Heli a vaše nehody - pokračování
Re: Heli a vaše nehody :-)
Tak je tam něco špatně co ti zůstane po kreši nepoškozené !!!
psena píše:Zase elektronika?
Jo. V zarážečce vypnul regl - bladestop v 10-ti metrech. - Ti co byli na Trnávce vědí přesně co se mi stalo - bylo to jako přes kopírák.
Naposledy upravil(a) Howking dne ned 11.09.2011 20:03, celkem upraveno 1 x.
Blade400>T-Rex500>T-Rex250>Protos>T-Rex700E>LA700>RaptorE720
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
WOW... dneska je nejaky smolny den. U nas na dinu se taky padalo... a hodne. Me jen udivuje, ze tomu reglu stale jeste veris. Uz ti poslal helinu nekolik krat k zemi. Kdo vi treba zrovna tenhle kousek neni 100% fit.
Probírali jsme to po telefonu a podle mě je na vině špatné nastavení regulátoru. JIVE v kombinaci s 700MX musí mít:
Mód 1 (reset) -> Mód4 (heli) -> Mód9 (LiPol) -> Mód10 (KSA)
Mód 10 je nutnost, jinak to blne! Takže doporučuji opravit, nastavit dle sekvence výše a měl bys být spokojený. Helina za to nemůže.
Tady je důvod. Bohužel jen v angličtině převzatý z helifreak
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=327225&page=3
Mód 1 (reset) -> Mód4 (heli) -> Mód9 (LiPol) -> Mód10 (KSA)
Mód 10 je nutnost, jinak to blne! Takže doporučuji opravit, nastavit dle sekvence výše a měl bys být spokojený. Helina za to nemůže.
Tady je důvod. Bohužel jen v angličtině převzatý z helifreak
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=327225&page=3
The amplitude of the back EMF pulses depends on what?
Yes, a) on the current, b) on the inductance of the winding.
So, if we have now a motor with a high power winding, - less number of turns, - then the inductance will be low. What means: Low amplitude of the pulses the ESC needs to "ignite" at the right time (pole change). It's getting hard for the ESC to recognize the pulses and their position in time.
This is very dangerous! Especially also because we do not have only few turns of wire than also thick wire --> low resistance. The whole thing is getting prone to commutation failures. And a commutation failure is no less then with unsynchronized transmissions to insert a transition independently of the speed of the gears? Bang!
What can happen? There's a broad range.. From occasional "stumple" to high overcurrent, high surge (overvoltage - battery voltage + back EMF voltage, up to 2x battery volts) which may destroy the ESC (like with the "HeliJIVE issue" in connection w/ the Vbar gov (BEC and more killed by surge), it even can destroy the motor.
Autotiming is the way for best efficiency ESC+motor, autotiming changes the "ignition time" on the fly (adaptively). But with a motor winding of low inductance (+ low resistance) it can get difficult to read/recognize the back EMF pulses.
And that's the reason why KSA amongst other provisions reduces the timing range for the autotiming. Just to provide that the ESC will still be able to read these pulses in a (relatively) safe manner.
bavarianDemon 3X a 3SX
SAB Goblin + JETI DS16 + XNova motor + Kosmik
- MarthiR
přeloženo.. googlem
Amplituda zpět EMF impulsy, závisí na tom, co?
Ano, a) na proud, b) na indukčnosti vinutí.
Takže, pokud jsme nyní motor s vysokým výkonem vinutí, - menší počet závitů, - pak indukčnost bude nízká. Co znamená: Nízká amplituda impulsů ESC musí "zapálit" v pravý čas (pole změnit). Začíná to být těžké pro ESC rozpozná impulzy a jejich postavení v čase.
To je velmi nebezpečné! Zvláště také proto, že nemáme jen několik závitů drátu, než i silný drát -> nízký odpor. Celá věc je stále náchylný k selhání komutace. A komutační selhání není o nic méně pak s nesynchronizovaný přenosy vložit přechod nezávisle na rychlosti kola? Bang!
Co se může stát? K dispozici je široké spektrum .. Z příležitostných "stumple" vysoké přetížení, vysoká přepětí (přepěťová - napětí baterie + zadní EMF napětí až 2x baterie voltů), které mohou zničit ESC (jako u "HeliJIVE problém" v souvislosti w / Vbar gov (BEC a více zabit přepětí), dokonce může zničit motor.
Autotiming je způsob, jak pro nejlepší efektivitu ESC + motor, autotiming změny "zapalování čas" on the fly (adaptivně). Ale vinutí motoru s nízkou indukčností (+ nízký odpor), to může dostat obtížné číst / rozpoznat zpět EMF impulsy.
A to je důvod, proč KSA kromě jiného snižuje časový rozsah autotiming. Stačí stanovit, že ESC budete moci číst tyto pulsy v (relativně) bezpečným způsobem.
Minulost: T9X,Graupner MZ 24 Hoot, Futaba T10J
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
Součastnost : Návrat k Graupner MZ 24 Hoot
A proto Matroska (team Logo USA, team Kontronik USA) lita v Logu 600 Jive 80HV tak , ze da mod 4 a tim konci 
Ja jsem si jeste dal mod 9, tedy LiPo baterky a v pohode litam.
Ta 10ka mod dela co?? Muzes to Bozzdo prosim vysvetlit?
Ja jsem si jeste dal mod 9, tedy LiPo baterky a v pohode litam.
Ta 10ka mod dela co?? Muzes to Bozzdo prosim vysvetlit?
V jednoduchosti asi takhle:
Regl funguje tak, že prostě sleduje jak se motor chová a podle toho pracuje s časováním. No a holt u některých motorů se mu nedaří z motoru přesně odečítat a tak vyjede ze synchronizace a je to v prdeli. V nejlepším případě vypne a v nejhorším případě shoří motor. Mód 10 (KSA) jen omezí možnosti časování, aby něbyly tak velké a prostě tomu dá limit kam až může. Takže se regl nespolehne jen na to co odečte z motoru.
Tak nějak v rychlosti a proto by se měl s některými motory raději používat mód 10. Jako třeba s motory Align M a MX. Rozhodně to nemůže ublížit.
Regl funguje tak, že prostě sleduje jak se motor chová a podle toho pracuje s časováním. No a holt u některých motorů se mu nedaří z motoru přesně odečítat a tak vyjede ze synchronizace a je to v prdeli. V nejlepším případě vypne a v nejhorším případě shoří motor. Mód 10 (KSA) jen omezí možnosti časování, aby něbyly tak velké a prostě tomu dá limit kam až může. Takže se regl nespolehne jen na to co odečte z motoru.
Tak nějak v rychlosti a proto by se měl s některými motory raději používat mód 10. Jako třeba s motory Align M a MX. Rozhodně to nemůže ublížit.
bavarianDemon 3X a 3SX
Hmm, tak to mozna zitra zkusim. To ze zrovna MX motory maji tyto problemy se vseobecne vi? Dik.
Hawku uklidni mě. Že to teď nebylo tak moc nasráč jako minule?
Frsky X10S Carbon
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Heliny od Mikada, fpv race koptéry a trochu F3K
Jabych ho nechal do zitra uklidnit. Ted uz ho asi do opravy sedmikila nikdo neukeca...
00Ja píše:Jabych ho nechal do zitra uklidnit. Ted uz ho asi do opravy sedmikila nikdo neukeca...
Ještě bych neházel flintu do žita. Vrtulník za to podle mě v tomto případě nemůže. Ještě bych do opravy šel a nastavil regl jak říkám já. Snad to bude tentokrát trefa do černého.
bavarianDemon 3X a 3SX
- "jen" ocasní trubka, ocasní vzpěra, držák táhla směrovky, kardan a podvozkové nohy. Kardan jsem narovnal, zbytek už objednal. Trošku smůla - konec listu sekl do místa 2 cm pod kořen vzpěry ocasu (samý konec listu), kdyby ho minul, tak to byly jen ty podvozkové nohy.krtek2k píše:Hawku uklidni mě. Že to teď nebylo tak moc nasráč jako minule?
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Howking píše:- "jen" ocasní trubka, ocasní vzpěra, držák táhla směrovky, kardan a podvozkové nohy. Kardan jsem narovnal, zbytek už objednal. Trošku smůla - konec listu sekl do místa 2 cm pod kořen vzpěry ocasu (samý konec listu), kdyby ho minul, tak to byly jen ty podvozkové nohy.krtek2k píše:Hawku uklidni mě. Že to teď nebylo tak moc nasráč jako minule?
Narovnal kardan? Stojí ti to za to?
bavarianDemon 3X a 3SX
boZZda píše:Narovnal kardan? Stojí ti to za to?
- nebyl promáčký - jen plynule ohnutý, narovnal jsem ho na skle - měl by být rovný.
youtube.com/heyingosl
youtube.com/heyingosl
Koukam že se dneska těch stop listu povedlo více i když ja jsem na tom podstatně lepe jak Howking bylo to u mě na blbost a mam v haji jen kulak u gripu. Prostě a kratce jsem odstartoval s protosem na normal mod tzv mod kde mam křivka plynu 0-100 přimka kolektiv mam všude stejný no a govík letam na 60% takže otačky mi sedly no a jdu v 3-4metrech přemet na mistě s tím že si řeknu podržím to na zadech a asi každý ví jak pěkně vypada vrtulník v letu na zadech s křivkou plynu 0-100
BTW - Neví zde někdo jak potlačit u futaby tu jeji skvělou vlastnost že nejde přepnout do vysilaciho modu když neni v režimu normal?
BTW - Neví zde někdo jak potlačit u futaby tu jeji skvělou vlastnost že nejde přepnout do vysilaciho modu když neni v režimu normal?
Logo 600| AcroMaster Pro| Extra 300 EXP V2
FUTABA FX-30
FUTABA FX-30