Jak umýt svého miláčka

Začínáte nebo chcete začít s vrtulníkem.
Odpovědět
Zpráva
Autor
vakaruru

Jak umýt svého miláčka

#1 Příspěvek od vakaruru »

Ahoj máte někdo radu jak umýt svojí helinu když létáte nad zaprášeným polem a máte jí zasviněnou od prachu?? Opravdu dost zasviněnou. Hlavně prosím nepište celou rozebrat.
Kra

Re: Jak umýt svého miláčka

#2 Příspěvek od Kra »

vakaruru píše:Hlavně prosím nepište celou rozebrat.

A co cekas? To vem vapkou kdyz to nechces rozebirat :D Starat by ses mel hlavne o hridele - nekdo je maze, nekdo udrzuje dokonale ciste. V obou pripadech tam ale nesmi byt bordel. Coz muze byt problem kdyz to jednou za par letu (pokud litas v uhelnym dole) nerozeberes.

T-Rex 450 Pro || Dx7 (mod 1)
FlyBear

#3 Příspěvek od FlyBear »

Autíčka se po jízdě čistí profouknutím vzduchovým kompresorem. I tak se pak ale musí relativně často odstrojit elektronika a propláchnout ve sprše a občas i celé rozebrat a vyčistit, vyměnit opotřebené díly apod.

Proč píšu o autíčkách? Protože u nich je - podle typu auta - normální, že se jezdí v bordelu.

Pro helinu platí, že se v takovým sajratu nelítá. A když už se stalo, pak musíš pořádně vyčistit, nejlépe tedy rozebrat. Prach se ti jinak usadí kde nemá co dělat, hlavně ložiska, hřídele, smykátko vrtulky a jiné pohyblivé součástky a tam pak dojde k nadměrnému opotřebení již během pár letů nebo se ti klidně za letu něco zadře...

A nezapomeň, že prach se ti mohl dostat i do motoru. Některé heliňácké motory, narozdíl od některých autíčkových, nejsou nijak prachotěsné. Trpět prachem bude tak jako tak u všech motorů především ložisko na hřídeli po pastorkem.
midiborec

#4 Příspěvek od midiborec »

já bych doporučil vyfoukat kompresorem alespon 5 barama pak to nemusis ani umývat :)
HITEC, TRAXXAS, ALIGN, RC FACTORY
pixma
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pixma »

Já bych s tím foukáním byl opatrný hlavně u ložisek. Můžeš tak dostat bordel pod prachovky a je malér.
vakaruru

#6 Příspěvek od vakaruru »

Jo myslel jsem i na vapku. Vrtas je dost zadelanej a opravdu se mi nechce ho cely rozebirat. Ale nic jiného mě asi nemine. Myslel jsem jestli nemáte někdo nějakej chyták. Napadlo mě třeba sundat jemnou elektroniku, jako je regl, gyro přijímač atd. a Omýt natvrdo vrtas mýdlem a vodou. Pak ho vykoupat pečlivě v destilce a nechat vysušit a zase promazat a nasadit elektroniku. To s destilkou se dělalo s elektronikou po povodních, že se daly do myčky a pak ponořily do destilky a nechaly uschnout. Tak si řikám když vyperete takhle notebook tak to musí jít i s vrtulníkem.
PS: s tou vapkou jsem si dělal srandu.
FlyBear

#7 Příspěvek od FlyBear »

Notebooky budiž :D Ale nejsem si jistý, že by ti tenhle postup pomohl u heliny dostatečně dokonale. Na helině máš několik velmi důležitých, přesných pohyblivých částí, které musíš vyčistit dokonale i uvnitř jejich styčných pohyblivých ploch, což bez jejich rozebrání ani "natvrdo oplach" nemusí pořešit. Ono se po povodních taky třeba objevilo na trhu spoustu aut na prodej - a hádej proč, když by to podle tebe mělo jít umýt?

Jestli s ní budeš lítat ve stavu, jak ji popisuješ, tak je helina brzy na odpis.
vakaruru

#8 Příspěvek od vakaruru »

Nechci tu řešit auta po povodních. To je jiná diskuze. Ale jinak díky za názor. Lítat s ní když je celá od bordelu nebudu. Takže jdu rozebírat a čistit. Díky
FlyBear

#9 Příspěvek od FlyBear »

Ještě jedna poznámka:
U autíček jsou ložiska na exponovaných místech v prachotěsném provedení, mají po obvodu z obou stran těsnící kroužky. To na helině určitě nemáš. Takže pokud prach vniknul do ložisek, musíš je dobře vyčistit nebo koupit nová (to se občas musí i u autíček, ta prachotěsnost není stopro). Každopádně to aspoň prověř.

Teda tudle poznámku jsi asi nechtěl vidět, co :twisted:
Ale stejně ji neber na lehkou váhu.
JosefSvejk

#10 Příspěvek od JosefSvejk »

Myslím, že nemusíš vždycky rozdělávat, za chvíli bys ho už znovu nesložil. Vždycky napřed vyfoukám vzduchem (jemně), potom vlhkou švédskou utěrkou vyčistím všechny části, kam se dostanu kromě ocelových, ty ocelové jenom suchou švédskou. Kluzné části odmašťovačem a lehce namažu teflonem.
Člověk je tak složitá bytost, že o tom lidstvo nemá ponětí.
Odpovědět

Zpět na „Heli - začátečník“