Saito 4T - nejdou prudší přechody

Jednou je možná elektrika nahradí, do té doby ale ještě budeme s nimi mít plno problémů. Tady nám třeba někdo poradí.
Zpráva
Autor
pikus 1
Kontaktovat uživatele:

Re: Saito 4T - nejdou prudší přechody

#16 Příspěvek od pikus 1 »

Už to před tím létalo? Nebo je to nově nainstalováno?...
K létání nepotřebuji mít v dosahu trafostanici...
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od thsoft »

Uz to dve sezony litalo ale pred tim jsem mel palivo tornado heli 10% pak jsem mel palivo pro 4T motory
http://www.rcm.cz/e-shop/paliva-maziva/paliva-letecka/caliber-flight-10-f4c-letecke-palivo-pro-ctyrtakty-3-785l-id:14692.eshop,
letos palivo nejak doslo :D a mam ten rapicon 5% ...

Bimbatko je 1 cm od konce, na nic nenarazi,

Tu 1/8 od maxima muzu zkusit, zatim jsem vzdy nastavoval jehlu na plne otacky
pomalu zaviral a hned jak klesly tak jsem to vratil o jeden zoubek tj. aby byly stale maximalni.

Pak jsem zkousel i tento postup (kdo nechce klikat, cituji text z www nize)
(http://akn.ic.cz/Nieuport/Nieuport_motory.htm)
Doporučovaný recept je motor seřídit s asi 1/3 paliva v nádrži na maximální výkon se zvednutým předkem modelu a pak mu otevřít jehlu až uslyšíme znatelné, ale jemné, snížení otáček. S takto seřízeným motorem je pak dobré létat... a pokud ještě v závěru druhé poloviny letového času zpozorujeme snižování výkonu, můžeme udělat mezipřistání a jehlu ještě mírně otevřít. Pokud nejsme zvyklí na 4T, neměli bychom slepě aplikovat to, co známe ze seřizování 2T, protože u 2T skutečně seřizujeme na maximální výkon a je to dobře slyšet.
Extra EME60, PA18 EME60, Citabria DLE30, vše na FRSKY X20 TANDEM
( ͡° ͜ʖ ͡°)
aviatik666
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od aviatik666 »

SZ :wink:
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od thsoft »

Provedl jsem další testy, zkusil jsem změnit palivo z 5% na 10% nitro, přechody nosem nahoru neměli žadnou změnu.
Palivem to tedy není.

Pak jsme znovu nastavovali volnoběžnou jehlu a našli jsme nějaké nastavení při kterém jsou přechody při trošku bohatší
směsi dobré i nosem nahoru. Má to však jeden problém. Pokud toto nastavím s 1/3 paliva v nádrži jak s plnou nádrží a
při modelu vodorovně je směs bohatá a motor nejde do plných otáček a chrchlá.

Po dalších pokusech jsem přišel na to že nejlepší nastavení je tedy asi toto:
Dám plnou nádrž. Nosem nahoru se vyladím maximální otáčky a dále ochuzuji směs zoubek po zoubku až
otáčky mírně klesnou. Takto to nechám a lítám.

Moje nastavení má dvě nevýhody.

Jak klesá hladina v nádrži změní se bohatost směsi a v poslední 1/3 nádrže je směs poměrně
chudá protože motor neběží již tak stabilně jako začátek letu.

Dál přechody na zemi nosem nahoru při prudkém přidání z volnoběhu na maximum nejdou a motor shasíná. Zajímavé
ale je že pokud toto vyzkouším ve vzduchu tak toto motor nedělá tak to zatím neřeším.

Jinak to co je uvedené v uvedeném odkazu o Nieuportu a nastavení Saito 4T motoru s tím musím souhlasit.
http://akn.ic.cz/Nieuport/Nieuport_motory.htm

Dál jsem zjistil že nastavení bohatosti směsi modelu ve vodorovném směru a nosem nahoru se liší asi o zoubky na jehle
takže je to vše o kompromisech... bohužel

Tomáš
( ͡° ͜ʖ ͡°)
olap

#20 Příspěvek od olap »

A ked pises ze to bolo zase bohate pri vodorovnoím lete, nemas tu nadrz prilis vysoko voci karburatoru (pri pohlade z boku ked je lietadlo vodorovne) ??? Ako keby to tam nasilu tlacilo palivo. Ta nadrz by mala byt tak aby tam palivo netieklo samo. Povedzme tak, horny okraj nadrze na urovni karburatora (mozno trosicku vyssie). ALebo lepsie povedane, maximalna hladina paliva pri plnej nadrzi, pri vodorovnej polohe je zarovno s karburatorom. Nie vyssie. ??
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od thsoft »

Myslím že vysoko nádrž nemám, je to umístěné tak že plná hladina je ve stejné stejná výšce jako
je osa jehly motoru Saito. Zkusím to ještě snížit co to udělá, mám ji uchycenou jen páskou a pod ní
mám polystyren tak ji můžu asi 10mm snížit.

T.

olap píše:A ked pises ze to bolo zase bohate pri vodorovnoím lete, nemas tu nadrz prilis vysoko voci karburatoru (pri pohlade z boku ked je lietadlo vodorovne) ??? Ako keby to tam nasilu tlacilo palivo. Ta nadrz by mala byt tak aby tam palivo netieklo samo. Povedzme tak, horny okraj nadrze na urovni karburatora (mozno trosicku vyssie). ALebo lepsie povedane, maximalna hladina paliva pri plnej nadrzi, pri vodorovnej polohe je zarovno s karburatorom. Nie vyssie. ??
( ͡° ͜ʖ ͡°)
olap

#22 Příspěvek od olap »

Nezabudni napisat ako to dopadlo. Ak to nepomoze tak vymyslime nieco ine. Kazdy motor sa da rozbehat - teda s výnimkou tych co sa nedaju... :D :D :D
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od thsoft »

Tak asi je to vyřešené, změnil jsem umístění nádrže o 1cm a už není znatelný rozdíl v bohatosti směsi mezi plnou a skoro prázdnou nádrží. Děkuji všem za podněty (zejména olapovi).

Dnes jsem taky poprvé zkusil palivo s 20% nitra. Motor má lepší a výkonější max. otáčky a jede jak pila. :-)

Tom

olap píše:A ked pises ze to bolo zase bohate pri vodorovnoím lete, nemas tu nadrz prilis vysoko voci karburatoru (pri pohlade z boku ked je lietadlo vodorovne) ??? Ako keby to tam nasilu tlacilo palivo. Ta nadrz by mala byt tak aby tam palivo netieklo samo. Povedzme tak, horny okraj nadrze na urovni karburatora (mozno trosicku vyssie). ALebo lepsie povedane, maximalna hladina paliva pri plnej nadrzi, pri vodorovnej polohe je zarovno s karburatorom. Nie vyssie. ??
( ͡° ͜ʖ ͡°)
mnov

#24 Příspěvek od mnov »

To to chodilo s níže umístěnou nádrží i na palivo s 5% nitra, nebo jsi změnil dvě věci najednou, palivo i umístění nádrže?
olap

#25 Příspěvek od olap »

thsoft píše:Tak asi je to vyřešené, ....

To som rad. :D
thsoft
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od thsoft »

Stačilo změnit tu nádrž a už to chodilo dobře, nitro jsem změnil až potom.

mnov píše:To to chodilo s níže umístěnou nádrží i na palivo s 5% nitra, nebo jsi změnil dvě věci najednou, palivo i umístění nádrže?
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odpovědět

Zpět na „Spalovací motory“