Poloha spínače při zapnutí funkce
Poloha spínače při zapnutí funkce
Když si na spínač vysílače navolím nějakou funkci, je nějaké doporučení nebo pravidlo, aby např. poloha ke mě byla "sepnuto" ? Ve velkých letadlech je taky spousta spínačů, tak tam musí být nějaká "pravidlo" ne?
Re: Poloha spínače při zapnutí funkce
"Zapnuto" = páčka nahoru.Prorock píše:Když si na spínač vysílače navolím nějakou funkci, je nějaké doporučení nebo pravidlo, aby např. poloha ke mě byla "sepnuto" ? Ve velkých letadlech je taky spousta spínačů, tak tam musí být nějaká "pravidlo" ne?
Někdy to nejsou jen spínače, ale jističe (má to i různá vojenská technika).
Pokud jde ovšem o vysílač pro model, udělej to jak ergonomicky nejlíp vyhovuje - pohodlí obsluhy.
Osobně mám spínače tak abych je mohl tahem zapnout. Tzn stačí mi nahmátnout spínač a zatáhnout k sobě. Problém je nastane pokud chceš zapínat a vypínat režimy za letu.
A důležité je napsat si k tomu v které pozici je daný spínač zapnutý pokud v tom nebudeš mít nějaký předem daný systém.
A důležité je napsat si k tomu v které pozici je daný spínač zapnutý pokud v tom nebudeš mít nějaký předem daný systém.
Zajímavá otázka...taky bych to rád věděl. Ale jak vidím, nikdo nic...
Já bych se přimlouval a také to tak mám: vše od sebe=vypnuto.
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
2952 píše:.... a také to tak mám: vše od sebe=vypnuto.
včetně páky plynu...?
a už je v tom bordel
Naposledy upravil(a) pikus 1 dne pon 02.01.2012 19:03, celkem upraveno 1 x.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
2952 píše:Zajímavá otázka...taky bych to rád věděl. Ale jak vidím, nikdo nic...
Pro přepínače umístěné nahoře na vysílači je to tedy jasné - od sebe = vypnuto. Pokud bychom dali stejný směr i u přepínačů na předku (kolmé k zemi), tak od sebe čili vypnuto by bylo spíše dolů, a to je naopak, než je tomu u přepínačů na kokpitu letadel. Je to celkem prkotina, ale proč si to neujasnit
Obecně se v elektrotechnice používá pravidlo páčka nahoru nebo tlačítko stisknuto = funkce nebo spotřebič je zapnut. Na vysílačce si to každý může udělat jak chce ale ptal jsi se jaké je pravidlo.
Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
No, obecně v elektrotechnice (nevím, jak moc obecně), ale na jističi k chalupě mám takový bazmek, na kterém je vylisováno v bakelitu "tahem zapni" a "stiskem vypni"....
Obecně vypnout by mělo být vždy snazší, než zapnout, a s ohledem na ergonomii je snazší do páčky "cvrnknout" k vypnutí (tedy od sebe), než tahat k sobě pro zapnutí. Jinak záleží na libovůli každého usera, jak si co navolí, ale měl by v tom být systém a řád pro snadnou kontrolu, že je vše vypnuto....
Já mám systém všechno od sebe vypnuto, k sobě dle potřeby zapínám....ale není to dogma.
Obecně vypnout by mělo být vždy snazší, než zapnout, a s ohledem na ergonomii je snazší do páčky "cvrnknout" k vypnutí (tedy od sebe), než tahat k sobě pro zapnutí. Jinak záleží na libovůli každého usera, jak si co navolí, ale měl by v tom být systém a řád pro snadnou kontrolu, že je vše vypnuto....
Já mám systém všechno od sebe vypnuto, k sobě dle potřeby zapínám....ale není to dogma.
V eletrosilařině nám kdyby na eletrotechnické škole tloukli do hlavy pravidlo vypínání směrem dolů z důvodu, aby např. při pádu bylo pravděpodobnější vypnutí než zapnutí.
Celá tato otázka je podivná. Co je to zapnout? Co je to vypnout?
U helin je základním pravidlem naučit se při bouračce podvědomě zapnout autorotaci ještě před dopadem na zem. Protože helina se nejvíce umlátí pokud se kapří po zemi se zapnutým motorem. Proto se autorotace zapíná dobře dostupným spínačem, v poloze od sebe. Pak se po ničem nemusí šmátrat, stačí "střelit" vhodným prstem aniž by se pustil knipl a je to takřka okamžité.
No jo, ale zapnutí autorotace vypíná motor. Kde je zapnuto a kde vypnuto?
Já bych to viděl tak, že bezpečnostní funkce jako autorotace se zapínají od sebe. Právě kvůli té rychlosti. A zbytek je třeba přizpůsobit tak, aby v "běžné poloze" byly všechny spínače stejně. Pak se dá před startem všechno zkontrolovat jedním letmým pohledem.
Toto platí především pro pultovky. U palcovky záleží na tom, jak co sedne pod prsty. Hledisko rychlosti a dostupnosti bezpečnostních funkcí je prioritou.
U helin je základním pravidlem naučit se při bouračce podvědomě zapnout autorotaci ještě před dopadem na zem. Protože helina se nejvíce umlátí pokud se kapří po zemi se zapnutým motorem. Proto se autorotace zapíná dobře dostupným spínačem, v poloze od sebe. Pak se po ničem nemusí šmátrat, stačí "střelit" vhodným prstem aniž by se pustil knipl a je to takřka okamžité.
No jo, ale zapnutí autorotace vypíná motor. Kde je zapnuto a kde vypnuto?
Já bych to viděl tak, že bezpečnostní funkce jako autorotace se zapínají od sebe. Právě kvůli té rychlosti. A zbytek je třeba přizpůsobit tak, aby v "běžné poloze" byly všechny spínače stejně. Pak se dá před startem všechno zkontrolovat jedním letmým pohledem.
Toto platí především pro pultovky. U palcovky záleží na tom, jak co sedne pod prsty. Hledisko rychlosti a dostupnosti bezpečnostních funkcí je prioritou.
Prorock píše:Když si na spínač vysílače navolím nějakou funkci, je nějaké doporučení nebo pravidlo, aby např. poloha ke mě byla "sepnuto" ? Ve velkých letadlech je taky spousta spínačů, tak tam musí být nějaká "pravidlo" ne?
Je tam pravidlo.
Všechny vypínače směrem nahoru zapínají (aktivují) funkce.
Ovladači a pákami, které jsou umístěny horizontálně se směrem dozadu aktivují funkce (aerodynamické brzdy, klapky......)
U funkcí kde není jednoznačně dané "zapnutí" se využívá logické polohy (podvozek se směrem ovl. čudlu nahoru zasouvá, dolů vysouvá.
Plyn se přidává směrem dopředu, dozadu se zavírá....
Na vysílači si to můžeš uspořádat podle svých zvyklostí, ale dost z téhle logiky se dá použít.
Příklad co sem dával zdzd - vypnutí motoru a autorotace není klasický případ zapnutí a vypnutí funkce, protože využívá letového režimu. Motor u mixeru může být zase na extra vypínači. Letové režimy u vysílačů jsou specialitou. Nemá to přímou alternativu ve velkých letadlech.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
Já zapínám všechny k sobě. I autorotaci a vypnutí motoru. A to z jednoho prostého důvodu, že si do něj nemohu při letu nechtěně hrábnout a zapnout ho. V rychlosti šahnutí po autorotaci jestli do něj cvrknout a nebo k sobě není žádný časový rozdíl. Ohodně větší prodleva je to dostat z hlavy do prstu, než pak samotný pohyb.