Hitec Optima 7 - napájení

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Zpráva
Autor
mo-mo

Hitec Optima 7 - napájení

#1 Příspěvek od mo-mo »

Nechápu způsob napájení tohoto přijímače. V modelu mám Li-poly 3s a 4 serva. Je nutno k přijímači mít další zdroj, nebo to jde zapojit na ten tříčlánek?
Momo
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Hitec Optima 7 - napájení

#2 Příspěvek od TomasC »

Doporučuji přečíst návod k vysílači a přijímači.
Peppy
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Peppy »

Ak by si to pripojil na 3S, tak ti to na 93,45% vyhuli serva. Normalne to zapoj, cez BEC ako ine primace
EXTRA MX,EF extra 300 78"
http://adamweinzettl.webnode.sk/
ross4435897

#4 Příspěvek od ross4435897 »

neni to nutne, pro napajeni prijinace lze pouzit SPC vstup (4.8-35V), pak funguje i telemetrie ... bude to bez te propojky co tam defaulltne mas ...
regl s BECem normalne pak do kanalu 3
Naposledy upravil(a) ross4435897 dne stř 15.02.2012 15:54, celkem upraveno 1 x.
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od koulinek »

mo-mo píše:Nechápu způsob napájení tohoto přijímače. V modelu mám Li-poly 3s a 4 serva. Je nutno k přijímači mít další zdroj, nebo to jde zapojit na ten tříčlánek?

3S už je trochu dost né? Obecně se o tom příjmači píše: "Kromě běžného napájení ze 4-5 čl. akumulátoru NiCd/NiMH nebo 2s lithiového akumulátoru (Li-poly, Li-Fe, Li-ion) je možno přijímač Optima 7 napájet prostřednictvím vestavěného stabilizátoru napájení a napájecí napětí (4,8-35 V) přivést na zásuvku SPC. SPC systém zajišťuje pouze napájení přijímače, pro napájení serv musíte na některou ze zásuvek kanálů 1...7 přivést napájecí napětí 4,8-7,4 V. Díky SPC tak můžete u elektroletů přijímač napájet přímo z pohonného akumulátoru a obejít tak nebezpečí výpadků napětí nebo úplného selhání BEC stabilizátoru napájení v regulátoru otáček. U velkých modelů se spalovacím motorem zase můžete SPC využít pro jednoduché vytvoření dvojitého napájecího systému se samostatným akumulátorem pro přijímač a dalším pro serva bez potřeba dalších přídavných obvodů nebo zařízení."
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Michal Matějka
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Michal Matějka »

ross4435897 píše:neni to nutne, pro napajeni prijinace lze pouzit SPC vstup (4.8-35V), pak funguje i telemetrie ... bude to bez te propojky co tam defaulltne mas ...

Takhle tam ale bude muset mít dva zdroje
mo-mo

#7 Příspěvek od mo-mo »

Administrátorovi děkuju za skvělou radu. To mě fakt nenapadlo. :wink:
Koulínku: Právě, že toto povídání je uvedeno téměř všude a já mu zcela nerozumím. Pročetl jsem už kde co.

Mám RC set a v něm kromě jiného ...Cadet + šestikanálový 2.4GHz FHSS přijímač, pohonný akumulátor Li-poly 11.1 V 1300 mAh (20C).... Prostě na tento článek je ten model stavěnej (i ty serva).
Sehnal jsem Eclipse s Optimou a rád bych to tam napáskoval, ale nechci nic "zkundit". Proto se zde, možná nemotorně, vyptávám.
Děkuju všem za rady.
Momo
fidzi
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od fidzi »

mo-mo píše:Administrátorovi děkuju za skvělou radu. To mě fakt nenapadlo. :wink:
Koulínku: Právě, že toto povídání je uvedeno téměř všude a já mu zcela nerozumím. Pročetl jsem už kde co.

Mám RC set a v něm kromě jiného ...Cadet + šestikanálový 2.4GHz FHSS přijímač, pohonný akumulátor Li-poly 11.1 V 1300 mAh (20C).... Prostě na tento článek je ten model stavěnej (i ty serva).
Sehnal jsem Eclipse s Optimou a rád bych to tam napáskoval, ale nechci nic "zkundit". Proto se zde, možná nemotorně, vyptávám.
Děkuju všem za rady.

Serva fakt NEJSOU stavěný na 3S. Ty jsou stavěné na 5V výstup z BEC. ;)
..:: Nemám rád kindersáky ::..

Skywalker X8, Skywalker Falcon, Funcub, Quadrocopter X, HK Mini Swift(1m rozpětí), Bristol Scout
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od TomasC »

Myslím, že ta rada byla více než vhodná.... proto jsem ti to radil :wink:

Návod samozřejmě nemám, ale dočetl jsem se toto:

Kromě běžného napájení ze 4-5 čl. akumulátoru NiCd/NiMH nebo 2s lithiového akumulátoru (Li-poly, Li-Fe, Li-ion) je možno přijímač napájet prostřednictvím vestavěného stabilizátoru napájení. V takovém případě se napájecí napětí (4,8-35 V) přivede na zásuvku SPC, ze které se vyjme zkratovací propojka, se kterou je přijímač dodáván. SPC systém zajišťuje pouze napájení přijímače, pro napájení serv musíte na některou ze zásuvek kanálů 1...7 přivést napájecí napětí 4,8-7,4 V (dle typu serv, napětí větší než 6,0 V pouze pro serva řady HV) V. Díky SPC tak můžete u elektroletů přijímač napájet přímo z pohonného akumulátoru a obejít tak nebezpečí výpadků napětí nebo úplného selhání BEC stabilizátoru napájení v regulátoru otáček.

Pokusím se ti tedy odpovědět na tvojí otázků:
Je nutno k přijímači mít další zdroj, nebo to jde zapojit na ten tříčlánek?

Není nutné, přijímač lze napájet rovnou z pohonné sady.

Nicméně, pokud chceš napájet i něco jiného než jen přijímač, třeba serva (což tak nějak předpokládám) tak potřebuješ zdroj. Vhodný bude BEC od regulátoru. Serva je totiž nutno napájet cca 5V.

Stačí??
mo-mo

#10 Příspěvek od mo-mo »

Možná jsem to vzal za špatný konec. Omlouvám se. :?
Jsem totální eléf i když jsem prostudoval kde co a prošel fóra, nemám terminologii zažitou. Prostě jsem dostal k narozkám tohle:
RC set Beta 1400 RTF obsahuje: trup........ s namontovaným střídavým motorem, pevnou vrtulí 5x4", regulátorem otáček 20A a 2 servy, křídlo vylisované z EPP s instalovanými 2 servy, ocasní ....... , čtyřkanálový vysílač CADET 4 2.4GHz FHSS s šestikanálovým 2.4GHz FHSS přijímačem, pohonný akumulátor Li-poly 11.1 V 1300 mAh (20C). Ještě je to všechno v krabici. Krom toho mám Eclipsu s Optimou, kterými bych v budoucnosti rád nahradil původní radiokomunikaci. O tom regulátoru jsem nikde žádné další informace nesehnal. Ve fóru Beta je to spíš o stavbě a tuninku.
Děkuji vám za trpělivost
Momo
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od TomasC »

V pohodě.

Udělej fotku regulátoru, určitě zde hromadně určíme, co je zač a jaké má parametry.
pavelll

#12 Příspěvek od pavelll »

pro :mo-mo
V klidu a v pohodě nahraď původní přijímač optimou a vše zapoj tak jak bylo zapojeno původně v Betě. Napájení přijímače a serv půjde normálka z becu regulátoru. Konektor spc v optimě nech tak jak je zapojený a bude Ti to chodit. Možností napájení přijímačů optima od firmy Hitec je více a tak jak byl položen Tvůj dotaz si myslím že toto bude nejjednodušší a nejrychlejší možnost náhrady původního přijímače od soupravy Cadet.
Jiné varianty zapojení tady již byly zmíněny, nebo si je najdeš u návodů k přijímačům optima, či u návodů k soupravám Hitec, které jsou na netu běžně dostupné.
http://www.klombrandys.cz/index.php?menu=9&idc=11
mo-mo

#13 Příspěvek od mo-mo »

to pavelll: Příznivá zpráva, něco tak konkrétního jsem potřeboval slyšet (číst).

Přesto posílám fotky reglu. Nikde žádný štítek, zespoda taky taková smršťovací fólie v kuse.
Přílohy
IMGA0687.JPG
IMGA0686.JPG
Momo
pavelll

#14 Příspěvek od pavelll »

pro:mo-mo
V modelařině je jedna krásná věc, spousta věcí je mezi sebou propojitelná, neboli compatibilní, ať si každý přebere.Pokud nechceš něco extra, udělej to tak jak bylo napsáno, bude to fungovat.Regulátor v sobě obsahuje tkz. obvod bec - což je jednoduše řečeno stabilizace pro napájení přijímače a serv a z napětí pohonné baterie 3S LiPo t.j. jmenovitě cca 11,1V (plně nabito 12,6) to dělá cca těch 5V +- mínus nějakou tu desetinku voltu a tím třížilovým kablíkem co je to připojený do přijímače na kanál plynu to ten přijímač a serva vlastně napájí tím požadovaným a správným napětím. Toť zjednodušeně to nejhlavnější.Takto Ti to bude po zapojení fungovat.Možností je samozřejmě více, ale není třeba je tu uvádět.
http://www.klombrandys.cz/index.php?menu=9&idc=11
ross4435897

#15 Příspěvek od ross4435897 »

Michal Matějka píše:
ross4435897 píše:neni to nutne, pro napajeni prijinace lze pouzit SPC vstup (4.8-35V), pak funguje i telemetrie ... bude to bez te propojky co tam defaulltne mas ...

Takhle tam ale bude muset mít dva zdroje

nikoliv ...

pokusim se skutecne poradit
- ma jednu baterii 3S
- ma letadlo se stridavy regulatorem (s BEC) ... predpoklad (doplneno)
- v letadle jsou standartni serva
- ma optimu 7
- tedy hitec system

reseni:
- odstranis napajeci propojku na prijimaci (pokud ji tam mas)
- z napajeni regulatoru vyrobis pararelni odbocku (nejlepe primo z konektoru baterie) na napajeni prijimace, toto zapojis do SPC na prijimaci
- ridici propoj z regulatoru zapojis do kanalu c.3 na prijimaci
- ostatni serva do prislusnych kanalu na prijimaci podle funkce

vysledkem bude jedno spolecne napajeni motoru, prijimace a serv, s moznosti vyuziti funkce telemetrie urovne napeti na bateriich v systemu HITEC

o naprogramovani telemetrie az priste ...

PS: pouzivam to v tomto zapojeni jiz vice nez rok, za uplatu kdykoliv predvedu v Brne a okoli :)
Naposledy upravil(a) ross4435897 dne stř 15.02.2012 21:15, celkem upraveno 6 x.
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“