Alpha 1500 od Pelikána
Re: Alpha 1500 od Pelikána
Ahoj Denisi,video je pěkný ale všim sem si že si párkrát vletěl do slunce,na to si dávej pozor,mohlo by se ti stát že už ho neuvidíš.Snaž se lítat se sluncem v zádech pokud je to možné.Tak at tě to lítá. 
Zdravím všechny,nedalo mito a musel jsem zde napsat.Vubec nevím proč tolik lidí píše že alpha není dobrá a už vubec ne pro začátečníka???
Já ji koupil jako svuj první model na učení,setovka vysílač atd.Je pravda že pár drobností je třeba udělat ale lítá opravdu moc pěkně a neříkám to jen já ale i kolega coto zaletával,který navíc léta soutěže.Jsem moc rád že jsem nedal naty řeči at jsi pořídím toho easy glider,star apod.jeto hnusné a letadlu seto ani nepodobá,navíc bez křidélek to musí být fakt opruz.
Komu se alpha líbí at se nebojí a klidně jí koupí.Jinak samolepky jsem měl také volně a použil jen něco málo.
Já ji koupil jako svuj první model na učení,setovka vysílač atd.Je pravda že pár drobností je třeba udělat ale lítá opravdu moc pěkně a neříkám to jen já ale i kolega coto zaletával,který navíc léta soutěže.Jsem moc rád že jsem nedal naty řeči at jsi pořídím toho easy glider,star apod.jeto hnusné a letadlu seto ani nepodobá,navíc bez křidélek to musí být fakt opruz.
Komu se alpha líbí at se nebojí a klidně jí koupí.Jinak samolepky jsem měl také volně a použil jen něco málo.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Vibrace - záběry kamery na zahození: už jsem na to přišel. Sundal jsem kužel, povolil trámec vrtule a pod jeho krytem zevnitř byla zatečená kapka Purexu 
Všechny otáčející díly jsem pečlivě vyčistil, povolil a vyfoukal motor, kužel a kryt trámce jsem stříkl stříbřenkou a vrchním lakem (kužel teď vypadá jak z hliníku), očistil velmi jemným smirkem i listy. Namazal (WDčkem) čepy listů, malou kapku i z obou stran ložisek motoru. Seškrabal jsem nálepku z oběžky a vyleštil ji. Ještě jsem trošku víc vyosil motor dolů, dotáhl šroubky a zakápl vteřiňákem. Pevně dotáhl unašeč, trámec i kužel.
Výsledek je výborný: nic nevibruje, motor se ztišil (promazání asi pomohlo), krásně volně se otáčí vrtule když plachtím - tak jsem nastavil brzdu na reglu.
Asi se občas vyplatí údržba pohonné jednotky
Všechny otáčející díly jsem pečlivě vyčistil, povolil a vyfoukal motor, kužel a kryt trámce jsem stříkl stříbřenkou a vrchním lakem (kužel teď vypadá jak z hliníku), očistil velmi jemným smirkem i listy. Namazal (WDčkem) čepy listů, malou kapku i z obou stran ložisek motoru. Seškrabal jsem nálepku z oběžky a vyleštil ji. Ještě jsem trošku víc vyosil motor dolů, dotáhl šroubky a zakápl vteřiňákem. Pevně dotáhl unašeč, trámec i kužel.
Výsledek je výborný: nic nevibruje, motor se ztišil (promazání asi pomohlo), krásně volně se otáčí vrtule když plachtím - tak jsem nastavil brzdu na reglu.
Asi se občas vyplatí údržba pohonné jednotky
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
Ano,mám stejné zkušenosti s Alphou. Pokud se trochu upraví,vychytá pár much,docela hezky a důstojně to létá. Jen je to trochu křehké na přídi,a snadno se to tam láme. Sice má trochu sklon padat po křídle,ale pár letů,a člověk se stím snadno naučí. Doporučuji pro začátek létat radši výš,a každá chyba se dá ještě vybrat. Sám jsem ho teda rozmlátil,vlastní blbostí,když jsem se snažil v malé výšce o let na zádech. Zbyla však veškerá elektronika,koupil jsem kit ASW15,má 2m rozpětí,prý o třídu lepší,ano je lépe kontrukčně zpracován,ale co se týká samotného letu,je jen o kousek před Alphou. Alphu mohu doporučit všem pro začátek. Byla moje první a naučil jsem se sám létat.
T-REX450, Themik, EXCEL ,SU 31,Beagle, Acro MK2, Phoenix ,Tucano, Partenavia Olympik, Spitfire
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
NefroniK píše:Dorabali ste si niekto na Alphu klapky? Ako to s nimi lieta? Planujem to prestavat na 4 serva a naucit sa nejake mixy kridelka spolu s klapkami, klapky dole a kridelka, pripadne kridelka dole spolu s klapkami a tak
Nuz nikto mi neodpovedal tak ... nevadi
Idem sa do toho pustit. Necakam nejake uchvatny vplyv na letove vlastnosti, ale chcem to hlavne pre zabavu a naucenie sa funkcii atd
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
NefroniK píše:NefroniK píše:Dorabali ste si niekto na Alphu klapky? Ako to s nimi lieta? Planujem to prestavat na 4 serva a naucit sa nejake mixy kridelka spolu s klapkami, klapky dole a kridelka, pripadne kridelka dole spolu s klapkami a tak
Idem sa do toho pustit. Necakam nejake uchvatny vplyv na letove vlastnosti, ale chcem to hlavne pre zabavu a naucenie sa funkcii atd
Ahojky,
včera jsem měl tu čest zalétnout novou Alphu 1500. První dojem - letí pěkně, malé opadání ve kluzu bez motoru, jen hóóóódně citlivá na všechny funkce. Nejcitlivější je snad výškovka. S tou při přistávání hodně s citem. A myslím to vážně. A to jsme měli vidličky táhel na posledních dírkách!
Nevím jestli je vhodný pro začátečníky, kteří ještě s ničím neletěli. Řekl bych že ne, ale při asistenci zkušeného modeláře se to dá zvládnout. Můj kamarád poprvé létal sám a rozbil to. Po koupi nového trupu (není moc k sehnání, asi velký odběr) jsem mu ho zalétnul a další let letěl on. Dodával jsem mu psychyckou podporu a radil při přistávání. Sednul do trávy jako do peřin, šikula.
Jinak super malý elektrovětroň, který se nebojí i do základních prvků akrobacie (přemet, výkrut, souvrat, let na zádech).
P.S. Pokud jste ještě s ničím neletěli, zkuste simulátor na PC. Ušetříte peníze a v zimě, kdy se nedá venku létat, můžete doma.
Futaba T14SG, Proxima II, MX2 EPP
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5623
http://www.rcalbum.com/index.php?action ... e=&id=5623
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
Rapeman píše:Ahojky,
včera jsem měl tu čest zalétnout novou Alphu 1500. První dojem - letí pěkně, malé opadání ve kluzu bez motoru, jen hóóóódně citlivá na všechny funkce. Nejcitlivější je snad výškovka. S tou při přistávání hodně s citem. A myslím to vážně. A to jsme měli vidličky táhel na posledních dírkách!
Nevím jestli je vhodný pro začátečníky, kteří ještě s ničím neletěli. Řekl bych že ne, ale při asistenci zkušeného modeláře se to dá zvládnout. Můj kamarád poprvé létal sám a rozbil to. Po koupi nového trupu (není moc k sehnání, asi velký odběr) jsem mu ho zalétnul a další let letěl on. Dodával jsem mu psychyckou podporu a radil při přistávání. Sednul do trávy jako do peřin, šikula.
Jinak super malý elektrovětroň, který se nebojí i do základních prvků akrobacie (přemet, výkrut, souvrat, let na zádech).
P.S. Pokud jste ještě s ničím neletěli, zkuste simulátor na PC. Ušetříte peníze a v zimě, kdy se nedá venku létat, můžete doma.
Ja som s Alphou letel prvy krat ako s prvym lietadlom sam a osobne si myslim ze je pre zaciatocnika celkom vhodna, ale vy skusenejsi uz asi viete lepsie ako su na tom aj ine zaciatocnicke modely.
Na simulatore som stravil len par minut ... problemy s pristavanim a odhadom vzdialenosti ale to som si vravel ze sa v reale zlepsi, pretoze lepsie budem odhadovat tu vzdialenost ... zatial to tak nie je a mam sa celkom problem trafit. Ona ta Alpha velmi nechce k zemi a ak nie je protivietor tak leti meter nad zemou este asi 150 metrov, ak to nechcem zapichnut
Let na zadech som skusal len raz dost sa to tahalo do zeme takze to trebalo potlacovat - pravda, s motorom, takze ten to do zeme tahal
Som zvedavy na tie klapky, v nedelu to otestujem na RCmaniak show
Zabudol som: Pred tym prvym letom som cital nejaku teoriu, samozrejme cely manual (nie len ako to zostavit) a to zrejme pomohlo. Najvacsi problem bol tazisko, pretoze baterku som musel davat asi 5cm za biely suchy zipis ako je to naznacene, pretoze predok je velmi tazky. Dolezite je si pre zaciatocnika uvedomit aj smer vychyliek kridelok, ze kridelko, ktore je dole, kridlo bude stupat hore. Lebo vyskovka aj smerovka su ako keby "po smere".
Myslim, ze mnoho zaciatocnikov bez skuseneho pomocnika spadlo hned prave na to zle tazisko a/alebo opacne vychylky kridelok.
FunCub (Multiplex) 1.4m | RS 352 (RC Factory) 1m | Alpha 1500 (RCM Pelikan) 1.5m
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
petr64 píše:Dotaz: unesla by Alpha kameru Contour GPS - 150 gr ?
Letu zdar,
tak jsem to včera nevydržel a vyrobil držák z XPS na tu kameru Contour. Protože jsem měl ale strach, zda 2článek 2200 mAh bude dostatečně táhnout, tak jsem použil 3článkem 1300 mAh. (vyšší napětí - vyšší otáčky motoru).
Startoval jsem na 75% plynu a pro jistotu jsem dvakrát ťuknul i do trimu VOP a přitáhl (s 2článkem startuji na 55%). Alfa se trošku zhoupla, ale pak nezadržitelně stoupala - až moc - v pohodě po vystoupání a mém zklidnění jsem létal vodorovně na 45% plynu. Žádné vlnění obrazu ! a to mi zasahuje částečně vrtule i do obrazu. Takže max. spokojenost.
Dnes mě čeká test s 2 článkem, ale myslím že to zvládne.
Dále mě čeká nějaké laborování s videem - HD kamera generuje MOV s tokem 1GB/8minut (to bych měl brzy plný HD
Na tomto místě poprosím o radu: čím (jaký free SW) a do jakého formátu (zůstat u MOV nebo AVI, WMV, ...) a rozměru (degradovat z full HD na 720?) je vhodné zdrojové video konvertovat ? - abych mohl zůstat u svého netbooku a taky abych ty videjka ještě po roce rozumně uskladnil (ext. disk 750GB mám).
Děkuji moc za tipy - video, konverze a střih "zatím" není moje hobby.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
petr64 píše:1. zda 2článek 2200 mAh bude dostatečně táhnout, tak jsem použil 3článkem 1300 mAh. (vyšší napětí - vyšší otáčky motoru).
2. Dnes mě čeká test s 2 článkem, ale myslím že to zvládne.
3. čím (jaký free SW) a do jakého formátu (zůstat u MOV nebo AVI, WMV, ...) a rozměru (degradovat z full HD na 720?) je vhodné zdrojové video konvertovat ?
1. A mas tam tu standardnu vrtulu? V navode sa odporuca, aby sa vymenila za mensiu, pretoze to moze ohrozit motor/regulator(?), tie vyssie otacky nevydrzi vrtula(?).
2. Ja mam 2S 1300mAh ktora bola v RTR sete a dokupoval som este 2S 2200mAh, ktora je tazsia. Ked budes testovat kameru s 2S, vyskusal by som tam dat v mojom pripade 1300mAh kvoli vahe, je mozno o 30-50g lahsia.
3. Na video obcasne pouzivam Sony Vegas.
Mne vcera zrejme akosi odisiel motor. Dam plny plyn, roztoci sa a po chvilke sa sekne a tazko sa s nim pretaca, odpojim baterku, a je to zas OK. No uz sa neroztoci. 3 taketo seky mu boli zrejme osudne, za kazdym sa z neho zadymylo
Rozmyslam rovno aj nad novym regulatorom a vrtulou, aby to zvladalo v pohode aj 3S podla chceneho vykonu.
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
NefroniK píše:NefroniK píše:Dorabali ste si niekto na Alphu klapky? Ako to s nimi lieta? Planujem to prestavat na 4 serva a naucit sa nejake mixy kridelka spolu s klapkami, klapky dole a kridelka, pripadne kridelka dole spolu s klapkami a tak
Klapky su tam. Tymto by som chcel varovat tych, ktori by mali rovnake zamery ako ja. Bohuzial 6 serv nezvladol regulator nasledkom coho odpalil motor (moj odhadovany sled udalosti). Serva+prijimac teda budem napajat zvlast, a mam kupeny o nieco silnejsi motor a vrtulu, dimenzovane na 3S, ale prevazne to budem napajat 2S. No neviem kde toto vsetko do toho trupu napcham
Lietal som s tym asi 2 minuty, takze neviem povedat realny prinos klapiek. Mam ich zatial aj ako kridelka+klapky aj ako butterfly. No uz teraz planujem nepouzivat kridelka+klapky a spravit klapky tak, aby mali vacsiu vychylku dole na brzdu (rad sa na pristatie rozbehnem z velkej vysky a potom nie je cim brzdit
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
2NefroniK:
ad1) vrtule je původní. S 3článkem nelétám normálně - byla to vyjímka pro vyzkoušení zda alfa unese tu kameru. I tak jsem na 100% plynu jel jen krátkodobě (5-15 sec) - u mě no problém - tím nedávám záruku, že by někdo nemohl spálit motor.
ad2) 2s 1300 mAh nemám a kupovat ji jen pro vyzkoušení to se mi z finančních důvodů nechce. A taky nechci zkracovat dobu letu - mám 2ks 2S 2000 mAh a na ně létám kolem 40 min, což je bezva. Na 1300 mAh bych létal cca "jen" 20 min. Pokud ale bude Alfa s 2200 mAh a kamerou moc těžká, tak budu muset jít koupit nějaké aku s menší kapacitou. Uvidím po testu - dnes k němu nedošlo neb mě schvátila jakási choroba.
ad3) Zkusím s SonyVegas někde splašit.
K tomu tvému motoru: dodaný slabý 18A regl jsem velmi brzo zaměnil za
Emax 25A. Motor cukal, původní regl se zahříval. S Emaxem krásný plynulý chod, 3článek v poho, regl je studený.
Ke klapkám: udělal jsem si mix a vyrobil klapky z křidélek a na brzdění mi to stačí. Někdo (výše) mi psal, že to nemá smysl (malá plocha klapek). Nicméně jako touhu se naučit mixovat a nastavovat 4 serverové křidlo tvůj počin chápu a chválím - není nad to si místo teorie vyzkoušet něco v praxi - bude se to hodit u dalších modelů.
ad1) vrtule je původní. S 3článkem nelétám normálně - byla to vyjímka pro vyzkoušení zda alfa unese tu kameru. I tak jsem na 100% plynu jel jen krátkodobě (5-15 sec) - u mě no problém - tím nedávám záruku, že by někdo nemohl spálit motor.
ad2) 2s 1300 mAh nemám a kupovat ji jen pro vyzkoušení to se mi z finančních důvodů nechce. A taky nechci zkracovat dobu letu - mám 2ks 2S 2000 mAh a na ně létám kolem 40 min, což je bezva. Na 1300 mAh bych létal cca "jen" 20 min. Pokud ale bude Alfa s 2200 mAh a kamerou moc těžká, tak budu muset jít koupit nějaké aku s menší kapacitou. Uvidím po testu - dnes k němu nedošlo neb mě schvátila jakási choroba.
ad3) Zkusím s SonyVegas někde splašit.
K tomu tvému motoru: dodaný slabý 18A regl jsem velmi brzo zaměnil za
Emax 25A. Motor cukal, původní regl se zahříval. S Emaxem krásný plynulý chod, 3článek v poho, regl je studený.
Ke klapkám: udělal jsem si mix a vyrobil klapky z křidélek a na brzdění mi to stačí. Někdo (výše) mi psal, že to nemá smysl (malá plocha klapek). Nicméně jako touhu se naučit mixovat a nastavovat 4 serverové křidlo tvůj počin chápu a chválím - není nad to si místo teorie vyzkoušet něco v praxi - bude se to hodit u dalších modelů.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
p.s. kdyby se chtěl někdo podívat kde a jak létám s tou alfou a kamerou Contour GPS, tak přikládám soubor GPS ze včerejšího testu 3článkové Lipolky.
Stačí ho naimportovat do Google Earth (menu Nástroje\GPS) a pustit si animaci. Doporučuji si před tím naklonit mapu tak, aby jste ji neměli z ptačí perspektivy - pak vidíte v animaci i výšku letu.
Co mě dostalo je zobrazení Výškového a rychlostního profilu. Stačí kliknout pravým tlačítkem na trajektorii letu - otevře se kontextové menu a zvolit Zobrazit výškový profil (okno dole).
Nemá to chybu - graf s časovou osou, výška, rychlost, délka letu, stoupání, klesání. Paráda, dají se vybírat i úseky z grafu. Přepínat typ grafu. No, tohleto mě tedy móóóc potěšilo. Možná víc než záběry z kamery
.
EDIT: sorry, přílohy jsem raději odstranil. Dík za pochopení
Stačí ho naimportovat do Google Earth (menu Nástroje\GPS) a pustit si animaci. Doporučuji si před tím naklonit mapu tak, aby jste ji neměli z ptačí perspektivy - pak vidíte v animaci i výšku letu.
Co mě dostalo je zobrazení Výškového a rychlostního profilu. Stačí kliknout pravým tlačítkem na trajektorii letu - otevře se kontextové menu a zvolit Zobrazit výškový profil (okno dole).
Nemá to chybu - graf s časovou osou, výška, rychlost, délka letu, stoupání, klesání. Paráda, dají se vybírat i úseky z grafu. Přepínat typ grafu. No, tohleto mě tedy móóóc potěšilo. Možná víc než záběry z kamery
EDIT: sorry, přílohy jsem raději odstranil. Dík za pochopení
Naposledy upravil(a) petr64 dne úte 18.10.2011 17:24, celkem upraveno 1 x.
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
Zkoušel to někdo naimportovat do GoogleEarth?
Aby byla vidět i výška letu je nutné nejprve zvolit: Vlastnosti/Výška/Abosolutní ... jinak je trajektorie letu zobrazena pouze na povrchu (default je tato volba nastavena jako Připevněno k zemi).
Aby byla vidět i výška letu je nutné nejprve zvolit: Vlastnosti/Výška/Abosolutní ... jinak je trajektorie letu zobrazena pouze na povrchu (default je tato volba nastavena jako Připevněno k zemi).
- NefroniK
- Kontaktovat uživatele:
petr64: S tou baterkou som sa pomylil, je to 2S 1500mAh. To bola baterka k RTF setu, kazdopadne je to jedno 
Teraz ako som pisal mam uz kupeny novy motor Emax BL 2215/20 a prave ich 25A regulator. K tomu Graupner cam folding prop 9x6. Bude to ale dost tazke pretoze tam este musim pridat 4clanok NiMh AAA kvoli napajaniu tych serv. Planujem to pohanat ako 2S tak obcasne aj 3S (s mensou kapacitou na kratsie ale rychlejsie polietanie). Tak uvidime.
Teraz ako som pisal mam uz kupeny novy motor Emax BL 2215/20 a prave ich 25A regulator. K tomu Graupner cam folding prop 9x6. Bude to ale dost tazke pretoze tam este musim pridat 4clanok NiMh AAA kvoli napajaniu tych serv. Planujem to pohanat ako 2S tak obcasne aj 3S (s mensou kapacitou na kratsie ale rychlejsie polietanie). Tak uvidime.
Aurora 9 mod 2
Aurora 9 mod 2
- petr64
- Kontaktovat uživatele:
S tím BL2215/20 to bude mít slušný tah (hodně přemotorováno), ale zase na úkor výdrže aku. Já upřednostňuji délku letu, takže zatím zůstanu u původní konfigurace - lítám 40 minut v pohodě na jednu Aku. Alfa stoupá velmi slušně i na 2S 2200 mAh.
Jak budeš řešit motorovou přepážku - všiml jsem s na ihttp://www.peckamodel.cz/produkt/938_elektromotor-bl-221520.aspx, že se dá motor uchytit jen za zadní přírubu. Kdybys to namontoval na ni tak jak je, tak ti bude celý motor koukat z trupu. To nevadí ? Nebo to máš vymyšleno jinak ? (Zatlačíš hřídel a otočíš motor?)
Čus P64
Jak budeš řešit motorovou přepážku - všiml jsem s na ihttp://www.peckamodel.cz/produkt/938_elektromotor-bl-221520.aspx, že se dá motor uchytit jen za zadní přírubu. Kdybys to namontoval na ni tak jak je, tak ti bude celý motor koukat z trupu. To nevadí ? Nebo to máš vymyšleno jinak ? (Zatlačíš hřídel a otočíš motor?)
Čus P64