dělat..
onca
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od onca »

panter píše:Fú nejako sa to tu rozbehlo, ja som zatial vyvákuoval novú výškovku 7g a smerovku 6g. A ešte dotaz, výškovka na Super Gee nie je súmerný profil, že vraj takáto výškovka kedže vie spraviť vyšší vztlak ako súmerná tak na modely sa dá nastaviť ťažisko ešte o niečo dozadu ako pri súmernej.
Máte s tým niekto skúsenosť?

Když jsem měl ještě Super Gee od Komára, tak jsem tam ze začátku měl výškovku jen rovnou desku z balzy. Byla asi z Long Shota a musela být o něco větší než pozdější originál na Super Gee. Letový projev se moc nezměnil. Největší rozdíl byl v tom, že u balzový VOP jsem musel mít při hodu nastavenou výškovku na potlačení a při origoš VOP ne. Takže těžíště mohlo být dál.

Ocásky budeš dělat z jedné, nebo ze dvou vrstev tkaniny?
RCgliders.cz
panter

#40 Příspěvek od panter »

No, tá ťažšia výškovka a smerovka má spolu 19-20g tam som dával dve vrstvy 25g tkaniny.
Tieto na foto majú výškovka 7g a smerovka 6g. Tam som dal len jednu vrstvu a bez farby, . Akurát túto výškovku a smerovku som robil pre kamoša a momentálne nemám čas aby som spravil aj sebe takúto lahkú takže sa bude pekne dovažovať. Včera som navážil jednotlivé komponenty dal som miesto nich rovnakú váhu plastelinu a budem musieť dovážiť cca 20g ale aj tak bude kompletná váha cca 290g. Keď bude čas a chuť tak určite si spravím ešte jednu a lahšiu.
Přílohy
DSC05793.JPG
JMalik

#41 Příspěvek od JMalik »

Jednak je to o hmotnosti (to dovážení dopředu), ale i o namáhání ocasní trubky.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
ST
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od ST »

To, že se Ti povedly lehčí ocasky, ještě neznamená, že máš vyhráno. Jde o to jak dlouho, nebo spíše kolik hodů a hlavně přistání Ti vydrží. Já s tím laboroval a asi na 3 pokus jsem našel optimální místa, kde je třeba to více vystužit. Jedná se hlavně o SOP. Pochybuji, že budeš přistávat pokaždé do ruky. Potom je to teprve boj o desetiny...
Nelítám vůbec s ničím a jen teoretizuju ...
panter

#43 Příspěvek od panter »

Ja to bude mať len pre zábavu, na súťaž sa nechystám, stačia mi F5J súťaže ktoré za celý rok absolvujem.
A ak to niekde nevydrží tak skúsime novú a tak aby to bolo v poriadku.
Golfista

#44 Příspěvek od Golfista »

Tak jsem zvědav na reakce zkusenějších.
Udělal jsem jednu trubku (ze zvědavosti) lehčí, než dělám ty ostatní (zatím).
Má rozměry: průměr 12mm/7mm při délce 800mm.
Je v ní jedna vrstva uhlíkové tkaniny 93g/m,
dvě vrstvy jednosměrné uhlíkové tkaniny 80g/m
a dvě vrstvy skelné tkaniny 40g/m.
Její hmotnost je 15,2g.
Je to dobře nebo špatně. Když špatně, tak co?
Děkuji.
Snažím se stavět letadla tak, aby i po havárii jsem se nemusel stydět za to, jak vypadají vevnitř.
Polynom
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Polynom »

Golfista píše:Tak jsem zvědav na reakce zkusenějších.
Udělal jsem jednu trubku (ze zvědavosti) lehčí, než dělám ty ostatní (zatím).
Má rozměry: průměr 12mm/7mm při délce 800mm.
Je v ní jedna vrstva uhlíkové tkaniny 93g/m,
dvě vrstvy jednosměrné uhlíkové tkaniny 80g/m
a dvě vrstvy skelné tkaniny 40g/m.
Její hmotnost je 15,2g.
Je to dobře nebo špatně. Když špatně, tak co?
Děkuji.

no, na to co jsi použil za materiály, má celkem slušnou váhu. Jestli je to dobře nebo špatně netuším, to bych jí musel mít v ruce a vědět pod jakými úhly jsi ty tkaniny dal..?. Ale myslím si, že bude málo pevná na ohyb. Dvě vrstvy skla 40 jsou na nic, jedna bude bohatě stačit, samozřejmě to má být ta vnější "povrchová" vrstva. Jinak ale asi slušná práce...
Odpovědět

Zpět na „F3K/HLG/DLG“