Větroň HK Minimoa 200 cm

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Jiri

Re: Větroň HK Minimoa 200 cm

#31 Příspěvek od Jiri »

Bartn píše:Děkuju za rady a postřehy z provozu tohoto modelu. Je již téměř jisté, že v jarních měsících s Minimoa zahájím svou modelářskou sezónu.

Věřím, že nebudeš litovat. Krátké shrnutí doporučení
- Lepší objednat z Německa, cena s dopravou téměř stejná ale žádné problémy s celníky a pokud je skladem, je tu za týden. A do váhy dopravy ještě můžeš něco přidat.
- Jako baterky určitě tříčlánek 2200 nebo i víc, pokud by to nestačilo na vhodnou polohu těžiště, tak ještě kousek olova (krásně se vejde mezi polopřepážku a motor). Těžiště 54mm od náběžky dává velikou stabilitu, zkušenější piloti si klidně mohou dovolit až 62mm.
- Pokud nechceš utavit motor, jak tu někdo popisoval, použij místo originálů listy Graupner jak jsem psal, nebo originální podle nich zkrať, pak je teplota motoru OK a na tříčlánek to stoupá až dost.
- Zkontroluj dotažení šroubů držících motor a inbus červíků držících rotor.
- Aby kabina při prudších přistáních neodskakovala, pomůže přidat ještě jeden magnet uprostřed.
- Náhradní 4mm plastové šrouby pro VOP a křídlo prodává za pár korun Pelikán, a jsou mnohem lepší než původní.
- Vyplatí se namixovat křidélka jako brzdy (vychýlené nahoru), výrazně to zkrátí přistání a zjednoduší sestupy z termiky.
A abych se neopakoval další úpravy (lanovodů apod.) už jsem popisoval zde:
viewtopic.php?f=15&t=41568&#p697139
A ještě Minimoa složená ve zmenšené původní krabici, jak jí vozím:
viewtopic.php?f=118&t=45117&start=15#p756139
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
pedro006

#32 Příspěvek od pedro006 »

Musím souhlasit, pokud do toho pújdeš, určitě nebudeš litovat. Sám jsem se na ni učil a nedám na ni (po určitých úpravách) dopustit.
MINIMOA 2m, ASK-21 2,6m, L13 Blaník 3,2m , SCOUT 1,2m, CX-450, SK 450, Futaba
Bartn
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Bartn »

Na přelomu roků 2010 - 2011 jsem začal uvažovat o rozšíření parku modelů. Moje oko se zalíbením spočinulo na větroni Minimoa. A po cca 14 měsících ho mám doma. Nebyl kupován v HK, ale u tuzemského prodejce jako set RTF. Proti deklarovanému osmičláku NiMh byl k mému milému překvapení dodán s Li-pol 3S 1300 mAh a příslušnou nabíječkou této baterie. I pro tento model budu používat vysílač Optic 6 35 MHz. Vysílač i přijímač ze setu jsem spolu s ASW 15, který byl hlavním modelem mé skromné letky předisponoval synovi.
Za těch pár dnů co ji mám doma se mě povedlo nainstalovat přijímač, přeletovat dodané konektory T dean na XT 60, prověřit osazené komponenty a konstatovat jejich funkčnost. Dle rady na př. Jiri jsem zkrátil dodanou vrtulku (cca 9 x 5) na cca 8 x 5. Na spodek přední části trupu jsem nalepil 3 pásy izolepy s křížovým sklem. Totéž na náběžku křídla a výškovky. Povedlo se mně též zkrátit krabici pro převoz modelu. ASW 15 jsem přepravoval ve vlastníma rukama vyrobené krabici ze sololitu a lepenky. Minimoa se však do ní nevejde, má totiž o cca 8 - 10 cm větší rozpětí VOP než ASW. A nějak upravovat se mě ji nechce. Tak jak konstatoval Jiri se do původního obalu v pohodě vejde. Proti ASW však bude problém v tom, že při skládání bude nutno vždy odpojovat VOP i SOP.
Zbývá udělat vyvážení, budu muset vymyslet variabilní na aku 2200 mAh a dodaný 1300 mAh. Chtěl bych ho po dobu jeho životnosti využít. Jako hlavní budu používat 2200, které provozuji i v Wild Hawk a předpokládám, že budu provozovat v rozestavěném Rascalu (v ASW 15 jsem používal 3S 1000 mAh, větší se bez úpravy nevešly). Ještě jednou pročíst shora uvedené příspěvky a rady. Z nich ty nejdůležitější realizovat. A pak čekat až nám zde v Podkrkonoší "oschnou meze" a bude vhodné počasí na zálet.
Ještě bych chtěl poprosit o radu : nepovedlo se mě vykoumat, jak dostat ze hřídele celý vrtulový komplet. Při zkracování listů vrtule jsem volil nejschůdnější cestu : odšroubováním z trámce.
Jiri

#34 Příspěvek od Jiri »

Bartn píše:Zbývá udělat vyvážení, budu muset vymyslet variabilní na aku 2200 mAh a dodaný 1300 mAh. Chtěl bych ho po dobu jeho životnosti využít.

Pokud mám do jednoho éra články různých hmotností (čemuž se sažím vyvarovat), dovažuji ty lehčí olovem. Nejjednodušší je na čelo článku chytit (demontovatelně) plátek olova suchým zipem. Když je olovo vepředu, pro stejnou pozici těžiště může být i s ním baterie lehčí. 1300 mi ale na Minimou připadá málo, baterie 2200
se dá koupit i s dopravou do 12 dolarů.

Bartn píše:Ještě bych chtěl poprosit o radu : nepovedlo se mě vykoumat, jak dostat ze hřídele celý vrtulový komplet. Při zkracování listů vrtule jsem volil nejschůdnější cestu : odšroubováním z trámce.

Plastový kužel je jen nacvaknutý na základně co drží listy - výřezem pro list trošku zapáčíš, po obvodu uvolníš ze žlábku a sundáš ho, tím se objeví matice na hřídeli motoru.

Ještě k přepravě - SOP při přepravě tedy určitě nedemontuji, pouze když šroubuju VOP, musí se vytočit do strany, aby se dostalo ke šroubům, ale výchylka serva to zvládne. VOP musí být na vidličku. A nezapomenout zapnout ji před letem, jinak jsou s tím dost velké potíže :-)
Símův axiom: Každý signál se zlepší, připojíme - li anténu
Odpovědět

Zpět na „Větroně“