nabíjení Sanyo Eneloop 2000 proudem 80mA
- klasik
- Kontaktovat uživatele:
nabíjení Sanyo Eneloop 2000 proudem 80mA
Máte někdo praktickou zkušenost s nabíjením vysílačových baterek uvedeného typu továrním (Hitec CG 42), který dává 80mA?
Dioda ve vysílači, která brání nabíjení, je umístěná přímo na desce - do ní nechci zasahovat a vyndavat při každém nabíjení baterky z vysílače také nevidím jako pohodlné řešení.
Chtěl bych pořídit uvedený nabíječ, ale mám obavy zda je vůbec schopen baterky plně nabít. Pokud dobře počítám, tak doba nabíjení bude cca 25 hodin - to mi nevadí. Při tomto proudu asi nehrozí poškození baterie ani při podstatném překročení nabíjecí doby.
Dík za reakci někoho, kdo používá tuto kombinaci nabíječe a baterie.
Dioda ve vysílači, která brání nabíjení, je umístěná přímo na desce - do ní nechci zasahovat a vyndavat při každém nabíjení baterky z vysílače také nevidím jako pohodlné řešení.
Chtěl bych pořídit uvedený nabíječ, ale mám obavy zda je vůbec schopen baterky plně nabít. Pokud dobře počítám, tak doba nabíjení bude cca 25 hodin - to mi nevadí. Při tomto proudu asi nehrozí poškození baterie ani při podstatném překročení nabíjecí doby.
Dík za reakci někoho, kdo používá tuto kombinaci nabíječe a baterie.
jednou to poletí
Re: nabíjení Sanyo Eneloop 2000 proudem 80mA
Praktickou zkušenost s touto kombinací nemám, ale z principu to musí fungovat. Pokud Ti nevadí to třicetihodinové nabíjení. Já nabíjím Eneloopky 1A a pohoda.
- Bucker131
- Kontaktovat uživatele:
cilek píše:Praktickou zkušenost s touto kombinací nemám, ale z principu to musí fungovat. Pokud Ti nevadí to třicetihodinové nabíjení. Já nabíjím Eneloopky 1A a pohoda.
To ti ty enelopky asi moc dlouho nevydrzej... Ja nabijim 3Ah maximalne 0,4A
To se uvidí. Zatím mají cca 30 cyklů a 2 roky. Nejedu na rekord v trvanlivosti.
A kde jsi sehnal 3 Ah eneloopky?

A kde jsi sehnal 3 Ah eneloopky?
Naposledy upravil(a) cilek dne stř 30.11.2011 16:52, celkem upraveno 1 x.
Kliudně to tak nabíjej - baterkám to udělá jen dobře. Jen ta doba bude dlouhá cca dle vzorečku 2000:80x1.4 -Radek
ICQ 638556901
Mám pocit, že Eneloop nielen že sa pomaly samovybíja, ale akoby ani toľko náboja nepretekalo bokom pri nabíjaní - možno to je ale nepresnosťou mojho merania, to neviem.
Každopádne keď sa bežná NiMH 2000mAh samovybije o 30 percent za deň (a to sú tie kvalitnejšie, ale zas rátam stav z plného nabitia), stratí sa teda 600mAh a pri 80mA dostane za ten istý čas 24x 0,08 = 1920mAh, zostane v nej teda len 1300. V reálnom živote aj o dosť menej..
V eneloop článku by po dni nabíjania 80mA, malo zostať viac, aj keď asi nie celých 1900 čo sa dobilo.. ?
Prúd pol ampéra im nevadí, nabíjam ich už nejaké dva roky ak nie tri. Možno im nebude vadiť ani 1A...
ALE záleží na teplote a to je podstatný bod kde môže vzniknúť veľký rozdiel, až taký že sa článok zničí. Používam teplomer na magnetke, na nabíjači nastavený na vypnutie pri 40 stupňoch. Normálne do nabíjania nezasahuje, ale párkrát sa mi už stalo že to prerušil.
Každopádne keď sa bežná NiMH 2000mAh samovybije o 30 percent za deň (a to sú tie kvalitnejšie, ale zas rátam stav z plného nabitia), stratí sa teda 600mAh a pri 80mA dostane za ten istý čas 24x 0,08 = 1920mAh, zostane v nej teda len 1300. V reálnom živote aj o dosť menej..
V eneloop článku by po dni nabíjania 80mA, malo zostať viac, aj keď asi nie celých 1900 čo sa dobilo.. ?
Prúd pol ampéra im nevadí, nabíjam ich už nejaké dva roky ak nie tri. Možno im nebude vadiť ani 1A...
ALE záleží na teplote a to je podstatný bod kde môže vzniknúť veľký rozdiel, až taký že sa článok zničí. Používam teplomer na magnetke, na nabíjači nastavený na vypnutie pri 40 stupňoch. Normálne do nabíjania nezasahuje, ale párkrát sa mi už stalo že to prerušil.
- kratas
- Kontaktovat uživatele:
1A u Enelopek 2000mAh je naprosto v pohodě. Mám je 3 roky, v případě potřeby jsem do nich hustil i 2A a dodnes chodí úplně bez problémů. Jen u 2A jsem si hlídal teplotu čidlem, které pak nabíjení ukončilo.
SOVA is YouR CO-pilot
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
http://rc-sovy.blogspot.com
http://www.rcsovy.cz
taky už několik let nabíjím do eneloopek 2000 proudem okolo 1A.
- klasik
- Kontaktovat uživatele:
Díky za názory, nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem koupil origo nabíječ. Mám totiž dojem, že při mé frekvenci létání nebudu nabíjet často.
Dělal jsem test výdrže baterek a ten mne dost překvapil. Zapnul jsem vysílač s plně nabitými bateriemi a čekal za jak dlouho se ozve alarm. Ten by měl signalizovat pokles napětí na 6,6V t.j. 1,1V na článek. Zapínal jsem vždy vysílač po příchodu z práce cca v 17 hod. a vypínal večer v 10 hod.
První den - nic.
Druhý den - nic.
Třetí den - asi v 9 hod. začal pípat alarm. Tzn., že baterky dokáží napájet vysílač min. 14 hod. Pak mne zajímalo, jak dlouho ještě funguje spojení. Zde mi stačila půl hodina výdrže, abych mohl v klidu dolétat poté co se ozve alarm. Po půlhodině řvoucího alarmu jsem nezaznamenal žádný problém ve spojení.
Vím, že se jedná o nové baterky, ale stejně jsou Sanyo Eneloop 2000 pro vysílač hodně dobrý zdoj navíc s malým samovybíjením.
Možná hraje roli, že se jedná o jednoduchý vysílač bez počítače a displeje - asi bude mít menší odběr než má předchozí DX7.
Dělal jsem test výdrže baterek a ten mne dost překvapil. Zapnul jsem vysílač s plně nabitými bateriemi a čekal za jak dlouho se ozve alarm. Ten by měl signalizovat pokles napětí na 6,6V t.j. 1,1V na článek. Zapínal jsem vždy vysílač po příchodu z práce cca v 17 hod. a vypínal večer v 10 hod.
První den - nic.
Druhý den - nic.
Třetí den - asi v 9 hod. začal pípat alarm. Tzn., že baterky dokáží napájet vysílač min. 14 hod. Pak mne zajímalo, jak dlouho ještě funguje spojení. Zde mi stačila půl hodina výdrže, abych mohl v klidu dolétat poté co se ozve alarm. Po půlhodině řvoucího alarmu jsem nezaznamenal žádný problém ve spojení.
Vím, že se jedná o nové baterky, ale stejně jsou Sanyo Eneloop 2000 pro vysílač hodně dobrý zdoj navíc s malým samovybíjením.
Možná hraje roli, že se jedná o jednoduchý vysílač bez počítače a displeje - asi bude mít menší odběr než má předchozí DX7.
jednou to poletí
- klasik
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem poprvé použil nabíječ CG 42 a objevil jsem Ameriku.
Při počátku nabíjení odebírá baterie plný proud - nízký vnitřní odpor baterie a dioda nabíječe svítí naplno.
Ke konci nabíjení, jak roste vnitřní odpor článků, klesá nabíjecí proud, což je dobře patrné na poklesu svitu diody nabíječe - téměř nesvítí (předpokládám, že je vřazena přímo v nabíjecím okruhu).
Proud ke konci nabíjení jsem neměřil, ale mám za to, že je pod úrovní proudu, který snesou články při stálém připojení. Tím je zajištěna bezpečnost při zapomenutí na nabíječce.
Proto si myslím, že je to pro většinu začátečníků dobré a bezpečné řešení nabíjení vysílače.
Možná to někdy někomu pomůže, tak to sem dávám.
Při počátku nabíjení odebírá baterie plný proud - nízký vnitřní odpor baterie a dioda nabíječe svítí naplno.
Ke konci nabíjení, jak roste vnitřní odpor článků, klesá nabíjecí proud, což je dobře patrné na poklesu svitu diody nabíječe - téměř nesvítí (předpokládám, že je vřazena přímo v nabíjecím okruhu).
Proud ke konci nabíjení jsem neměřil, ale mám za to, že je pod úrovní proudu, který snesou články při stálém připojení. Tím je zajištěna bezpečnost při zapomenutí na nabíječce.
Proto si myslím, že je to pro většinu začátečníků dobré a bezpečné řešení nabíjení vysílače.
Možná to někdy někomu pomůže, tak to sem dávám.
jednou to poletí
klasik píše:...
Proud ke konci nabíjení jsem neměřil, ale mám za to, že je pod úrovní proudu, který snesou články při stálém připojení. Tím je zajištěna bezpečnost při zapomenutí na nabíječce. ....
Mám vážne výhrady k použitiu slova "zajišťěna"... Zaistené to bude ak sa bude merať teplota a zabezpečí sa že neprekročí pre baterky neškodné hodnoty.
- ak klesá prúd pri nabíjaní NiCd/NiMH bateriek, zrejme podľa vyššieho napätia (neverím že meria odpor ale napätie pod prúdom to v podstate určuje), je to neštandardné správanie a nedá sa zovšeobecniť pre iné nabíjače. Bežný nabíjač drží prúd konštantný aj keby na 8-článku bolo 30 voltov.. Alebo vypne s chybou.
- ten pokles prúdu spôsobený zvýšením napätia napovedá že by malo ísť o zvýšenie odporu, ale pozor odpor pri zohrievaní nabíjaných článkov naopak klesá (a jeho pokles spôsobuje pokles napätia nazvaný DeltaPeak), čiže AK nastane problém a začnú sa prehrievať, nemusí dôjsť k poklesu prúdu ale naopak mohlo by ho to ešte zvýšiť (alebo aspoň držať).
Tady se plácá páté přes deváté. Ta nabíječka nenabíjí stálým proudem, ale konstrukčně má omezené napětí a proud, který může dodat. Proud ledkou neklesá kvůli zvyšujícímu se Ri baterky (to by tak ještě scházelo), ale díky zvyšujícímu se napětí na akumulátoru. Nic se nehlídá a nepřepíná, nevypíná, funguje to samo a dobře
.
Naposledy upravil(a) cilek dne úte 06.12.2011 10:06, celkem upraveno 1 x.
- klasik
- Kontaktovat uživatele:
Omlouvám se za tvrzení o měnícím se Ri baterie - byla to rychlé a chybné vysvětlení poklesu jasu LEDky.
Nicméně mne překvapilo jak tak primitivní nabíjení funguje. Ani při značném překročení nabíjecí doby se baterka nezahřívá. Asi ani nemůže při porovnání kapacity aku a nabíjecího proudu.
Nicméně mne překvapilo jak tak primitivní nabíjení funguje. Ani při značném překročení nabíjecí doby se baterka nezahřívá. Asi ani nemůže při porovnání kapacity aku a nabíjecího proudu.
jednou to poletí
Ano, přesně tak. Teplo sice vzniká, ale je ho málo a stačí se z akumulátoru "odchladit".
cilek píše:Ano, přesně tak. Teplo sice vzniká, ale je ho málo a stačí se z akumulátoru "odchladit".
Toto platí pri nastavení prúdu na 1/10C , prípadne pri nastavení prúdu takého aby ho rozmery článku dovolili uchladiť (pre AA to je cca 200mA aj keby mal kapacitu 6000mAh - vývoj možno časom dovolí dosiahnuť aj také kapacity, ale chladenie telesa veľkosti AA sa tým nemení... kedysi mali 600mAh a bezpečný prúd teda bol 60mA pre takýto rozmer).
Nastaviť viac prúdu a nechať to nech si to robí čo chce, a spoliehať sa na to že nabíjač nedokáže udržať ten nastavený prúd, je zvláštny a určite nie bezpečný prístup k veci.