Pacer G007-H Composite High Performance Glider 2240mm

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
pepin

Re: Pacer G007-H Composite High Performance Glider 2240mm

#31 Příspěvek od pepin »

RiMr píše:Kdyz ja zas budu tyden badat na co ty klapky zavesit, taky budu muset vydlabat dury pro serva, zakrytkovat, okonektit... takovou praci si to ero musi zaslouzit aspon jednim dvema nadejnymi lety :)

klapky dáš v pohodě na lepenku a servo tam zalepíš do přesně vyřízlé díry stejně jak u epppáka nebo f3k,pokud bys dodělával někdy utopené servo,tak to stejně přijde vyříznout víc.Je mi jasný o co ti jde,ale stejně budeš tu klapku nakonec dodělávat,to ti nedá :D jde o to,jak moc poctivě to bude požehlený,páč pokud to budeš dožehlovat už na první zálet,pujde to dolu pak podstatně huř,to je jediný duvod,proč bych možná fikal rovnou-pokud to bude nutné stejně přižehlit a vypnout.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od RiMr »

No nějak na silu to strhávat nebudu, jak tam nebudou bubliny, tak to nechám tak.
Na jakou pásku zavěsit tady ty klapky? Normální 3M Crystal? Nebo Solartex? Zhora a zespod? Nebude to jen na pásce chodit nahoru dolů?
Nemám tam dát rači staré dobré normální pantíky a případně to páskou jen pojistit zhora?

Jo, a tenhle taky "pude"...
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=d3_wKve4LNw&feature=results_video&playnext=1&list=PLBD3C514E490ABEC6[/youtube]

#33 Příspěvek od pepin »

čeče,tak já ted nevim :( minulý týden jsem si koupil Magic evo,evidentně tam chodí dolu pod malým uhlem a někdo to předělává-zářez dává nahoru a zavěšené je to na spodní straně,určitě se mi nechce fiknout folie ve zlomu,pokud se do toho pustim,pokusím se stáhnout potah,abych měl křídlo potažené jedním kusem folie,pouze znovu požehlil křidélko a nejspíš,pokud se mi to bude dařit tu folii dotáhnul kousek na křídlo.Tak jako tak to bude divný a nastavený,takže možná varianta klapka na panty,ale čím dál víc se přikláním k variantě řešit to a něco předělávat až pokud to opravdu budu k životu potřebovat,nebo až to třeba opravitelně pomlátim a stejně budu muset lepit.

usazení serv v křídle začínám taky vidět variantou nejmenšího zla a moc se s tím neprdět,sice by se mi líbili bud cuprexitové,nebo překližkové destičky na ní přilepené a nití omotané servo-vedle serva vyvrtám dirky a omotám ho nití k destičce,pak jde kdykoli servo vyměnit-jenže jsem to beztak nikdy nepotřeboval :D naposled jsem do kompozitového modelu servo prasácky přilepil,jen jsem podlaminoval lože,aby se zesílilo uložení a nelepil jsem rovnou na herex,servo omotám pruhlednou lepenkou,omotám nití,přilepím epoxydem,okolo patek serva vymáznu zahuštěným epoxydem a zvrchu potřu nit nakonec sekundákem aby ztvrdla.Když jsem ho pomlátil,servo jsem v pohodě odfrézoval-to lepení a vyndal ven,po opravě znovu stejně zalepil.Když pak strhneš lepenku ze serva,je zase v podstatě jak nové.Asi to tak udělám i ted u toho Condora,akorát na balzový potah zespodu nejdřív přilepím kotouček-podložku z překližky co vleze do vrchního výřezu a trošku přelaminuji-kam se dostanu tenkou skelkou.
pak zase klasicky omotat servo nití a vlepit.S
erva stejně budu vyndavat pouze pokud bude model na srágoru,nevěřím,že by kovové převody vydrželi mín,nežli model.
Dříve jsem vlepoval ruzné lože a podobné ptákoviny-aby šlo servo vyndat,jenže když se servo neosvědčilo,stejně jsem musel vše vyrubat kuli jinému tvaru jiného serva.Fakt nevim,ale nejspíš budu lepit na tvrdo,určitě ale všechny stejným zpusobem :D
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od RiMr »

To s tou nití neznám, to je dobrý nápad, díky za tip.
Já do bublin serva lepím "potažená" skelnou lepící páskou. Díru na servu vylepím 0,8mm překližkou (někdy ani to ne, prostě lenost... :) ) a zalepím tavkou... Při lepení tavnou pistolí do křídla dno šachty "pomažu" tryskou s lepidlem při nižší teplotě (když přímo do bublin), nebo při vyšší teplotě (když na překližku), servo zabalené do skelné pásky na vyšší teplotu taky pomažu, pak stačí čtyři kapky lepidla, přitlačit a finito. Není boha aby to povolilo. A demontáž jak říkáš, rozříznu pásku a se snesitelným hekáním servo vytahnu. Pásku pak vytrhám kleštěma a plochu pro další servo upravím rozehřátou tryskou tavky.
Ale to jsou bubliny. Myslím, že kdyby došlo v křídle k nějakému ohřevu, tak by ta "žvýkačka" povolila. U bílého křídla to nehrozí, ale do toho Glazera to chci udělat nějak trošku fortelnějc :) Konzolky se mi kutat nechce, ale to s tou nití by mohlo být vončo :)

Na tom tvém Evu, je to křidélko/klapka zavěšené přímo na té potahové folii? Je to dostatečně pevné? Předpokládám, že je proti tomu přižehlený pásek "zevnitř" při vyklopeném křidélku?

Mě jen tak napadla taková zhůvěřilá myšlénka, jestli by se nedalo z toho mého křídla říznout klapku a NEproříznout folii na horní straně a takto zavěšené to opracovat... Jestli je to nějaké XPS potažené balzou... Ufiknout to můžu vždycky...

#35 Příspěvek od pepin »

to proříznutí jen z jedné strany fungovat nemuže,je potřeba,aby se bud samolepící lepenka,nebo nažehlovačka v místě zlomu slepila,při nejmenší možné škvírce umožnující ohyb,problém muže být právě pokud se budui snažit otočit to své již odřízlé křidélko,protože dvě nažehlovačky proti sobě opravdu drží a většinou se odtrhne lep s barvou z jedné strany.rozhodně se musí folie ve zlomu slepit,nejde to mít pověšené třeba pouze zezhora,navíc u lepicí pásky se dělají zámky-dva pásky slepené proti sobě a křížené-jeden díl drží vršek křídla,druhý spodek křidélka a hned vedle protikus,páč je to pakárna dávám jeden křížený zámek na jednu stranu křidélka,druhý na druhou a třetí v místě kde je páka od serva,jde to i bez těch zámku,ale je to většinou pak takové vakrlaté,někde vystupuje křidélko nahoru,někde dolu jak mu určuje ruzné pnutí .nevím jak to přesně vysvětlit-jako tkaničky v botě-nahoru,dolu a tak pořád na satřídačku,pak to celé přelepím jednou páskou podél zezhora,druhou zespoda,nažehlovačku bez toho křížení,tam stačí jen to slepení ve zlomu-budeš tak mít udělaná křidélka.
jinak ted jsem doloval ty zalepené serva z toho kompozitu,nooo trošku zpocené čelo jsem u toho měl :D vlepení odsejpalo rychleji :D ale šlo to,jen je to vážně prasárna.V jednom větším větroni jsem to dělal i tak,že jeden koutouček z překližky jsem vlepil do otvoru křídla,na druhý jsem přilepil servo a omotal nití a ten kroužek přišrouboval k tomu vlepeném v křídle,ale musí tam být více prostoru-větší tlouštka profilu,ve dvoumetrovce to už nejspíš nepujde páč by servo vystupovalo nad profil.
pepin

#36 Příspěvek od pepin »

Tak nakonec budou ty serva přilepené na tu destičku a přimotaná pro sichr nití.

http://pepin65.rajce.idnes.cz/condor_ma ... evo015.jpg
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od RiMr »

Pepine, ty mě mateš furt tou "lepenkou".
Myslíš předpokládám lepící pásku a ne lepenku... :)

#38 Příspěvek od pepin »

RiMr píše:Pepine, ty mě mateš furt tou "lepenkou".
Myslíš předpokládám lepící pásku a ne lepenku... :)

jooo samo,pruhlednou lepící pásku,jenže já s ní mám už dnes problém,je uplně jedno od jaké firmy je,jak to použiju,tak mi už ten model přijde jako že jen starej olétanej dobrej kousek co mám rád a nedokážu se s ním rozloučit,prostě už mě tam ta lepenka a především ty zámečky-křížení sejří :( funguje to,alůe kouknu na to a jsem naprdlej,je to eru už pak takový uvařený :cry: musím to použít z rozumu,vlastně jako když musíš opravit kus nažehlovačky přeplátováním.Dřív mi to ale vubec nevadilo,nechápu,navíc nikdy žádný problém.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od RiMr »

Takže ti jde v ideálním stavu o to, mít to shora potažené jedním kusem folie, na ní zároveň pověšené křidélko a zespodu proti tomu proužkem nažehlovačky?

Nemáš někde fotku toho jak to máš "uvařený"? :)

#40 Příspěvek od pepin »

RiMr píše:Takže ti jde v ideálním stavu o to, mít to shora potažené jedním kusem folie, na ní zároveň pověšené křidélko a zespodu proti tomu proužkem nažehlovačky?

Nemáš někde fotku toho jak to máš "uvařený"? :)

no v podstatě to by byl samozřejmě ideál,jenže to už tak nepujde,leda by se znovu potáhlo komplet celé křídlo,což je blbost a vyhozený peníze,já se asi pokusím postupovat takto-teda npokud budu předělávat to uložení klapky.

pokusím se opatrně sundat potah z vrchu křidélka a odlepit to spojení v tom zlomu se spodní folií-ty stáhnout folii z odtokovky na uroven křidélka a trošku víc šikmo ke krajovému žebru,to samé zespodu,pokud to pujde-rovnou střídavě každý ukon na obou křídlech,spodní folii přilepím zpět na odřízlou odtokovku-mě tam vlastně už zustává,přez ní přižehlím dolu vrchní část potahu-křidélko je mimo s komplet staženou folií.
křidélko za mírnější teploty požehlíš-ty zezhora,já zespodu a necháme zhruba do 1cm přesah na přižehlení na křídlo-mezi spojem-křídlo-křidélko musí být mezera,minimální,ale aby se tam spojil lep při potažení spodní části-z křidélka na křídlo.jestli to ale bude držet netušim,nikdy jsem to takto nebastlil :roll: rozhodně je to ale jedno,pokud mám čistě potažené to křídlo,pak bych znovu strhnul potah z klapky,v třetině odhobloval-odbrousil ukos,potáhnul křidélko samostatně a pověsil na závěsy-asi MP jet.Výškově to zadlabávání měřím tak,že na křídélko-do toho zlomu,kde musí být ovšem odhoblována tlouštka pantu zalepím panty,křídlo položím na pevnou podložku a křidélko-panty omačkám do křídla-označím výšku protiřezu.ty díry do křídla se mi nejlépe dělají pro panty tak,že na šířce pantu propíchnu-vyvrtám vrtáčkem dirky a obyč uzkým listem pilky na železo sestřihlé do špičky-zuby dopředu protáhnu škvíru pantu,zalepím a hotovo,ještě se dá přelepit ta škvíra lepenkou,aby tam neprofukoval vzduch tou štěrbinou,zatím jsem to ale nikde nedělal a model stejně létá,asi zase díky té štěrbině možná lépe brzdí :D jestli se do toho pustim,tak bych to nafotil,ale je to tak padesát na padesát.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od RiMr »

Tak prý ten profil není symetrický, ale je to "nějaký skoro jak" SD7084.
Už jsem docela zvědavý. Prý je to profil vhodný do větru, tak to by se teď hodilo :)

Jenže ti mantáci to ještě ani neposlali... Né že bych neměl co dělat, ale už mám na něho nachystané zavěšení... :)
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od Vigo »

Serva napřímo lepím tavným lepidlem bez jakékoli lepenky nebo domku (u kompozitů, kde nebyl polyš jsem maximálně přilepil k patce serva kostku smrku aby tavné drželo i na tom. Zatím žádné mi nepovolilo. Vyjmutí řeším pokapáním lepených ploch lihem. Ten navzlíná do spoje a servo jde vyloupnout.

Vigo
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od RiMr »

Dík Vigo"! A jak dlouho trvá, než to po pokapání tím lihem odskočí?

A čím ten Líh pak bezpečně "anihiluješ"? :)
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od Vigo »

Udělej si zkoušku. Přilep něco tavkou a pak do spoje na špejli kápni po celé délce líh. Stačí málo. Během několika vteřin to zateče dovnitř a spoj ztratí adhezi. Normálně to rozebereš. Lihu je málo a za chvíli se odpaří. Navíc polystyrenu, dýze ani lepidlu nijak nevadí.

Protože je polyš měkej, oškrabu to pod servem až na dýhu a přilepím i k tomu. Lepidlem pak zaliju i patky do polystyrenu. Při vyndání serva lepidlo zvrchu lámacím skalpelem odříznu aby šlo servo vyndat nahoru (to není problém je to zhora přístupné) a pak zakapu viz popis. Za pár vteřin servo povolí a pokud pořád nejde tak opakuju. Vynadaval jsem tak už několikrát a zabere to asi 10 minut. Nedělám to každý den takže se to nechá :-)

Kdybys chtěl být mnohonásobně poctivý, nalep si epoxydem kolem serva nějaký smrk a lep tavkou k tomu, ale to jak jsem psal dělám jen na kompozitech.

Nevýhoda tavky bez domku je jediná a to že to vypadá hnusně.
Jo a s lihem mi to poradil kdysi někdo na Moje hobby a je to fakt super

EDIT: Ještě pár detailů
-lepenku nepoužívám ale možná by papírová kolem serva usnadnila demontáž
-líh je to normální levný z drogerie nebo Hornbach (žlutá lahev)
Naposledy upravil(a) Vigo dne čtv 26.01.2012 14:03, celkem upraveno 2 x.
Surgical

#45 Příspěvek od Surgical »

Líh vyschne sám...dělám to taky tak....
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“