Beta 1400 - stavba
Re: Beta 1400 - stavba
jimiman: Jak jsem už několikrát zmiňoval, je možné, že setový regulátor v Betě prostě kalibraci nepodporuje. Proto může být možné dosáhnout toho, že se motor bude točit rychleji při vytrimování plynu na maximum.
Ptáš se, zda je to "standardní". Tak standardní to není. Standard je to, že regulátor je trochu inteligentní a jeho kalibrace spočívá v tom, že mu na začátku řekneš, kde má tvůj vysílač maximum a kde minimum. On si podle toho přizpůsobí zpracování vstupního signálu a reaguje tak, jak má.
Zdá se, že tvůj setový regulátor (stejně jako můj, když jsem měl Betu) nemá kalibraci plynu. Proto ho nejde naučit, kde máš na ovladači maximum. Pokud se ti motor nespouští sám při poloze páky ovladače "uplně dole" nebo se nezačíná roztáčet při pohybu páky o jeden milimetr směrem nahoru, pak klidně lítej s trimem plynu mimo nulovou polohu.
Hele, fakt není potřeba kvůli tomuhle hned měnit regulátor a kupovat lepší rádio. Tohle je letadlo na naučení se. Pokud tě to chytne, udělej si klidně upgrade. Já jsem si před rokem a čtvrt taky myslel, že mi Beta stačí až do konce života. A teď mám doma devět strojů, a to jsem ještě stihl předtím tři prodat. Včetně Bety, ze který jsem prostě vyrostl. Začal jsem s čínou, páč je levná. Nemůžu říct, že by všechna čína byla nekvalitní. Mají jak šmejdy, tak relativně slušný stroje. Padlo mi to vždycky na ruce. Jen jednou na upečenej regulátor z důvodu špatnýho chlazení. No, tak mám teď místo T-45 stíhačky naprosto luxusní samokřídlo.
Sakra, to jsem nějak odbočil.
Souhrn: Pokud při vytrimování plynu nahoru, páka plynu v minimu a těsně kolem něj nezpůsobí roztočení motoru, pak lítej s trimem plynu mimo nulovou polohu. Regulátor zcela evidentně nemá funkci kalibrace plynu. V případě Bety (nelze zobecňovat) se setovou vrtulí a setovým motorem, stačí 330g statického tahu na let. 440g je lepších a řekl bych naprosto dostačujících. To, že to řve až uši bolí (jak píšeš), tak to je v pořádku - (už víš, proč doma sundavám vrtuli a v případě vrtulových zkoušek nosím brejle?)
Nenech se odradit počátečními problémy. Nikdo učenej z nebe nespad. Někdo je šikovnej od přírody, někomu to trvá dýl (jako mně). Letadlo začátečníkovi neletí... problém je na 80% v pilotovi. Rozbiješ letadlo? Tak ho slep. Furt ti to nejde? Tak se stav. Popovídáme, vyzkoušíme a ono to poletí.
Ptáš se, zda je to "standardní". Tak standardní to není. Standard je to, že regulátor je trochu inteligentní a jeho kalibrace spočívá v tom, že mu na začátku řekneš, kde má tvůj vysílač maximum a kde minimum. On si podle toho přizpůsobí zpracování vstupního signálu a reaguje tak, jak má.
Zdá se, že tvůj setový regulátor (stejně jako můj, když jsem měl Betu) nemá kalibraci plynu. Proto ho nejde naučit, kde máš na ovladači maximum. Pokud se ti motor nespouští sám při poloze páky ovladače "uplně dole" nebo se nezačíná roztáčet při pohybu páky o jeden milimetr směrem nahoru, pak klidně lítej s trimem plynu mimo nulovou polohu.
Hele, fakt není potřeba kvůli tomuhle hned měnit regulátor a kupovat lepší rádio. Tohle je letadlo na naučení se. Pokud tě to chytne, udělej si klidně upgrade. Já jsem si před rokem a čtvrt taky myslel, že mi Beta stačí až do konce života. A teď mám doma devět strojů, a to jsem ještě stihl předtím tři prodat. Včetně Bety, ze který jsem prostě vyrostl. Začal jsem s čínou, páč je levná. Nemůžu říct, že by všechna čína byla nekvalitní. Mají jak šmejdy, tak relativně slušný stroje. Padlo mi to vždycky na ruce. Jen jednou na upečenej regulátor z důvodu špatnýho chlazení. No, tak mám teď místo T-45 stíhačky naprosto luxusní samokřídlo.
Sakra, to jsem nějak odbočil.
Souhrn: Pokud při vytrimování plynu nahoru, páka plynu v minimu a těsně kolem něj nezpůsobí roztočení motoru, pak lítej s trimem plynu mimo nulovou polohu. Regulátor zcela evidentně nemá funkci kalibrace plynu. V případě Bety (nelze zobecňovat) se setovou vrtulí a setovým motorem, stačí 330g statického tahu na let. 440g je lepších a řekl bych naprosto dostačujících. To, že to řve až uši bolí (jak píšeš), tak to je v pořádku - (už víš, proč doma sundavám vrtuli a v případě vrtulových zkoušek nosím brejle?)
Nenech se odradit počátečními problémy. Nikdo učenej z nebe nespad. Někdo je šikovnej od přírody, někomu to trvá dýl (jako mně). Letadlo začátečníkovi neletí... problém je na 80% v pilotovi. Rozbiješ letadlo? Tak ho slep. Furt ti to nejde? Tak se stav. Popovídáme, vyzkoušíme a ono to poletí.
jirakus píše:Mám pocit,že když dám trim plynu na max,tak se mi to roztočí i při ztažené páčce. No jestli to bylo kalibrováno s trimem na max,pak může být chyba tady. Mě motor na páčce zabírá tak po 1cm pohybu při trimu ve středové poloze.
Na to pozor. Motor se nesmí roztočit bezpečně v poloze páky plynu dole a v její těsné blízkosti.
Sofistikované regulátory se neinicializují, pokud páka plynu není v minimu. Bohužel, hloupým regulátorům je to fuk. Tam to zavání koledováním si o posekaný prsty při zapojování baterky.
Píšeš o 1cm. To je skoro zbytečně moc, ale jsi na straně bezpečnosti.
Tak to regulátor v Betě hloupý nebude,protože když dám třeba napůl plyn,a zapnu baterii v Betě,motor se neroztočí,nereaguje. Při zapojení musí být plyn na nule.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
No protoze nemam set ale jen ero s motorem tak ani netusim co ten muj regulator udela po zapojeni
abych si vzal pracovni rukavice hehe
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
mbiron píše:No protoze nemam set ale jen ero s motorem tak ani netusim co ten muj regulator udela po zapojeniabych si vzal pracovni rukavice hehe
Netřeba pracovních rukavic, ale jak jsem už psal, když nevim co to bude dělat, tak sundám vrtuli.
Presne tak, vrtule je uz davno dole a po prvnim zapojeni elektroinstalace to tak zustane. Nejdriv musi vse radne fungovat a byt sestelovano, pak nasadim vrtuli a bude nasledovat prvni hod.
Beta 1400, FS-CT6B, HPI HELFIRE 4,6, Nomadio React, Duratrax Vendetta ST
Ahoj všem, díky za rady.
Celý víkend jsem se těšil, že půjdu lítat, ale vítr co ve Kbelích vane je fakt silný ( 330st 14 KNOTS dle ATIS LKPR Ruzyně) a nebudu riskovat nějaké nehody jen proto, že by byla celá akce ukvapená. Přes týden jedu do Brna takže další oportunita je příští víkend snad bude lépe.
Dneska jsem vyzkoušel transport v autě v kompletní instalaci s křídly
Octavia sedan v pohode na zadní sedačku.
Dále jsem zkusil dobít LIPOLku na maximum, ale setová nabíječka tvrdí, že baterka je plná. Voltmetr ukazuje 11,3V takže asi jo.
Přecijenom v posledním týdnu bylo celkem hodně testu výkonu motoru tak jsem očekával, že ji trochu "vyžeru":)
BETA uskladněna ve sklepě a za týden pokračování. Už se zase těším .....
Každopádně díky za rady. Jsem rád, že jsou tu podobní nadšenci co rádi pomohou.
Ať to lítá
JIMIMAN
Celý víkend jsem se těšil, že půjdu lítat, ale vítr co ve Kbelích vane je fakt silný ( 330st 14 KNOTS dle ATIS LKPR Ruzyně) a nebudu riskovat nějaké nehody jen proto, že by byla celá akce ukvapená. Přes týden jedu do Brna takže další oportunita je příští víkend snad bude lépe.
Dneska jsem vyzkoušel transport v autě v kompletní instalaci s křídly
Dále jsem zkusil dobít LIPOLku na maximum, ale setová nabíječka tvrdí, že baterka je plná. Voltmetr ukazuje 11,3V takže asi jo.
Přecijenom v posledním týdnu bylo celkem hodně testu výkonu motoru tak jsem očekával, že ji trochu "vyžeru":)
BETA uskladněna ve sklepě a za týden pokračování. Už se zase těším .....
Každopádně díky za rady. Jsem rád, že jsou tu podobní nadšenci co rádi pomohou.
Ať to lítá
JIMIMAN
Jestliže voltmetr ukazuje 11,3V a nabíječka tvrdí nabito, tak je něco špatně.
Nabitá baterka musí mít cca 12,6V !!!. Zkus změřit znova, případně jiným měřákem, ať zjistíš skutečné napětí. Jestli naměříš znovu stejně je špatná (nebo blbě nastavená) nabíječka.
Nabitá baterka musí mít cca 12,6V !!!. Zkus změřit znova, případně jiným měřákem, ať zjistíš skutečné napětí. Jestli naměříš znovu stejně je špatná (nebo blbě nastavená) nabíječka.
a tu je zrejme na 99% odpoveď prečo mu to nelietalo - príliš mäkká /zničená/ baterka. Ak by to bola náhodou RAY, ani by som sa nečudoval...
Přesně tak,nabitá má 12,45V,to jest 4,15V na článek, na 11,4V se nabíjí pro dlouhodobé uskladnění,je to tak 50%. Zkus ji vybít na 3,5V na článek--10,5Vcelkem,a pak znovu plně nabít. Lipol se mohou nabíjet na 4,2V na článek maximálně-a to je 12,6V!!!!
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Ještě doma tu setovku mám a hlásila mě že je baterka nabitá ikdyž jsem ji uplně vybil při letu
- takže sem si pořídil Accucel 6 a je to bez starostí 
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Ještě doma tu setovku mám a hlásila mě že je baterka nabitá ikdyž jsem ji uplně vybil při letu
- takže sem si pořídil Accucel 6 a je to bez starostí 
Voltmetr podle mě nekecá - mám celkem profesionální !! Teď jsem to znovu zkontroloval a má 11,37 V .
Kouknul jsem do mauálu k setové nabíječce a opravdu se tváří, že připojuji nabitý kousek.
Zkusím ho ještě trochu vybít a pak znovu nabít a uvidíme až se sepne nabíjecí cyklus.
JIMIMAN
Kouknul jsem do mauálu k setové nabíječce a opravdu se tváří, že připojuji nabitý kousek.
Zkusím ho ještě trochu vybít a pak znovu nabít a uvidíme až se sepne nabíjecí cyklus.
JIMIMAN
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
JIMIMAN: ta nabíječka nabíjí li-polku i když to hlásí že je baterie nabitá - musíš kontrolovat měřákem (nabíječka nabíjení nevypne)
Ancistrus01 píše:JIMIMAN: ta nabíječka nabíjí li-polku i když to hlásí že je baterie nabitá - musíš kontrolovat měřákem (nabíječka nabíjení nevypne)
Setová nabíječka musí nabíjení vypnout (stejně jako každá lipol nabíječka) protože pokud by tam nebyl hlídač napětí, nabíječka by lipolku přebila (víc než 4,2V na článek) a lipolka by ti pěkně vyčoudila pořádnej kus baráku nebo bytu
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //