Graupner Junior S

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Zpráva
Autor
tomashr

Re: Graupner Junior S

#31 Příspěvek od tomashr »

Vašek1948 píše:
Rosta2 píše:No já tedy nevím, ale pokud nemám na modelu funkční křidélka, tak směrovku řídím normálně pravým kniplem - tj, plyn + směrovka, a na levým kniplýku řídím pouze výškovku, tak je to úplně normální, co se ti na tom zdá divné. Pokud je plné osazení modelu ,tak mám mod 1. A u nás v klubu to tak má každý, asi jsme nějaká vyjímka :D

V tom případě používáš MOD3
Mrkni na toto. http://www.pelikandaniel.com/?sec=page&id=15

Ale kdepak Mode 3!
Ta definice "módů" má totiž smysl jen v případě, že má model ovládány všechny prvky, tedy jak křidélka, tak směrovku. Pokud má ale model ovládanou jen směrovku, tak se prakticky vždy směrovka přesouvá na místo křidélek - prostě si "křidélka" přelož jako "hlavní ovládací prvek směru a náklonu" :D

To, co popisuje Rosťa je tedy úplně normální mód 1, přesun směrovky na místo křidélek v případě, kdy křidélka chybí, je prakticky standard.
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od Vašek1948 »

V tom případě používáš MOD3
Mrkni na toto. http://www.pelikandaniel.com/?sec=page&id=15[/quote]

Ale kdepak Mode 3!
Ta definice "módů" má totiž smysl jen v případě, že má model ovládány všechny prvky, tedy jak křidélka, tak směrovku. Pokud má ale model ovládanou jen směrovku, tak se prakticky vždy směrovka přesouvá na místo křidélek - prostě si "křidélka" přelož jako "hlavní ovládací prvek směru a náklonu" :D

To, co popisuje Rosťa je tedy úplně normální mód 1, přesun směrovky na místo křidélek v případě, kdy křidélka chybí, je prakticky standard.[/quote]

Tak mi popiš jak pak lítá s jednou soupravou když jde do vzduchu s modelem kde řídí: S,V,M a když s tou soupravou půjde létat s modelem kde řídí S,V,K,M. Pak mu vzniká ten problém s řízením.

Přiřazení funkcí a směru pohybu ovladačů (mód) má svoje zákonitosti – v současnosti se nejvíce používají dva následující systémy:
Mód 1 – na pravém ovladači je plyn a křidélka, na levém výškovka a směrovka (u nás přes 90 %)
Mód 2 – na pravém ovladači je výškovka a křidélka, na levém plyn a směrovka
Daleko méně potom
Mód 3 – na pravém ovladači je plyn a směrovka, na levém výškovka a křidélka
Mód 4 – na pravém ovladači je výškovka a směrovka, na levém plyn a křidélka.
tomashr

#33 Příspěvek od tomashr »

Vašek1948 píše:Tak mi popiš jak pak lítá s jednou soupravou když jde do vzduchu s modelem kde řídí: S,V,M a když s tou soupravou půjde létat s modelem kde řídí S,V,K,M. Pak mu vzniká ten problém s řízením.

A v čem by jako byl problém? Prostě u modelu s řízeným SVKM bude mít vše zapojené "normálně", u modelu s řízením jen SVM se servo směrovky zapojí v přijímači do konektoru křidélek a vše jede jak má.
A co se týče pilotních návyků, tak je taky vše OK. Pokud máš totiž řízenou jen směrovku a výškovku u modelu na tohle stavěného (tedy obvykle větší vzepětí atd), tak je reakce na směrovku podobná spíš křidélkům. Po přechodu na model řízený i křidélky v podstatě každý nejprve řídí jen křidélky a výškovkou a až postupně začne přidávat i levou ruku se směrovkou pro čistší zatáčky u větroně anebo pro akrobatické obraty směrovku vyžadující (souvrat, nožák...).
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od Vašek1948 »

tomashr píše:
Vašek1948 píše:Tak mi popiš jak pak lítá s jednou soupravou když jde do vzduchu s modelem kde řídí: S,V,M a když s tou soupravou půjde létat s modelem kde řídí S,V,K,M. Pak mu vzniká ten problém s řízením.

A v čem by jako byl problém? Prostě u modelu s řízeným SVKM bude mít vše zapojené "normálně", u modelu s řízením jen SVM se servo směrovky zapojí v přijímači do konektoru křidélek a vše jede jak má.
A co se týče pilotních návyků, tak je taky vše OK. Pokud máš totiž řízenou jen směrovku a výškovku u modelu na tohle stavěného (tedy obvykle větší vzepětí atd), tak je reakce na směrovku podobná spíš křidélkům. Po přechodu na model řízený i křidélky v podstatě každý nejprve řídí jen křidélky a výškovkou a až postupně začne přidávat i levou ruku se směrovkou pro čistší zatáčky u větroně anebo pro akrobatické obraty směrovku vyžadující (souvrat, nožák...).

Samozřejmě, jde to všelijak, je to věc náviku.
Já pokud jsem lítal jen modely S,V,M tak jsem lítal S,V, vlevo M vpravo. A toto beru za klasický MOD.1 Nikdy jsem nelítal S na pravé strané. Proto si myslím, že se tazateli zdá to oládání divné.
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od TomasC »

K názoru tomashr se přidávám...

Létám MOD 1. Pokud mám model, kde nemám křidélka, tak ovládání SOP přesouvám na ovladač křidélek. Chápu to tak, že pro mě je PRIMÁRNÍ směrový ovladač vpravo. (to jsou normálně křidélka, ale když nejsou....)

Jinak je to samozřejmě věc zvyku. (třeba na kombatu si dávám mix SOP do křidélek, abych mohl pilotovat jednou rukou)
cvrk

#36 Příspěvek od cvrk »

Díky všem - to rozmístění je myslím OK, já spíš nedokázal řídit směr dvěma palci - pletlo se mi to. Ta rada řídit nejprve křidélky a výškovkou - tedy stejně jako na easystaru - to je co jsem potřeboval... :)
tomashr

#37 Příspěvek od tomashr »

Vašek1948 píše: A toto beru za klasický MOD.1 Nikdy jsem nelítal S na pravé strané. Proto si myslím, že se tazateli zdá to oládání divné.

To je právě ten rozpor - ty se držíš pojmu "směrovka vpravo", jenže to je zavádějící, výstižnější je to, co napsal tomasc, tedy "primární směrový ovladač vpravo".
Tohle je prostě určitá výjimka - vlastně všechno ostatní je v definici "módů" jasné a sedí to vždy, ale právě přístup k tomu, jak se stavět k rozložení prvků v případě, že model nemá křidélka, se trochu lišit může.
Mohu ti ale zaručit, že mnou popisovaný přístup je u lidí v módu 1 jasně většinový, "nestandardní" jsi ty :D

Jinak ještě poznámka spíš pro odlehčení (začátečníci prosím radši nečtěte) - u pokročilých pilotů (včetně sebe), kteří jsou zvyklí řídit v souhře směrovky a křidélek, jsem se setkal s tím, že si u větroně s ovládáním pouze směrovky nastavili tu směrovku na oba knyply zároveň (mixem). Kupodivu to má smysl - člověk je u větroně zvyklý řídit pomalu víc směrovkou na levé ruce a křidélky dělat jen rychlé změny - když je jen směrovka a nastaví se na oba knyply, tak to kupodivu ve výsledku vypadá úplně přirozeně a pohodově :lol:
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Vašek1948 »

TomasC píše:K názoru tomashr se přidávám...

Létám MOD 1. Pokud mám model, kde nemám křidélka, tak ovládání SOP přesouvám na ovladač křidélek. Chápu to tak, že pro mě je PRIMÁRNÍ směrový ovladač vpravo. (to jsou normálně křidélka, ale když nejsou....)

Jinak je to samozřejmě věc zvyku. (třeba na kombatu si dávám mix SOP do křidélek, abych mohl pilotovat jednou rukou)

Musím Vám asi dát zapravdu, já s křidýlky začal létat až letos asi jsem dělal chybu že jsem SOV používal na pravé straně, je to logičtější na návyk. Asi se přeoriontuji.
bitovod

#39 Příspěvek od bitovod »

Mám letitého dvoumetrového termika, ovládání jen SVK a původně jsem si ho napípal na Mode 3 (normálně létám Mode 1), tedy tak, že nalevo jsem měl výškovku, napravo křidélka a motor. Velmi rychle jsem ale zjistil, že u takového motýla, který si hodinku poletuje bez zásahu lidské ruky, je skoro škoda zablokovat si obě ruce :) Takže jsem to přepípal na Mode 1, tedy S+V nalevo, motor na pravou ruku - s tím, že levačkou ho uřídím bez problémů a pravačkou přitom můžu telefonovat, šmátrat po cigárech, kouřit, hledat tatranku nebo nabán a tak podobně :) Obouruč ho řídím jen při startu nebo při motorovém letu, protože mám motor na pylonu a při motoru není úplně klidný (chtělo by to správně dorovnat vyosení), takže vyžaduje i o něco víc pozornosti.
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
cvrk

#40 Příspěvek od cvrk »

Ještě jedna prosba juniorská: se setovým motorem (http://www.graupner.de/en/products/7738/product.aspx) a vrtulí (CAM 9/6) to na plný plyn letí dost ostře nahoru, bez potlačení nebo stažení to jde do přemetu. Geometrie se zdá být v pořádku. Těžko tady něco dělat s vyosením, motorová přepážka je zalepená v dost nedobytném trupu nebo s úhlem náběhu křídla - pomohla by menší vrtule nebo mám omezit otáčky nastavením výchylek na příjímači?

Díky moc.

j.
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od Milan Nes »

to neni problem, prilep si na motor vterinakem podlozky a to pak pritahni k prepazce
- vyosis si tak motor

akorat bacha jenom ty podlozky boduj tim vterinakem at ti nenatece do vinuti dovnitr motoru
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
cvrk

#42 Příspěvek od cvrk »

Mělo by to být vyoseno dolů, nepletu se? Tedy nějakou 0,5 mm podložku?

j.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od RiMr »

TomasC píše:K názoru tomashr se přidávám...

Já přesně takytak. Ale v modu4. Prostě vlevo "zatáčím", vpravo "kloním".

#44 Příspěvek od cvrk »

Dobrej večír vespolek,

už podruhé jsem letos v tom letošním povětří zlomil uhlíkovou spojku křídel (trubka 10/8/1000). Nová stojí bratru dvě stovky, stejná hliníková v baumaxu cca čtvrtinu. Můžu uhlík nahradit hliníkem, nekoleduju si o nějakou destrukci křídel v případě dalšího karambolu?
Vašek1948
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od Vašek1948 »

cvrk píše:Dobrej večír vespolek,

už podruhé jsem letos v tom letošním povětří zlomil uhlíkovou spojku křídel (trubka 10/8/1000). Nová stojí bratru dvě stovky, stejná hliníková v baumaxu cca čtvrtinu. Můžu uhlík nahradit hliníkem, nekoleduju si o nějakou destrukci křídel v případě dalšího karambolu?

Osobně si myslím, že ta hliniková (spíše asi duralová) na tom pří stejných průměrech bude pevnostně o dost hůře. Jestli jsi použil i tu druhou o stejné síle jako originál tak tam byla trubka pouze o síle 0,5mm. A pak se jedná také o dokonalé zajištění křídel oproti uvolnění, což bývá následná příčina prasknutí. A jestli jsi lítal v těchto větrných dnech, tak se ani nedivím.
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“