Futaba FX-18

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
Sherman

Re: Futaba FX-18

#16 Příspěvek od Sherman »

zdzd píše:No,pokud seženeš nějaké litium accu, které nebudou měknout, ztrácet kapacitu, budou bezpečné při nabíjení i vybíjení, nebudou se muset balancovat a budou spolehlivě fungovat ještě za pět a více let, tak mi dej vědět...

To fakt nema smysl se hadat s brontosaurama. Niklace tam davali vyrobci jen kvuli cene a brontosaurum kteri jeste o LIxx nic neslyseli... nic jinyho za tim nehledejte.

Zpet k puvodni otazce ... 3clanek tam klidne dej, jen sraz napeti diodou nebo dvema do serie. Vzhledem k malym proudum (200mAh) ti staci kdejaka 1A dioda. Odmenou ti bude komfort Lixx.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od arda1 »

Jaký je komfort Lixx oproti Eleloopkám? Nějak nemůžu na nic přijít. Ty dvě diody do série jsou pouze vnesení dalšího potencionálního problému do napájení Tx. Jediný nad čím bych uvažoval jsou life - lipolky mi do Tx nesmí.Radek
ICQ 638556901
paveld

#18 Příspěvek od paveld »

Mám v FX-18 NiMh/1700mAh šestou sezonu, dobíjím při poklesu U na 9.8V okolo 1400mAh. Tvrzení, že NiMh do vysílače nepatří, se mi zdá poněkud přehnané :D
kure87
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od kure87 »

Děkuji za zajímavou diskuzi. Nakonec asi zase skončím u Ni baterek, doteďka fungovaly a LiPolka by mi nejspíš nepřiinesla o moc větší komfort takže nemá cenu po ní sahat. Původně jsme chtěl jít s dobou ale asi ne všechno nové je dobré :-D

Josef Svejk:Ono podle mně není nic špatného poradit člověkovi subjektivně lepší alternativu. Sice jsem se přímo neptal jaká baterka je nejlepší (to by potom možná vydalo na menší flamewar) ale pokud napíšu že chcu nahrazovat baterku ve vysílačce novou tak je takováhle odpověď přijatelná.
zdzd

#20 Příspěvek od zdzd »

kure87 píše:LiPolka by mi nejspíš nepřiinesla o moc větší komfort takže nemá cenu po ní sahat. Původně jsme chtěl jít s dobou ale asi ne všechno nové je dobré :-D

Lipolka by ti hlavně přinesla větší šanci domácího požáru a nutnost ji při každém nabíjení vytáhnout z rádia. Do NiCd občas přes noc něco napumpoješ přímo v TX a víc není co řešit.
kure87
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kure87 »

zdzd: Můžuse zeptat jak moc velká je tato šance? Existuje někde pravděpodobnostní odhad že se to stane? Ještě za tu dobu co provozuji lipolky jsem s tímto neměl problém. Jediné případy hoření a výbuchu li-pol o kterých vím jsou brutánlím přebíjením, zkratováním a havaráií.
zdzd

#22 Příspěvek od zdzd »

Je nenulová a vím nejméně o dvou případech, kdy se tak stalo. Jednou vyhořela garáž, tam byli i hasiči, podruhé TX s kobercem v bytě, tam to dohasili sami. To je co vím jen v Česku.

Mimochodem, sám mám LiPol v TX. Ale od výroby, odpovídajícího typu s patřičným nabíječem. Tam nevidím problém. Nabíjí se v TX připojením jednoho konektoru a basta. Životnost se ještě pozná.

Ale rvát LiPol tam, kam kostrukčně nepatří, s milionem šaškáren okolo, jako externí nabíjení, extra nabíječky, rozebírání TX a podobně je ptákovina. Jednoho dne se někdo splete a hoří.

Není nic jednoduššího, než použít Nixx vhodného typu, standardní nabíječku a po létání přes noc dobít. Niklákům to nevadí, samovybíjení nemají (pokud nejsou NiMH), kapacita dostatečná, životnost a spolehlivost vynikající. O bezpečnosti ani nemluvě. Samozřejmě to nesmí být nikláky z prvního elektroshopu, které byly šmejd už nové a teď jim tam třetím rokem leží...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jyrry »

No ja nevim, LiPol asi nee, ale LiFe nebo LiIon asi ju.
Co to prinese - treba mne se hodne libi uspora hmotnosti oproti brutalnim NiCd pendrekum KR1800 ... Radio je pak lehci a casto lip vyvazene (pokud se dizajneri jeste nepoprali s absenci dlouhe MHz anteny, a neni to zalezitost jen levnych radii...), pokud tedy nechci podporovat krasne duralove nosniky fy Duzi ... :-D
V neposledni rade je bonusem navyseni kapacity a tim vydrze mezi nabitima.
Co se tyka nutnosti nabijeni mimo Tx, myslim ze u LiFe a LiIon to neni az tak nutne, staci vytahnout balancni konektor a mit prislusny protikabel rozvedeny i na silove vyvody nabky, neb samotny balancak ony nezerou.
Tak, jako se rozsiruji LiIonky (a konec koncu i LiPolky) do rucniho naradi, mobilu (nehori u hlavy), prehravacu a jinych sra.icek, stejne tak neni duvod proti jejich rozsireni do modelarkych hracek, jako jsou vysilace. Jen to bude casem chtit podporu vyrobcu, aby na to nezapomneli a implementovali prislusny HW pro jejich nabijeni v pristroji, tak, jak to maji ty jmenovane vecicky....
Si myslim...
jyrry.webnode.cz
paveld

#24 Příspěvek od paveld »

Zdzd: "Není nic jednoduššího, než použít Nixx vhodného typu, standardní nabíječku a po létání přes noc dobít. Niklákům to nevadí, samovybíjení nemají (pokud nejsou NiMH), kapacita dostatečná, životnost a spolehlivost vynikající."

NiCd nemají samovybíjení ?
Až doteď jsem si myslel, že mají. Asi se zřejmě při delším skladování vybíjejí jinak. Všechny články k danému tématu z AR a dalších časopisů tedy naměly pravdu. Inu, vývoj znalostí nezastavíš. :D
Sherman

#25 Příspěvek od Sherman »

Z vasich prisvevku je videt ze opravdu nemate moc velky znalosti o Lixx ... Vite jaky je vubec rozdil mezi Lion a Lipol? nejak nechapu jak myslite nevhodnost Nimh do vysilace... Jsou to vase zazity predsudky, nebo jste to nekde vycetl?

add dioda jako prvek snizujici bezpecnost .... v procesoru u pocitace jich mate miliony, ve vysilacce jsou take a urcite bude hned za konektorem od baterky ... at je jakakoli, Nixx nebo Lixx. Takze tu nemelte nesmysli, domenky pokud tomu nerozumite.

add Komfort ... pro me je komfort jit litat kdy chci ... a vzdy me vytoci pokud mam cekat dyl jak hodinu na to abych si nabil baterky ... eneloopky mam taky, ale kdyz jsou vybity, tak se proste musi prez noc nabijet .. a pro tom dost topi ... na Lixx to proste nema ani omylem (mam original nabijecku k eneloopkam) a to je pro me ten komfort. Chci litat, ok, max za hodinu letim...
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jyrry »

Sherman píše:..... (mam original nabijecku k eneloopkam) a to je pro me ten komfort. Chci litat, ok, max za hodinu letim...

To jako fakt? To chces rict, ze mas ve vysilaci baterky v te puvodni kleci a vyndavas je pro nabijeni? Hmmmmmmm.....

A vubec, dej nam skoleni treba jak konkretne se lisi LiIon od LiPol. At tu porad nemeleme nesmysly...
jyrry.webnode.cz
arda1
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od arda1 »

Můžeš napsat typ té nabíječky originál co máš? Díky Radek
ICQ 638556901
Sherman

#28 Příspěvek od Sherman »

jyrry píše:
Sherman píše:..... (mam original nabijecku k eneloopkam) a to je pro me ten komfort. Chci litat, ok, max za hodinu letim...

To jako fakt? To chces rict, ze mas ve vysilaci baterky v te puvodni kleci a vyndavas je pro nabijeni? Hmmmmmmm.....

A vubec, dej nam skoleni treba jak konkretne se lisi LiIon od LiPol. At tu porad nemeleme nesmysly...

ve vysilaci (FX-18) mam 3clanek lion (cca 4-5let - ja uz nevim jak dlouho)... eneloopy mam do fotaku a blesku (bohuzel)

Lion vs. Lipol se pro takove male proudy (pro vysilace) nelisi skoro vubec ;)
OK ... Lion mivaji kovove pouzdo .. takze "bezpecnejsi" pri neopatrnem zachazeni, tezsi.
problem nastane pokud je potreba vyssi vybijeci proudy... tam ma dnes navrch lipol - ty jsou jiz bez ochraneho obalu .. protoze svet pokrocil a lidi uz vedi jak se k takovym baterkam maji chovat (i kdyz se najdou vyjimky), a pokrocila i technologie .. kouknete na lipol Kokam ... snesou opravdu nesetrne zachazeni.
Naposledy upravil(a) Sherman dne sob 08.10.2011 21:47, celkem upraveno 1 x.
Sherman

#29 Příspěvek od Sherman »

arda1 píše:Můžeš napsat typ té nabíječky originál co máš? Díky Radek

i kdyz Nixx nemam rad, eneloopy jsou super (mam i podobne z hobbykingu - LSD 2200), skoda jen ze se nabiji tak dlouho :( delali i rychlonabijecku, ale byla drazsi ...
http://www.alza.cz/sanyo-eneloop-a-4-ks-aa-nimh-2000mah-d222852.htm
zdzd

#30 Příspěvek od zdzd »

paveld píše:Zdzd: "Není nic jednoduššího, než použít Nixx vhodného typu, standardní nabíječku a po létání přes noc dobít. Niklákům to nevadí, samovybíjení nemají (pokud nejsou NiMH), kapacita dostatečná, životnost a spolehlivost vynikající."

NiCd nemají samovybíjení ?
Až doteď jsem si myslel, že mají. Asi se zřejmě při delším skladování vybíjejí jinak. Všechny články k danému tématu z AR a dalších časopisů tedy naměly pravdu. Inu, vývoj znalostí nezastavíš. :D

Mají ho naprosto minimální, pokud ovšem koupíš ty, které jsou na použití v TX vhodné. NiCd mají spoustu typů vyvinutých pro různé účely. Jiné pro pohon, kde je prioritou max proud, jiné třeba do TX kde je prioritou minimální samovybíjení...

Největší kravina je jít do první elektry a koupit první shitozní články, které se namanou. :(
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“