Chtěl bych začít s rc lítáním
Re: pár dotazů
jo to bydliště je základ, fakt nejlíp když to uvidíš naživo, v letu a někdo ti fundovaně názorně vysvětlí jak to celý funguje a tak, tim bych začal, základ naživo ať pak víš co hledat a zjišťovat
jinak o letadlech do začátku toho tu je tuna
osobní doporučení je
A/ sejít se s někym
B/ simulátor
c/ simulátor
simulátorsimulátorsimulátorsimulátorsimulátorsimulátorsimulátor
pak ... něco z tohodle
Easy Glider (učil sem na něm několik lidí)
Minimag (hodné dobré letadlo pro začátečníkaú
Mustang od ŠADu (ne jinej tenhle má větroňový profil, vypadá ale jako "stíhačka" a naučil sem na něm lítat dva začátečníky, ale je to varianta když už předem lítáš na simulátoru ale kvalita výřezů poslední dobou občas hrůza)
Wildhawk // easy star atp ... taky možnost ale já raději učil lidi s "skutečnym" letadlem
nejlíp určitě na zálet a do začátku vzít k sobě zkušeného modeláře co ti do toho bude kecat a ušetří ti hodně lepení a znechucení
já začínal uplně sám nikdo mi nepomáhal a musím říct že jen díky tomu ža sem první dva měsíce lítal hodně na simulátoru sem v prvním roce lítání měl "jenom" 4 havárky a díky epp byly opravitelné
jinak o letadlech do začátku toho tu je tuna
osobní doporučení je
A/ sejít se s někym
B/ simulátor
c/ simulátor
simulátorsimulátorsimulátorsimulátorsimulátorsimulátorsimulátor
pak ... něco z tohodle
Easy Glider (učil sem na něm několik lidí)
Minimag (hodné dobré letadlo pro začátečníkaú
Mustang od ŠADu (ne jinej tenhle má větroňový profil, vypadá ale jako "stíhačka" a naučil sem na něm lítat dva začátečníky, ale je to varianta když už předem lítáš na simulátoru ale kvalita výřezů poslední dobou občas hrůza)
Wildhawk // easy star atp ... taky možnost ale já raději učil lidi s "skutečnym" letadlem
nejlíp určitě na zálet a do začátku vzít k sobě zkušeného modeláře co ti do toho bude kecat a ušetří ti hodně lepení a znechucení
já začínal uplně sám nikdo mi nepomáhal a musím říct že jen díky tomu ža sem první dva měsíce lítal hodně na simulátoru sem v prvním roce lítání měl "jenom" 4 havárky a díky epp byly opravitelné
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Cesta je mým cílem .......
KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Simulátor je jednoznačně užitečná věc, ale jde to i bez něj. Ale rozhodně to chce najít někoho, kdo Ti pomůže aspoň se seřízením a záletem prvního letadla.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Pridám sa. Simulátor je fajn vec, ale nie je nevyhnutný. Naučil som sa celkom obstojne bez neho a žiadne kopy rozbitých modelov sa nekonali (keď som začínal, ešte simulátory neexistovali). V našom klube sa už naučilo poletovať dosť začiatočníkov tiež bez simulátora. Tak, ža dotyčný prišiel s nejakým érom (často Beta a podobne), niekto z nás sa ho ujal, všetko mu skontroloval, éro zalietol a vytrimoval. A potom ho zobral na kábel (učiteľ – žiak) alebo mu aspoň odštartoval, dostal do bezpečnej výšky a dal vysielač do ruky. Stál pri ňom a radil. Pri prúsere zobral vysielač a situáciu zachránil. Pristál. Atď... až kým novopečený pilot nebol schopný lietať sám.
Takže naozaj najlepšia rada je nájsť niekoho skúsenejšieho a nechať si poradiť.
Takže naozaj najlepšia rada je nájsť niekoho skúsenejšieho a nechať si poradiť.
Tak zase, ja ako zvedavý domáci kutil, som ako prvé po kúpe svojho prvého vysielača nabastlil servo a regulátor do hračkového autíčka - aby som sa zoznámil s tou časťou, že ako vlastne funguje elektronika v modeli.
A nabíjanie a vôbec pravidlá o používaní bateriek - lebo bez dobre (!) nabitých a nezničených bateriek to jednoducho nejde.
Vidm v tom jediný problém - príjmač sa v autíčku môže ohrkať a do lietadla potom nemusí byť úplne spoľahlivý, to je ale normálne riešiť kúpením viacerých príjmačov, a regulátor pre autíčko je výrazne iný než regulátor pre lietadlo takže tiež sa kupuje ďalší..
Pre zaujímavosť, v hračke s motorčekom veľkosti 280 mi fungoval 35A regulátor TMM35CB+, aj keď naučiť ho na odber prúdu čo preň zrejme vyzeral takmer ako nulový, bol trochu boj s technikou...
Elektronika z hračiek pri prestavbe na riadenie modelárskym vysielačom, takmer samozrejme ide celá von.
Takže zostane motor (ak sa nevymení aj ten), a kolieska. Pridá sa regulátor a dorobí riadenie servom, tie sa pripoja do príjmača, do regulátora sa pripojí "modelárska baterka", primeraných vlastností, a musí to fungovať.
Jo a simulátor som nikdy nepoužíval, aj keď to stálo nejaké rozbité modely a jeden celý stratený.. Možno sa dalo dosť ušetriť a proces učenia zrýchliť. Rozumom sa totiž lietajúci model uriadiť nedá, rozmýšlanie je pomalé, treba na to návyk aby reakcie boli automatické, a ten sa získa len tréningom.
Ale o vlastnostiach lietajúcich modelov som vedel relatívne dosť, voľné modely som staval a vedel zalietať teoreticky aj prakticky úplne bez problémov, takže RC riadenie som najprv len doplnil do modelu čo lieta sám (voľný vetroň) a nechytal sa kniplov - pohoda. Ale keď som do toho začal babrať tak to zo začiatku padalo...
Za mňa je rada nasledovná: učiť sa , skúšať, na zemi je pohoda (auto, loď), na prechod na lietanie treba pomalý a nerozbitný model (z EPP, radím Beta 1400), trochu teórie o stabilizácii lietadiel (čo ako funguje a prečo, bez toho sa nedá riadiť lietadlo a už vôbec nie nastaviť ho pred štartom), a pomoc skúseného modelára ktorý to zalieta.
Tento víkend je v letňanoch výstava modelhoby, možno tam budú davy ľudí ale bude tam asi aj tak možné vidieť na jednom mieste najrôznejšie modely a ako to všetko funguje.
K cenám - za kvalitu sa platí, na druhej strane aj úplné šmejdy existujú vo všetkých cenových kategóriách - treba vyberať a dať si poradiť. Nájde sa ale pre každého aj akýsi správny kompromis ktorý sa dá zaplatiť a pritom uspokojivo funguje... myslím že najdrahšie sú vo výsledku tie lacné jednorázové veci ktoré po pár hodinách "hrania" človek jednoducho viac nevyužije.
A nabíjanie a vôbec pravidlá o používaní bateriek - lebo bez dobre (!) nabitých a nezničených bateriek to jednoducho nejde.
Vidm v tom jediný problém - príjmač sa v autíčku môže ohrkať a do lietadla potom nemusí byť úplne spoľahlivý, to je ale normálne riešiť kúpením viacerých príjmačov, a regulátor pre autíčko je výrazne iný než regulátor pre lietadlo takže tiež sa kupuje ďalší..
Pre zaujímavosť, v hračke s motorčekom veľkosti 280 mi fungoval 35A regulátor TMM35CB+, aj keď naučiť ho na odber prúdu čo preň zrejme vyzeral takmer ako nulový, bol trochu boj s technikou...
Elektronika z hračiek pri prestavbe na riadenie modelárskym vysielačom, takmer samozrejme ide celá von.
Takže zostane motor (ak sa nevymení aj ten), a kolieska. Pridá sa regulátor a dorobí riadenie servom, tie sa pripoja do príjmača, do regulátora sa pripojí "modelárska baterka", primeraných vlastností, a musí to fungovať.
Jo a simulátor som nikdy nepoužíval, aj keď to stálo nejaké rozbité modely a jeden celý stratený.. Možno sa dalo dosť ušetriť a proces učenia zrýchliť. Rozumom sa totiž lietajúci model uriadiť nedá, rozmýšlanie je pomalé, treba na to návyk aby reakcie boli automatické, a ten sa získa len tréningom.
Ale o vlastnostiach lietajúcich modelov som vedel relatívne dosť, voľné modely som staval a vedel zalietať teoreticky aj prakticky úplne bez problémov, takže RC riadenie som najprv len doplnil do modelu čo lieta sám (voľný vetroň) a nechytal sa kniplov - pohoda. Ale keď som do toho začal babrať tak to zo začiatku padalo...
Za mňa je rada nasledovná: učiť sa , skúšať, na zemi je pohoda (auto, loď), na prechod na lietanie treba pomalý a nerozbitný model (z EPP, radím Beta 1400), trochu teórie o stabilizácii lietadiel (čo ako funguje a prečo, bez toho sa nedá riadiť lietadlo a už vôbec nie nastaviť ho pred štartom), a pomoc skúseného modelára ktorý to zalieta.
Tento víkend je v letňanoch výstava modelhoby, možno tam budú davy ľudí ale bude tam asi aj tak možné vidieť na jednom mieste najrôznejšie modely a ako to všetko funguje.
K cenám - za kvalitu sa platí, na druhej strane aj úplné šmejdy existujú vo všetkých cenových kategóriách - treba vyberať a dať si poradiť. Nájde sa ale pre každého aj akýsi správny kompromis ktorý sa dá zaplatiť a pritom uspokojivo funguje... myslím že najdrahšie sú vo výsledku tie lacné jednorázové veci ktoré po pár hodinách "hrania" človek jednoducho viac nevyužije.
Re: Chtěl bych začít s rc lítáním
macecha píše:
Když si koupím radio ovladač, tak ten bude fungovat jen s příjmači z příbuzenských vztahů ? a lze to nějak provozovat na jiné frekvenci aby nedošlo k rušení v případě, že bude poblíž stejný vysílač... ? je těžké ten příjmač namontovat do daného modelu ? například bych ho potřeboval i k RC Hummeru, kde se mi podělal setový vysílač, je složité ho tam dát? zvládnu to i bez pájky ? teď ten hummer jede na 40mhz, dále tu mám jedno starší rc auto u které ho jsem ztratil kolo, které mu už z neznámých důvodů upadlo¨a na vysílači je napsáno 27mhz
Chtěl bych si pořídit letadlo i vrtulník, a právě nevim jestli koupit již hotový set jedná se mi hlavně o ten vysílač a příjmač, baterie a nabíječka pro mě není problém.
Uvažoval jsem si koupit tenhle levný a slušně vypadající vysílač turnigy 9x http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ware_.html ale do té doby než jsem zjistil, že k tomu musí být i příjmač, a právě mám obavy abych to zvládl do toho modelu dát...upřímně jsem si myslel, že jenom naladím nějakou frekvenci na které to bude komunikovat...
Tak toho mám plnou hlavu, jo ještě jsem se chtěl zeptat, jak fungují letadla/vrtulník (co všechno se ovládá), jde mi o rozdíl mezi 2ch 4ch a 6ch.
Právě nevim jestli si koupit 2ch letadlo a nebo už rovnou 4ch.
Čo sa týka rádii... dnes už všetko funguje na 2,4 GHz. K vysielaču neakého výrobcu potrebuješ aj príjmač od toho istého výrobcu..... navzájom sú nekompatibilné.... Je to ako u tlačiarní - ak máš HP - toner od Canonu do toho nenarveš (večšinou). Sú aj OEM výrobcovia, ale tam už vzniká neaké ale...
Čo sa týka rádii - buď si kúp setovku s neakým modelom, alebo aspoň 6-7 kanál. Ale u tých rádii ide skôr o soft, ako o HW a za ten sa platí a nie málo. Jediná výnimka je TGY9, kde to beží ako opensource a dostaneš za srandovnú cenu pomerne slušne vybavené rádio.
Čo sa týka lietadiel - doporučujem niečo odskúšané - momentálne sa predáva Alfa a Beta od Pelikána. Rôzne hračky zo supermarketov sú fakt len hračky.
No a čo sa týka modelárskych klubov - to niesu modelárske krúžky, kde by si bol medzi malými deckami, ale sú to kluby, ktoré združujú modelárov a že sú tam aj mladší ako ty? no a čo.....
Vždy je jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie, keď ti niekto niečo ukáže a vysvetlí, ako to máš objavovať sám a pri tom rozbíjať modely.
Každá činnosť vypadá jednoducho, keď je robí niekto, kto to zvláda, ale to učenie nepreskočíš.....
Ja som tak pozoroval decká na skejte a tiež som si vravel, že je to jednoduché - postavím sa na to a idem........ veľmi rýchlo som bol vyvedený z omylu
Naposledy upravil(a) lubo1 dne úte 27.09.2011 11:30, celkem upraveno 1 x.
http://lubo111.rajce.idnes.cz
lubo1 píše:Čo sa týka rádii... dnes už všetko funguje na 2,4 Mhz...
Přimlouval bych se spíš za 2.4 Ghz.
Drondys píše:lubo1 píše:Čo sa týka rádii... dnes už všetko funguje na 2,4 Mhz...
Přimlouval bych se spíš za 2.4 Ghz.
No dobre, dostal si ma..... tak nech je GHz
http://lubo111.rajce.idnes.cz
Libor píše:macecha píše:osobně si myslím, že u 2ch modelu zas takový obavy nemám, že bych to rozflákal, ovládání regulace otáček a směrovky pro zatáčení nemůže být složitý
zas takový debil si myslim nejsem a rychle se učím
asi teda pro začátek vezmu něco takového http://www.rctoys.cz/letadla/2-kanalova
Říkáš, že jsi to tu všechno pročetl, ale z toho, co sis vybral za model a z věty "ovládání regulace otáček a směrovky pro zatáčení nemůže být složitý" to na tobě nezanechalo následky.
martinni píše:Zkus se na to podívat tak, že modelařina není o nákupu čínských hraček za 500,- Kč.
nemyslel jsem hned to první mini letadlo za pětikilo, ale 2ch letadlo, klidně za 2ch set dám i 2 tisíce, ale teď přemýšlím jestli není lepší koupit rovnou 4ch, lítá to stejně jako 2ch když zezačátku nebudu používat výškovku a křidélka? za model jsem ochoten prozatím dát max 3 tisíce
pc simulátor je zajimavá věcička, ale zase si myslim, že to jsou zbyečný peníze navíc, mám odlétáno desítky hodin z hraní her na pc, tak zas vím jak by se mělo chovat letadlo v určité stuaci, tady je spíš nejtěžší na tom to, že to letadlo člověk pozoruje ze zdola ze země a musí se orientovat v každý situaci...
ještě dotaz, když to letadlo přežene a ztratí signál s vysílačem, tak spadne nebo nouzově přistane nebo poletí do tramtárie?
Pro začátečníy by měli dělat letadla s padákem aby v případě nejistoty zmáčkli červenné tlačítko
Já se furt rozhoduji jestli koupit ten radio vysílač turnigy 9x a k tomu nějaký model, a nebo koupit set, ale asi ten set nebude tak výkonej že ? zase u toho setu se mi líbí, že to budu mít na talíři hotový a nebo si koupit za tisícovku nějakou tu hračku
Ten padák je dobrý nápad
jsem se pěkně zasmál při představě jak by se ladně snášelo k zemi 
AGILE 7,2/ AGILE 5.5/ DEVIL 420/ T-REX 500PRO-Sportline/ RJX X-TRON 500/ EXTRA 300/ FPV QAV 210/
- kope
- Kontaktovat uživatele:
No já zatím nelítám tak dlouho, abych byl povolaný radit, ale zase mám ty začátky ještě čerstvě v paměti
(nebo spíš jsem ještě pořád na začátku).
Takže pokud můžu pár poznámek
-křidélka možná používat nebudeš, ale výškovku ??
Opravdu si přečti, jak se letadlo řídí a pohybuje ve vzduchu - i při používání "jen" směrovky výškovku budeš potřebovat
- simulátor můžeš stáhnout i jako freeware, sice to není žádná bomba, ale stačí. A řízení letadla v pc hře kniplem je přece jen o dost jiné než řízení rc-soupravou, kterou připojíš k PC.
- no nevím jak které, ale mne šlo teď naposledy čumákem přímo do země
- já koupil set, právě z toho důvodu, co píšeš-všechno po kupě a stačilo jen sestavit a lítat. No a po pár měsících už mám Turnigy 9x a je to o DOST jiné než setovka
. Teď už bych do setu nešel. Když už, tak koupit nějaký model osazený jen motorem, regulátorem a servy a rádio mít svoje, nesetové. Stejně, pokud budeš lítat, tak tě ta setovka bude za chvíli brzdit, začnou ti nějaké věci chybět a zůstane ti leežet v šupleti, protože bude neprodejná.
Jinak souhlasím s tím, co už tady bylo napsáno - najdi si někoho zkušeného, i když budeš mít set, o kterém prodejce tvrdí, že je to "ten nejlepší pro začátečníky-stačí sestavit a můžete lítat". Najdi si ho minimálně pro zálet toho modelu.
To je můj názor pořád ještě začátečníka
Takže pokud můžu pár poznámek
macecha píše:...nemyslel jsem hned to první mini letadlo za pětikilo, ale 2ch letadlo, klidně za 2ch set dám i 2 tisíce, ale teď přemýšlím jestli není lepší koupit rovnou 4ch, lítá to stejně jako 2ch když zezačátku nebudu používat výškovku a křidélka? za model jsem ochoten prozatím dát max 3 tisíce...
-křidélka možná používat nebudeš, ale výškovku ??
macecha píše:...pc simulátor je zajimavá věcička, ale zase si myslim, že to jsou zbyečný peníze navíc, mám odlétáno desítky hodin z hraní her na pc, tak zas vím jak by se mělo chovat letadlo v určité stuaci, tady je spíš nejtěžší na tom to, že to letadlo člověk pozoruje ze zdola ze země a musí se orientovat v každý situaci...
- simulátor můžeš stáhnout i jako freeware, sice to není žádná bomba, ale stačí. A řízení letadla v pc hře kniplem je přece jen o dost jiné než řízení rc-soupravou, kterou připojíš k PC.
macecha píše:ještě dotaz, když to letadlo přežene a ztratí signál s vysílačem, tak spadne nebo nouzově přistane nebo poletí do tramtárie?
- no nevím jak které, ale mne šlo teď naposledy čumákem přímo do země
macecha píše:Já se furt rozhoduji jestli koupit ten radio vysílač turnigy 9x a k tomu nějaký model, a nebo koupit set, ale asi ten set nebude tak výkonej že ? zase u toho setu se mi líbí, že to budu mít na talíři hotový a nebo si koupit za tisícovku nějakou tu hračku...
- já koupil set, právě z toho důvodu, co píšeš-všechno po kupě a stačilo jen sestavit a lítat. No a po pár měsících už mám Turnigy 9x a je to o DOST jiné než setovka
Jinak souhlasím s tím, co už tady bylo napsáno - najdi si někoho zkušeného, i když budeš mít set, o kterém prodejce tvrdí, že je to "ten nejlepší pro začátečníky-stačí sestavit a můžete lítat". Najdi si ho minimálně pro zálet toho modelu.
To je můj názor pořád ještě začátečníka
Naposledy upravil(a) kope dne úte 27.09.2011 13:06, celkem upraveno 1 x.
Wind Dragon slow 2,4 GHz byl první...
-
Libor
- Kontaktovat uživatele:
macecha píše:když ze začátku nebudu používat výškovku a křidélka?
mám odlétáno desítky hodin z hraní her na pc
Když ze začátku nebudeš používat výškovku, tak tvoje lety nebudou moc dlouhé. Tvoje představa o řízení letadla je asi hodně vzdálená od reality. To že máš na simulátoru letadel odlítáno desítky hodin, to ti moc nepomůže. Tohle je prostě něco jiného.
Přečetl jsi si něco u mě na webu? Zkusil sis najít tady ve fóru ta vlákna, zabývající se výběrem prvního modelu, výběrem setu, jakého setu, případně modelu a vysílače zvlášť?
Když ti letadlo uletí mimo dosah rádia (u solidních výrobků to znamená když ti ulítne z dohledu) tak někdy chvilku letí a potom spadne, nebo letí déle a spadne dál. Když se budeš nějakým smysluplným způsobem učit létat, tak k tomu nedojde.
Libor
- kope
- Kontaktovat uživatele:
Jo a ještě doplnění k tvé obavě, že "set nebude tak výkonnej" - věř, že na začátku si budeš přát, aby trochu výkonu ubylo
. Alespoň u mne to tak bylo
koukám, že ten padák v praxi již funguje dobře http://www.youtube.com/watch?v=0VBzRnvYczY
neviděli jste ho někde prodávat ?
neviděli jste ho někde prodávat ?
macecha píše:...klidně za 2ch set dám i 2 tisíce...
2CH, to jako dvoukanál? A jak se to proboha řídí? Jeden kanál motor, druhý co? Směrovka? Jak potom ovládáš výšku? Jenom změnou rychlosti? UFFFFFFF
macecha píše:...za model jsem ochoten prozatím dát max 3 tisíce...
Pokud to bereš jenom za model, tak to je OK. Připočti pak ale ještě cenu za vysílač, přijímač, nabíječ, akumulátory a další serepetičky jako lepidla, pásky atd. Pokud to bereš jako komplet sadu (RTF - Ready To Fly), tak to půjde ztěžka. Můžeš zkusit nějakou Čínu z hobbyking.com, ale k ceně nezapomeň připočítat poštovné, a pak 20% DPH a poplatek České poště za proclení. Vhodný RTF set pro začátečníka u nás je třeba tisíckrát zmiňovaná Beta 1400 cca za 3700Kč.
macecha píše:...pc simulátor je zajimavá věcička, ale zase si myslim, že to jsou zbyečný peníze navíc, mám odlétáno desítky hodin z hraní her na pc.
Já si to teda nemyslím, ale to je každého věc. Létání v nějakých počítačových hrách není létání s modelem ani vzdáleně podobné.
- kope
- Kontaktovat uživatele:
2 ko44: s tou cenou tak úplně nesouhlasím - RTF sety (čínské, ale kupované tady u nás) se do těch 3000 vejdou. Výběr bude omezený, ale dá se.