POT 150W problem s chodom motora

Budoucnost klepe na dveře. Zde se diskutuje o různých aspektech elektropohonu - motorech, akumulátorech a regulátorech, klidně i o převodovkách a vrtulích.
Zpráva
Autor
Doktor
Kontaktovat uživatele:

Re: POT 150W problem s chodom motora

#16 Příspěvek od Doktor »

Peter1207 píše:Ok doktore, ja tvoje postrehy beriem ;) Predsa len niesom vsevedko a rady skusenejsi mi len pomozu dopracovat sa ku 100% vykonom ;)

Na moje postřehy se klidně vyprdni, protože já sem žádnýho Potenskyho na vlastní oči ještě neviděl! Takže já Ti v tomhle radit rozhodně nemůžu. Akorát sem si pročet téma se závěrem, že na tenhle motůrek by se asi fakt víc hodil nějaký regl s rozsáhlejšími možnostmi nastavení předstihu. Nic víc v tom nehledej! :wink:

P.S.: Jenom k samotnému pohonu. Potensky uvádí u svých motorů výkonové grafy. Když tak na to koukam, tak ty motory teoreticky asi nemají konkurenci. Celkem by mě zajímala alespoň "teoretická" realita třeba naměřená a počítaná skrze DC. Kdoví, třeba sou fakt dobrý! Ale když si vemu že konkrétně POT 150W váží asi 45g, má Kv asi 1050 a musí točit APC 10/4,7SF, tak si o tom asi myslim svoje. Tim spíš, že regl Dualsky 18A jak píšeš topí. Nevim jak jsou konkrétně aerodynamicky těžký vrtule potensky F245/120, ale předpokládam že určitě né tak jako třeba APC 10/4,7SF jež je taky doporučována přímo výrobcem motorů. Když to vezmu selským rozumem, tak Kv 1050 + 45g + 3S + APC 10/4,7SF = asi hodně přetíženej motor. Možná právě proto motor vypadává ze synchronu. Možná by nebylo od věci jen tak pro zajímavost zkusit o 1" (9/4,7SF) menší vrtuli. Třeba se motoru uleví a začne líp stíhat komutaci reglu. Tahem to sice bude horší, ale od 45g motoru s Kv 1050 nelze očekávat abnormální výkony. Třeba jsou motory Potensky fakt dobrý, ale zázraky se ve fyzice (elektrice) asi zatim nedějí.
Ale pořád platí to co sem psal hned na začátku!!! :)
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od lubo1 »

Ešte je možné, že je nielen načnutá hriadeľka, ale aj ložiská.... motor ide ztuha a vypadáva zo synchronu...
Čo sa týka meraní - u tej 200ky to +- sedelo. Motor sa predával vo veľkom pred x rokmi a pametám si, že s iným, ako Jeti reglom to vyrábalo podobné problémy. Dosť sa to vtedy riešilo na fórach. Ja ho mám od začiatku s Jeti reglom a funguje to spoľahlivo.
Ešte by stálo za pokus nastaviť tých 15 stupňov...
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od lubo1 »

Tak som vykuchol regler.... frekvencia 8 kHz, predstih 15 stupňov.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Peter1207

#19 Příspěvek od Peter1207 »

Doktor, ten motor je vazne dobry ;) Navyse s Jetim to behalo celkom spolahlivo, no a ani sa nejako extra s tou vrtulou nehreje, resp je len normalne teply ako kazdy motor pry max. vytazeni. Ale nijako ho zbytocne nepretazujem vacsimi vrtulami. No ja som ten motor kupoval hlavne koly tym vlastnostiam, totiz mal som motorov uz viacej a ziaden tak usilovne netahal s tymito parametrami.
Lubo 1, nie oska nieje tak kriva aby to chodilo tazko, motor ide krasne hladko, v tom chyba nieje, je to reglom.
Takze bude novy regl od jeti...
Odpovědět

Zpět na „Elektropohon“