"Demokracie je špatná věc. Ale bohužel nic lepšího nemáme." Nevím přesně, ale myslím, že to byl Churchill. Já jsem za totáča také prošel výrobním procesem, byť jako brigádník. Pracovní morálka někde dole u nuly, výkony tomu odpovídaly. Jo, nějak se žilo, nebylo za co pořádně utrácet, peníze také zas tak moc také nebyly, nebo jen u někoho (jako dnes

). Dnes peníze nejsou u spousty lidí nadále, ale za to je za co utrácet a utrácet by chtěl každý. Život za totáča byla takový pohodlnější, prostě to bylo nalajnované a basta. Dnes nevíš, kdy ti řeknou, že zítra nemusíš chodit. Jó, a těch 8 hodin, to už jsem dlouho nepracoval! Většinou to je víc. A to, že dřív jsi mohl nadávat na mistra ne ministra, bylo víc než špatně. Dnes se hlavně musíš starat sám, a to myslím špatně není.
V pozůstalosti po otci jsem našel dokument z jeho kádrového spisu (po roce 89 se vydávaly), byl z 50tých let. Jen mě mrzí, že se někde ztratil. Bylo tam napsáno:"...jeho politická spolehlivost je nespolehlivá a dlouhodobější pracovní brigáda, např. v dolech, by upevnila jeho vztah k dělnické třídě a KSČ."
ACTA jsem zatím nečetl, jen to, co je v tisku (nebo tady). Samozřejmě se mi nebude líbit, když budu muset někde někomu vysvětlovat, že tuhle konkrétní znělku jsem si kdysi kdesi koupil a jaksi už od toho nemám papír (resp. vzhledem k předplacené kartě ani neměl). A že je určitá snaha ochránit duševní vlastnictví je myslím zcela na místě. Jen je otázka, zda tato cesta je ta jediná správná. Za sebe, zjistil jsem, že si např. kdosi stáhl mé fotky modelu z RC Alba a dal to k sobě na rajče. Ač věděl, že jsem to dělal já a na Albu je kontakt, ani se neobtěžoval se zeptat. Já se za to hrdlit nebudu, jen to je slušnost. Pár kolegů zde, co jsou nejen modeláři, ale i fotografové, si tady už také stěžovalo, že jejich fotky, umístěné na jiných albech, kdosi postahoval a uveřejnil bez odkazu jako vlastní. Jsou to drobnosti. Když budu chtít muziku, asi budu mít vždycky možnost si to někde poslechnout a rozhodnout se. V obchodech bývají přehrávače za tímto účelem. Na netu jsou k softwarům různé demoverze, a pokud mi to vyhovuje, můžu opět zakoupit. Takže žádný zajíc v pytli - ušiak vo vrecku. Hudbu nestahuju - nemám potřebu, programy, pokud potřebuju, raději kupuju.
Na závěr jen zdůrazním, to co jsem četl o ACTA se mi nelibí, protože to v mnoha případech opravdu může postihnout nevinné, kteří z nějakého důvodu nebudou moci se řádně bránit (případ v cizině, jazyková barierá apod.). A nemyslím si, že stát chce tímto způsobem zvýšit příjem z daní. Ústava zaručuje právo na vlastnictví a vlastnictví je nejen hmotné, ale i nehmotné (a to se jaksi líp krade). A HOWGHHH!