olap píše:...
No veď samozrejme, že je za tým kopa ďalších vecí, kto s tým robí, tak vie, o čom hovoríme.
Ja som to napísal len ako nástrel kalkulácie ceny práce ako špekuláciu, aká môže byť cena
týchto nových vysielačov. Samozrejme som to písal, ako kompletný vývoj fw, teda so zadaním
v štýle 'potrebujem fw pre x-kanálový rc vysielač na tomto dodanom funkčnom železe',
nie, že zadávateľ dodá detailné zadanie z pohľadu júzra, teda hotové gui atď., teda cena
kompletného vývoja firmware verzie 1.0.
Kebyže to robím ja v takomto čase, ako som písal, tak by sa samozrejme fakturovalo 50%
vopred a 50% po odovzdaní alebo priebežne týždenne/mesačne, zmluvné penále, na papieri
všetky dielčie kroky, teda zmluvne potvrdená funkčnosť podľa dodanej analýzy pre verziu 1.0,
atď. Inak by to skončilo ako nekonečný príbeh v štýle, mysleli sme, že tam bude už vo verzii
1.0 aj toho aj tamto.. Normálka. Ideálne ako dlhodobý kontrakt, teda včetne následnej údržby
toho firmware, tam to potom robím buď paušál rádovo 10% ročne z ceny prvej verzie a dajme
tomu dva apgrejdy ročne alebo pre každý apgrejd nový kontrakt. Všetko je vec dohody, ja som
s tým nikdy nemal problém, problém mal vždy zadávateľ, lebo obvykle to chce aj rýchlo aj lacno,
čo sa vzájomne vylučuje, keď to má byť funkčné, so zárukou atď, nie nejaký študentský projekt,
ktorý potom už nikto nedá do kopy, keď dotyčný odíde... Bežne je problém, aby zadávateľ
dokázal vyšpecifikovať,
ČO vlastne chce. To,
AKO to naimplementujem pre mňa
nikdy problém nebol, teda často sa to robí ako nejaká alfa verzia, od ktorej sa dá odraziť, lebo
keď už má niečo v ruke, tak sa mu s tým ľahšie pracuje, ako keď má vyšpecifikovať niečo od nuly,
česť výnimkám.