Vysílač JETI DC-16 (DS-16)

Všechno co souvisí s modelářskými vysílači, výběr, programování, napájení
Odpovědět
Zpráva
Autor
coro

Re: Novy vysielac od JETI

#466 Příspěvek od coro »

Fúha, tie reči o podpore ma prekvapiil - myslel som že keď aj keď bol problém s funkčnosťou riadenia (GUID alebo teplota) tak to trvalo pol roka kým vôbec priznali že existuje... Ale ten zvuk bol asi dôležitejší?
zdzd

#467 Příspěvek od zdzd »

Asi máš málo informací. Problém s převodem modelů do 2.0 na FX-30 byl taky vyřešen novou verzí cca. do týdne. O reakcích supportu bych moc nepochyboval.
olap

#468 Příspěvek od olap »

to elektromodely:
To, že sa nebudú na MH predávať som tu už písal, to bolo jasné. To, že na MH nový vysielač predstavia, bolo jasné tiež.

Prepac ale co je a co bolo jasne (a komu...) ? Zapricinili si to sami JETaci, ze to co neuvidim naozaj funkcne tak tomu neuverim.

Pozri ja som "Futabak" preto, lebo ked som zacinal s modelarcinou, tak nic lepsie na trhu nebolo (aspon v komunite kde som sa pohyboval). Tiez obcas futaba uroby preslap a popravde tiez moze mat niekedy problem s kvalitou. Staci si napriklad porovnat staru 40Mhz Futabu T2PHKA na RC auta vyrobenou Taiwanom s modernejsou 3PM na 2,4GHz vyrobenou v cine. Na tej cinskej boli pouzite evidentne nekvalitnejsie plasty -aj ked tie iste formy na lisovanie!!! (kryt nebol pesne zlicovany a nesedi na 100%, plynova packa sa pri zatlaceni az moc deformuje, dost problematicke tapacirovanie volantu kvoli ktoremu som rozbil jeden model a este navyse par mensich veci...)
Tiez obcas urobia chybu v koncepcii - vid S. Bus, ktory je v podstate obrovskym krokom spet v spolahlivosti a funkcnosti (seriovo radene komponenty, zbytocne zvysenie poctu komponetov v seriovom retazci, prudove pretazovanie vodicov a spojov...).

Preto ak pride nieco lepsie a kludne nech to je aj od JETI (a ak to bude fungovat ) tak si to asi kupim. Jednak preto, ze mam rad kvalitu a jednak preto ze radcej podporim domacu firmu (aj ked je teda ceska :D ). Aj ked bude asi u mna dlho trvat, kym sa vnutorne presvedcim, ze spolahlivost je rovnaka ako u tej Futaby. Osobne radcej ozaliem telemetriu ako mam "telemetricky spravne" zorat polovicu pola. Kedze lietam s vacsimi modelmi na benzinove motory, tak spolahlivost je hned na prvom mieste. Ak ale medzitym pride s telemetriou Futaba, tak Jeti pre mna uz nebude zaujimave vobec. Tusim to maju mat prave v systeme FASSTES, ale pockajme a uvidime.

Dovod preco tu ale stale vyznavam "zdrzanlivy" postoj je ta, ze moje skosenosti a to co sa za poslednych n- mesiacov okolo JETI vysielaca deje, nema nic spolocne s ferovym pristupom k zakaznikom ktorych si chces ziskat kvalitou prevedenia, spolahlivostou ci kvalitou naslednej podpory. Pozerat sa na obrazok (len a len obrazok) a pisat co to vsetko bude robit, alebo uz nedajboze robi mi skor prinalezi do materskej skolky ako na viac-menej technicke forum. Co sa stane ked im napriklad zamrzne SW. Aj dalsiu opravu budu oznamovat 7 mesiacov?
Ak niekto moze naozaj pomoct JETi, tak tym ze ich hned bude od zaciatku tlacit do maximalnej profesionality. Ked jej produkty maju byt medzi hi-end produktami, tak treba od nej vyzadovat taku istu podporu aka je zabehnuta u hi-end vyrobcov. Vyvalit 700,800, ci kolko euro za vysielac a nemat istotu ze to bude aj adekvatne fungovat, je podla mna sialenstvo - to nema nic spolocne s podporou domacej firmy, ci jej super-maxi noveho vyrobku. Akurat ju to uistuje, ze aj "tlachanim" moze patrit mezi spicku.

Ako som pisal, svoj nazor zatial nemenim-stojim si za nim a pockajme, az to niekto bude drzat funkcne v ruke.
elektromodely

#469 Příspěvek od elektromodely »

olap píše:Pozri ja som "Futabak" preto, lebo ked som zacinal s modelarcinou, tak nic lepsie na trhu nebolo (aspon v komunite kde som sa pohyboval).

No neviem, ale podľa mňa tu stále bol aj JR (Graupner).

olap píše:Dovod preco tu ale stale vyznavam "zdrzanlivy" postoj je ta, ze moje skosenosti a to co sa za poslednych n- mesiacov okolo JETI vysielaca deje, nema nic spolocne s ferovym pristupom k zakaznikom ktorych si chces ziskat kvalitou prevedenia, spolahlivostou ci kvalitou naslednej podpory. Pozerat sa na obrazok (len a len obrazok) a pisat co to vsetko bude robit, alebo uz nedajboze robi mi skor prinalezi do materskej skolky ako na viac-menej technicke forum. Co sa stane ked im napriklad zamrzne SW. Aj dalsiu opravu budu oznamovat 7 mesiacov?
Ak niekto moze naozaj pomoct JETi, tak tym ze ich hned bude od zaciatku tlacit do maximalnej profesionality. Ked jej produkty maju byt medzi hi-end produktami, tak treba od nej vyzadovat taku istu podporu aka je zabehnuta u hi-end vyrobcov. Vyvalit 700,800, ci kolko euro za vysielac a nemat istotu ze to bude aj adekvatne fungovat, je podla mna sialenstvo - to nema nic spolocne s podporou domacej firmy, ci jej super-maxi noveho vyrobku. Akurat ju to uistuje, ze aj "tlachanim" moze patrit mezi spicku.

Ako som pisal, svoj nazor zatial nemenim-stojim si za nim a pockajme, az to niekto bude drzat funkcne v ruke.

To chápem, moja skúsenosť s JETI produktami je podobná, ale tu pri vysielači nie je čo pokaziť - železo bude zaujímavé a firmware ma nezaujíma, ten sa
dá kledykoľvek napísať/zmeniť.
olap

#470 Příspěvek od olap »

elektromodely píše:To chápem, moja skúsenosť s JETI produktami je podobná, ale tu pri vysielači nie je čo pokaziť - železo bude zaujímavé a firmware ma nezaujíma, ten sa
dá kledykoľvek napísať/zmeniť.

Myslim ze za tvrdenie: " ale tu pri vysielači nie je čo pokaziť - železo bude zaujímavé a firmware ma nezaujíma, ten sa dá kledykoľvek napísať/zmeniť" . Ta tu za chvylu kvalitne ukamenuju... :lol: :lol: :lol:
olap

#471 Příspěvek od olap »

A aby som to odlachcil tak uvediem jeden skutocny pribeh - osobne prezity. (ak to bude moc OT tak nech to admin kludne vymaze)
Pisal sa velky riadiaci a administracny sw pre telekomunikacne firmy. Celosvetovo team tak s cca 1000 ludmi. U nas bol team s 47 ludmi + dalsich prinaleziacich cca 20 - 25 ludi doslova na celom svete. Bola to uz verzia 12. Len pre predstavu, pisanie a vydanie kazdej predoslej verzie trvalo tak cca 1 az 1,5 roku. Malo sa implemnentovat kopu novych funkcii - v jadre, na serveri, v technologickom zazami, v GUI, nove drivery... no kopa veci. Jednym z doplnkovych veci bolo generovanie komplexnych reportov.
Ked sa zacalo robit kodovanie, tak uz cca 4 mesiace existovala odsuhlasena analyza a design vratane prototypu novych fukcii a funkcnych blokov. Spominane reporty, kedze neboli nijak kriticke, sme dali robit dvom mladym novacikom. Vtedy boli asi 2 mesiac na projekte. Chalani zacali v pondelok. Presedeli asi dva dni nad dokumentami, dalsi den v intenzivnej diskusii s tvorcami designu a analyzy, vratane pripravy testovacich masin. Vsetko bolo jasne, zacali vo stvrtok o 9:00 rano programovat. Asi o 11:00 odisli na kavu. Ked sa vratili znova isli diskutovat s jednym z autorov dokumentacie. Ked ale aj v piatok o stvrtej poobede stale diskutovali, isiel som sa opytat co sa deje. Autor analyzy mi len povedal jednu, v skutku jednoduchu, otazku na ktoru sa jeden mladas opytal a nebolo mu jasne ako to urobit. Na tu otazku sme nenasli puzitelnu odpoved ani za dalsich 6 tyzdnov a nakoniec to dopadlo tak, ze zakaznikom isla verzia bez reportov, ktore neboli dorobene ani v nasledujucej verzii.
Nedopadlo to az tak zle. Zakaznik len dotlacil generalneho dodavatela aby znizil celkovu cenu o 25% a to len pre chybajucu jednu funkcionalitu v podstate v jednom podsysteme ktory tvoril tak cca 20% celkovej funkcionality obrovskleho systemu.
elektromodely

#472 Příspěvek od elektromodely »

olap píše:...ktore neboli dorobene ani v nasledujucej verzii...

Môj pohľad je určite skreslený, lebo u mňa podobné príbehy vyzerali tak, že zákazník
mi v piatok o 17:00 dodal podklady pre nový apgrejd a v pondelok ráno ho mal v mejli...
FlyBear

#473 Příspěvek od FlyBear »

elektromodely píše:...zákazník mi v piatok o 17:00 dodal podklady pre nový apgrejd a v pondelok ráno ho mal v mejli...

Se obávám, že hovoříš o diametrálně odlišném typu "projektů", než uváděl olap :roll: A doufám, že nikdo snad nepodezírá JETI, že by chtěli dodat na trh nějakou takovouhle obývákovku. Přecijen čeští výrobci modelařiny, včetně JETI, mají i v zahraničí vcelku dobrou reputaci, tak proč ji kazit...
Kuba78
Kontaktovat uživatele:

#474 Příspěvek od Kuba78 »

trosku OT, ale panove, prijde mi to jako placani o Yettim, lochnesce a podobnych vecech - nikdo nikdy nevidel, ale vsichni o tom vsechno vedi :-)
Jeti je podle me normalni firma ktera chce udelat vyrobek na kterem chce vydelat. pokud na nem chce vydelat, tak musi byt zajimave, musi to byt technicky dobre a musi to nejak vypadat a nejak se ovladat aby ho lide kupovali. Take musi to byt dostatecne profitabilni, to jest nastavit cenu tak aby neprestrelili, ale aby pri urcitem odhadu prodeje splatili naklady a meli na dalsi vyvoj.
A takovy ty boje futaba proti zbytku sveta, futaba umi tohle, za mesic bude umet tohle a pristi rok mi skoci i pro pivo do Lidlu a to Jeti nikdy umet nebude, Hitec je shit o ktery bych si neoprel ani Ukrajinu pred hospodou - sme snad dospeli lide (teda aspon cast z nas) tak tyhle smesne zabomysi valky muzem prenechat pubertakum nekam na mobilmanii kde se ted do krve bijou iphone-neiphone mainaci o novym iphone5 ktery nvidel nikdo krome par lidi z apple..

A co mi prijde jako dost nespravedlive, je vycitat Jeti to ze v unoru ukaze screen, nekdy na jare ukaze krabici na veletrhu, pak oznami ze bude neco na podzim a do podzima je ticho po pesine a neukaze, nevyda, neprezentuje, nekomunikuje.. no a co? tak je to asi jejich strategie. Nekdo jezdi z plastovou maketou roky po poutich a rika kazdy mesic "uz to bude", nekdo v tichosti kuti, kuti a pak deus ex machina, z nebe super vyrobek.

Takze si asi vsichni pekne pockame az ho uvede, par z nas si ji koupi (ja asi ano, DS az bude) a holt uvidime. Treba to bude nefunkcni kram s mizernou podporou, treba to bude bomba ktera prevrati modelarsky svet a podporu vubec potrebovat nebude. Nebo to treba taky bude neco mezi tim, slusny vysilac za slusnou cenu.
Nechme se prekvapit.
Hanyk
Kontaktovat uživatele:

#475 Příspěvek od Hanyk »

A ja počkam rok a pak se rozhodnu,koupit-nekoupit!! :wink:
v provozu-Miles Magister 3,2 m,ZDZ50ng, Ka6e 4200mm, Avia BH3 2700mm a ruzne poletuchy +Aurora9
elektromodely

#476 Příspěvek od elektromodely »

FlyBear píše:Se obávám, že hovoříš o diametrálně odlišném typu "projektů", než uváděl olap :roll: A doufám, že nikdo snad nepodezírá JETI, že by chtěli dodat na trh nějakou takovouhle obývákovku. Přecijen čeští výrobci modelařiny, včetně JETI, mají i v zahraničí vcelku dobrou reputaci, tak proč ji kazit...

To netuším, o akom veľkom systéme hovoril olap, zdrojáky tohto mali cca 2GB. Robil som aj na veciach, kde komplet zdrojáky boli tiež 2GB, ale zazipované.
Robím vývoj od éry 8080A, teda ešte keď sa na takomto železe programovalo nie že v assembleri, ale v strojáku. Keď už bol prvý assembler, tak to už bola
paráda - konečne netrebalo prepisovať adresy ručne... Keď som mal pred viac než 20 rokmi prvú CD-R napaľovačku, tak to už bolo niečo božsky neskutočné,
aj keď médiá stáli dva litre kus...

Mne by nevadilo, keby ten Jeti vysielač bol iba železo a aspoň schéma (bez schémy to trvá o pár dní dlhšie), ale hneď zajtra. Budem príjemne prekvapený,
keď to bude na STM32F205RGT6 alebo dokonca na niečom silnejšom a nie zas nejaký Atmel, keďže zatiaľ hádam všetko Jeti bolo na Atmeloch.

Napísať od nuly nejaký základný rc encoder (demo na výstavu) pre nepatrne zmenený duplex vf modul je pár sto hodín práce, v porovnaní s normálnymi systémami
(nie vec, čo má rádovo stovky kB vo flashi) je to jednohubka - môj odhad je tak 6 mesiacov na celý firmware pre jedného človeka, teda cca 2000 človeko-hodín
(keby som mal takýto kontrakt, tak je to hotové za 6 mesiacov), rozbehať zdokumentované železo (čítať ovládacie prvky a vykotiť dáta pre vf modul) je zábavka
na víkend. V podstate nikdy nejde o nič prevratné vzhľadom na to, aká sa dnes používa technológia mimo rc brandže. Treba vyriešiť iba jednu vec - čas a peniaze,
pri takomto tempe by som určite nešiel pod 150€ za hodinu, ale zrejme to bude musieť urobiť niekto za oveľa menej, takže logicky to nejaký ten čas bude trvať,
kým to bude plne funkčné = nečudujem sa, že to ešte nie je a že na výstave bude 'niečo' (nejaká alfa verzia fw, keďže výroba ešte nebude bežať). Teda pri sérii
1000ks je cena vývoja fw menej než 300€ na kus, pri výrobnej cene železa okolo 150-200€ na kus je reálne, aby boli na pulte za 700-900€, aby to bol zaujímavý
produkt pre bežného Nemca.
olap

#477 Příspěvek od olap »

pre elektromodely:

len pre korektnosť k firme JETi dohodnime sa, že táto naša diskusia bude o úplne všeobecnom vývoji nejakého vysielača, nie o firme JETi a jej novinkách. Beriem to, že sa len na pozadí diskusie o konkrétnom výrobku pokúšame objasniť všeobecne problematiku takéhoto vývoja ľuďom, čo sa k vývoju sw nedostali a pokúšame sa každý argumentovať z vlastného uhla pohľadu - z vlastných skúseností. Ok?

To netuším, o akom veľkom systéme hovoril olap, zdrojáky tohto mali cca 2GB. Robil som aj na veciach, kde komplet zdrojáky boli tiež 2GB, ale zazipované.

Veľkosť projektu môžeš posúdiť podľa viacerých kritérií. Podľa počtu riadkov kódu, podľa množstva použitých platforiem, podľa počtu ľudí na projekte, podľa rozpočtu,... Ja neviem koľko giga tie naše kódy mali. Boli centrálne uložené na serveroch v Indii a Mníchove. Na tých sa potom robila aj centrálna produkcia a generovanie inštalácii. Vždy si si prilinkoval len tu komponentu a jej súbory na ktorých sa robili zmeny. Odhad tak cez 2 mil. riadkov kódu. Neviem. Nová testovacia mašina (teda sieť) sa inštalovala aj dva dni. V testlabe bolo okolo cca 40 počitačov a 3 samostatne servre (tie vozili žeriavom :D ) - a to hovorim len o "malom" lokalnom test labaku na slovensku.
Predpokladám ale, že čím z väčšieho projektu človek skúsenosti má, tým je väčšia šanca, že sa stretne s problémami ktoré by pri malom projekte možno vôbec neboli, alebo ak by sa objavili, tak by boli preň "smrtiace".
Napísať od nuly nejaký základný rc encoder (demo na výstavu) pre nepatrne zmenený duplex vf modul je pár sto hodín práce, v porovnaní s normálnymi systémami
(nie vec, čo má rádovo stovky kB vo flashi) je to jednohubka - môj odhad je tak 6 mesiacov na celý firmware pre jedného človeka, teda cca 2000 človeko-hodín

Vidím, že sa držíš zrejme nejakých odhadov postavených už na vlastnej reálnej skúsenosti, či schopnosti odhadnúť pracnosť podobného zadania. S tým len súhlasím, až na jeden podstatný prvok. Staviaš sa k tomu ako človek (aspoň tak som to pochopil), ktorý dostane vypracovať a zrealizovať zadanie. Typ úlohy "toto od teba chceme a povedz za koľko to urobíš (čas/peniaze)". Problém je ale, že vývoj začína ešte ďaleko, ďaleko skôr (a tiež stoji čas a peniaze, ma svoju pracnosť = človekohodiny). V prvom rade si musíš presne definovať čo ideš robiť a čo to má robiť. A to najme ak to má mať GUI a interface s užívateľom (v akejkoľvek podobe - jedno tlačítko, jednoriadkový display, cele windows...) Možno od stola napíšeš za par hodín funkčný sw pre riadenie činnosti 6-vlacového moderného spaľovacieho motora. Ten beží v krabičke, má kopu vstupov a výstupov, ale šofér ani netuší že tam je. Už ale asi omnoho dlhšie musíš premýšľať nad programovaním napríklad mobilného telefónu, ktorý musí mať zmysluplne a použiteľné užívateľské rozhranie. Na to si musíš sakramentsky rozmyslieť kedy a čo od užívateľa budeš chcieť, kedy čo zadá, kedy mu niečo napíšeš. Veľmi zjednodušene musíš mat minimálne niečo ako stavový model GUI, návrh obrazoviek...
Potom si musíš fixnúť dátový model (spoň jeho prvý „nástrel“) . Len si predstav keď začneš písať kód a po napísaní povedzme 30% zistíš že musíš pridať - čo ja viem - ďalší parameter do vlastnosti krivky plynu či gyra. Potom to v horšom prípade bude vyzerať napríklad ako tento sled udalosti:
1 prúser: Môžeš hneď prekopávať už existujúci kód a skúšať ladiť, čí ti nove parametre zhltne, či ti nezamrzne, či ich omylom neprepíšeš v nejakej funkcii, či ich inicializuješ atd.
2 prúser: ktorý zistíš za pár dní: Do setup obrazovky, kde nastavuješ n parametrov gyra, zrazu potrebuješ pridať n+1 parameter. Ale smola, na obrazovku sa ti nevojde a potrebuješ pridať ďalší "list" do setup funkcie ktorá s tým nepočítala. A poďme, z jedného parametra navyše máme zrazu aj zmenu štruktúry listovania v GUI.
3 problém: Urobíš nove "listovacie menu". Urobíš ho ale len pre setup gyra ako rýchle ad-hoc riešenie (čas sa predsa stále kráti a výstava je stále bližšie a bližšie) alebo ako systémové generálne riešenie ???
Ak to urobíš ad-hoc riskuješ, že pri ďalšom kódovaní, povedzme pri vytváraní mixov, budeš mať podobný problém s "malou obrazovkou". Ak to ale vytvoríš generálne, tak môžeš zmeniť všetky obrazovky čo si doteraz urobil a de facto zahodiť všetku predošlú robotu.
A čas beží a peniaze sa míňajú ...
4 problém: Konečne si tým prešiel. Časť kódu je systémovo a koncepčne zmenená a časť, pre krátkosť času, dobúchaná len aby to nejako išlo. Už si medzitým pridal aj novú funkcionalitu a máš povedzme 50% kódu. A zrazu bum ďalšia zrada. Pri hraní sa s nejakou jak-tak funkčnou verziou zrazu zistíš, že nejaká hodnota ktorú si zadal logicky nesedí s ostatnými hodnotami. Sw ti zamrzne, či vyhlási delenie nulou.... Tak nevadí pridáš nejaký test na platnosť a keď zistíš, že je zle zadaný parameter tak vypíšeš chybu. Ale tu zrazu ostaneš stáť. Akú hlášku vypíšeš? Len takú, že ERROR a nič viac. To ťa noví užívatelia nepochvália, Vypíšeš kód chyby? "ERROR 14550" Už lepšie ale stále nič moc. Tak predsa je to horúca novinka, tak užívateľovi vypíšeš "user friendly" hlášku. Ale čo tam vlastne napísať, aby sa to zmysluplne vošlo na jednu obrazovku. Veď to môže byť spôsobené viacerými kolíziami hodnôt. .... O tom že to musíš potom dať do ďalších x-jazykov ani nehovorím)
Tu už radšej tento čierny scenár skončím. Každý si už môže ďalej predstavovať čo len chce. A to len preto, lebo si akosi nepovažoval za nutné do vývoja zahrnúť aj to čo s fyzickým úkonom programovania nemá vlastne nič spoločné. Ale aj to stojí čas a peniaze a je to vývoj!

Teraz k ďalšej časti toho čo píšeš:
takže logicky to nejaký ten čas bude trvať,
kým to bude plne funkčné ...

Čo je u teba presný bod odovzdania a ukončenia projektu??? Ak odovzdáš zadanie a zoberieš za to peniaze?
Ten čo ti to zadal (možno aj ty) potrebuje riešiť objavene zmeny a opravy chýb.
Povieš možno nič ťažké, zákazník napíše problém a v pondelok ráno ho ma opravený. Možno. Ale čo keď ti nejaký "olap" z horného-dolného napíše: "Mal som model hádzadla a nastavil som mix... potom mi servo na kanále 3 išlo naopak a telemetria ukázala "Incorrect data" ... ". Pozrieš sa na to a povieš kurňa veď v manuále nie je zmienka že tento mix pre hádzadlá nejde použiť. Poďme opraviť manuál. Ale čo tam ten človek robil s tou telemetriou ako to súvisí s mixom?!?. Si ale seriózny a napíšeš mu naspäť. Čo od neho ale budeš chcieť? Lepší popis, dump pamäťovej karty, ktorý nevie urobiť, či radšej cely vysielač? Keď ti niečo navyše pošle tak zistíš že u teba to celé ide ale padlo to úplné niekde inde. Veď to nevieš zreplikovať!!!. No smola v pondelok to istotne opravené nebude...
Zrazu ti ale podobnú chybu nahlásia ďalší traja a ty začínaš tušiť, že to môže byť asi preto, lebo si z dôvodu zjednodušenia - čo ja viem - vynechal testy na rozsah posielaných dát telemetriou, lebo v čase písania sw si nevedel vlastne aký veľký údaj sa ti na časť obrazovky vyčlenenej pre telemetriu zmestí.
Tak poďme to opravovať. Ale beda ! Ty už píšeš verziu 2.1 a on ma len 1.0, Lenže v zápätí zistíš že v 2.1 si obrazovku s telemetriou už zmenil lebo si potreboval ukázať celý udaj o napájacom napätí vysiliača. Z jednej opravy máš zrazu opravy dve a dosť rôzne. Jednu pre verziu 1.0 a druhú do ešte nevydanej 2.1. A trasúc sa modlíš aby to nenašli aj na 1.5 verzii. A čo s tým...
Čo ak vo verzii 2.6 zistíš že ti chýba jeden pin na procesore musíš multiplexovat čítanie nejakej veličiny a urobiť zmenu na plošnom spoji?

Uf, už asi stačí. Rozdiel je v tom, že ja si viem živo tieto veci predstaviť. To sú tie "drobnosti" čo lámu krk programátorom a projektom. Ti garantujem že od pôvodného veľkolepého konceptu ktorý si mal v hlave, sa odkloníš na hony ďaleko a budeš rád keď sa toho celého zbavíš. Je to ako keď si človek myslí, že niečo chápe ale skutočne zistí čo vie, až keď sa to pokúsi niekomu znova vysvetliť (alebo to naprogramovať :wink: ).

Zober si len koľko chýb nenájdeš, keď si kód po sebe budeš testovať sám. To je dlhodobo overený fakt. Toho testera / testerov zaplatíš z tých peňazí ktoré si spočítal, alebo to bude hradiť niekto iný????

Ak by si za mnou prišiel s takouto kalkuláciou pracnosti a ceny, ktorú staviaš na takých argumentoch ako píšeš, tak
1. buď ako kamarát by som ti povedal aby si neblbol
2. ako tvrdý obchodník by som povedal ok, ale do zmluvy by som dal obrovské penalizácie za budúcu nefunkčnosť či neskoré odovzdania. Aj keď nakoniec by to skončilo asi programátorom na úteku....
3. ale asi najskôr na základe toho čo viem, aj keď samozrejme aj ja som len nedokonalý človek, by som sa s tebou o tom už ani ďalej nebavil

Neber to prosím v zlom ale teba vôbec netrápia veci ako zadanie, overenie správania zadania na nejakom 0-tom prototype, testovanie, spätná oprava chýb z testovania ešte počas primárneho vývoja, zmeny v koncepcii na základe toho ako to bude v reále vyzerať, verzionovanie, záťažové testy, zber chýb a ich priorizácia od užívateľov, zber symptómov pre takéto chyby s ohľadom na možnosť si ich u seba nasimulovať, zmeny dátových štruktúr medzi verziami, vývojová dokumentácia (na tu sa zabúda všeobecne), spôsob distribúcie nových verzii sw.......
A keďže aj HW je nový tak test HW na teplotu, EMC kompatibilitu, životnosť mech súčiastok, vibrácie a čo ja viem čo ešte.

Možno sa ti to zdá príliš veľa "zbytočnosti" pre jeden vysielač, ale je to naozaj zbytočné???? Ak nechceš utŕžiť hanbu tak istotne nie, ak teda hovoríme o hi-end cieľovej skupine.
A to sa modli aby len vinou nejakého opomenutého detailu vo vysielačke niekto neprišiel o 100 000 korunový model či nedajbože niekoho nezranil či nezabil. Potom to už môžeš zabaliť celé, lebo to od teba nekúpia ani zadarmo.
coro

#478 Příspěvek od coro »

Som strašne zvedavý ako si u Jeti predstavujú sľubované neobmedzené možnosti programovania. Ale ak to raz sľúbili tak verím že mnohé z argumentov posledného príspevku by nemali platiť - aby to mohlo byť neobmedzené, musia vyriešiť pružný datový model a nie nejakú fixnú štruktúru, takisto čo sa týka obrazoviek uživateľského rozhrania.
Nehádzal by som "flintu do žita" predčasne - relatívne univerzálny prístup je tu už nejakú dobu predstavený vo formware ER9x pre ten hračkový čínsky 9x vysielač. Jedná sa o sadu pár základných operácií z ktorých by sa malo dať zložiť čokoľvek. Pritom existuje pár templatov ktoré človeku ušetria naklikávanie desiatok riadkov, často rovnakých..
Ak beriem do úvahy aj pocit že ten vysielač má nahradiť na trhu prázdne miesto ktoré je tam namiesto nového multiplex Profi (ktorý starý už neexistuje a ani nový nie je), tak programovanie MPX EVO a Profi je veľmi podobné tomu ER9x, až na niektoré vyššie prvky ako sú pomenovanie premenných a hlavne druhú "úroveň vnorenia" - kde sa z tých základných operácií vytvára logický celkok (1 mix u EVO a Profi MC má X vstupov a minimálne 2 párové výstupy) a jeho datová štruktúra sa mení každou zmenou toho logického celku..
Spárením obidvoch spomenutých firmwarov si viem predstaviť naozaj univerzálny interface, ktorý dovolí tým čo chcú aj meniť či pridávať spomenuté logické celky, a zároveň tým čo nechcú nechá nastavovanie jednoduchým, tak že použijú preddefinované mixy skoro ako v ázijskom štýle vysielačov.

Z pohľadu vývoja softwaru, zohratá partia pár ľudí urobí výsledok možno lepší a možno za rovnaký čas ako trvá kým sa oveľa viac ľudí dohodne ešte len na tom rozdelení úloh definícii rozhraní.. Pre malý projekt (a verím že takýto firmware vysielača je malý projekt) možno zabijú viac času na meetingoch a analýzou a potom aj jej dolaďovaním, než keby to ten prvý človek čo analýzu robil, aj rovno nakódoval.

Lebo či chceme či nie, človek má len dve ruky a ten vysielač bude mať dva kniple, plus nejakých X doplnkových vstupov ako sú poťáky a prepínače, a výstupom je 16 serv = 16 čísel, takže to nie je nadnárodný projekt s terabajtovými databázami a gigovými definíciami napríklad podmienok účtovania v jednotlivých krajinách a stále sa meniace šablóny reportov. Je to skorej stolná kalkulačka, z pohľadu zložitosti.
creagel

#479 Příspěvek od creagel »

Ve ctvrtek poreferuju, co na vystave ukazovali. Jen me trochu znezvoznuje, ze na vystavu v Norimberku, kde ukazovali jen ten koncept radia, zvali a udelali aspo nejaky medialni humbuk okolo. Na ModelHobby, kde by meli ukazovat finalni produkt nic. To taky o necem svedci :(
TomasC
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

#480 Příspěvek od TomasC »

Ráno jsem jsem něco řešil s JETI a na závěr jsem se optal i na toto téma.

Obsah obrázku bude na výstavě.

Rádio půjde proklikat.... :wink:

Kromě toho tam bude i fungující JETIBOX profi, regulátory MEZON, motory CASTOR.

Myslím, že u JETI nebude k hnutí :D
Přílohy
DSCN0992.JPG
Odpovědět

Zpět na „Vysílače“