Levné čínské motory?

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Vigo »

CF2812 mám v samokřídle na dvojčlánek Lipol a nemůžu si stěžovat.
Billy Bob Bean
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Billy Bob Bean »

V době kdy sada P100 prožívala velkou slávu jsem neodolal a koupil si to. Motor ode mě dostával solidně na prdel. Čenichovky, krásný, ale přežil. Poháněl jsem ho niklovým sedmičlánkem s vrtulí 9x4,7. Super. Teď jsem pořídil tříčlánek a ten motor dá něco kolem 150W. Ložiska má zatím v pohodě, dráty se mi neuklepaly, vinutí nerozmotalo a aji kdyby co bych chtěl za 360Kč...
Extra VA330
Toro 900 Brtutale
dalibor

#18 Příspěvek od dalibor »

Vypadá to, že opravdu ty motory za něco stojí a i kdyby se občas vyměnil, tak by se to nejspíš vyplatilo.. Asi ho také pořídim, co byste navrhli do EasyGlidera? líbí se mi http://www.bel-shop.eu/detail338.html
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od Vigo »

Záleží na accu. Pokud máš tříčlánek Lipol tak to nebude špatná volba. S osmičlánkem Nixx to už taková sláva nebude, ale proti plechovce to jistě ožije. Nemine tě taky nákup větší vrtule.
bomb_bob
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od bomb_bob »

dalibor píše:Vypadá to, že opravdu ty motory za něco stojí a i kdyby se občas vyměnil, tak by se to nejspíš vyplatilo.. Asi ho také pořídim, co byste navrhli do EasyGlidera? líbí se mi http://www.bel-shop.eu/detail338.html

Já sem koupil http://www.bel-shop.eu/detail323.html

S 8článkem NiMh a aeronautkou 10/6 bere 12 - 13 A a statický tah cca 680 - 600 g po 3,5min

Easy s tím pohonem krásně stoupá odhadem tak 35°
rbiciste
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od rbiciste »

Dobrý den,
Chápu, že to co napíšu je zřejmé, ale citím, že by to mělo být v kontextu zaznamenáno.
Přiznám se, že jsem o jednom z motorů také uvažoval, jednalo se o jeden z motorů BL*. Začal jsem se o ně trochu zajímat. Na první pohled mne zaujala vizuální podobnost s motory AXI. Neměl jsem možnost motory porovnat v ruce, ale zdá se, že motory BL* jsou pouze kopií motorů AXI. Z předchozích postů je zřejmé, že jejich provedení také nedosahuje kvalit originálů.
Po zvážení všech informací jsem dospěl k závěru, že bude lepší pořídit kvalitní motor vyrobený firmou, která investuje do vývoje, funguje v rámci legislativy, která zaručuje ochranu přírody atd. Tím nemyslím pouze firmu Model Motors ale i další jako PJS, Uberall, Mega Motors, Potensky a ostatní. Prostě nechci ušetřit 300 Kč nebo 400 Kč a zbytečně poškodit někoho jiného.
S pozdravem,
Radovan
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od j3nda »

rbiciste píše:Dobrý den,
Chápu, že to co napíšu je zřejmé, ale citím, že by to mělo být v kontextu zaznamenáno.
Přiznám se, že jsem o jednom z motorů také uvažoval, jednalo se o jeden z motorů BL*. Začal jsem se o ně trochu zajímat. Na první pohled mne zaujala vizuální podobnost s motory AXI. Neměl jsem možnost motory porovnat v ruce, ale zdá se, že motory BL* jsou pouze kopií motorů AXI. Z předchozích postů je zřejmé, že jejich provedení také nedosahuje kvalit originálů.
Po zvážení všech informací jsem dospěl k závěru, že bude lepší pořídit kvalitní motor vyrobený firmou, která investuje do vývoje, funguje v rámci legislativy, která zaručuje ochranu přírody atd. Tím nemyslím pouze firmu Model Motors ale i další jako PJS, Uberall, Mega Motors, Potensky a ostatní. Prostě nechci ušetřit 300 Kč nebo 400 Kč a zbytečně poškodit někoho jiného.
S pozdravem,
Radovan

myslim, ze tebe spis odradilo ze to nedosahuje kvalit originalu, kdyby tomu tak bylo, jiste bys ho misto kazani mel uz davno doma. tys stal pred volbou kvalita x cena a vybral sis kvalitu...
uprimne bych take po svych zkusenostech s cinskymi motory zvolil axi gold (silver je stejna cina jako vse ostatni), jenze k axikum se nedava prislusenstvi pro zadni montaz a za dalsi 400 ko kupovat nebudu
wroum

#23 Příspěvek od wroum »

ja mam cinsky motory vsude krome IONa, tam je Axik GL (ale taky 0,5 kW). muj prvni stridak je ze setu Guard od MZK, slape dodnes. V zoom4u mam ten vysokootackovej od Belu a slape. mel sem Megu, mam MPjet (v supliku).... imho ve vzduchu neni rozdil a v zivotnosti zatim taky ne. Ja sem s vytvorama zlutaku docela spokojenej :wink: a totez co se tyka reglu, Jeti a MGM nemam ani jeden, zato cinanu asi 6 :D
Hoki
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Hoki »

Každýmu prostě vyhovuje něco jiného a má svůj názor. To je stejně jako diskuze u spalováků, Os Max kontra ASP. Stejně se ten co motor bude kupovat, bude se muset rozhodnout sám. A taky někdy podle peněženky.
Vosy
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Vosy »

rbiciste píše:Dobrý den,
S pozdravem,
Radovan

Přesto, že v podstatě souhlasím, musím přidat jednu poznámku.
Přestože řada pravých modelářů a "vlastenců" (nemysleno jízlivě) nemá ráda čínské výroky, nelze číňanům upřít jednu věc: díky možnosti zkusit si za pár šupů "modelařinu" se naše řady rozrůstají.
Sám jsem začal teprve před 3 lety díky setu Accipiter Badius. Určitě, velká část lidí skončí rozstřelením nebo zavěšením setu na strom ale jsou i tací, které to chytne a jdou do toho dál. Nemluvím jen o sobě ale i o dalších kámoších u nás.
Tyhle lidi pak postupně zjistí, že kvalitní zboží má cenu a postupně začnou kupovat značkovější rádia, serva, příjmače, motory .... Někdo to zjistí za rok, někomu to trvá déle.
Takže obrat a prosperita se postupně zvedne i těm českým a značkovým firmám - přibývají jim zákazníci, kteří by bez setů s lítáním nikdy nezačali.
Úplně bych tyhle levné a méně kvalitní výrobky nezatracoval.
Sea Bee, 2T 8,5 ccm
Mustang P51B (LM), Dualsky 2826/12
Accipiter Badius - Night Flyer, osvětlení
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od j3nda »

zasadni rozdil je v odolnosti, takze pokud umis litat nic se nedeje, pokud s tim obcas prasknes jako ja je to problem a velikej, motor se setu MZK se mi po prvni vetsi rane rozmotal - byl to prvni stridak kterej jsem videl jiskrit ;)
podobny motor od bela se mi pri prvni rance ohnula hridelka (neni kalena), po dalsi rane narazila obezna na vinuti a potrhala ho (konstrukcni nedostatek)
motor cf2812 - tady uz ke zniceni vinuti obezkou dojit nemuze, tak jsem se opet nechal zvyklat a koupil ho - opet ohnuta hridelka, tak jsem ji narovnal a opatril gumickovym unasecem a od te doby uz drzi a funguje, jenze na osmiclanek nimh ten motor nema tah ani jako puvodni 400 s prevodovkou, takze je pro me nepouzitelny a to jsem si ho nechal doporucit jako silnejsi nahradu na sedmiclanek...

vim, ze za vetsinu problemu si muzu sam - veril jsem jejich kecum o statickem tahu, jenze vetsina tech motoru byla pro moje ucely slaba, takze to padalo po startu a protoze to byly motory za 300 tak jsem koupil dalsi na zkousku, takze jsem vyhodil 900 za tri motory z nichz vydrzel jeden, ale pro me ucely nestaci a mam spoustu nahradnich dilu a cesem mozna ze srandy nektery jeste navinu...
na druhe strane jsem pred delsi dobou koupil u freeairu jejich 150W ktery slouzi uz roky bez problemu a ran dostal nespocitane a podstatne vetsich, jenze zase se hur pridelaval
Bubík

#27 Příspěvek od Bubík »

rbiciste píše:Po zvážení všech informací jsem dospěl k závěru, že bude lepší pořídit kvalitní motor vyrobený firmou, která investuje do vývoje, funguje v rámci legislativy, která zaručuje ochranu přírody atd.

Jj, některé firmy něco vyvinou a stojí je to velké peníze a úsilí a pak přijde firma, která si koupí pár těchto kvalitných motorů, prozkoumá je, něco o problematice nastuduje a řekne si, tohle taky vyrobíme a uděláme to z horších materiálu a bez vývoje, tudíž daloko laciněji. Toto je pouze předpoklad, nevím, jak je to ve skutečnosti.
Ale pro běžnou potřebu jak se zná tyto laciné motory stačí, ikdyž někdy mají mouchy, ale reklamace není problém. Když chce někdo lítat závodně, tak je asi volba jasná, ale Ti ostatní už váhají. Třeba pro mě nemé vůbec cenu kupovat motor za tisíc či dva, páč zac tak moc nelítám. Někdy mě to chytne a chodím třeba několikrát do týdne, ale taky jsem měl třeba 2 roky přestávku.
Pro firmy s kvalitními motory to není fér, ale myslím, že i tak si tyto motory najdou své kupce.
Vigo
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Vigo »

2rbiciste:

O AC oběžkách můžeš rovnou napsat že jsou to kopie všechno. Konstrukčně jsou všechny ty motory podobné, né li stejné. Není tedy moc co řešit ani vymýšlet. Mám Axíka i motorek od Belu. Ano Axík je lepší, ale taky stál 5x víc. Vzhledem ke konstrukční jednoduchosti AC motorů jsou ceny na trhu nesmyslně vysoké. Například při porovnání žhavíka a AC motoru stejné ceny musí být každému jasný rozdíl ve výrobních nákladech. Žhavík má mnohem víc dílů a větší nároky na přesnost a materiály.
Konkurence ceny snižuje a to je pro mě jako spotřebitele dobře. V rámci naší legislativy jsou motory od BELu stejně legální jako AXI. Ono se těžko určuje co je větší zlo jestli nekvalitní čínská kopie a nebo předražený výrobek na trhu bez konkurence.

Každý si vybere jestli chce BMW a nebo Hyundai a stejně je tomu i u motorů. Je jen věcí výrobců jak moc vyšší cenu svého produktu odůvodní.
Bubík

#29 Příspěvek od Bubík »

Vigo píše:Ono se těžko určuje co je větší zlo jestli nekvalitní čínská kopie a nebo předražený výrobek na trhu bez konkurence.
odůvodní.

Jestli je AXI a pod. předražené nebo ne, to vážně nevím. Jestli ju, tak je to od niž sviňárna 8O .
Jinak jen tak na okraj, do ceny výrobku výrobci započítávají všechny potřebné věci k jeho vyrobení, distribuci a tak, nevim přesně co všechno, ale není to tak, že by materiál stál 5,- a věc by se prodala za 20,- to bude podle mě stát víc.
j3nda
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od j3nda »

v modelarine je predrazene uplne vsechno - obchodnici maji marze 30% coz je v jinych oborech velmi neobvykle. vyrobni cena axika je podle meho nazoru mene nez tretinova a ono toho na motorech zase tolik neni treba vymejslet, je to jen otazka pouzitych materialu, ale nevsiml jsem si, ze by tam davali titan aby se ta cena alespon nejakym zpusobem ospravedlnila.
az na tento motor, tam uz do titanu sli 8O
http://www.freeair.cz/HCS%20C%201500W.html
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“