Nabíječka a nabíjení - zajímá všechny začátečníky

Nabíječky, zdroje, přístroje
Zpráva
Autor
Virus111

Nabíječka a nabíjení - zajímá všechny začátečníky

#1 Příspěvek od Virus111 »

Čau,

po pročtení fóra, spousty odkazů a článků mi přijde dobíjení baterek jako šílená alchymie. Pevně věřím, že podobně na tom je většina nováčků, kteří už začínají chápat, že nabíječka na Li-pol baterky, přibalená u jejich prvního nebo druhého modelu, není to, co by chtěli pro svůj třetí model - často i se silnějšími baterkami.

Cenově zajímavé jsou nabíječky na HobbyKingu, doporučuje se zde na fóru často tato: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028
Mně zaujala tato: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11444__Turnigy_A_6_10_200W_Balance_charger_discharger.html
Rozdíl je v podstatě jen v dobíjecím proudu. První dá maximálně 5A, druhá 10A.

Teď mě zajímají tři věci:
- zdroj) Potřebuju zdroj, který dá minimálně takový proud, kterým je nabíječka schopna nabíjet? (za předpokladu, že bych chtěl jednou využít maximálního proudu)
- zdroj2) Když bych měl popřípadě nabíječku píchlou na autobaterku a na nabíjení potřebuju 12,6V v případě 3-článku, tak je to ok, když autobaterka je něco kolem 12V?
- kolik CÉČEK :-) Na baterkách mám napsáno CHARGE MAX 5C a DISCHARGE MAX 30C. Když mám baterky 2100 mAh, tak opravdu tam můžu poslat cca těch 10A? V manuálu na tu 10A nabíječku píšou, že můžu dobíjet maximálně 1C, takže nějaké 2,1A. Tzn., že nabíječka prostě víc nepustí? To je blbost ne? Nemá to jak poznat. Chápu, že 1C by mělo být ideál, jednou za čas jen 0,5 C (z roku na rok je to jinak). Ale je možné občas nabíjet třeba 2-3 C, popřípadě i víc, aniž bych tu baterku odepsal (razantně)? Baterka je kupovaná nedávno, značka Dualski - 3-článek.

Přál bych si, aby odpovědi na tohle pomohly i dalším tápajícím začátečníkům, když jsem s nimi o tom mluvil, tak všichni pouze spekulují, ale bojí se zeptat zkušenějších.

Díky všem za odpovědi

Virus
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Nabíječka a nabíjení - zajímá všechny začátečníky

#2 Příspěvek od TomasC »

1) potřebuješ zdroj se stejným nebo větším výkonem. Výkon se spočte jako součin napětí a proudu (max proud a max napětí).
2) informacích o nabíječce se dozvíš, jaká napětí může mít na vstupu. V nabíječce je většinou měnič, který si s rozdílem napětí poradí.
3) CEČKA jsou hodně o marketingu. Já v klidu nabíjím 0,5C, na letišti klidně 2C. Většinou víc nepotřebuju. Vybíjecí CEČKA rovnou dělím dvěma.
Virus111

#3 Příspěvek od Virus111 »

Díky moc, přesně takhle jsem si to přál dostat naservírované :)
jag42

#4 Příspěvek od jag42 »

Uvažuješ naprosto správně, je vidět, že studuješ toto fórum. :lol:
V nabíječce je měnič, takže když ji dáš na baterii 12V udělá si napětí jaké potřebuje. Omezení je jen proudem zdroje - autobaterie to splňuje.
S těmi céčky je trochu problém. Prodejci se předhánějí kdo uvede vyšší hodnoty (jak nabíjecí, tak vybíjecí). Při nabíjení jakékoliv větší (cca nad 1000mAh) Lipol je 0,5-1C v pohodě. U dobrých značek jim neubližuje ani 2-3C. Z nouze snesou asi i deklarovaných 5C, ale to jim, podle mého názoru, už bude ukusovat životnost. Těch 5C asi půjde provozovat, ale proč je takhle týrat, lepší je mít víc baterek a ty v klidu doma dobíjet šetrně.

TomasC byl rychlejší, ale neodporujeme si. :wink:
Virus111

#5 Příspěvek od Virus111 »

Oboum moc díky. Souhlasím s větším počtem baterek a šetrnějším nabíjením. Jen mi přišlo zbytečné kupovat tu 10A nabíječku a k tomu taky řešit silnější zdroj, když bych případně zatím víc než 5A nemohl využít. Takhle to smysl má a vypadá to, že do ní půjdu.
Troll

#6 Příspěvek od Troll »

Pokud Tě modely opravdu baví a hodláš modelařit trvale, tak doporučuji koupit radši silnější nabíječ. Těch 10A nabíjecího proudu je dnes celkem standardní hodnota, nic extra naddimenzovaného. Protože tak za rok, maximálně dva přejdeš na větší éro a lepší ( větší) baterky a budeš potřebovat silnější nabíječ. Ekonomicky je mnohem výhodnější myslet trošku dopředu a nekupovat to co právě stačí dnes , ale zamyslet se trochu i nad budoucností.
Maxipes

#7 Příspěvek od Maxipes »

Vsichni tady pisou o maximalnim nabijecim proudu, jenomze ta hodnota skoro nic nerika. Dulezity je maximalni vykon. Ta prvni nabijecka ma sice maximalne 6A jenomze jenom 50W, to znamena ze do tri-clanku da maximalni prud 4A, do sesti-clanku maximalne kolem 2A. Tech 6A da maximalne do dvouclanku.

Proud [A]=vykon [W]/napeti [V]
T-Rex 600N Spirit, Tx Aurora.
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od tomasvrx1 »

Musím s pány souhlasit, vše co řekli je pravda. Co se týče zdroje.Osobně bych rozhodně nedoporučoval například zdroj s 10 A a nabíječ by z něj těch 10 měl tahat. Dobře u velmi kvalitního zdroje kde se výrobce sám sichruje nějakou rezervou by to možná šlo. Jenže skutečnost je taková,že se kupují zdroje značek né tak vyhlášených.Nejsou to vůbec špatné zdroje a je to i v celku dobré řešení.Co by chtělo dodržet je potom dimensování zdroje, na tvou nabíječku která bude v budoucnu dávat těch 10 A bych kopil zdroj 20 A. jednak se zdroj nebude tak zahřívat a tím mu prodloužíš i životnost. A budeš mít klid v duši že ti doma nic nevyhoří. Pokud však víš,že se nabíjení budeš věnovat i v budoucnu,kup si rovnou zdroj lepší např :
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... 0amp_.html

Cena je super a zdroj výborně drží. inteligentní chlazení funguje parádně. Co se týče nabíječe. To co sis vybral určitě postačí na začátky,ale časem zjistíš že když budeš mít baterky dražší a životnost nebude tak valná ,díky né tak kvalitnímu nabíjení.Tak určitě začneš přemýšlet zase o lepší. V tomto případě bych osobně nešetřil. Já bych si vybral tuto (já ji vlastně mám :D)
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... arger.html

Vím je to cenově jinde,ale věř že se ti to brzo vrátí. zejména funkce jsou naprosto špičkové, přesnost nabíjení fantastická. To jsou jen moje zkušenosti.Možnost diagnostiky baterií přes PC je taky podle mne docela důležitá funkce. Tu ale začínající modelář asi moc neřeší, což je škoda, protože tím zjistíš jak zacházet s daným tipem baterie. nabíjení alchymií je! Při dodržování obecných pravidel je to hračka. Budeš li se snažit o co nejdelší životnost a dlouhý výkon.Už ti obecné rady stačit rozhodně nebudou. A věř že správným nabíjením životnost můžeš až z dvojnásobit o proti obecným pravidlům. Doporučil bych brožuru- prodává ji RCM Pelikán- Elektrolety a jak na to :
http://www.rcm.cz/e-shop/katalogy-casop ... 5840.eshop
To ti odpoví na všechny otázky ohledně nabíjení všech tipů baterii (používané v modelařině,rozhodně bych si ji pořídil !!! je velmi jednoduše a kvalitně napsána určitě si ji sežeň.
Snad jsem nikoho nepohoršil. Jestli ano, budu rád když mě opraví :-)
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
Ali

#9 Příspěvek od Ali »

Troll píše: ... Protože tak za rok, maximálně dva přejdeš na větší éro a lepší ( větší) baterky a budeš potřebovat silnější nabíječ. ....

Pravda, ale i ty větší baterky tím slabším nabíječem nabiješ. Jen o něco pomaleji.

Koukni jaké baterky mají modely s kterými chceš létat, pak se koukni jaké baterie mají modely s kterými chceš létat tak za dva roky. Pak si porovnej jaké nabíjecí proudy ty baterie potřebují a máš jasno jakou nabíječku potřebuješ. Nezapomeň na počet článků LiPol.
A pokud nabíjení zatím nerozumíš, tak vymoženosti špičkových nabíječek nevyužiješ. Nebudeš vědět jak je nastavit.

Osobně mám nabíječku Equilibrium Mini V2 a nabíjím sní AKU 3s/1300mA proudem 2,5A za 25 min. Větší proud do nich raději nepouštím. Maximum této nabíječky by melo být asi tak 4S/2500 s nabíjením tak 2 hod. To už je slušná baterie. :wink:

Pravda, silnější nabíječ dá sice větší proud, ale můžeš ho vůbec do té baterky pustit???
RC DX7, Graupner MX20, FOX 1800, FUNCUB, B-17, P-51, DC7
Virus111

#10 Příspěvek od Virus111 »

Díky chlapi, dám na vaše rady. Včera jsem o tom mluvil s jedním sympaťákem na místním RC letišti a dost se schodujete. Aktuálně do začátku půjdu do té 200W a pořídím knížku od Pelikána.
tomasvrx1
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od tomasvrx1 »

Virus111 píše:Díky chlapi, dám na vaše rady. Včera jsem o tom mluvil s jedním sympaťákem na místním RC letišti a dost se schodujete. Aktuálně do začátku půjdu do té 200W a pořídím knížku od Pelikána.

Určitě si tu brožuru kup a vyhneš se mítům ,které kolují mezi lidmi. Dovíš se jak nabíjet, jak skladovat jak používat baterie :wink: jak volit baterie do modelu a mnoho dalších užitečných rad :)hlavně to není sáhodlouze psané ,ale jasně a stručně :-)
T-8FG,GOBLIN 700 HPS-HC3sX,Diablotin XL,Eagle foto http://tomasvrx1.rajce.idnes.cz/
siki
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od siki »

Jen ještě zopakuji to co už psal TomasC, ale trochu to v následující diskuzi zapadlo. U zdroje je důležitý výkon, tedy údaj ve wattech. Pokud tedy budeš používat 200W nabíječku (a dá se očekávat, že jednou těch 200W využiješ), tak potřebuješ více jak 200W zdroj (z běžné řady výkonů např. aspoň 250W). Výstupní napětí zdroje musí být v rozsahu vstupního napětí nabíječky, jež je uvedeno v její dokumentaci, při kterém je schopna dodat maximální výkon. Při výběru zdroje jsou tedy důležité dva údaje: výkon [W] a výstupní napětí [V].
Šiki
Virus111

#13 Příspěvek od Virus111 »

Jo, pochopil jsem a díky za vypíchnutí. Tu 200W bohužel nemají skladem, tak si na ni chvilku počkám... píšou 7-30 dní + než to dojde + clo... tak se bojim, že to budou dobrý dva měsíce. Přemýšlím, že bych koupil něco tady poblíž a používal to do té doby, než mi to přijde a pak to prodal.
OldaS
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od OldaS »

Multiplex Royal Evo9 upgradované na Pro9 (fw 2.62) + 2,4GHz DuplexEX (Neboť jak praví Avenger: Duplexák nehádá Duplexák ví.)
shrubber
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od shrubber »

Podíval jsem se do té knihy a nabyl jsem dojmu, že to sice je alchymie, ale pokud si člověk pořídí kvalitnější nabíječku jako má např. tomasvrx1, nemá moc co řešit. Řeknu jí, jaký mám typ baterií, zadám, že chci nabíjet na 1C, a ona prostě zvolí vhodný průběh. Ještě před delším skladováním nechám vybít na 60 procent a to je pro běžného uživatele asi tak všechno. Nebo je tam ještě něco? Nepředpokládám, že bych dokázal vymyslet něco chytřejšího, než naprogramovali soudruzi v Číně.
ex Modela T4, QB-15
Phoenix, DX6i, Easystar II, Blade Nano CP X
Odpovědět

Zpět na „Pozemní elektronika“