skladování Li-polek

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
Drondys

Re: skladování Li-polek

#106 Příspěvek od Drondys »

Jenda_84 píše:...Když dám do kovového trezoru řekněme pět lipolek a jedna si řekne že si jen tak pro radost blafne, tak s sebou určitě vezme i ty ostatní a pak z toho musí bejt pěknej ohňostroj...

Právě, že žádný ohňostroj, protože uvnitř pokladny/trezoru to tak prudce hořet nebude a spíš to tam jen pomalu vyčadí a nic víc.

Bylo to už diskutováno i v nějakém jiném vlákně na tomto serveru a byl tam dokonce i odkaz na video kde bylo vidět, že vyhoření lipolky uvnitř plechové pokladny způsobí mnohem menší spoušť spíš jen v tom lokálním místě kde ta lipolka uvnitř té pokladny leží než vyhoření lipolky třeba v otevřeném prostoru. Je to skutečně naprosto nesrovnatelné.

Obecně se dá říct to, že ta plechová pokladna/trezor poskytuje dovnitř jen velmi malý přísun vzduchu a tudíž k prudkému hoření nedochází. Kromě toho není zcela hermeticky uzavřená takže nedochází ani k natlakování a dojde tedy jen k pomalejšímu vyčazení lipolky. Ostatní lipolky umístěné v té pokladně by tedy mělo stačit ochránit třeba zabalením do nějaké nehořlavé tkaniny což by mělo ochránit poškození jejich povrchu, a to by mělo v pohodě postačovat.
Kenny McCormick

#107 Příspěvek od Kenny McCormick »

Ano, tiez som niekde tu videl fotky, v plechovej krabici blafla lipolka, ta poskodila dalsie dve susedne, ale blafla len ta jedna. A nejake dalsie, co tam boli, prezili bez ujmy...
T8FG - Tarot345PRO BeastX, Protos430 BeastX
http://kennymccormick.rajce.idnes.cz/
Louda

#108 Příspěvek od Louda »

A co takhle použít Simax pekáč -misku s poklopem.
Drondys

#109 Příspěvek od Drondys »

Louda píše:A co takhle použít Simax pekáč -misku s poklopem.

Osobně dávám přednost kovové uzamykatelné pokladně, ale pokud někdo touží po pekáči pak budiž. Jen dávat pozor na to, aby pak někomu partnerka jednoho krásného dne nepředložila k obědu propečenou lipolku s poznámkou, že dozlatova se to nějak nevyvedlo. :lol:
mhabr

#110 Příspěvek od mhabr »

Osobne nechapu, proc ta skrin musi byt "uzamykatelna pokladna".

Vzdyt staci prece jakakoliv kovova, keramicka, ... proste nehoralava uzaviratelna nadoba patrickych rozmeru.
Drondys

#111 Příspěvek od Drondys »

mhabr píše:Osobne nechapu, proc ta skrin musi byt "uzamykatelna pokladna".

Já zas nechápu proč ze slovního spojení "dávám přednost" někdo dělá "musí být". Dávám zkrátka přednost tomu, aby obsah nebyl volně přístupný pro jiné osoby i když to doma nebo třeba i jinde leží jinak na volně přístupném místě a k tomu už je ta pokladna uzpůsobená aniž bych na ni musel doplňovat nějaké zámky, dělat na ni nějaký další uzamykatelný obal apod. Dal jsem prostě přednost hotovému osvědčenému řešení, které je pro mne nejvhodnější.
JMalik

#112 Příspěvek od JMalik »

Skleněný pekáč rozbiješ jak to budeš stále tahat sem tam, do keramického květináče se to blbě strká........,
ta pokladna je ideální, protože to koupíš hotové, vypadá to inteligentně a strávíš nejméně času, aby jsi tuhle věc vyřešil.
Samozřejmě pokud máš možnost práce třeba s antikorovým plechem a svařováním, tak to můžeš dovést do dokonalosti. Každá baterka může mít svojí přihrádku, uprostřed může být krabice přepažená a otvíratelná víka z obou stran..... :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
mhabr

#113 Příspěvek od mhabr »

No ... nevim, me osobne se ta pokladne moc nelibi, ale proc ne ...
A navic mi prijde, ze Drondys tim zamkem operuje tak casto, ze muze vzniknou domenka, ze baterka sama utece a neco zapali.

Ja mam baterky ulozene v plechove krabici na naradi, takove te, co se po otevreni schodovite roztahne.
Pred lety jsem v ni nosil k vode kramy na ryby, pak jsem ji vymenil za plastovou, ktera je lehci a tehle se mi valela bez uzitku.
chastra
Kontaktovat uživatele:

#114 Příspěvek od chastra »

Osobně mi nejvtipnější přišlo zasazování lipolek do květníků na polici :-D Jinak mám jednu nafouklou Hyperionku 2S 1800mAh vypadající jako polštářek, kterej při nabíjení stvrdne. Již je odstrojena od konektorů, má na sobě přidělaný 5m dlouhý zkratovací drát a čeká na soudný den, kdy za přitomnosti HD kamery udělá ohňostroj.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#115 Příspěvek od František Koudelka »

Vypada to ze se mi zacala nafukovat jedna baterka, mam dve obe jsou asi rok a pul stare, kdyz je dam vedle sebe jedna je silnejsi, jak moc to nafounuti vlastne vypada zatim nemam tu zkusennost abych vedel kdy je treba baterie vyhodit, teplota po letu je porad cca50stupnu u obou baterii, ted jsem letal kazdy den od nedele vzdy obe baterky, zda se mi ze se prave zacala nafukovat az ted...mam ji radsi zlikvidovat.....nechci kupovat nove baterie na zimu a zase bych nerad nechal heli celou zimu v krabici :? ...ale vyhoret taky nechci baterky mam doma vedle stolku na televizi, nemam to proste kde mit... :?
Nezlob se Béďo, já mám dneska špatnej den
macecha

#116 Příspěvek od macecha »

pokud nejsi schopen je zabezpečit (ochrana z kovu, keramiky..., květináč+poklop) v případě vznícení, tak je raději vyhoď. Koukni na videa na youtube a ty metrové výšlehy ohně by při jentak položené lipolce někde u televize dokázaly bezproblému zapálit celé obydlí. I baterie nevykazující poškození bys měl skladovat důkladněji jednak chemický proces je stálý, a občas se může stát (jedna z tisíců), že i nová baterie může být vadná...

Jinak by měli vydržet fungovat i přes tuhle zimu, pochopitelně k nim ale musíš přistupovat velmi opatrně.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#117 Příspěvek od František Koudelka »

Pri nabijeni na baterie samozrejme dohlizim, nikdy nenabijim bez dozoru, baterie nabijim pouze setovym nabijecem, jiny zatim nemam, nenabijim je ihned po letu ale vzdy az doma az radne vychladnou jde mi o to skladovani cele dny nejsem doma dela od rana do vecera a kdyby doslo k nejakemu samovzniceni tak je hotovo, i kdybych je dal do kvetinace tak ten stejne nemam kam dat tak aby to bylo dost daleko od neceho nezapalneho proste nemam tu zadnou garaz nic kde by baterie mohly byt ulozeny dost daleko od nezapalitelnych veci....

pomohlo by schovat lipa do nektereho z tehle sacku?

http://www.modelshopleeds.co.uk/catalog ... ath=52_357
Drondys

#118 Příspěvek od Drondys »

František Koudelka píše:Pri nabijeni na baterie samozrejme dohlizim, nikdy nenabijim bez dozoru, baterie nabijim pouze setovym nabijecem, jiny zatim nemam, nenabijim je ihned po letu ale vzdy az doma az radne vychladnou jde mi o to skladovani cele dny nejsem doma dela od rana do vecera a kdyby doslo k nejakemu samovzniceni tak je hotovo, i kdybych je dal do kvetinace tak ten stejne nemam kam dat tak aby to bylo dost daleko od neceho nezapalneho proste nemam tu zadnou garaz nic kde by baterie mohly byt ulozeny dost daleko od nezapalitelnych veci....

pomohlo by schovat lipa do nektereho z tehle sacku?

http://www.modelshopleeds.co.uk/catalog ... ath=52_357

Sáčky moc nevydrží a už nejeden se buď protrhl nebo prohořel. Různé květináče apod. jsou nepraktické, protože se mohou při manipulací rozbít. Navíc otevřený květináč apod. nebrání prudké reakci.

Nejlepší varianta je nějaká plechová krabička s uzavíratelným víčkem. Já používám už hotové osvědčené řešení viz tento odkaz. Dá se to koupit i v některých papírnictvích.

Vyhoření lipolky uvnitř uzavřené plechovky nebo pokladny způsobí mnohem menší spoušť spíš jen v tom lokálním místě kde ta lipolka uvnitř leží než vyhoření lipolky třeba v otevřeném prostoru. Je to skutečně naprosto nesrovnatelné.

Obecně se dá říct to, že ať už uzavřená plechovka či pokladna poskytuje dovnitř jen velmi malý přísun vzduchu a tudíž k prudkému hoření nedochází. Neměla by být zase až příliš těsně uzavřená, aby nemohlo dojít k případnému natlakování. Pokud bude použita vhodně uzavřená plechovka nebo pokladna pak dojde v případě blafnutí jen k vyčazení lipolky uvnitř bez prudší reakce. Ostatní lipolky umístěné v té plechovce nebo pokladně stačí ochránit třeba zabalením do nějaké nehořlavé tkaniny což by mělo ochránit poškození jejich povrchu, a to by mělo v pohodě postačovat.

Takže vhodně uzavřená plechovka nebo obdobná pokladna je velmi bezpečná a nevadí i když bude v pokoji. Kdyby něco uvnitř plechovky či pokladny chytlo tak bude v pokoji jen pořádně zakouříno, ale žádný oheň by se ven dostat neměl.
František Koudelka
Kontaktovat uživatele:

#119 Příspěvek od František Koudelka »

Dobre tedy, zkusim se po nejake pokladne podivat, mam dve baterie 3S 1800mAh pak sest baterii pro mcpx 1S 200mAh a tri baterie 1S 150mAh, je nutnost obavat se i tech malickych baterii? ty jsou momentalne vsechny v poradku zadne znamky nafukovani, obavu ve me vlastne vzbudila jen ta jedna velka, ale mit baterie samozrejme v policce vedle televize v obyvaku je spatne a urcite s tim chci neco delat, stat se asi muze cokoliv a to i u novych baterii, jinam nez do obyvaku je dat nemuzu ale aspon teda tu pokladnu....zkusim neco sehnat diky za vas cas :)
barty7
Kontaktovat uživatele:

#120 Příspěvek od barty7 »

V Bauhausu maj takový červený plechový krabice na nářadí v různejch velikostech s cenami okolo 200kč.Myslim že naprosto dostačující.
Pavel Bartoš
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“