řezání uhlíkové trubky podél

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Odpovědět
Zpráva
Autor
micey007
Kontaktovat uživatele:

řezání uhlíkové trubky podél

#1 Příspěvek od micey007 »

Postupně se teď pouštím do stavby mimi DLG.Zajímá mě, jak se řeže podélný zářez do uhlíkové trubky.Dá se to třeba pilkou na železo? Nebo se na to musí použít nějaká bruska, aby to bylo maximálně přesné?Žádný dremel se mi ale kvůli tomu pořizovat nechce.Máme doma solidní vrtačku od narexu dokonce i s držákem, tak tím by to asi taky šlo. Jenom nevím,jaký kotouček si na to pořídit. Zářez má být pro 2mm balzu.Jaký je vlastně rozdíl mezi tím dremelem a obyč vrtačkou?
Ještě jedna věc mi teď přišla na mysl.Jak vyřezáváte žebra? U tohohle modelu by asi nebylo výhodné použít rašplovou interpolaci. Zkusil jsem udělat šablony z papíru,ale když jsem polepoval balzu, šablony se pokroutily a některá žebra šmajdají. Prostě se i to nepovedlo vždy nalepit akorát.Nedá se to prostě třeba jen přepíchat na tu balzu?To se ale bojím,že budu zase s přesností trochu vedle.Takže je nějaký zaručený postup?Ty profily jsou hodně tenké.
pert
Kontaktovat uživatele:

Re: řezání uhlíkové trubky podél

#2 Příspěvek od pert »

reakce na druhý dotaz.

viewtopic.php?f=18&t=42962
Projdi si toto vlákno a uvidíš. Plán nebo žebro, to je stejný.
JmX
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JmX »

micey007 píše:Jaký je vlastně rozdíl mezi tím dremelem a obyč vrtačkou?

Hlavní rozdíl je ve velikosti nástroje a jeho otáčkami. Dremelku máš akorát do dlaně (přičemž si nespálíš ruku na rozdíl od levných kopií). Není primárně určena k vrtání (kvůli vysokým otáčkám), nýbrž právě k frézování/řezání/broušení pomocí vhodných nástavců.
Neocenitelný pomocník, doporučuju. Čím dřív si jí pořídíš, tím lépe pro tebe.
***** Futaba T8FG Super *****
Hangár s podrobným popisem stavby mých modelů na osobních stránkách Jirkůf Blok = http://jirkufblok.blogspot.com
E-mail: pilot@ok-jmx.cz
Ticcino

#4 Příspěvek od Ticcino »

micey007 píše:Postupně se teď pouštím do stavby mimi DLG.Zajímá mě, jak se řeže podélný zářez do uhlíkové trubky.Dá se to třeba pilkou na železo? Nebo se na to musí použít nějaká bruska, aby to bylo maximálně přesné?Žádný dremel se mi ale kvůli tomu pořizovat nechce.Máme doma solidní vrtačku od narexu dokonce i s držákem, tak tím by to asi taky šlo. Jenom nevím,jaký kotouček si na to pořídit. Zářez má být pro 2mm balzu.Jaký je vlastně rozdíl mezi tím dremelem a obyč vrtačkou?

Trubka jakých rozměrů? Opravdu trubka? Není to tyč? Jaké budou rozměry toho zářezu?
Pilkou na železo to neuděláš. Rozbrušovacím jemným kotoučkem to půjde a i tak se to bude trošku třepit. Místo před koncem zářezu bych ještě nakonec omotal nití a zalepil, aby se nestalo, že se bude štípat podélně při namáhání.

Rozdíl mezi Dremelem a vrtačkou je dost zásadní. Vrtačka je na vrtání děr. Dremel je vysokootáčkový nástroj pro jemnou práci. Na vrtání to není uplně ideální, ale já mám otáčky štelovatelné a tak s tím i vrtám do měkkých materiálů díry do průměru 2,5mm. Ještě se mi nestalo, že bych jediný vrták zlomil. Narozdíl od vrtačky, kde jsem zlomil 1,5mm vrtáky hned dva a jedničku vrták jsem vůbec neupnul. K Dremelce se dají koupit rozbrušovací kotoučky, průměr asi 30mm a tloušťky od cca 0,5mm. Já osobně tím uhlíkový (i ocelový) tyčky řežu. Trošku to práší (jiskří), ale řez je čistej a tyčky / trubky mi to nedrtí.
davelbc
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od davelbc »

trubku v miste zarezu olepim maskovaci lepici paskou, na konci zarezu omotam i vickrat a budouci drazku si orysuji. nekdo tu zminoval omotat niti na konci zarezu, to funguje taktez super. no a kdyz investice do dremelky ci podobneho nastroje neni mozna, staci novy platek z pilky na zelezo. rezal jsem tak trubky na mimi a bez problemu, jen na 2mm balsu je treba jeste malinko dopilovat jehlovym pilnikem. za par minut je to hotove. :wink:
Michal_N
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Michal_N »

Pilkou na železo se uhlíkové materiály řezat dají. Řez se bude třepit, takže je dobré ho nedokončovat až do konce, ale posledních pár mm dobrousit jehlovým pilníkem. Při práci se nesmí na pilu tlačit a je potřeba se vyhnout páčení pilového listu do stran, jinak by trubka mohla podélně prasknout.

Při řezání a broušení vzniká uhlíkový prach, který dráždí sliznice i kůži. Při práci je proto vhodné mít respirátor, prachotěsné pracovní brýle a nejlépe i tenké pracovní rukavice. A pokud je to možné, tak opracovávat uhlík mimo byt.
milost
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od milost »

Dej si pozor na presnost - krive to uriznes, krive to zalepis.

Tou vrtackou to taky pujde. Rezne kotoucky prodavaji v ObiBau asi za 100 Kc i s osickou pro upevneni. Jinak holt pilkou na zelezo ( - nechci strasit, ale asi ti to rupne).
Kdo je bez miny, ať hodí kamenem.
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Bucker131 »

omotat konec rezu tenkou snurkou uhlih. rovingu nebo nite prosycenou epoxidem, maskovaci mastku (klidne vic vrstev, zevnitr tu trubku opatlej epoxidem (staci tenka vrsta - netrepi se to, nepraska (tolik) a pak se to da vyvrtat nebo odbrousit kulatym pilnikem, jestli ti tolik zalezi na vaze (prece jen to je F3K). Jinak kvuli prachu...
Uhlik opracovavam pod vodou (v umyvadle kdyz se to vejde) nebo jen polevam vodou... pak to neprasi. Nosim jednoduchou protiprachovou masku a doktorske rukavice. Nezapomen poradne vyfoukat (venku, kompresorem) pilniky, pilky, brousky, co si na ten uhlik pouzil, jinak to polevani vodou vubec nema smysl
mikvalik
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od mikvalik »

šlo by to i pilkou na kov?
Velox Revolution II ZDZ 50NG
EasyStar II
LOOP VA
Bucker131
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Bucker131 »

mikvalik píše:šlo by to i pilkou na kov?

o tom se tady celou dobu mluvi - de to ale vetsi sance ze to praske a roztrepi se...

napadlo me drasticke reseni - vzit flexu a fiknout to :-)
ale nevim, jestli se prodavaj tek tenky kotouce

taky by to asi slo odvrtat a dopilaovat...
arda1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od arda1 »

Kotouče do flexy mám doma i 1mm tlustý. Radek
EDIT- koukám že se dělají už od 0,75mm.
ICQ 638556901
Odpovědět

Zpět na „Dílna“