Picaxe a osvetleni modelu

Dneska se procesory objevují všude, pokud máte nějaký nápad, či udělát, tak se neváhejte pochlubit.
Zpráva
Autor
bpavel

Picaxe a osvetleni modelu

#1 Příspěvek od bpavel »

Zdravim,
jsem totalni laik, uz 40 let pracuji jako ekonom. Ted k veci, nedavno jsem zacal modelarit a uz obstojne letam s Torem 900. Diky tomu, že je stale pod mrakem, tak jsem se rozhodl model osvetlit. Nejdriv jsem chtel koupit model Nightfly, ale pak jsem si rekl, ze to zkusim zbastlit doma. Precetl jsem serialy s Picaxe v RCrevue, zprovoznil jsem zakladni schemata a ted chci udelat osvetleni rizene pres kanal.

Moje otazka zni, kdyz pouziji super svitive diody 5mm/20mA. Bohuzel, neumim spocitat, kolik diod by byl procesor Picaxe utahnout. Jinak napajeni by bylo z prijimace nebo bude lepsi externi zdroj? Diky za rady
Airdock
Kontaktovat uživatele:

Re: Picaxe a osvetleni modelu

#2 Příspěvek od Airdock »

Ahoj.

Není to ani tak o PICAXE jako o napájecím napětí. Typicky se zapojuje na výstup PICAXE 1 LEDka přes předřadný odpor, který se spočítá jako:

R=(Unapájecí - Uubyteknadiode)/Idiody

tedy např. při:
napájecí napětí 5V
úbytek napětí na LED 1,5V
proud LED 20mA

R=(5-1,5)/0,02= 175Ohm => dal bych tam rezistor 220Ohm

Update:
"Outputs: Each output can sink or source 20mA. This is enough to light an LED but will
not, for instance, drive a motor. Total maximum current per chip is 90mA
."
=> takže 1 výstup PICAXE = 1 LED s odběrem 20mA
Naposledy upravil(a) Airdock dne sob 22.10.2011 19:59, celkem upraveno 1 x.
MartyCZ

#3 Příspěvek od MartyCZ »

picaxe da podle katalogu do jednoho vyvodu maximalne 25mA, takze z jednoho vyvodu jen jednu LED - do serie spojit nepujdou, pri 5V logicke 1 na vyvodu by na diodu pripadalo 2.5V a to moc nesviti. Resenim by bylo z vyvodu picaxe odpor cca 1kohm do baze spinaciho tranzistoru npn, z napajeci baterky odpor (vypocteny podle napeti baterky a poctu diod), diody v serii, kolektor tranzistoru. Emitor tranzistoru pripojeny na zem - logickou 1 zacne tect proud do baze tranzistoru, omezeny odporem (cca 4.3mA), tranzistor se sepne a pripoji LEDky na zem - ty se rozsviti.
Napajeni picaxe z prijimace, napajeni LED z pohonne baterky.
edit Airdock pise rychleji :D
bpavel

#4 Příspěvek od bpavel »

Aha, uz to chapu. Jeste se zeptam, kdyz bych tam udelal dve vetve, tak jak by to bylo s odporem pro jednu vetev? Sorry, tyhle veci jdou trochu mimo me. Diky
Naposledy upravil(a) bpavel dne sob 22.10.2011 20:01, celkem upraveno 1 x.
Airdock
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Airdock »

Hotové zapojení s PICAXE 08M a kódem je zde: http://www.zejdla.net/storage/picaxe/MZ-LEDv1.pdf
bpavel

#6 Příspěvek od bpavel »

Airdock píše:Hotové zapojení s PICAXE 08M a kódem je zde: http://www.zejdla.net/storage/picaxe/MZ-LEDv1.pdf

Na toto zapojeni jsem koukal, ale tam nemuzu dat ty diody do serie. Co dioda, to jeden kabel.
Naposledy upravil(a) bpavel dne sob 22.10.2011 20:03, celkem upraveno 1 x.
MartyCZ

#7 Příspěvek od MartyCZ »

jakou baterii (kolika clankovou) to letadlo pohanis?
led a tranzistor by byli napajene z pohonne baterky, picaxe urcite z prijimace (pozor, zda BEC nedava 6V).
bpavel

#8 Příspěvek od bpavel »

MartyCZ píše:jakou baterii (kolika clankovou) to letadlo pohanis?
led a tranzistor by byli napajene z pohonne baterky, picaxe urcite z prijimace (pozor, zda BEC nedava 6V).

Baterie 3S 1600mAh. Bec dava 5V, to jsem uz meril.
Airdock
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Airdock »

bpavel píše:
Airdock píše:Hotové zapojení s PICAXE 08M a kódem je zde: http://www.zejdla.net/storage/picaxe/MZ-LEDv1.pdf

Na toto zapojeni jsem koukal, ale tam nemuzu dat ty diody do serie. Co dioda, to jeden kabel.

Když dáš 2 LEDky do série tak je na každé z nich úbytek napětí 1,5V, tedy:
R= (5-1,5-1,5)/0,02 = 100Ohm,
bpavel

#10 Příspěvek od bpavel »

To MartyCZ: Nasel jsem tranzistor BC337 NPN, na prostredni nozicku jsem pres odpor 1kohm pripojil vyvod z Picaxe(log 1), ale neni mi jasne, jak mam na to pro vyzkouseni pripojit diodu s odporem 330ohm.

Pochopil jsem to spravne, ze na emitor pripojim minus z druhe baterky a kolektor pripojim odpor, diodu a na plus te druhe baterky??

Diky
MartyCZ

#11 Příspěvek od MartyCZ »

2 Airdock - ne kazda LED ma ubytek 1.5V, zalezi na materialu (na barve), klidne to muze byt i 3.3V.

sheet toho tranzistoru je zde http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/fairchild/BC337.pdf (pro jistotu :) ).

baze jde pres 1kohm na vyvod picaxe, emitor je pripojeny na zem - ta je spolecna jak se zemi z prijimace tak se zemi z baterky, ktera napaji LED. Do kolektoru je zapojena LED, do ni odpor a ten na plus baterie.
Pozor, 3S dava cca 12 V, tj ten odpor u tranzistoru musi byt 12V/20mA = cca 600ohm. Pokud bude zapojeno vice diod v serii (seriove zapojeni by nemelo vadit, pokud je kazda na 20mA), pak se odpor pocita jako napajeci napeti minus soucet ubytku na diodach (lze zjistit z katalogu) a to cele lomeno proudem (20mA).
Vyhoda serioveho zapojeni je v uspore vykonu z baterie - je tam jen jeden ztratovy prvek, odpor, pres ktery tece jen jednou 20mA. Nevyhodou je, ze to cele jde rozsvitit nebo zhasnout, nejde nekterymi svitit, nekterymi blikat.
Pokud chces neco-jako-night-fly, tj neco sviti, neco blika pomalu, neco rychle, pak je potreba zavesit diody na vic vystupu z picaxe. Na jeden vystup ale povesis jen jednu diodu naprimo, nebo v kombinaci s tranzistorem jich muze byt vic. Pokud relativne male mnozstvi (dve, tri), tak se to da zapojit takhle - vystup z picaxe, 1kohm, baze tranzistoru. emitor na zem. do kolektoru paralelne LED, kazda s predradnym odporem, to pak pripojit na + 5V z prijimace. Predradne odpory v takovem pripade kolem 100 - 150 ohm kazdy. (zalezi na LED jaky je na ni ubytek napeti pri nominalnim proudu - kazda barva miva jiny, nejmene cervene, neco kolem 2V, nejvic tusim bile a modre, kolem 3V)
bpavel

#12 Příspěvek od bpavel »

MartyCZ píše:2 Airdock - ne kazda LED ma ubytek 1.5V, zalezi na materialu (na barve), klidne to muze byt i 3.3V.

sheet toho tranzistoru je zde http://www.datasheetcatalog.org/datasheet/fairchild/BC337.pdf (pro jistotu :) ).

baze jde pres 1kohm na vyvod picaxe, emitor je pripojeny na zem - ta je spolecna jak se zemi z prijimace tak se zemi z baterky, ktera napaji LED. Do kolektoru je zapojena LED, do ni odpor a ten na plus baterie.
Pozor, 3S dava cca 12 V, tj ten odpor u tranzistoru musi byt 12V/20mA = cca 600ohm. Pokud bude zapojeno vice diod v serii (seriove zapojeni by nemelo vadit, pokud je kazda na 20mA), pak se odpor pocita jako napajeci napeti minus soucet ubytku na diodach (lze zjistit z katalogu) a to cele lomeno proudem (20mA).
Vyhoda serioveho zapojeni je v uspore vykonu z baterie - je tam jen jeden ztratovy prvek, odpor, pres ktery tece jen jednou 20mA. Nevyhodou je, ze to cele jde rozsvitit nebo zhasnout, nejde nekterymi svitit, nekterymi blikat.
Pokud chces neco-jako-night-fly, tj neco sviti, neco blika pomalu, neco rychle, pak je potreba zavesit diody na vic vystupu z picaxe. Na jeden vystup ale povesis jen jednu diodu naprimo, nebo v kombinaci s tranzistorem jich muze byt vic. Pokud relativne male mnozstvi (dve, tri), tak se to da zapojit takhle - vystup z picaxe, 1kohm, baze tranzistoru. emitor na zem. do kolektoru paralelne LED, kazda s predradnym odporem, to pak pripojit na + 5V z prijimace. Predradne odpory v takovem pripade kolem 100 - 150 ohm kazdy. (zalezi na LED jaky je na ni ubytek napeti pri nominalnim proudu - kazda barva miva jiny, nejmene cervene, neco kolem 2V, nejvic tusim bile a modre, kolem 3V)

MOC DIKY VSEM!!!!!
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od TomasC »

Pokud to chceš ještě jednodušeji, tak použij 5V relátko. Klidně to miniaturní. To má výhodu v galvanickém oddělení obvodu a je tak nějak laicky (píšu upřímně) pochopitelnější.
bpavel

#14 Příspěvek od bpavel »

Tak jsem resil vyber led a muzete mi nekdo vysvetlit, jak to maji udelane u night fly, kdyz ten nejmensi osvetleni NF-2M majinapajeno z prijimace a zivi to 4xled. Muj plan bylo osadit toro, aby vypadalo takhle http://www.telink.eu/cz-clanky-38.html , ale uz pri 6xled mam ubytek skoro 13V, jak to tedy maji oni reseny? Diky
chastra
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od chastra »

Já sem osvětlení dělal přímo z napájecího 3 článku. Použil jsem elektronický spínač. Sice mi to nebliká (dali by se použít i blikací diody) nicméně to svítí výborně. Tady mám galerku jak sem to pošteloval.
Odpovědět

Zpět na „Procesory a jiné vychytávky“