Chtěl bych začít s rc lítáním
Re: Chtěl bych začít s rc lítáním
Já bych ti doporučil nějakou vysílačku z druhé ruky nějakou osvědčenou co ti tu chlapi poradili nebo osobně já mám Futabu FC16 40Mh. a funguje to suprově známý s ní létá už 10 let a ani jednou neměl rušení já ji koupil 4 roky starou za 1000Kč. prostě skoro zadara teď je modeláři dávají pryč a kupují 2,4 Ghz.
No ta vysílačka je základ ale také je nutné najít v okolí nějakého modeláře aby ti ze vším poradil já vím už to tu bylo napsané ale já jsem taky celkem začátečník a vím že bez někoho kdo je ti ochotný dost poradit tak to by bylo dost těžké
táta tak začínal asi před 40lety úpně sám (tehdy ještě nebyly vysílačky) létal s upoutanými modeli a jeho vrchol byl větroň na který si udělal sám s bráchou 2kanál vysílačku (v té době byl 2 kanál bomba)
já ji po 30 letech vytáhl a řekl si že sní budu létat a zbytečně nebudu vyhazovat prachy za novou. Ale časem jsem došel k tomu že prostě s 2 kanálem létat nejde(trvalo mě to asi půl roku) a pak jsem našel modeláře který mi ze vším poradil já měl (předtím jsem měl větroně překližka, balsa) teď mám polystireňáka a je to úlně něco jiného. Opravdu začínal jsem minulý rok a říkam že vyhodit za hračku málo peněz je opravdu škoda.
Existují 3 tipy modelářů.
1. - mají hodně peněz, koupí letadlo, drahou vysílačku a už létají a nic víc (občas letadlo opraví)
2. - (to jsem já) jelikož ještě nevydělávám jen občas najdu malou brigádu, si nemůžu dovolit vyhazovat moc peněz tak se snažím, co jde vyrobit doma včetně letadel ("to je vlastě modelařina", říká táta)
3. - ti co vydělávají koupí drahou vysílačku (ale dělají i letadla doma) alenějaké podrobnosti a drobnosti koupí.
osobně já kdybych létal ne mnou vyrobeným letadlem nebyl by to tak dobrý pocit jako když ho udělám celé sám
děkuji všem kdo četli moji vyčerpávající odpověď a omlovám se za případné gramatické chyby
táta tak začínal asi před 40lety úpně sám (tehdy ještě nebyly vysílačky) létal s upoutanými modeli a jeho vrchol byl větroň na který si udělal sám s bráchou 2kanál vysílačku (v té době byl 2 kanál bomba)
já ji po 30 letech vytáhl a řekl si že sní budu létat a zbytečně nebudu vyhazovat prachy za novou. Ale časem jsem došel k tomu že prostě s 2 kanálem létat nejde(trvalo mě to asi půl roku) a pak jsem našel modeláře který mi ze vším poradil já měl (předtím jsem měl větroně překližka, balsa) teď mám polystireňáka a je to úlně něco jiného. Opravdu začínal jsem minulý rok a říkam že vyhodit za hračku málo peněz je opravdu škoda.
Existují 3 tipy modelářů.
1. - mají hodně peněz, koupí letadlo, drahou vysílačku a už létají a nic víc (občas letadlo opraví)
2. - (to jsem já) jelikož ještě nevydělávám jen občas najdu malou brigádu, si nemůžu dovolit vyhazovat moc peněz tak se snažím, co jde vyrobit doma včetně letadel ("to je vlastě modelařina", říká táta)
3. - ti co vydělávají koupí drahou vysílačku (ale dělají i letadla doma) alenějaké podrobnosti a drobnosti koupí.
osobně já kdybych létal ne mnou vyrobeným letadlem nebyl by to tak dobrý pocit jako když ho udělám celé sám
děkuji všem kdo četli moji vyčerpávající odpověď a omlovám se za případné gramatické chyby
díky všem za odpovědi, opravdu si to tady vše pravidelně pročítám jen moc nereaguji, momentálně mám na práci nějaké věci ale vždycky není problém si tu hodinku najít
přečetl jsem další tucty stránek, a musím říct, že jsem zas chytřejší než na začátku
paplik: já patřím do kategorie co chce za málo peněz hodně muziky, chci létat, ale nechci být technik (modelařit) - zatím, to samé jako chci řídit auto, ale nechci být automechanik...
nejdřív se zaměřuji na nákup toho vysílače (chystám si objednávku na HK), dále přemýšlím jestli to má cenu teďka pořizovat na zimu, jelikož bych to tak nejdřív obstaral za měsíc a zachvilku zas bude zima
momentálně bydlím v bytě, a tak přemýšlím kde skladovat model s rozpětím přes metr..., tak jsem uvažoval o něčem menším
přečetl jsem další tucty stránek, a musím říct, že jsem zas chytřejší než na začátku
paplik: já patřím do kategorie co chce za málo peněz hodně muziky, chci létat, ale nechci být technik (modelařit) - zatím, to samé jako chci řídit auto, ale nechci být automechanik...
nejdřív se zaměřuji na nákup toho vysílače (chystám si objednávku na HK), dále přemýšlím jestli to má cenu teďka pořizovat na zimu, jelikož bych to tak nejdřív obstaral za měsíc a zachvilku zas bude zima
momentálně bydlím v bytě, a tak přemýšlím kde skladovat model s rozpětím přes metr..., tak jsem uvažoval o něčem menším
macecha píše:díky všem za odpovědi, opravdu si to tady vše pravidelně pročítám jen moc nereaguji, momentálně mám na práci nějaké věci ale vždycky není problém si tu hodinku najít
přečetl jsem další tucty stránek, a musím říct, že jsem zas chytřejší než na začátku![]()
Skladovat? Žádný problém. Problém je zpracovat babu...
http://zd.wwwcity.cz/zd/bydleni.htm
macecha píše:chci létat, ale nechci být technik (modelařit) - zatím, to samé jako chci řídit auto, ale nechci být automechanik...
Takže chceš být jak se říká pouze "RC pilot uživatel".
macecha píše:za měsíc a zachvilku zas bude zima
V zimě se dá taky létat s modelem. Nezapomeň si objednat i nějaký ten futrál na Tx třeba viz tento odkaz nebo jiný podobný a třeba i vyhřívání do něj třeba viz tento odkaz nebo viz tento odkaz.
macecha píše:momentálně bydlím v bytě, a tak přemýšlím kde skladovat model s rozpětím přes metr..., tak jsem uvažoval o něčem menším
Dal by se třeba zavěsit jako dekorace pod strop v některém pokoji viz např obrázek.
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
macecha píše:momentálně bydlím v bytě, a tak přemýšlím kde skladovat model s rozpětím přes metr..., tak jsem uvažoval o něčem menším
V bytě bydlí asi velké procento z nás. Myslím si, že není až takový rozdíl, jestli je v bytě třeba uložit model s rozpětím metr nebo tři metry. Dokonce třímetrový větroň, který je rozkládací, může být uskladněný v bytě nenápadněji, než metrový model, který rozložit nejde.
Myslím si tedy, že upravovat výběr modelu z tohoto důvodu nemá až tak smysl. V praktickém rodinném životě jsou asi horší věci: nabíječka oznamující hlasitým pípáním konec nabíjení v půli noci, žádost o náhlou změnu víkendového rodinného progamu, protože je zrovna počasí na létání a podobně.
Libor
No keď tak vidím koľko miesta zaberá trup nejakého dvojmetrového akrobta, tak si myslím že to je už trochu problém doma v byte - hlavne dohodnúť..
Malé modely okolo 1,2-1,5m a hlavne vetrone so štíhlym trupom tak do 3m rozpätia, problém fakt nerobia.
Modely pod meter majú často výrazne iné letové vlastnosti, a aj potreba šetriť hmotnosť tam je výraznejšia. Na začiatok sa mi to nezdá vhodné.
Ja sa držím okolo tých cca 1,2-1,5m a vetroň 2,6m - to sa zmestí takpovediac hocikam na policu, na/za skriňu... samozrejme rozobraté.
Malé modely okolo 1,2-1,5m a hlavne vetrone so štíhlym trupom tak do 3m rozpätia, problém fakt nerobia.
Modely pod meter majú často výrazne iné letové vlastnosti, a aj potreba šetriť hmotnosť tam je výraznejšia. Na začiatok sa mi to nezdá vhodné.
Ja sa držím okolo tých cca 1,2-1,5m a vetroň 2,6m - to sa zmestí takpovediac hocikam na policu, na/za skriňu... samozrejme rozobraté.
Já se taky chystám na objednávku z HK teď na zimu ja mám větroně rozloženého na skříni a akrobata vedle
no z prvu bys tu měl napsat kolik bys do toho chtěl vrazit (ze začátku) a potom ti můžeme poradit co dal jestli model nebo hračku

no z prvu bys tu měl napsat kolik bys do toho chtěl vrazit (ze začátku) a potom ti můžeme poradit co dal jestli model nebo hračku
no to zavěšení na stropě se mi líbí, ale strašně se mi tu práší, že už jsem z toho zoufalej a ten prach již ignoruji
po týdnu je hned nános, a když by tam takhle visel třeba pár měsíců, potom bych ho musel nějak čistit/mýt. dále k těm rozměrům, chtěl jsem do 1 metru také kvůli převozu autem na vhodná místa k létání, aby se vešlo do kufru, nebo jestli se nějak rozkládají křídla, zas aby to nebylo pak náchylný na ulomení.
přemýšlím o tomhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... O_PNF.html , ale nevíte jestli se ty křídla dají odentávat na tu přepravu, četl jsem o něm že je vhodný pro začátek, ale zase jsem chtěl nějaký letadlo s podvozkem pro přistávání, asi jsem dětinský, ale přistávat a vzlétat a hrát si na letiště to by mě asi na tom nejvíce bavilo
tak furt nevim nebo jestli se dá koupit nějaký slušný letadlo tady v ČR na samotné letadlo připravené k letu z plánovaného rozpočtu zbyli jen 2 tisíce
, ale taky potřebuji takový, abych ho zvládl složit
plánovaná objednávka z HK:
Vysílač:
TX-9X-M1 - Turnigy 9X 9Ch Transmitter w/ Module & 8.. $38.99 1289g
9X-LCD-GR - Turnigy 9X LCD Backlight Kit - Green (DI.. (SWARM47533133) $3.66 24g (nevim jestlo to mám brát, a jestli to zvládnu zabudovat, ale je to zase ve slevě
)
BOX-439g - Extra Length Cardboard Box and Packing 4.. $0.00 439g (právě nevim jestli mámvzít z HK nějaké letadlo, že bych to dal vysílačku a letadlo do jednoho balíku, aby tahle krabice zabrala jen jedno místo)
RX-9X8Cv2 - Turnigy 9X 2.4GHz 8Ch Receiver (V2) $8.99 39g (náhradní příjímač, kdyby náhodou tenpřiložený se rozbil nebo ztratil nebo uletěl, nebo do budoucna druhý model)
Baterie:
T1800.3S.20 - Turnigy 1800mAh 3S 20C Lipo Pack $9.50 203g (do letadla)
T2200.3S.20 - Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack $8.49 229g (do auta + jako náhradní do letadla
N1000.3S.25 - Turnigy nano-tech 1000mah 3S 25~50C Lipo.. $7.67 99g (je to ve slevě, tak nevim jestli to vzít, jak dlouho vydrží lipol nepoužívaná? )
HK.1500.TX.L - HobbyKing 1500mAH LiFe 3S 9.9v Transmitt.. $6.89 149g (tuhle chci dát do toho vysílače, ale nevim jestli bude ok, respektive potřebuji abych nic nemusel pájet konektory)
R2620-TX-3 - Rhino 2620mAh 3S 11.1v Low-Discharge Tra.. (SWARM47478506) This item is on backorder* $13.15 190g (původně jsem myslel do vysílače, je ve slevě, ale zase nevim jestli ji využiju)
Blbosti za diskontní ceny a vyvážení balíku, které se budou hodit:
AM-1023A - Mini Tamiya Connector Male (10pcs/bag) $1.22 21g
602A-601B - Male Tamiya <-> Female XT60 (3pcs/bag) $1.39 36g
XT60 - Nylon XT60 Connectors Male/Female (5 pai.. $3.19 39g
AM-1022Ax10 - Tamiya Connector (Male) (10pcs/set) $1.39 31g
602B-601A - Female Tamiya <-> Male XT60 (3pcs/bag) $2.30 36g
JSTMF-2S-20 - JST-XH 2S Wire Extension 20cm (10pcs/bag.. $2.65 45g (tak tohle jsem někde čet, že pak nemusí nic pájet, pro propojení vysílače s baterií)
MINIJST-EXT5 - Mini Plug Extention for Micro Battery 10.. (SWARM47490212) $0.52 25g
AM1002A - 2mm Gold Connectors 10 pairs (20pc) (SWARM47881764) $1.32 20g
T2200-AA - Turnigy AA LSD 2200mah Low Self Discharg.. $2.58 70g
AM-1024Ax10 - JST Male 2 pin connector set (10pcs/set) $0.89 13g
AM-1023Bx10 - Mini Tamiya Female Connector (10pcs/set).. $1.15 19g
Total: $115.95 3016g (do 3kg to dopiluji) + $38.32 poštovné sumasumárum $154,27 * 1,2 něco pro stát = $185,124 * 18,5Kč(blbej dolar je zrovna nahoře, doufám že ještě klesne) 3 424Kč + 96Kč výpalné (raději zajedu osobně než čekat měsíc za 2 kila) finíto počítám 3 500 Kč
je zajimavé, že tenhle košík mám uložený v Opera prohlížečí, ale už se mi neobjevují, žádné slevy, a nefungují swarm kódy, je možné, že už tam toho mám tolik, nebo to dělá prohlížeč, jelikož třeba v Mozilla se ty slevy zobrazí, ale zase již nemohu ten košík přesunout, jelikož některé swarm kody již vypršely, ale v košíku mi zůstaly)
přemýšlím o tomhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... O_PNF.html , ale nevíte jestli se ty křídla dají odentávat na tu přepravu, četl jsem o něm že je vhodný pro začátek, ale zase jsem chtěl nějaký letadlo s podvozkem pro přistávání, asi jsem dětinský, ale přistávat a vzlétat a hrát si na letiště to by mě asi na tom nejvíce bavilo
tak furt nevim nebo jestli se dá koupit nějaký slušný letadlo tady v ČR na samotné letadlo připravené k letu z plánovaného rozpočtu zbyli jen 2 tisíce
Vysílač:
9X-LCD-GR - Turnigy 9X LCD Backlight Kit - Green (DI.. (SWARM47533133) $3.66 24g (nevim jestlo to mám brát, a jestli to zvládnu zabudovat, ale je to zase ve slevě
BOX-439g - Extra Length Cardboard Box and Packing 4.. $0.00 439g (právě nevim jestli mámvzít z HK nějaké letadlo, že bych to dal vysílačku a letadlo do jednoho balíku, aby tahle krabice zabrala jen jedno místo)
RX-9X8Cv2 - Turnigy 9X 2.4GHz 8Ch Receiver (V2) $8.99 39g (náhradní příjímač, kdyby náhodou tenpřiložený se rozbil nebo ztratil nebo uletěl, nebo do budoucna druhý model)
Baterie:
T2200.3S.20 - Turnigy 2200mAh 3S 20C Lipo Pack $8.49 229g (do auta + jako náhradní do letadla
N1000.3S.25 - Turnigy nano-tech 1000mah 3S 25~50C Lipo.. $7.67 99g (je to ve slevě, tak nevim jestli to vzít, jak dlouho vydrží lipol nepoužívaná? )
HK.1500.TX.L - HobbyKing 1500mAH LiFe 3S 9.9v Transmitt.. $6.89 149g (tuhle chci dát do toho vysílače, ale nevim jestli bude ok, respektive potřebuji abych nic nemusel pájet konektory)
R2620-TX-3 - Rhino 2620mAh 3S 11.1v Low-Discharge Tra.. (SWARM47478506) This item is on backorder* $13.15 190g (původně jsem myslel do vysílače, je ve slevě, ale zase nevim jestli ji využiju)
Blbosti za diskontní ceny a vyvážení balíku, které se budou hodit:
AM-1023A - Mini Tamiya Connector Male (10pcs/bag) $1.22 21g
602A-601B - Male Tamiya <-> Female XT60 (3pcs/bag) $1.39 36g
XT60 - Nylon XT60 Connectors Male/Female (5 pai.. $3.19 39g
AM-1022Ax10 - Tamiya Connector (Male) (10pcs/set) $1.39 31g
602B-601A - Female Tamiya <-> Male XT60 (3pcs/bag) $2.30 36g
JSTMF-2S-20 - JST-XH 2S Wire Extension 20cm (10pcs/bag.. $2.65 45g (tak tohle jsem někde čet, že pak nemusí nic pájet, pro propojení vysílače s baterií)
MINIJST-EXT5 - Mini Plug Extention for Micro Battery 10.. (SWARM47490212) $0.52 25g
AM1002A - 2mm Gold Connectors 10 pairs (20pc) (SWARM47881764) $1.32 20g
T2200-AA - Turnigy AA LSD 2200mah Low Self Discharg.. $2.58 70g
AM-1024Ax10 - JST Male 2 pin connector set (10pcs/set) $0.89 13g
AM-1023Bx10 - Mini Tamiya Female Connector (10pcs/set).. $1.15 19g
Total: $115.95 3016g (do 3kg to dopiluji) + $38.32 poštovné sumasumárum $154,27 * 1,2 něco pro stát = $185,124 * 18,5Kč(blbej dolar je zrovna nahoře, doufám že ještě klesne) 3 424Kč + 96Kč výpalné (raději zajedu osobně než čekat měsíc za 2 kila) finíto počítám 3 500 Kč
je zajimavé, že tenhle košík mám uložený v Opera prohlížečí, ale už se mi neobjevují, žádné slevy, a nefungují swarm kódy, je možné, že už tam toho mám tolik, nebo to dělá prohlížeč, jelikož třeba v Mozilla se ty slevy zobrazí, ale zase již nemohu ten košík přesunout, jelikož některé swarm kody již vypršely, ale v košíku mi zůstaly)
-
Michal Matějka
- Kontaktovat uživatele:
macecha: 96Kč výpalné
Když budeš platit DPH tak bude výpalné 180,- Kč
macecha píše:...přemýšlím o tomhle http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... O_PNF.html , ale nevíte jestli se ty křídla dají odentávat na tu přepravu
Vysílač:
9X-LCD-GR - Turnigy 9X LCD Backlight Kit - Green (DI.. (SWARM47533133) $3.66 24g (nevim jestlo to mám brát, a jestli to zvládnu zabudovat, ale je to zase ve slevě)
Baterie:
Přesně tuto sestavu mám - ano, křídla jsou sundávací.
Podsvícení je fajn věc, nesvítí nijak intenzivně, takže nepůsobí rušivě, zapojíš ho sám, na HK je obrázkový návod.
Dva přijímače nejsou na škodu, ale proč nevzít třeba i troj či šestikanál, které jsou o dost lehčí a menší http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... yKing.html první dva shora
AKU doporučuji 2200mAh, mě s nanoteší 2200mAh lítá na půl plynu půl hodiny, když je vítr a plachtím, tak by vydržely i déle, ale psychika moc nedovolí
...s větrem o závod.
Nápis Tamyia konektor ma trochu irituje - s čínskymi konektormi občas býva problém aj keď sú to klasické modelárske, a o autíčkarskych konektoroch asi radšej ani nikto nepíše.
Nemám konkrétnu skúsenosť s tým čo tam máš, ale vo všeobecnosti - kvalita konektorov je veľmi dôležitá. Hlavne medzi baterkou a reglom, žiadne kompromisy - pri zlom kontakte zhorí regulátor na škvarky (motor naindukuje prúd a keď sa ten nedostane do baterky tak prepätie prerazí fety a následne keď sa tam dostane napätie z baterky, nájde natvrdo skrat).
Ešte tak XT60 by sa asi možno dali tolerovať..
Mnohí čo majú už nejaký incident za sebou, iné než MPJet nechcú ani vidieť (veľkosť podľa výkonu ale ja som dal všade 3,5mm aj keď je to možno prehnane dobré na moje modely..).
On ten rozdiel sa prejaví často až po čase, úplne nové väšinou fungujú všetky..
Nemám konkrétnu skúsenosť s tým čo tam máš, ale vo všeobecnosti - kvalita konektorov je veľmi dôležitá. Hlavne medzi baterkou a reglom, žiadne kompromisy - pri zlom kontakte zhorí regulátor na škvarky (motor naindukuje prúd a keď sa ten nedostane do baterky tak prepätie prerazí fety a následne keď sa tam dostane napätie z baterky, nájde natvrdo skrat).
Ešte tak XT60 by sa asi možno dali tolerovať..
Mnohí čo majú už nejaký incident za sebou, iné než MPJet nechcú ani vidieť (veľkosť podľa výkonu ale ja som dal všade 3,5mm aj keď je to možno prehnane dobré na moje modely..).
On ten rozdiel sa prejaví často až po čase, úplne nové väšinou fungujú všetky..
ano, proto jsem psal, že si to proto dojedu osobně a vyřídím si to dph sám a budu platit jen těch 96Kč za vydání zásilky od ČP a nebudu muset čekat měsícMichal Matějka píše:macecha: 96Kč výpalné
CharlieCh: podle údajů je rozdíl mezi 6ch a 8ch nepatrný 4g, a 3ch nevim jestli bych využil, co se týče té baterií rozdíl mezi 1800 a 2200 je nějakejch 26g, tak nevim, ale když říkáš, že to lítá v pohodě, tak vezmu tu 2.2 a ještě je levnější
Coro: ohledně těch tamiya konektorů, to mám spíš pro airsoft a redukce..., abych nemusel nabíjet nimh amumulátor přes jen tak volně propojené drátky, a v tom autě je taky tamiya... a hlavně z tu cenu ten konektor zkus sehnat v čr
No a než ti přijde zásilka, tak si můžeš stáhnout tento freeware simulátor a zatím trénovat:
http://rcdeskpilot.com/download
klidně i na joysticku... nějaký základ ti to dá. Pokud se ti podaří vždy úspěšně přistát, tak první let v reálu bude o dost lehčí
http://rcdeskpilot.com/download
klidně i na joysticku... nějaký základ ti to dá. Pokud se ti podaří vždy úspěšně přistát, tak první let v reálu bude o dost lehčí
OPTIC 6 2,4Ghz Assan
- BOBIKA
- Kontaktovat uživatele:
ahoj,kdyby jsi chtěl poradit nebo si zalítat nějakým mým modelem tak se klidně ozvi,nejsem genius ale co vím to poradím a máš to kousek a nebo ti to aspoň ukážu co do začátku,lepší se pětkrát zeptat než to jednou zaplatit až ti to spadne a budeš lepit (všichni jsme asi padali)tak jak říkám klidně napiš
letu zdar
no holt se učím,DX8,FASCINATION,Radian,