DHC2 Beaver 2,7m
DHC2 Beaver 2,7m
Zdravím vespolek,
prosím přítomné o pár rad k mému vznikajícímu modelu. Jedná se o DHC2 Beaver o rozpětí 2,7m vlastní konstrukce překližka/balsa.
http://stroodl.rajce.idnes.cz/Beaver
Rozpětí 2700mm
Délka cca 1700mm
Nosná plocha 85dm^2
Nakresleno ve Sketchup, vyřezáno na CNC, slepeno disperzí, epoxidem, čumák laminován.
Za hotova to snad bude mít plováky.
K mým skromným dotazům:
Křídla - chci udělat z polystyrenu/dýhy, trup mám připravený na profil NACA 2412. Nevím, jaká udělat křidélka, klapky, vzepětí a jak vyřešit spojování křídel na trubky se vzepětím. Nějaké osvědčené křídlo na model tohoto typu?
Motor - ROTO35Vi s mufflerem to ze země pravděpodobně dostane, ale z vody? Jaký silnější motor?
Podvozek - viz. foto. Udrží 8 kusů duralových plechů 12x2 tuhle hrůzu? Bude to ještě porůznu svázané lanky, jako na předloze.
Dále mě trápí hmotnost. Trup je zbytečně předimenzovaný, což se projevilo na hmotnosti - 1200g. Dá se ušetřit cca půl kila, ale to až u dalšího kusu. Jaká je ještě rozumná hmotnost, při které to poletí příjemně a kdy už to patří pověsit pod strop?
Prosím o trpělivost s mými dotazy, nemám to kde obkoukat a zkušenosti taky chybí, nikdy jsem nic podobného nedělal.
Díky za případné rady,
Ondra.
prosím přítomné o pár rad k mému vznikajícímu modelu. Jedná se o DHC2 Beaver o rozpětí 2,7m vlastní konstrukce překližka/balsa.
http://stroodl.rajce.idnes.cz/Beaver
Rozpětí 2700mm
Délka cca 1700mm
Nosná plocha 85dm^2
Nakresleno ve Sketchup, vyřezáno na CNC, slepeno disperzí, epoxidem, čumák laminován.
Za hotova to snad bude mít plováky.
K mým skromným dotazům:
Křídla - chci udělat z polystyrenu/dýhy, trup mám připravený na profil NACA 2412. Nevím, jaká udělat křidélka, klapky, vzepětí a jak vyřešit spojování křídel na trubky se vzepětím. Nějaké osvědčené křídlo na model tohoto typu?
Motor - ROTO35Vi s mufflerem to ze země pravděpodobně dostane, ale z vody? Jaký silnější motor?
Podvozek - viz. foto. Udrží 8 kusů duralových plechů 12x2 tuhle hrůzu? Bude to ještě porůznu svázané lanky, jako na předloze.
Dále mě trápí hmotnost. Trup je zbytečně předimenzovaný, což se projevilo na hmotnosti - 1200g. Dá se ušetřit cca půl kila, ale to až u dalšího kusu. Jaká je ještě rozumná hmotnost, při které to poletí příjemně a kdy už to patří pověsit pod strop?
Prosím o trpělivost s mými dotazy, nemám to kde obkoukat a zkušenosti taky chybí, nikdy jsem nic podobného nedělal.
Díky za případné rady,
Ondra.
Re: DHC2 Beaver 2,7m
vzepětí vyřešíš tak že tu trubku ohneš to je nejjednodušší.
křidélka uděláš tak že odýhuješ celý křídlo a pak z něj ty křidýlka odřízneš a olištuješ,to samé klapky.
na uložení křídla musíš mít pouzdra vlepený v křídle.ty uděláš tak že do polystyrenu vlepíš třeba tři žebra(do kořene křídla,druhý na konec toho pouzdra a jedno někam doprostřed mezi ně) do kterých vlepíš pouzdro na trubku a pak jen křídla nasuneš na trubku vlepenou v letadle.
pojištění křídel jde udělat hodně způsoby.Nejjednodušší je to že si do toho kořenovýho žebra vlepíš matici a tu si svrtáš z trupem a jen to zevnitř trupu přišroubuješ.
Hmotnost bych počítal tak kolem těch deseti kilo,alepoň to bude lítat realisticky.
A teď jeden můj skromnej dotaz.Šlo by se třeba domluvit na výřezech??jen kdyby byly tak na rozpětí přez 3metry,ale todle by taky asi šlo
křidélka uděláš tak že odýhuješ celý křídlo a pak z něj ty křidýlka odřízneš a olištuješ,to samé klapky.
na uložení křídla musíš mít pouzdra vlepený v křídle.ty uděláš tak že do polystyrenu vlepíš třeba tři žebra(do kořene křídla,druhý na konec toho pouzdra a jedno někam doprostřed mezi ně) do kterých vlepíš pouzdro na trubku a pak jen křídla nasuneš na trubku vlepenou v letadle.
pojištění křídel jde udělat hodně způsoby.Nejjednodušší je to že si do toho kořenovýho žebra vlepíš matici a tu si svrtáš z trupem a jen to zevnitř trupu přišroubuješ.
Hmotnost bych počítal tak kolem těch deseti kilo,alepoň to bude lítat realisticky.
A teď jeden můj skromnej dotaz.Šlo by se třeba domluvit na výřezech??jen kdyby byly tak na rozpětí přez 3metry,ale todle by taky asi šlo
Naděje umírá až po nás.
diablotin píše:vzepětí vyřešíš tak že tu trubku ohneš to je nejjednodušší.
prvně díky za odpověď
špatně jsem se vyjádřil, jak vyrobit křidýlka a klapky vím, hlavně mi jde o jejich rozměry a konstrukci závěsů.
Co se týče trubky, takhle nějak jsem to chtěl taky řešit, ale nevím, jak dlouhá musí být trubka v křídle, aby to drželo pohromadě. Pokud by trubka zůstala celá napevno v trupu, nebude to moc skladné, (VOP má 80cm a bude taky nasunovací na trubku, abych to měl kam dát) Napadlo mě mít ohnutou/svařenou trubku napevno v trupu, 10cm přesahy a do ní nasunovat další dural, který by byl bud napevno v křídle nebo zase nasunovat do pouzdra.
Nebo by snad křídla držela na 20cm kouscích 20/1 duralu?
Co se týče výřezů, kreslil jsem to 14 dní, přičemž první čárka na tomhle byla zároven první čárkou ve 3D. Na výřezech je hodně chyb. Nic zásadního nebo důležitého, všechno spravil šmirgl. Toť jedna věc, tou druhou je zmíněná hmotnost, konstrukce je zbytečně pevná (skoro bych se tím nebál prolítnout zdí:) a je tam velký prostor pro odlehčení. Tohle všechno je potřeba zapracovat do 3D modelu, než budou ty výřezy 100% použitelné. Potom nebude problém je poskytnout, klidně zvětšené na 3m, původně to mělo být téhle velikosti, ale kvůli motoru a skladovacím prostorům jsem se uskromnil.
Zatím, Ondra
- flyhawk
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
V prvni rade, paradni prace, mas kuraz kdyz ses pustil do tohodle drobecka. Skouknul sem vsechny tve fotesky, a myslim ze skvela prace, minimalne pro zacatek je to super. Mnoho lidi se nedostane ani sem.
Upevneni kridel, jak vysvetli kolegy o neco vyse, je vhodne puzit trubku. Nemusis ji vsak ohybat. Pri dostatecne vysce das trubku rovnou a pojede ti od " vrchniho potahu kridla ke spodnimu" Vzepeti s klidem pouzi skutecne . Nic tim nepokazis, uz je to stejne sam o sebe hornoplosnik takze ma sam o sobe diky sve poloze kridel stabilitu. Urcite bych dal na konce kridel negativy cca 1,5 stupne, nabeh kridla cca 1,5 nebo 1 stupen. Co se tyce onoho upevneni. Jelikoz je to uz velke ero a sluselo by mu maketove vzezreni, tak bych to vyresil vzperami jak ma original. Nasunes kridla na trubku pritlacis k trupu a nasroubujes vzpery a hotovo. Vzpery ti kridla na miste podrzi a pri akrobacce. Vypada to pekne a je to i jednoduche. POuziva se to hojne a lidi sou spokojeni.
Co se tyce velikosti klapek ci kridelek. POuzi origo a muzes je zvetsit dejme tomu na hloubku o cca 10 %, ale s klidem pri tehle velikosti nechal velikost jako u sktecne masiny. Jestlize udelas i maketove zaobleni kridelek ci klapek, ucinost bude hodne vysoka. Vzdy se mrkni na skutecne ero jak melo co udelano, hodne ti to pomuze. Realni masina ma hodne veci vyreseno ktere muzes pouzit ve velikosti tve masiny. Takze asi tak.
Co se tyce delky trubky, kdyz ji nechas rovnou, nevim jake se daji koupit, mivaj tak cca 1 m nebo tak mene, ted nevim. Proste si ji kup neskracuj to a hotovo. Uvidis jak se ti to bude libit.
Urcite nebude hromada lidi se mnou souhlasit, ale tak myslim ze i tohle je cesta. Ja pouzivam uhlikove, ne duralove. Ale to je jedno. Na takovehle ero bych sklidem nechal tech cca 80cm nebo vice, hodne ti z toho vezme trup je sirokej.
Kdyby neco tak mi pisni na SS. Nebo na maila mam ho v profilu, moc sem nechodim.
Drzim palce
Franta
V prvni rade, paradni prace, mas kuraz kdyz ses pustil do tohodle drobecka. Skouknul sem vsechny tve fotesky, a myslim ze skvela prace, minimalne pro zacatek je to super. Mnoho lidi se nedostane ani sem.
Upevneni kridel, jak vysvetli kolegy o neco vyse, je vhodne puzit trubku. Nemusis ji vsak ohybat. Pri dostatecne vysce das trubku rovnou a pojede ti od " vrchniho potahu kridla ke spodnimu" Vzepeti s klidem pouzi skutecne . Nic tim nepokazis, uz je to stejne sam o sebe hornoplosnik takze ma sam o sobe diky sve poloze kridel stabilitu. Urcite bych dal na konce kridel negativy cca 1,5 stupne, nabeh kridla cca 1,5 nebo 1 stupen. Co se tyce onoho upevneni. Jelikoz je to uz velke ero a sluselo by mu maketove vzezreni, tak bych to vyresil vzperami jak ma original. Nasunes kridla na trubku pritlacis k trupu a nasroubujes vzpery a hotovo. Vzpery ti kridla na miste podrzi a pri akrobacce. Vypada to pekne a je to i jednoduche. POuziva se to hojne a lidi sou spokojeni.
Co se tyce velikosti klapek ci kridelek. POuzi origo a muzes je zvetsit dejme tomu na hloubku o cca 10 %, ale s klidem pri tehle velikosti nechal velikost jako u sktecne masiny. Jestlize udelas i maketove zaobleni kridelek ci klapek, ucinost bude hodne vysoka. Vzdy se mrkni na skutecne ero jak melo co udelano, hodne ti to pomuze. Realni masina ma hodne veci vyreseno ktere muzes pouzit ve velikosti tve masiny. Takze asi tak.
Co se tyce delky trubky, kdyz ji nechas rovnou, nevim jake se daji koupit, mivaj tak cca 1 m nebo tak mene, ted nevim. Proste si ji kup neskracuj to a hotovo. Uvidis jak se ti to bude libit.
Urcite nebude hromada lidi se mnou souhlasit, ale tak myslim ze i tohle je cesta. Ja pouzivam uhlikove, ne duralove. Ale to je jedno. Na takovehle ero bych sklidem nechal tech cca 80cm nebo vice, hodne ti z toho vezme trup je sirokej.
Kdyby neco tak mi pisni na SS. Nebo na maila mam ho v profilu, moc sem nechodim.
Drzim palce
Franta
flyhawk píše:Ahoj,
Drzim palce
Franta
s rovnou trubkou je problém, protože na trupu už mám otvor pro pouzdro v ose profilu, dát ji k hornímu potahu, tak by v trupu neměla moc na čem držet. Navíc by 20mm trubka u tohoto profilu a vzepětí jako na originále vylezla spodním potahem už po 15cm.
Vzpěry jako na originále samozřejmě plánuju, nebude to maketa, ale všechno, co je v mých silách, tam vyrobím, mám k tomu skvělé podklady - http://stroodl.rajce.idnes.cz/beaver_predloha
Radši bych, aby do křídel šla trubka rovno, už jen kvůli výrobě. Zatím se kloním k verzi od diablotina: uhnutá trubka napevno v trupu, cca 15cm do pozdra do křídla + vzpěry. Přece jenom je to velké křídlo, tak nevím, jestli to udrží..
Cau, doporucim ti skvelou stranku ze ktere cerpam par veci ja...
http://sites.google.com/site/mesptitsgros/
Preju hodne zdaru. J.
Preju hodne zdaru. J.
Jaryn píše:Cau, doporucim ti skvelou stranku ze ktere cerpam par veci ja...
Preju hodne zdaru. J.
Díky díky, fakt dobrý zdroj. Ty čerpáš obecně nebo vyrábíš taky Beavera?
O.
ondra1402 píše:Jaryn píše:Cau, doporucim ti skvelou stranku ze ktere cerpam par veci ja...
Preju hodne zdaru. J.
Díky díky, fakt dobrý zdroj. Ty čerpáš obecně nebo vyrábíš taky Beavera?
O.
Taky taky... Je to moc pekny ero, byla by skoda ho nemit doma
- LV
- Kontaktovat uživatele:
ondra1402 píše:s rovnou trubkou je problém, protože na trupu už mám otvor pro pouzdro v ose profilu, dát ji k hornímu potahu, tak by v trupu neměla moc na čem držet. Navíc by 20mm trubka u tohoto profilu a vzepětí jako na originále vylezla spodním potahem už po 15cm.
Niečo máš asi špatne. Beaver má minimálne vzopätie a tam nie je problém dať rovnú trubku.
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk
LV píše:ondra1402 píše:s rovnou trubkou je problém, protože na trupu už mám otvor pro pouzdro v ose profilu, dát ji k hornímu potahu, tak by v trupu neměla moc na čem držet. Navíc by 20mm trubka u tohoto profilu a vzepětí jako na originále vylezla spodním potahem už po 15cm.
Niečo máš asi špatne. Beaver má minimálne vzopätie a tam nie je problém dať rovnú trubku.
tady je to na screenu. Není to 15 cm, to jsem přehnal, ale necelých 24. Kdybych měl pouzdro na trubku namyšlené v trupu výš, vyšlo by to dál. Tam je to ale ve středu profilu, proto ke spodní straně tolik nezbývá..
Stačilo by těch 20 cm trubky u trupu a vzpěry, který sahají někam do půlky křídla?

- LV
- Kontaktovat uživatele:
Pokial urobis funkcne vzpery, tak ti postaci aj 10cm
Nie som zlý.... iba rýpem
www.elektromodely.sk
www.elektromodely.sk