Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

Nakupujete na internetu, hledáte radu jak zaplatit, co a kde koupit nebo schánice něco v modelářských kamenných prodejnách?
Zamčeno
Zpráva
Autor
Sunn

Re: Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1501 Příspěvek od Sunn »

Zajímavě to funguje, pokud v tom nefiguruje Česká pošta. Jeden můj dobrý známý si v létě objednal z Amazonu čtečku e-knih Kindle, vč. přepravného cca 160 dolarů, placeno platební kartou přes internet.

Přepravu provádělo UPS - podle sledování zásilky od počátku v USA až po doručení v ČR - přivezl to řidič v UPS "pohřebáku". Čtvrtý den od objednání mu to bylo doručeno domů. Podle výpisu sledování zásilky to bylo od přijetí po vyskladnění u českých celníků cca 90 minut (ten samý den, kdy to bylo doručeno).
Faktura byla netknutá, v plastovém pytlíku na přepravní krabici zvenčí, tak jak ji tam Amazoni přilepili. Byla na několikrát přeložená, takže bez rozbalení určitě čitelná nebyla. Jiné označení ceny zásilky na krabici nebylo.

Žádné poplatky nikdo doteď nechtěl.
Naposledy upravil(a) Sunn dne ned 25.09.2011 13:46, celkem upraveno 1 x.
Drondys

#1502 Příspěvek od Drondys »

Sunn píše:Zajímavě to funguje, pokud v tom nefiguruje Česká pošta...

Představa, že když v tom nefiguruje Česká pošta tak to je vždy ideální a bez poplatků je dost zkreslená. I tam to záleží případ od případu a může to dopadnout dost nemile dokonce ještě více nemile než u České pošty zejména z hlediska výše poplatků za proclení.

Třeba viz tento odkaz na nedávný případ, který popisuje Kubi. Jednalo se o zásilku o váze cca 1.3 Kg doručovanou přes FedEx a z navržených poplatků za celní odbavení se mu skoro "zatmělo před očima" a tak se snažil si to vyřizovat osobně, ale jak se ukázalo nebylo to ani zdaleka tak jednoduché jako postup, který se aplikuje když se zásilka doručuje přes Českou poštu a když si to někdo vyřizuje osobně na poště Praha 120. :wink:
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

Nabídka České Pošty na zastupování při celním řízení

#1503 Příspěvek od vitthoun »

Sunn píše:
Přepravu provádělo UPC - podle sledování zásilky od počátku v USA až po doručení v ČR - přivezl to řidič v UPC "pohřebáku".

Zeby zproztredkovatel internetu a TV vozil i baliky. :-) Ja mam od UPC doma internet.
Sunn

#1504 Příspěvek od Sunn »

Sorry, UPS.
Sunn

#1505 Příspěvek od Sunn »

Drondys píše:Představa, že když v tom nefiguruje Česká pošta tak to je vždy ideální a bez poplatků je dost zkreslená. I tam to záleží případ od případu a může to dopadnout dost nemile dokonce ještě více nemile než u České pošty zejména z hlediska výše poplatků za proclení.

Ovšem podle zkušeností z mého okolí i z internetových diskuzí - jednu mám i osobně - se zdá, že to zatím u UPS nijak nemile nedopadá :wink:
Drondys

#1506 Příspěvek od Drondys »

Sunn píše:
Drondys píše:Představa, že když v tom nefiguruje Česká pošta tak to je vždy ideální a bez poplatků je dost zkreslená. I tam to záleží případ od případu a může to dopadnout dost nemile dokonce ještě více nemile než u České pošty zejména z hlediska výše poplatků za proclení.

Ovšem podle zkušeností z mého okolí i z internetových diskuzí - jednu mám i osobně - se zdá, že to zatím u UPS nijak nemile nedopadá :wink:

To, že o tom vy nevíte z několika málo případů ve vašem okolí či z několika diskusí ještě neznamená, že se to vůbec neděje.

UPS - Dodatečné poplatky
http://www.ups.com/content/cz/cs/shipping/cost/additional.html

Celní služby
...
Celní dokumentace (5 a více položek): 580...

...Zprostředkovatelské služby společnosti UPS jsou poskytovány bez dalšího příplatku v případě běžného celního odbavení...

...Nabízíme volitelné celní služby, které Vám pomohou zabránit nepředvídaným zpožděním vaší zásilky. Některé z těchto služeb podléhají dodatečným poplatkům.

Problém je v tom, že pokud zásilka obsahuje např. 5 a více položek zboží v rámci jedné zásilky už to může být případ od případu považováno za celní odbavení, které není běžné a v takových případech pak mohou být při volbě některé z variant poštovních služeb UPS (zejména těch levnějších) účtovány celkem vysoké poplatky.

Pokud si někdo objedná 4 nebo méně položek zboží v rámci jedné zásilky jako například v případě již zmíněného Kindle tak se ho to logicky nedotkne. Dokonce i v některých případech kdy je počet položek vyšší se to adresáta nemusí dotknout např. u poštovného s vyšší cenou kde už může být poplatek zahrnut v ceně viz zmínka v popisu UPS "...Některé z těchto služeb podléhají dodatečným poplatkům..." nebo v případech kdy to projde bez podrobnější kontroly, ale to neznamená, že nemohou nastat jiné případy kdy to neprojde přičemž je zvolena některá z variant poštovní služby UPS kde to není zahrnuto v ceně poštovného a pak je zmíněný vyšší poplatek naúčtován. Při nákupech modelářských záležitostí je frekvence případů kdy zásilka obsahuje 5 nebo více položek rozhodně častější než třeba v případech nákupů Kindle a rozdělování do více balíků se také nemusí vyplatit z hlediska součtu cen nákladů na poštovné a tudíž je zde i vyšší pravděpodobnost, že na ty vyšší náklady může dojít ať už v podobě případného zaplacení vyšších dodatečných poplatků nebo v podobě celkově vyšší ceny poštovného. :wink:
koulinek
Kontaktovat uživatele:

#1507 Příspěvek od koulinek »

Kdyby došlo na lámání chleba tak zajisté ani toto písemné vyjádření nemá žádnou vypovídající hodnotu ale přesto to sem jen pro info překopíruju:

"Dobrý den,

ano, poplatkový lístek by Vám měl sloužit jako doklad o zaplacení.

S pozdravem
J. Š. Informační pracoviště Call centrum -- Info@cpost.cz Tel: +420 840 111 244 -- Česká pošta, s. p. Call centrum Mlýnská 2353/12 701 00 Ostrava 1"
T14SG, PhoenixRC 5, Hexacopter Y6, GoPro 3 Black, FPV
QAV250, TF2, SWIFT2, TREX450, FunCub, SuperCub
Drondys

#1508 Příspěvek od Drondys »

koulinek píše:Kdyby došlo na lámání chleba tak zajisté ani toto písemné vyjádření nemá žádnou vypovídající hodnotu ale přesto to sem jen pro info překopíruju:

"Dobrý den,

ano, poplatkový lístek by Vám měl sloužit jako doklad o zaplacení.

S pozdravem
J. Š. Informační pracoviště Call centrum -- Info@cpost.cz Tel: +420 840 111 244 -- Česká pošta, s. p. Call centrum Mlýnská 2353/12 701 00 Ostrava 1"

To vyjádření je neúplné.

Pokud má poplatkový lístek sloužit jako doklad o platbě pak je třeba současně dodat to podstatné, a tím je fakt, že v takovém případě musí tento doklad splňovat náležitosti byť zjednodušeného daňového dokladu což znamená, že na něm musí být mimo jiné vyznačen datum vystavení dokladu a datum realizace platby tj. datum kdy adresát poplatek zaplatil.

Pošta Praha 120 přikládá k zásilce poplatkový lístek. V okamžiku vystavení dokladu a jeho přiložení k zásilce na poště Praha 120 ovšem ještě nelze stanovit datum kdy skutečně dojde k realizaci platby. Takže takový poplatkový lístek ještě není platným dokladem o provedené platbě. Teprve uvedením a potvrzením data provedení platby místní poštou na poplatkovém lístku se tento stává platným dokladem o provedené platbě.

V případě opomenutí však obvykle nastává ta situace, že poplatkový lístek přiložený k zásilce na poště Praha 120 se dostane spolu se zásilkou k adresátovi bez poštou potvrzeného data provedení platby a není tedy platným dokladem o provedené platbě.

Pokud tedy adresát zjistí, že doručená zásilka obsahuje poplatkový lístek, na kterém není poštou vyznačeno a potvrzeno datum realizace platby pak by měl postupovat dle již zmíněného postupu, který jsem uvedl v úvodu viz tento odkaz a tam viz sekce Nevybrané poplatky.
DaveLister

#1509 Příspěvek od DaveLister »

Tak uz mam prvni zkusenost s proclivanim, dosud mi vsechno prosloi kdyz to bylo nad limit. Objednal jsem nejake dily na heli z thaiwanu, poslano pres EMS. Posta si vyzadala doklady i kdyz faktura byla prilepena na balicku, nemeli ale plnou moc tak budiz. Po dodani dokladu to bylo vyrizene prekvapive rychle(mozna diky tomu EMS) a v nedeli me vzbudil postak ktery chtel vybrat cca 700. Kdyz jsem pak balik prohlidl, nasel jsem jenom maly listecek "vykaz doplatneho" na kterem bylo pouze napsano "VIZ. PRIPOJENY DOKLAD". Po nejakem dalsim dokladu nebylo ale ani stopy. Tim padem jsem postakovi dal 7stovek jen tak do ruky, nemam doklad ze jsem neco zaplatil a uz vubec ne za co, no super :lol:
Synergy E7 | Gaui NX4 | Trex 450 PRO 6s | Futaba T14SG
Drondys

#1510 Příspěvek od Drondys »

DaveLister píše:Tak uz mam prvni zkusenost s proclivanim, dosud mi vsechno prosloi kdyz to bylo nad limit. Objednal jsem nejake dily na heli z thaiwanu, poslano pres EMS. Posta si vyzadala doklady i kdyz faktura byla prilepena na balicku, nemeli ale plnou moc tak budiz. Po dodani dokladu to bylo vyrizene prekvapive rychle(mozna diky tomu EMS) a v nedeli me vzbudil postak ktery chtel vybrat cca 700. Kdyz jsem pak balik prohlidl, nasel jsem jenom maly listecek "vykaz doplatneho" na kterem bylo pouze napsano "VIZ. PRIPOJENY DOKLAD". Po nejakem dalsim dokladu nebylo ale ani stopy. Tim padem jsem postakovi dal 7stovek jen tak do ruky, nemam doklad ze jsem neco zaplatil a uz vubec ne za co, no super :lol:

Buhužel ano.

Můžeš doufat, že tě snad pošťák moc "nenatáhl" a nepřihodil si k tomu třeba nějaké dýžko. :D

Taky můžeš zkusit dodatečně požadovat doklad o provedené platbě na místní poště, ale můžou tě už taky klidně odpálkovat.

Do budoucna pokud se někomu stane, že doručovatel nemá potvrzený doklad o provedené platbě tak požadovat doklad a buď to doručí v rámci dne znovu i s potvrzeným dokladem nebo další den a nebo si zajít zásilku vyzvednout na místní poštu a tam na místě požadovat potvrzený doklad o provedené platbě.

Zkontroluj si jestli ta částka je správná viz tento odkaz na úvod tématu kde k tomu najdeš informace a pokud by bylo něco nesprávně tak postupuj dle popisu v sekci Pokud zjistíte, že bylo něco vypočteno špatně.
Calypso

#1511 Příspěvek od Calypso »

Tak mi z Amainu poslali novej balík, starej se ztratil a nenašli ho, jsem asi první komu se ztratila expresní zásilka... No nic, jde o to, jak budu celníkům dokazovat hodnotu zboží a hlavně budou chtít určitě výpis z paypalu nebo účtu, ale problem je, že u toho novýho balíku mám platbu pomocí "Store credit" a dál na tý faktuře mám sic že auto stojí xxx dolaru, poštovné xx dolarů, ale výslednou cenu pod čarou mám 0 dolarů... Výpis z paypalu co patří k tomu starýmu balíku jim právě asi poslat nemůžu, protože ty věci zdrahly o cca 70 dolarů, bohužel si timpadem připlatím i na DPH... Ale hlavně jsem teď zmaten co jim mám poslat až si to vyžádaj, pokud se mi to teda neztratí podruhý :)
Drondys

#1512 Příspěvek od Drondys »

Calypso píše:Tak mi z Amainu poslali novej balík, starej se ztratil a nenašli ho, jsem asi první komu se ztratila expresní zásilka... No nic, jde o to, jak budu celníkům dokazovat hodnotu zboží a hlavně budou chtít určitě výpis z paypalu nebo účtu, ale problem je, že u toho novýho balíku mám platbu pomocí "Store credit" a dál na tý faktuře mám sic že auto stojí xxx dolaru, poštovné xx dolarů, ale výslednou cenu pod čarou mám 0 dolarů... Výpis z paypalu co patří k tomu starýmu balíku jim právě asi poslat nemůžu, protože ty věci zdrahly o cca 70 dolarů, bohužel si timpadem připlatím i na DPH... Ale hlavně jsem teď zmaten co jim mám poslat až si to vyžádaj, pokud se mi to teda neztratí podruhý :)

Budeš muset patrně navíc doložit záznamy komunikace s prodejcem ohledně ztracené původní zásilky, reklamace ztráty a následné zaslání nové zásilky s případným doplatkem apod. Případně si explicitně požádej prodejce ať ti pošle email, ve kterém to vše potvrdí včetně např. toho, že vzali původní platbu a navíc sis musel něco doplatit a kolik to bylo konkrétně a odkud to šlo atd. Pak jim doložíš původní záznam platby z PayPalu + ten doplatek podle toho odkud ty peníze šly + výpis komunikace s prodejcem jak už jsem zmínil případně něco navíc pokud si to celníci vyžádají. Tohle je velmi specifický případ a nelze předjímat co si případně ještě mohou vyžádat navíc, ale když si něco navíc vyžádají tak ti napíšou o co jim jde. Takže jak se říká "hyn sa hukáže".
Calypso

#1513 Příspěvek od Calypso »

Dobře díky, pošlu jim prostě vše co mám... Mimochodem, balík mi dneka přišel a byl převzat poštou Praha 120, odeslanej byl v pátek, takže rychlost nesutečná, překvapuje mě že pracujou i v neděli. Můžu já udělat teď něco proto aby to všechno proběhlo rychleji ? Napadlo mě poslat jim dopředu už plnou moc...
Drondys

#1514 Příspěvek od Drondys »

Calypso píše:Dobře díky, pošlu jim prostě vše co mám... Mimochodem, balík mi dneka přišel a byl převzat poštou Praha 120, odeslanej byl v pátek, takže rychlost nesutečná, překvapuje mě že pracujou i v neděli. Můžu já udělat teď něco proto aby to všechno proběhlo rychleji ? Napadlo mě poslat jim dopředu už plnou moc...

Jediný způsob jak to urychlit je zajet si to vyřídit na poštu Praha 120 osobně k čemuž doporučuji vytisknout a vzít si s sebou k tomu všechny doklady + prohlášení o účelu dováženého zboží jehož koncept je uveden viz tento odkaz

Pokud takovou možnost nemáš a nemáš ani jinou osobu, která by to vyřídila na poště Praha 120 osobně za tebe s plnou mocí tak zbývá jen čekat a doufat, že se to moc nezdrží. Stává se totiž i to, že zásilka přijde i z dálky třeba za den či dva do ČR a pak to v horších případech trvá třeba i pár týdnů než to projde k adresátovi.
vandatran

#1515 Příspěvek od vandatran »

Posíláte jim výpis z Paypalu i fakturu z e-shopu? Poslal tu někdo jen jedno z nich?
Zamčeno

Zpět na „Internetové a jiné nákupy“