Proc detonacni motory?
- ASW28
- Kontaktovat uživatele:
Proc detonacni motory?
Čaute, chtěl bych se zeptat jakou mají výhudu detoňáky od žhavíku? A když žádnou tak proč se kdysi dávaly detonační? (nepočítám to že nepotřebuji žhavidlo
)
T9x v2 + FrSky 2.4GHz, E-Hawk 1500, ASW28, LION, JEAN spalovák 2.5ccm, COLIBRI v 4.5,
- veka1
- Kontaktovat uživatele:
Re: Proc detonacni motory?
ASW28 píše:Čaute, chtěl bych se zeptat jakou mají výhudu detoňáky od žhavíku? A když žádnou tak proč se kdysi dávaly detonační? (nepočítám to že nepotřebuji žhavidlo)
.. při nižších otáčkách mají větší kroutící moment a celkově menší spotřebu.
Dnes je to využívané hlavě u historických modelů , kde si chlapi předělávají žhavící 10ccm motory na detoňáky. Nasadí velkou vrtuli a model si při stoupavém letu jen tak poprdkáva. Přitom je schopen na pár ccm paliva běžet několik minut
Mj. jsou soutěžní kategorie , kde by ti žhavení sakra překáželo. např F2C. Tu máš ukázku mezipřistání v soutěžním letu:
http://www.youtube.com/watch?v=hLp1EucC ... re=related
Na dalších videách můžeš vidět, jak se ti borci makají ,když chtějí za co nejkratší čas odlétat s 2,5ccm motorem předepsaný počet kol . Nádrž má přesně stanovený objem - 7ccm).
Počty kol jsou 100,200,300, podle toho je i počet plnění na jeden soutěžní let ( na 100 kol min 2 -3 x plnit. Jak by jsi tam chtěl použít to žhavítko?
veka1
Další důvod je ten, že detonační palivo není jedovaté. Což se o palivu pro žhavík říct nedá. A za komančů bylo toto palivo pro neorganizované modeláře prakticky nedostupné a nahrazovalo se doma míchanými směskami.
viz např. přílohy.
- Přílohy
-
- mo75023.pdf
- (54.52 KiB) Staženo 197 x
-
- mo75021.pdf
- (187.67 KiB) Staženo 248 x
A dnes je to obráceně, sehnat palivo do detoňáka je umění, v prodejně určitě ne, pouze od modelářů co si ho míchají
K tomu co jsi napsal je možné jen dodat, že detoňák vůči žhavíku žádné výhody nemá a jediný důvod, proč se používaly je přesně to, co napsal JIO. V žhavícím palivu je metyl a ten je prudce jedovatý. Za komančů byla distribuce jedovatého paliva v podstatě znemožněna předpisy. Pokud si kluk někde na vesnici chtěl pořídit motoráčka, byl jediným řešením detoňák. Detonační palivo bylo cešlkem snadno dostupné.
ještě bych doplnil, že dalším problémem byla špatná dostupnst a kvalita žhavících svíček.
ještě bych doplnil, že dalším problémem byla špatná dostupnst a kvalita žhavících svíček.
Zdravím, ale dalo se to za komančů obejít. Jeden modelář od nás si udělal jedové zkoušky, pak měl doma v garáži 200 litrový sud metylu a široké okolí si k němu jezdilo pro palivo.

Zas na druhé straně - on ten detonační motor má svůj půvab - přijdeš na letiště, naleješ palivo, praštíš do vrtule a letíš. Žádné žhavicí baterie, žádná spálená svíčka (což není cenově zanedbatelné) atd. Problémem je spíš "tvrdší" chod a problematické vlastnosti ve větších velikostech, navíc to dneska už dělá málokdo, takže nějaká "masovost" nehrozí.
Ale úplně špatné ty motory nebyly, koneckonců i ten větší kroutící moment a posazení maximálního výkonu do nižších otáček se hodí.
Ale úplně špatné ty motory nebyly, koneckonců i ten větší kroutící moment a posazení maximálního výkonu do nižších otáček se hodí.
A ten co si udělal ty jedové zkoušky a pro ostatní sháněl a prodával, metyl pak ovšem také riskoval, že v případě, že nějaký blb si toho třeba lokne, nebo to jinak vpraví do těla a zhebne, si to pak půjde odsedět.
Detoňáky byly hlavně pro takové, jako jsem byl třeba já, kteří chtěli motoráka, nebyly v klubu a neměli proto možnost metylové palivo sehnat. Metyl se dal údajně sehnat také např. na ploché dráze, protože ty motorky snad na to jezdí. Detoňák má tu "výhodu", že ke startování není prakticky potřeba nic jiného, než šikovné ruce a prsty obaleně hadrem, či v rukavici. Pokud si pamatuju, palivo vůči povrchu nebývalo tak agresivní. Hledaly se různé náhražky - viz odkazy kolegy jio. Pamatuju si, že v Modeláři vycházely články s radamií, jak odvodnit denaturák, jak to správně namixovat s ricínem, případně, že ppoužití malého množství benzínu se dá jaksi nahradit nitrometan apod. Někde možná mám doma článek na úpravu hlavy motorů TONO kvůli změně komrpese (objem si už nepamatuju, myslím 5,6ccm) s tím, že pak motor krásně šlapal a dokonce měl mít nižší spotřebu.
Detoňáky byly hlavně pro takové, jako jsem byl třeba já, kteří chtěli motoráka, nebyly v klubu a neměli proto možnost metylové palivo sehnat. Metyl se dal údajně sehnat také např. na ploché dráze, protože ty motorky snad na to jezdí. Detoňák má tu "výhodu", že ke startování není prakticky potřeba nic jiného, než šikovné ruce a prsty obaleně hadrem, či v rukavici. Pokud si pamatuju, palivo vůči povrchu nebývalo tak agresivní. Hledaly se různé náhražky - viz odkazy kolegy jio. Pamatuju si, že v Modeláři vycházely články s radamií, jak odvodnit denaturák, jak to správně namixovat s ricínem, případně, že ppoužití malého množství benzínu se dá jaksi nahradit nitrometan apod. Někde možná mám doma článek na úpravu hlavy motorů TONO kvůli změně komrpese (objem si už nepamatuju, myslím 5,6ccm) s tím, že pak motor krásně šlapal a dokonce měl mít nižší spotřebu.
Hitec Aurora 9X
- pert
- Kontaktovat uživatele:
Joooo, F2C to je rachot. Jednou jsem to zažil jako kluk na vlastní oči a můsím říct že když je team pěkně sehraný tak je to jak naprogramované. Klobouk dolů před takovým pilotem a mechanikem.
V začátcích s RC poletováním byl k sehnání pouze dvoukanál Acoms a první motorák na 1.5 bylo motorové rogalo. Odpustilo to neskutečný chyby. S motorem MK17 1.5ccm to neskutečně stoupalo a s motorem MVVS 1.5 žhavík to sotva odstartovalo. Joooo, bejvávalo
V začátcích s RC poletováním byl k sehnání pouze dvoukanál Acoms a první motorák na 1.5 bylo motorové rogalo. Odpustilo to neskutečný chyby. S motorem MK17 1.5ccm to neskutečně stoupalo a s motorem MVVS 1.5 žhavík to sotva odstartovalo. Joooo, bejvávalo
Zdravím, no on ten metyl prodával jen modelářům, předpokládám, že blb, který si lokne metylu, není modelář.
n
tomashr píše:Zas na druhé straně - on ten detonační motor má svůj půvab.
To jo, zejména typický smrad uskladněného modelu s detonačním motorem...
Co si pamatuju, tak detonační palivo bylo tedy extra sajrajt, co všechno leptal.
Měl jsem kdysi nějaký český 1,5 (nebo 2?) kubík a byl to děs. Jediný důvod použití vidím v osobní nostalgii jedince, který tím vzpomíná na časy minulé.
Měl jsem kdysi nějaký český 1,5 (nebo 2?) kubík a byl to děs. Jediný důvod použití vidím v osobní nostalgii jedince, který tím vzpomíná na časy minulé.
http://ar1.rajce.idnes.cz/
Joker píše:Zdravím, no on ten metyl prodával jen modelářům, předpokládám, že blb, který si lokne metylu, není modelář.![]()
n
Metyl docela pěkně voní (tedy sám o sobě). Necháš někde flašku a může se k ní někdo dosta a na neštěstí může být zaděláno. Stačí, že třeba příjde návštěva v době tvé nepřítomnosti, manželka rychle něco vyhledá a je to. Jasně, je to absurdní představa, ale... neštěstí nechodí po horách... Otec mi vyprávěl, jak pro jejich firmu (dávno a dávno tomu) vykládali v Polsku cisterny s metylem. Řekli dělníkům, že to je jedovaté, ti si zase řekli, že čecháčci jsou skrblíci a tak zbytky slili a pochutnávali si na tom. Pak se začalo stmívat a pro některé se už nerozednilo. Předpokládám, že modelář ví s čím má tu čest, ale náhodně se to může dostat do nepovolaných rukou.
Jinak ve své "sbírce" ještě pár detoňáků mám. Mám celkem 3 ks MVVS 1,5, dva s modernizovaným karbecem (možnost výměny za RC karbec) a jeden ještě ten původní, kdy karbec byl vlastně součástí karteru. Také mám dvě "G" hlavy, zkusil jsem to s nimi, ale s motory po této úpravě jsem už nelétal, tak nevím, zda opravdu netáhnou, nebo to je rukama.
Hitec Aurora 9X
Detonační MVVS 1,5 jsem měl taky, létala v modelu Vipan na jednokanál Mars. No tedy pokud se podařilo tu MVVSku nastartovat. To byl děs. Kluci co měli MK-17 ku kopli do vrtule a už to jelo. A já třískal do vrtule, až mě kou..le bolely. Prsty pořezané, vrtule od krve...
Každý kdo to zažil ví o čem mluvím. Ta 1,5 ka nebyl povedenej motor.
Pak jsem koupil 3,5 ku O.S. MAX, žhavíka. No to bylo něco nepopsatelného. Krásné a hlavně funkční. Chytala na křivý pohled. Prostě detoňák nikdy více...

Pak jsem koupil 3,5 ku O.S. MAX, žhavíka. No to bylo něco nepopsatelného. Krásné a hlavně funkční. Chytala na křivý pohled. Prostě detoňák nikdy více...