Ahoj,
prosím o radu s vyvazovaním drevených vrtulí, (konkrétne 20x8) kde sa mi systém obrusovania používaný na plastových vrtuliach zdá voči drevenej vrtuli dosť neohladuplný.
Kupil som si novú vrtulu spomínanej velkosti a je nevyvážená. Čo je pre mna prekvapením, pretoze som myslel ze drevené vrtule sú od výrobcu vyváženejšie. Aspon by som to za tú cenu ktorú som za nu dal očakával - takmer 13 eur.
Vyvazovanie drevených vrtulí
- pikus 1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Vyvazovanie drevených vtrulí
Přesne tak bezbarvým lakem. Mám ho ve spreji a vždy dle potřeby
"fouknu" na konec listu.
"fouknu" na konec listu.
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
Nebo barevným, já se naučil konce listů obarvovat kvůli viditelnosti a přitom to zároveň vyvážím. Používám lak na nehty.
Každý modelář se stane pilotem, komu se to nepodaří, zůstane modelářem navždy.
Já si nedávno pořídil vrtuli 11x4 z HC, jelikož jsem nikde takhle malou dřevěnou v tuzemsku nesehnal. Vrtuli jsem namontoval na éro, ale už po nastartování jsem slyšel, že něco není v pořádku. Doma jsem sundal hodil na vyvažovačku, kterou jsem si musel nejdříve narychlo poslepovat a ejhle. Vrtule nevyvážená jak "prase". To mě až tak nepřekvapilo. Zkusil jsem tedy přeměřit jak je na tom geometrie listů. Nejen, že díra pro unašeč byla o 1mm vedle, ale co víc, tak výška listů se v jednom místě lišila o dobrých 1,2mm. Takže jsem jej obrousil a následně přelakoval celou vrtuli nitro. 
Re: Vyvazovanie drevených vrtulí
A netreba zabudnúť na vyváženie stredu (koreňa) vrtuľových listov tak, aby sa vrtuľa, keď sú listy orientované horizontálne, nepretáčala do inej polohy; samozrejme je potrebné skontrolovať aj v opačnej polohe. Vyvážená vrtuľa musí zostať stáť v akejkoľvek polohe.
Paľo
Paľo
Re: Vyvazovanie drevených vrtulí
Orientácia listov mala správne byť uvedená v predchádzajúcom príspevku ako vertikálna. Paľo