Skywalker EPO

Létání na výlety s přenosem obrazu je tu. Vysílače, přijímače, kamery či video-brýle. Pokus te se co nejvíce dodržovat zákony ČR. Samozřejmě, že i natáčení z modelů, výběr kamer a foťáků. Prostě věci související.
Odpovědět
Zpráva
Autor
Patas_
Kontaktovat uživatele:

Re: Skywalker EPO

#76 Příspěvek od Patas_ »

JuraS. píše:motor 4 článek zvládne..aku se ještě řeší..testovně doma vyzkouším jak to "táhne"...škoda nemám wattmetr a moje elektroznalosti skončili v 6tá třídě základky kdy si pamatuji cosi o kabelu a ruka kdy má palec ukazovat cosi jak se někam točí a kam něco teče...takže mám sice doma multimetr dt9205a ale tím zvládnu změřit tak akorát napětí... takže ani ampéry nezměřím..ale vzal jsem to naddimenzované...zkusím měnit vrtule tak abych našel optimum...tahu a spotřeby čili možné délky letu...co by mě akorát dělalo starosti je zahřívání..jednak elektroniky v trupu a pak kabelů..nejsem si jistý, že pájím tak kvalitně aby mi konektory zvládli přenášet nějaké vysoké proudy..bojím se tedy aby mi to neblaflo ve vzduchu a nebo aby se kabel neprožral trupem...regulátor půjde do horního prostoru pod křídlo, odhalím mu žebra chladiče a otočím ho tak aby dírou zespodu proud vzduchu šel na ty žebra a ovíval je...možná 3c bude stačit a váhově bude lepší vzít vyšší kapacitu...už jsem spočítal a bylo mi to v jiné otázce potvrzeno, že stačí klidně 15C článek protože motor nikdy víc než 50A nevezme...

a jak bych takový test doma udělal ? no třeba takhle:
na postel položím letadlo, ze stran ho obložím štosem knížek a zepředu na něho položím polštář, prostě čumákem bude tlačit do peřiny a polštáře..do měkkýho...a do nasávacích otvorů strčím hadičky od vzduchovacího motoru..mám akvaristickou želvu co utáhne uvzduchovat 2000 lt akvárko tak v tom letadle udělá průvan aby se i v posteli neutavilo nic...no a zapnu vrtuli a nechám točit dokud fail safe neodpojí aku...možná by to šlo spočítat...ale v tunelu kdejaký auto vypadá dobře ale pusť ho na silnici...
mám například vyhlídnuté toto aku
a nebo tohle

Hehe tak to je jak ta o karkulce :-) jestli vono není lepší si koupit klešťák ampérmetr a měřit.
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od Jameson »

Netreba nič kupovať, od čoho je OSDčko na palube s telemetriou pre prúdový senzor? :-)
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Patas_
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od Patas_ »

Jameson píše:Nebojíš sa, že ten motor na štvorčlánku upražíš? Ja som zvažoval presne ten istý, no na trojčlánku... Na 4S by som nebral viac ako 1000Kv... Ak trepem, kľudne ma oprav, je to len taká úvaha :-)

jojo toto jsem právě řešil a 1220kVna 4S provozovat nejde, výměna za 830kV je zdá se fajn. I v parametrech toho linkovaného číňana píšou u vrtule: 8x4 - 14.8V - 621W - 42A což je hukot ...
JuraS.

#79 Příspěvek od JuraS. »

4s byl zámysl, vybraná 3s aku stále není na evropským skladu a není ani bk...pokud se do doby záletu neobjeví 3s 5xxx 15c na skladu pak zálet bude s půlkou kapacity jen pro ověření a zalítnutí..proč tak výkonný motor ? rezerva...kdo ví kolik toho nakonec naskládám dovnitř (napájení řeším v samostatném tématu) a tak konečná váha může být na hraně
Homer.Simpson

#80 Příspěvek od Homer.Simpson »

JuraS. píše:...(napájení řeším v samostatném tématu)...

link?
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
JuraS.

#81 Příspěvek od JuraS. »

ptal jsme se tady ale odpověď na to na co jsem se ptal jsem se nedozvěděl...
tak doplňuju..už mi to packy a shiply...doufám, že do 14 dní to budu mít doma... a pak doufám, že nedopadnu takhle http://www.youtube.com/watch?v=ID7cWPf_ZUM&NR=1
Jameson
Kontaktovat uživatele:

#82 Příspěvek od Jameson »

Kamarát dovliekol celkom pekné video z víkendového polietania so Skywalkerom. Úprimne - ostal som dosť zaskočený, v pozitívnom slova zmysle, doteraz bolo takéto dačo skôr doménou Zephyrov - posúďte sami na http://www.fpv.sk/fpv-article/sulovske-skaly/

Najvyšší čas spojazdniť toho môjho, na ktorého si brúsim zuby už asi dva mesiace...
JuraS.

#83 Příspěvek od JuraS. »

Dnes mi přišel můj Skywalker.
Fotím a pak to i s průpovídkami dám na rajče. Pár poznámek.
1. Lepidlo lepí a drží jako helvická víra.
2. Oboustranná páska i když na ní píší, že drží na všem ne a ne držet na suchém zipu. Asi to zítra budu muset strhnout a přilepit něčím jiným.
3. O5 mi nejde vyřešit přehození motoru na zadní montáž. Tentokrát selhali všechny zde na fóru probírané postupy a tak rozhodnutí je ufiknout hřídel dremlem a hotovo....
4. Krabice z Číny byla z boku hrozně pomačkaná, cestou domů jsem měl strach co najdu uvnitř ale v pohodě.
5. Motor mi dali jen v igelitovém pytlíku, zamotaný do těsnící folie. Ani papírek, ani ň navíc.
6. De-fakto pár detailíků vyřešit a slepím trup k sobě. Co vím, že motor budu muset přidělat na větší destičku a tu přilepit na tu stávající, asi epoxy...

Tady jsou fotky ze stavby

doplnění ze dne 1.11.2011...btw...vyznáte se někdo v zákoně o pozemních komunikacích ? jak je to se značkou * ??? mohu v úseku kde je tato značka jet s vozem s letními pneumatikami má li toto vozidlo pohon 4*4 když mám v kufru řetězy (bylo by li třeba) ???
tak a k letadlu.
Postupně jsem i za provozu celé rodiny pomaloučku sem tam něco doplnil tak, že jsem ještě v 22:00 hodin vzbudil manželku která "nespala" u televize a společně jsme slepili trup. K tomu poznámky :
1. nešetřit lepidlem
2. řádně stáhnout a pokud možno i zatížit
3. kabely ve směrovce řádně poskládat (budu to muset nějak vyřešit, mě se to tam neslepilo páč kabel prostě neuhnul.
4. směrovka má pohyb naprosto tragický, to servo by muselo mít sílu aby s ní vůbec pohlo. Jeden fik od ruky a je dole. Půjde na panty. mám jen černé musím někam pro bílé.
5. dneska se bude řezat. především přečnívající (přesahující) šrouby na páky křidélek a pak hřídel motoru.
další info příjde...na rajče fotky doplním.

Další kus práce hotov...ne a ne si vzpomenou kde mám a zda vůbec ještě kousek letecké překližky..stačí kolco tak 8 cm

Doplnění 17.00 dne 1.11.2011..překližku jsem nenašel, tedy nehledal ale našel jsem smrkovou lištu, nějakou nábytkářskou, prostě dřevěnou desku 6mm silnou..už je tma abych řezal tak to nechám na ráno...potrápili mě konektory XT60..2 jsem vyhodil než se mi podařilo jeden napájet..nevím proč ale 30W pájka nahřála materiál tak, že se roztavil ten plast...a to ještě netekla pájka...no nevím, prostě pájet umím jen dutinky...nicméně +- autobus se podařilo a mám napájený ESC a kabel až k aku dopředu...prozatím a si i natrvalo dvířka nebudou mít ani pant a ani nějaké super zavírání..leda bych viděl něco fajnového...prostě až bude vnitřek hotový tak to přelepím páskou a bude to...vevnitř jsem to vylepil suchým zipem..nahoře na stropu budou kabely ale i gps modul, na podlaze pak bude autopilot a na stěně všechno ostatní tzn. přijímač, UBEC, telemetrie..zítra další doplnění...
Homer.Simpson

#84 Příspěvek od Homer.Simpson »

Ahoj, ide ti to pekne odruky :wink: Keby to mne tak islo tak si uz uzivam posledne krasne pocasie tento rok :(
Len trochu nechapem preco si odrezal hriadel na motore :? Ja ju nechavam tak ako je.Akurat vyvrtam dieru do motorovej "gondoly" kam ju zasuniem.
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
JuraS.

#85 Příspěvek od JuraS. »

Ahoj, vzhledem k tomu, že jsem motorovou přepážku lepil epoxy a k ní jsem zalepil šrouby od motoru pak nepočítám s tím, že budu motor někdy používat jinde, ta hřídel je mi tedy úplně na nic. A díra do trupu...při těch otáčkách co ten motor dělá se obávám toho, že by mohla ta hřídel jako vodič tepla zahřívat vnitřní část "gondoly" motoru...a to nechci..celé to stavím tak, že díly tam budou na furt..žádné půjčování si motoru do jiného letadla..btw.. motor stál 18,36$..to je tak málo, že doopravdy nějaká práce navíc s ním se mi na člověkohodiny a nervy nevyplatí..počítám s tím (a proto mám dovolenou) že letadlo ještě tento týden doskládám tak, abych třeba v pátek mohl s ním na louku...

doplněny fotky
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#86 Příspěvek od RiMr »

Juro, pěkná práce, pár mých nesmělých postřehů:

- souměrnost lepení půlek trupu se poměrně snadno zabezpečí lepením "ve visu", prostě dáš půlky k sobě, zabezpečíš, souměrně zavěsíš za čumák (nebo ocas) a druhý konec zatížíš.
- ty konektory servo prodlužek lepils Purexem? Nebojíš se, že ti po sevření půlek k sobě propískne a propění do těch konektorů? Když to děláš nerozebiratelné, je lepší použít nový dlouhý kablík serva, nebo prostě kablík pomocí páječky a smršťovačky (a dutinek když to chceš mít cimprlich) nastavit - práce na 2 minuty. Obzvláště když máš spoj nevratně uuzavvřen v trupu
- když už toho nebožáka NTM vykastrovals, měls mu aspoň zavázat oči aby se na to nemusel dívat :) - je "fajn" vždy při broušení/řezání zalepit motor páskou, proč cpát do motoru magnetickou brusnou pastu?

- vyčisti si akvárium :D
Kontaktovat uživatele:

#87 Příspěvek od Jameson »

Len do protokolu - ja osku motoru tiež nechám točiť sa v trupe, nakoľko negatíva (nutnosť vypáliť dieru, vyššie uvedené potenciálne ohrievanie) sú podľa mňa výrazne nižšie v porovnaní s rizikom poškodenia motoru pri rezaní hriadeľu - možnosť, že sa pokriví rotor alebo že sa piliny usadia na magnetoch či poškodia vinutie...
JuraS.

#88 Příspěvek od JuraS. »

Pokusím se odpovědět..konektory na motoru i esc už byly, vyjde to tip ťop po zapojení..původně jsem lepil přepážky do gondoly lepidlem dodaným k modelu..smrdí to jako uhu por..rovné není nic, tedy souměrné...dokonalost neexistuje..učím se chybami. stavět druhýho skywalkera tak dělám některé věci jinak...a wo tom to je...mrzí mě že jsem na otřepy při řezání nemyslel..holt jsem ekonom...takže když se mi vymele motor tak bude problém...šlo by to vyfoukat vzduchem ???
JuraS.

#89 Příspěvek od JuraS. »

Už zapojuju...k tomu potřebuji poradit...pro serva a celou elektroniku mám samostatné aku..v současnosti (i kvůli vyvážení) to je rhino 1750 3c...pro tohle zapojení mám http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... oduct=3735 ten má na straně vstupu konektor ??? hlava mapa si vzpomenout na název..prostě červený 2konektor..protikus k němu mám například k přijímačových kostkách pro aku...teď nevím..kdybych z jedné téhle kostky uštípl kabely a na ně napájel trubičkový konektory..vydrží ty drátky ten průchod proudu ? nerad bych to utavil a odstřelil tím pádem elektroniku...
JuraS.

#90 Příspěvek od JuraS. »

Odpovědět

Zpět na „FPV, točení videa a focení“