Začátečník kategorie
Začátečník kategorie
Ahoj, nedávno jsem si zkusil jaké to je "hodit si" a musím říct, že mě tato kategorie natolik chytla, že bych se jí chtěl věnovat naplno.
Dosud jsem létal EPP motorové větroně.
Takže několik, pro někoho možná lamovských, otázek:
Jaký model pro začátečníka?
Libí se mi například Huron a Apache. Jde mi také samozřejmě o cenu a z druhé ruky toho moc není.
Nějaký doporučený zdroj F3K modelů? Dá se koupit někde i skladem?
Dělají se i dělená křídla?
Proč se používají kevlarové nitě a pružiny, místo klasických náhonů?
Díky
Dosud jsem létal EPP motorové větroně.
Takže několik, pro někoho možná lamovských, otázek:
Jaký model pro začátečníka?
Libí se mi například Huron a Apache. Jde mi také samozřejmě o cenu a z druhé ruky toho moc není.
Nějaký doporučený zdroj F3K modelů? Dá se koupit někde i skladem?
Dělají se i dělená křídla?
Proč se používají kevlarové nitě a pružiny, místo klasických náhonů?
Díky
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Re: Začátečník kategorie
- Huron, Apache - jedine na ozaj prvé zoznámenie s touto kategóriou. Tiež som začal s konštrukčným hádzadlom, postavil som si Mantu
- pre úplného začiatočníka na zoznámenie hocičo olietané, napr. Longshot, Isis, Fénix...
- ak nové a ide ti o cenu, tak napríklad Isis od Ondru Rezlera alebo Notos od Ypsiho. Sú to slušné súťažné stroje a za tie peniaze nič lepšie nezoženieš
- ak zoženieš niečo bez serv neexperimentuj, prečítaj si a zožeň to čo používajú tí, ktorí to naozaj lietajú
- delené krídla sa zásadne nerobia, kvôli hmotnosti a pevnosti, okrem toho 1,5m krídlo je dostatočne skladné aj v celku
- používajú sa "kevlarové" lanká Dyneema alebo kovové lanká a torzné pružiny, alebo len lanká systémom ťahaj-ťahaj. Dôvodom je presnosť, žiadne vôle a minimálna hmotnosť
- pre úplného začiatočníka na zoznámenie hocičo olietané, napr. Longshot, Isis, Fénix...
- ak nové a ide ti o cenu, tak napríklad Isis od Ondru Rezlera alebo Notos od Ypsiho. Sú to slušné súťažné stroje a za tie peniaze nič lepšie nezoženieš
- ak zoženieš niečo bez serv neexperimentuj, prečítaj si a zožeň to čo používajú tí, ktorí to naozaj lietajú
- delené krídla sa zásadne nerobia, kvôli hmotnosti a pevnosti, okrem toho 1,5m krídlo je dostatočne skladné aj v celku
- používajú sa "kevlarové" lanká Dyneema alebo kovové lanká a torzné pružiny, alebo len lanká systémom ťahaj-ťahaj. Dôvodom je presnosť, žiadne vôle a minimálna hmotnosť
Z jakých důvodů ty začátečnické modely poté nebudou stačit?
Jde jen o hmotnost, nebo nebudou stačit v letových vlastnostech?
-
Luboslav
- Kontaktovat uživatele:
Začátečník kategorie
Mojm10 píše:Z jakých důvodů ty začátečnické modely poté nebudou stačit?
V letovych vykonoch, tuhosti konstrukcie, hmotnost, profil, atd.
Ber na zaciatok lietany stroj Isis, Fenix, Notos, Longshot. Ale ked nechces lietany tak Isis alebo Notos.
Ľuboslav Nagy
- Ancistrus01
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, nějak si nemůžu představit jak funguje náho SOP a VOP kevlarovou a pružinou?
Nemohl by mi sem někdo hodit nákres?
Nemohl by mi sem někdo hodit nákres?
-
Luboslav
- Kontaktovat uživatele:
Začátečník kategorie
Clovece hladaj, riesi sa to tu dokola uz dva roky.
Precitaj si vlakno Otazky F3K tam by to malo byt.
Ľuboslav Nagy
Pružina se dává tak, aby se při problému (přerušení náhonu, nebo servo) výškovka potlačila nebo potáhla?
-
Luboslav
- Kontaktovat uživatele:
Začátečník kategorie
Najlepsie je davat tak aby si ked chces stupat tahala nit a nie pruzinka. Ale v praxi sa dava aj naopak.
Ja ked taham kniplom tak taham aj nitou.
Ja ked taham kniplom tak taham aj nitou.
Ľuboslav Nagy
U výškovky to je jedna vec, osobne to vidím na nerozhodne, ale čo smerovka?
Tam v momente odhodu môže byť dosť záťaž, má sa napínať niť alebo nechať prepružiť pružinka?
Ktorým smerom je čo, napr keď sa hádže pravou rukou?
Tam v momente odhodu môže byť dosť záťaž, má sa napínať niť alebo nechať prepružiť pružinka?
-
Luboslav
- Kontaktovat uživatele:
Začátečník kategorie
SOP, ked hadzes pravou rukou, tak nit a paka je na pravej strane v smere letu. Taktiez je namahana nit.
Ľuboslav Nagy
Jde o to, že jsem na vlastní oči viděl hod "do země" kvůli vybité baterce ve vysílači. Pružina potáhla servo a výškovka šla dolů na 90 stupňů. Vysledek trup na tři části, křídlo na dvě.
I když kdyby to bylo naopak, pravděpodobně by to dopadlo velmi podobně.
I když kdyby to bylo naopak, pravděpodobně by to dopadlo velmi podobně.
- maroslong
- Kontaktovat uživatele:
Stačí sa trochu zamyslieť, alebo si to nakresliť. Keď je výškovka nad trubkou, tak je páka logicky dolu a ťahaním za lanko tlačíš. Pružina naťahuje. Lepšie by bolo lankom výškovku ťahať, ale musela by byť pod trupom, čo sa tiež občas robí. Smerovka má pri odhode snahu uhnúť doľava (platí pre pravákov), takže lanko sa dáva vždy na pravú stranu, aby tomu zabránilo. Pružina teda ťahá ľavú zatáčku, lanko pravú.
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
coro píše:U výškovky to je jedna vec, osobne to vidím na nerozhodne, ale čo smerovka?
Směrovka je jasně daná tím, jestli je kolík (placka,...) vlevo, nebo vpravo.
Výškovku taky nevymyslíš jinak, protože je většinou na tom kozlíku, pylonku..., takže to jde tahat jenom na potlačeno a pružinkou na nataženo.
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
-
Luboslav
- Kontaktovat uživatele:
Začátečník kategorie
JMalik píše:
Výškovku taky nevymyslíš jinak, protože je většinou na tom kozlíku, pylonku..., takže to jde tahat jenom na potlačeno a pružinkou na nataženo.
Ak chces tahat (stupat) tak aby to tahala nit, tak staci dat VOP pod trubku a tym padom je paka hore, alebo to nechas klasicky nad trubkou a pouzijes jednoduchu kladku. Staci ohnuty drat zalepeny do trubky pred SOP.
Ľuboslav Nagy