akuvrtačka

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
RiMr
Kontaktovat uživatele:

Re: akuvrtačka

#46 Příspěvek od RiMr »

Už jsem to někam psal, ale...
Před časem jsem při úklidu našel akupack Sanyo Cadnica, co jsem dřív používal v lodi. Ten pack ležel v šuplíku několik let. 5? 6?
Napětí na nich nebylo žádné. Myslím tím ŽÁDNÉ, co bych byl schopen změřit.

Dal jsem jim pět cyklů na iChargeru a tchán je teď trápí v člunu a to tak že je za pár minut vybito. Levný akupack z ebay vydrží několikanásobně déle, ale taky se loď jen plouží, kdežto na Cadnicy skáče po vodě.

Tolik tedy ty staré a nemoderní NiCd, co "Rády trpí paměťovým efektem a životnost není moc dlouhá".
Kontrolní otázka, jak by ve stejné situaci dopadly ty "lepší" Ni-Mh?

Nevím, ale přijde mi, že jediné "moderní" články které se co do odolnosti vůči kdečemu můžou NiCd aspoň dívat přes rameno jsou Life.

Ale NiMh určitě, ale určitě ne... :)

#47 Příspěvek od bitovod »

RiMr píše:Už jsem to někam psal, ale...
Před časem jsem při úklidu našel akupack Sanyo Cadnica, co jsem dřív používal v lodi. Ten pack ležel v šuplíku několik let. 5? 6?
Napětí na nich nebylo žádné. Myslím tím ŽÁDNÉ, co bych byl schopen změřit.

Dal jsem jim pět cyklů na iChargeru a tchán je teď trápí v člunu a to tak že je za pár minut vybito. Levný akupack z ebay vydrží několikanásobně déle, ale taky se loď jen plouží, kdežto na Cadnicy skáče po vodě.

Tolik tedy ty staré a nemoderní NiCd, co "Rády trpí paměťovým efektem a životnost není moc dlouhá".
Kontrolní otázka, jak by ve stejné situaci dopadly ty "lepší" Ni-Mh?

Nevím, ale přijde mi, že jediné "moderní" články které se co do odolnosti vůči kdečemu můžou NiCd aspoň dívat přes rameno jsou Life.

Ale NiMh určitě, ale určitě ne... :)

To mi něco říká :) Udělal jsem si kdysi "malou", asi patnáctiletou pauzu v modelařině, ovšem nic jsem nevyhazoval a říkal jsem si "až jednou". Měl jsem mezi těmi věcmi tenkrát poměrně moderní Sanyo Cadnica 500, sedmičlánek. No a ten ležel v přísušném šupleti celou tu dobu.

Když to na mne po létech zase přišlo, baterky jsem vyhrabal z krabice, nabil a používal (tenkrát tedy se SkyHawkem od SDM). Měly (a stále ještě mají) tedy drobátko vyšší samovybíjení, po týdnu od nabití jsou nepoužitelné, ale když jsem je večer nabil a ráno šel lítat, nebyl problém, s plechovou 400 točily pořád dobře. Pořád je tu někde mám, i když už tedy nevím, do čeho bych je použil, ale už jenom z té nostalgie je hned tak asi nevyhodím :)
Startuji čím dál častěji, ale počet přistání, po kterých se letadlo nedá odnést v jedné igelitce, se i nadále limitně blíží nule...
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#48 Příspěvek od Curtiss »

Jack1350 píše:Jako zdroj bych ale určitě nedoporučoval Ni-Cd články. Rády trpí paměťovým efektem a životnost není moc dlouhá. Dnes už ale stejně výrobci používají články Ni-Mh. Ty jsou lepší

Ale no tak, koukám, že kouzelná formule "paměťový efekt" docela silně zakořenila mezi lidem :roll:
Tento jev je možno nasimulovat v laboratorních podmínkách při absolutně stejně se opakujících cyklech a těch cyklů musí být poměrně hodně, aby se to projevilo. Čili v praxi je to holý nesmysl, nehledě na to, že tzv. "paměťový jev" je jev zcela vratný, tudíž neplatí, že pokud by se projevil, že bude nadále trvat. Stačí aku řízeně vybít a následně nabít 1/10C a je po "marketingovém strašáku", takže s tímto tvrzením opatrně. O životnosti by se dalo diskutovat, dnešní NiCd už opravdu nejsou to, co bývaly ty starší co se životnosti týká, na druhou stranu bych si netroufl tvrdit, že NiMH jsou lepší, obzvlášť ty průmyslové.
pepin

#49 Příspěvek od pepin »

Tenpamětový strašák baterekmi také není uplně jasný,vždy jsemměl jako přijímačovky Nicd články,povětšinou jsemje pouze dobijel,jen občas ze strachu,co by tomu řekli ostatní jsemje vybil a pomalu nabil desetinou-tak2krát za rok,osobně si myslím,že ty mé kousky měli špatnou pamět,páč si nepamatovali na nic,prostě 1700 byly pořád 1700ky.
Někdomi snad i říkal,že je to holý nesmysl a že Nicd vznikli jako nutnost nějak uchovávat energii v kosmických družicích,kde jsou beztak dobijeny solárnímčlánkembez ohledu na předešlé vybití.
Samozřejmě nevím,jaká je skutečná pravda,nicméně taktika,že nikláče dobiji před letem pokaždé když na to mám čas se mi osvědčila.Jen jak říkámčas od času je vybiji,abych zjistil,jestlí třeba 1700 jsou ještě alespon 1500 stovky.Možná jimtrochu dávám za uši,ale na druhou stranu,na modelářské využití mibeztak většina řekne,že na přijímač s baterkama loupne do koše klidně každý rok,at jsou v jakémkoli stavu.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od arda1 »

Curtiss píše: O životnosti by se dalo diskutovat, dnešní NiCd už opravdu nejsou to, co bývaly ty starší co se životnosti týká, na druhou stranu bych si netroufl tvrdit, že NiMH jsou lepší, obzvlášť ty průmyslové.

Myslíš že i 1700SCR nejsou tak kvalitní jako před léty? O nimh(snad krom technologie Eneloop a pod..)netřeba diskutovat - nicd nesahají ani po kotníky.. Radek
ICQ 638556901
jio

#51 Příspěvek od jio »

pepin píše:Ten paměťový strašák baterek mi také není úplně jasný ...

To, co se za paměťový efekt často považuje (v podstatě to je také úbytek kapacity článku) je změna chemické struktury článku, které lze předejít (nebo ji výrazně omezit) pouze zacházením s akumulátory tak, jak je doporučováno výrobci. Tedy pracovat s články v rozmezí proudů a napětí, pro které jsou určeny, a to jak při nabíjení, tak i při vybíjení. Je přitom samozřejmé, že i u takto provozovaného článku časem k jeho poškození a tedy úbytku kapacity také dojde, ale v úplně jiném časovém horizontu. Obecně lze říct, že článkům nejvíce škodí přebíjení a vybíjení proudy nad mez stanovenou výrobcem a také tzv. přepólování článku, ke kterému dochází u vícečlánkových sad akumulátorů při jejich hlubokém vybití při vysokých vybíjecích proudech. V rozšířeném významu lze říct, že jim škodí, když jsou provozovány, protože k úbytku kapacity dojde nakonec vždy.
Curtiss
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od Curtiss »

arda1 píše:Myslíš že i 1700SCR nejsou tak kvalitní jako před léty? O nimh(snad krom technologie Eneloop a pod..)netřeba diskutovat - nicd nesahají ani po kotníky.. Radek

No myslím, že ano. Vlastní zkušenost sice nemám, ale zeptej se uživatele "novfra", jeho bohaté a letité zkušenosti by Ti to měly potvrdit. Tuším, že nedávno se v tomto smyslu vyjádřil a já nemám důvod mu nevěřit.
timi

#53 Příspěvek od timi »

Když jsem založil toto vlákno, tak alespoň napíšu jak to dopadlo. Po dlouhém vybírání jsem koupil Metabo BS 14,4 Li - 2 Aku.
http://gsmtelefony.cz/index.php?cat=-1&idx=394126

Měl jsem požadavy:
LiOn, 14,4V, 1xaku (koupil jsem nakonec s 2x, protože rozdíl byl 400Kč)

Nejvíce se mi líbila vrtačka od značky Makita, jenže moc drahá s Li akumulátorem. Pak jsem měl v ruce zde zmiňovanou Narex a ta mě vůbec "nepadla" do ruky. Také jsem po osahání neměl dobrý pocit z různých zelených Bosch. Nakonec vybral Metabo a zatím spokojenost.
Odpovědět

Zpět na „Dílna“