Šiki
Typy copterů - porovnání
Typy copterů - porovnání
Ahoj, zajímá mě názor zkušených. Sám o nějakém copteru zatím pouze uvažuji. Na obrázku v příloze je mnoho typů copterů (toho letadla si nevšímejte
). Můj dotaz teď zní: jak se liší chování podle zvoleného typu. Čím se ve výsledku (v letu) liší, pro co je vhodné to či ono. Díky za odpovědi.
Šiki
Šiki
Re: Typy copterů - porovnání
Postavil jsem si tricopteru podle rceplorer.se. Nejdrive se ctyrmi samostatnymi gyry, posleze s ridici deskou z hobbykingu. Na teto konstrukci se mi libi ze se da pekne slozit a ze rozpeti ramen vpredu umoznuje umistit pohodlne kameru tak aby vrtule nebyly v zaberu. Hlavni nevyhoda je nutnost resit naklapeni zadni vrtule a s tim souvisejici zranitelnost serva jako takoveho, uz jsem ve dvou ocesal prevody pri padu. Asi by pomohly kovove prevody.
Nekde jsem cetl, ze provedeni s naklapeci vrtuli se pry dokaze rychleji otacet v porovnani s konstrukci zalozenou na protibeznych vrtulich, ale primou zkusenost nemam.
Nekde jsem cetl, ze provedeni s naklapeci vrtuli se pry dokaze rychleji otacet v porovnani s konstrukci zalozenou na protibeznych vrtulich, ale primou zkusenost nemam.
Díky tocamac. A vy ostatní se nebojte napsat svoje postřehy
Co třeba srovnání kvadrokoptér + a x ...
Šiki
Šiki
My se nebojíme.
. Jenom se nám nechce psát tak dlouhý eleborát. Tys vyjmenoval všechno co existuje. A taky si myslím, že není na světě moc lidí co porovnali všechny ty strojky ve stejné velikosti, se stejnými motory, vrtulemi, hmotností, velikostí a řídící jednotkou aby to vůbec bylo možné porovnat.Tvůj dotaz je příliš obecný. Zeptej se na jednu konkrétní věc, tak nejspíš dostaneš konkrétní odpověď.
První přímý dotaz už jsem nadhodil
Srovnání kvadrokoptér + a x. To už by snad někdo mohl porovnat. Má to stejně motorů, ale jiné uspořádání. Chová se to za letu odlišně? Případně v čem?
Existuje třeba nějaký vztah mezi počtem vrtulí - stabilitou - ovladatelností (akrobatičností
)? Já jsem takhle zvídavý z toho důvodu, že existuje velké množství uspořádání, ale už tady jaksi chybí vyjádření, jak se to chová ve vzduchu, k čemu je to vhodné. Když to srovnám s letadly, tak tam existuje taky velké množství typů, ale to chování lze nějak popsat a určit vhodnost použití. Jediné, co jsem tak vypozoroval je, že s rostoucí vzdáleností mezi vrtulemi roste stabilita (což je trochu pochopitelné). Dále jak píše tocamac, tak provedení s naklápěcí vrtulí se rychleji otáčí kolem svislé osy, ale zase tam vidím problém s rostoucí mechanickou náročností, což může být zdrojem problémů. Ale možná se ptám moc brzy a těch zkušeností s coptery ještě tolik není.
Šiki
Šiki
Quad x a + sa správajú rovnako. Akurát pri "x" verzii sa trošku horšie orientuje, kde je predok. Preto sa toto usporiadanie používa najmä na lietanie s kamerou, kde kamera, smerujúca dopredu, pozerá medzi dve vrtule a nie rovno na tú vpredu.
Vo všeobecnosti platí, že čím viac vrtulí, tým väčšia nosnosť, no zároveň viac problémov a vibrácii. Takže:
1) Ak máš trikoptéru a zlyhá ti motor či regulátor, si v háji. Šanca pádu je 3:1
3) Quadkoptéra je na tom podobne, iba máš viac vibrácii, šanca pádu 4:1
4) Hexakoptéra sa niekedy udrží na piatich motoroch, ale musíš mať fakt šťastie. Šanca je teda polovičná z motorov, tj. 3:1
5) Oktokoptéra poškodenie motoru ustojí, šanca, že sa pokazia dva naraz je minimálna
Mám nalietané fakt dosť na quadkoptérach, teraz som práve pre jednoduchosť presedlal na trikoptéru a som veľmi príjemne prekvapený. Veľkou nevýhodou je nutnosť použitia mechanickej časti (jedného serva), ktoré zvyšuje riziko poškodenia niečoho na palube... Na druhú stranu má citeľne menšie vibrácie a omnoho lepšiu ovládateľnosť - vďaka servu na chvoste sa dá trikoptéra otočiť o 360 stupňov omnoho rýchlejšie ako quadkoptéra.
Pre "vyblbnutie" a akrobaciu by som napriek vyššie uvedenému odporučil quadkoptéru (nie je tu riziko poškodenia serva pri divokých manévroch), pre FPV či let s kamerou jednoznačne trikoptéru.
Vo všeobecnosti platí, že čím viac vrtulí, tým väčšia nosnosť, no zároveň viac problémov a vibrácii. Takže:
1) Ak máš trikoptéru a zlyhá ti motor či regulátor, si v háji. Šanca pádu je 3:1
3) Quadkoptéra je na tom podobne, iba máš viac vibrácii, šanca pádu 4:1
4) Hexakoptéra sa niekedy udrží na piatich motoroch, ale musíš mať fakt šťastie. Šanca je teda polovičná z motorov, tj. 3:1
5) Oktokoptéra poškodenie motoru ustojí, šanca, že sa pokazia dva naraz je minimálna
Mám nalietané fakt dosť na quadkoptérach, teraz som práve pre jednoduchosť presedlal na trikoptéru a som veľmi príjemne prekvapený. Veľkou nevýhodou je nutnosť použitia mechanickej časti (jedného serva), ktoré zvyšuje riziko poškodenia niečoho na palube... Na druhú stranu má citeľne menšie vibrácie a omnoho lepšiu ovládateľnosť - vďaka servu na chvoste sa dá trikoptéra otočiť o 360 stupňov omnoho rýchlejšie ako quadkoptéra.
Pre "vyblbnutie" a akrobaciu by som napriek vyššie uvedenému odporučil quadkoptéru (nie je tu riziko poškodenia serva pri divokých manévroch), pre FPV či let s kamerou jednoznačne trikoptéru.
Take my love, take my land, take me where I cannot stand
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
I don't care, I'm still free, you can't take the sky from me...
Měl jsem tricoptera, quad +,x a teď lítám s hexakopterem. Ovládání je stejné u všech, rodíl mezi stabilitou u + a x jsem nezaznamenal. Podle mých zkušeností počet vrtulí stabilitu moc neovlivňuje. Hexa mi lítá v autolevel módu stejně dobře jako quad. Rodíl je hlavně v účelu využití. Na lítání a vyblbnutí tri a quad, na focení, natáčení hexa, okto, především kvůli nosnosti a redundanci.
Víc než počet vrtulí stabilitu ovlivňuje řídící jednotka a celkově použitá elektronika. Ale můžu říct, že v autolevel módu mi lítá stejně dobře jednotka aeroquad, arducopter i mikrokopter. Rozdíly nastávaj v dalších funkcích(GPS, alt.h., atd...), kde však mikrokopter nechává všechny daleko za sebou.
Víc než počet vrtulí stabilitu ovlivňuje řídící jednotka a celkově použitá elektronika. Ale můžu říct, že v autolevel módu mi lítá stejně dobře jednotka aeroquad, arducopter i mikrokopter. Rozdíly nastávaj v dalších funkcích(GPS, alt.h., atd...), kde však mikrokopter nechává všechny daleko za sebou.
pardon, nevěděl sjem kam dát tento odkaz http://www.youtube.com/watch?v=DlXlPVBQ ... plpp_video
martinre: Můžeš prosím pro začátečníky vysvětlit co je to autolevel mód? Nikde to nemůžu najít...
matlos píše:martinre: Můžeš prosím pro začátečníky vysvětlit co je to autolevel mód? Nikde to nemůžu najít...
kopter se rovná sám do vodorovné polohy, prostě když ho nakloníš, tak se sám vrátí.
martinre píše:matlos píše:martinre: Můžeš prosím pro začátečníky vysvětlit co je to autolevel mód? Nikde to nemůžu najít...
kopter se rovná sám do vodorovné polohy, prostě když ho nakloníš, tak se sám vrátí.
No to chapu. Ale muzes mi jeste rict jak je mozne, ze nektere levne desky autolevel nepodporuji? Cekal bych, ze cokoliv co ma gyra je tam ma prave kvuli autolevelu. Na co tam pak ty gyra jsou?
matlos píše: Cekal bych, ze cokoliv co ma gyra je tam ma prave kvuli autolevelu. Na co tam pak ty gyra jsou?
Gyra tam právě kvůli autolevelu nejsou. Ty jsou tam proto, aby zastavily vznikající anebo lépe - právě probíhající nechtěnou odchylku od námi chtěné polohy. Gyra mají všechny coptery. To je " základní výbava"
Troll píše:matlos píše: Cekal bych, ze cokoliv co ma gyra je tam ma prave kvuli autolevelu. Na co tam pak ty gyra jsou?
Gyra tam právě kvůli autolevelu nejsou. Ty jsou tam proto, aby zastavily vznikající anebo lépe - právě probíhající nechtěnou odchylku od námi chtěné polohy. Gyra mají všechny coptery. To je " základní výbava".Kvůli autolevelu jsou tam akcelerometry. Ty neumí měřit úhlovou rychlost jako gyra, ale zato umí poznat kterým směrem je gravitační síla zeměkoule a tak umí copter srovnat do vodorovna.
Jo takhle to je. Děkuju za vysvětlení
Prostě co nemá acc tak nemá autolevel:-)Ale třeba já mám acc a řídit to musim taky takže takovej půlautolevel:-)
nerušit...bastlím :-)