model vhodny pre zaciatocnika po x-te

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zpráva
Autor
coro

Re: model vhodny pre zaciatocnika po x-te

#16 Příspěvek od coro »

Smerovkou sa zachraňuje model aby v stave bez rýchlosti (napríklad pri štarte) nepadol po krídle do vývrtky - na zásah do krídeliek tak môže zareagovať, záleží aj na diferenciácii krídeliek ale je tam ten efekt že jedno krídelko ide dolu a tým zvyšuje uhol nábehu krídla a hrozí utrhnutie prúdnic.
A navyše sa smerovkou udržuje model v smere letu, t.j. aby neletel pri náklone v sklze ani výklze, asi sa to volá "správna zatáčka"
To prvé pri ľahkých modeloch s drsným povrchom krídla takmer nehrozí, a to druhé nie je nutné.
Ak niekto preťahuje model na minimálku tak mu padne aj bez krídeliek, ako dôvod nepoužiť ich mi to pripadá nesprávnym prístupom.

Keď chce človek zatočiť len smerovkou, model na to chvíľku nereaguje a potom sa nakloní často až príliš a nechce sa vyrovnať - mne to pripadá na riadenie výrazne náročnejšie ako normálne nakloniť model krídelkami na čoi zareaguje hneď, a zrovnanie krídelkami na ktoré zareaguje tiež hneď. A pri velkej diferenciácii to funguje kvoli brzdeniu viac vychýleného krídelka aj trochu ako smerovka.
Pajas
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od Pajas »

No jasný, ale když směrovka učinkuje, tak je pro začátečníka podle mě lepší, protože není tak "rychlá" jako křidýlka. Takže asi tak. Pokud směrovka nefunguje, tak křidélka.
vama

#18 Příspěvek od vama »

Tak dakujem vam za odpovede, ako vidim, je to rozsiahlejsia problematika a uplne jednoznacne sa na nu neda zodpovedat.

Este by som bol rad, ked by mi niekdo povedal cca aka hmotnost motora ma byt v tom bixleri ?- http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _KIT_.html Berie sa to ako u motorov ktore tahaju - 1/10 hmotnosti lietadla, alebo je to nejako inak?
"Digitálna technika pozostáva len z 0 a 1, ktoré sú v správny čas na správnom mieste."
m.s.

#19 Příspěvek od m.s. »

A proč nekoupíš tu Betu? Liší se to pouze v barvě a názvu, nemusíš to objednávat z Číny a i s motorem to máš za 66EUR.
coro

#20 Příspěvek od coro »

vama píše:Tak dakujem vam za odpovede, ako vidim, je to rozsiahlejsia problematika a uplne jednoznacne sa na nu neda zodpovedat.

Este by som bol rad, ked by mi niekdo povedal cca aka hmotnost motora ma byt v tom bixleri ?- http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _KIT_.html Berie sa to ako u motorov ktore tahaju - 1/10 hmotnosti lietadla, alebo je to nejako inak?

K tomu zatočeniu - keď CHCE začiatočník zatočiť, je to v podstate jedno či zakvedlá krídelkami alebo smerovkou, ono to zatočí.
Problém a celý rozdiel podĺa mňa začína v momente keď sa už blíži v tej zatáčke/náklone/v špirále k zemi a už nechce zatáčať a rád by to zrovnal.. a tam vidím výhodu krídeliek. Ale to že názorov je viac a každý má svoje dôvody je dobrý postreh.

S tými motormi to je tiež zložitejšie. Nedá sa to brať len podľa hmotnosti, motory sú rôzne - aj tie čo majú rovnakú hmotnosť. Sú tam takpovediac až obrovské rozdiely...
Vždy je to kompromis medzi hmotnosťou, ťahom, otáčkami, rýchlosťou - proste priebehom výkonu, prípadne účnnosťou.. A veľmi záleží aj na štýle letu a čo človek od toho čaká.
Ako keď si porovnáš benzín a diessel v aute. Sú rôzne.. a nejde len o hmotnosť.

V modeloch typu EasyStar (Beta, Bixler...), je málo miesta na vrtuľu. musí byť menšia, to pre nejaký výkon určuje potrebné otáčky. Preto aj motor musí na dané napätie tie otáčky točiť a to určuje jeho KV (otáčky na 1 volt)- dosť vysoké. Posúva to pre rovnaký výkon, hmotnosť motora dolu, ale malá vrtuľa na vysokých otáčkach nemá taký ťah (na zemi pri stojacom modeli) ako veľké vrtule. Za letu to ale podľa mňa nie je nevýhoda.. zas to je vec kde je viac názorov a každý má svoje dôvody.

Pre rovnaké napätie (napr. 3s Lipo) v podstate určuje maximálny výkon motora len (alebo hlavne) odpor jeho vinutia. Hľadaj predtým ako kúpiš, obchodníci sa často bránia zverejneniu, a pritom to je základný parameter (čím menší odpor tým vyšší prúd motor znesie). Ak dva motory majú rovnaké otáčky (KV) a odpor (Rd?), tak už veľmi nezáleží na ich hmotnosti - jedine že väčší sa lepšie chladí.. Ak sú tie dva parametre rovnaké, tak už je len posledný tretí doplnkový parameter - prúd naprázdno pri nejakom napätí, ten v podstate určuje už len kvalitu materiálov (menší prúd naprázdno je lepšie).
vama

#21 Příspěvek od vama »

to m.s.:
Aj nad touto volbou rozmyslam, este nie som rozhodnuti ci Bixler alebo Beta.

to coro:
Samozrejme, ze nejde len o hmotnost, tieto ostatne kriteria co si napisal, tak tie som asi docela dobre vybral:
1900 kV, prikon cca 200 W, vrtula asi 6x4, napajanie 3S
Odpor vinutia Rd bohuzial neviem, kedze ako si aj ty napisal, ze nebivato udavane a pritom to vlastne urcuje hlavne jeho ucinnost.

Som sa pytal na tu hmotnost, lebo neviem ako je to u tychto tlacnych motoroch, nakolko dovazuju cely model.
"Digitálna technika pozostáva len z 0 a 1, ktoré sú v správny čas na správnom mieste."
Igel
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od Igel »

Bixlera som kupil pre kamaratov, aby si tiez zalietali. Nakoniec som vsak zistil ze je to neuveritelne prijemne lietadlo. Doteraz som lietal WW2, takze pilotovat bolo treba stale. Bixler je uplna pohoda. Dokaze lietat aj krokom a aj dost rychlo. Pokial je tam dobre CG a je vytrimovany, je to na jednu 2200 3S nezaludne polietanie na 25 minut.
WW2
vama

#23 Příspěvek od vama »

tak to je potesujuce :)
Ale stale by ma zaujimalo, ako je to stou vahou motora.
vama

#24 Příspěvek od vama »

Dnes som sa dozvedel od skuseneho ucitela RC lietania a zaroven predajca par zaujimavych informacii, zaujimalo by ma co si vy o tom myslite.
Tvrdil, ze model vetrona nie je vhodny pre zaciatocnika a este horsie s tlacnym motorom, co si vy myslite?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od arda1 »

vama píše:Dnes som sa dozvedel od skuseneho ucitela RC lietania a zaroven predajca par zaujimavych informacii, zaujimalo by ma co si vy o tom myslite.
Tvrdil, ze model vetrona nie je vhodny pre zaciatocnika a este horsie s tlacnym motorom, co si vy myslite?
No comment - napiš co ti teda jako první model doporučil - pak bude jaso. Radek
ICQ 638556901
Nakadah
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Nakadah »

Idealni pro zacatecnika zrejme z jeho pohledu bude nejaky GeeBee R1 a nebo kompozitova dmychadlova Mirage 2000. Takovy EasyStar nebo Wildhawk to jsou krute ostry era, chvilku zavahas a ses v zemi. Nak
darth.hokro
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od darth.hokro »

Vždyť psal od prodejce, potřebuje přeci prodávat. Easy star by mu vydržel moc dlouho a prodejce by nevydělal :D
http://darthhokro.rajce.idnes.cz/
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od RiMr »

Zkus kouknout sem, třeba ti z toho nějaká informace bude k užitku:
http://ok-rimr.com/cs/to-zmaknes/nakup-rc-zacatecnika

Libor píše:...Zde jsem se pokusil sepsat proč si to myslím: http://www.kolmanl.info?show=SHOW_TXT&alias=MOMYLY_ZATACKA

Výborně napsané! :wink:
Zrovna nedávno se jeden modelář "vyškolený" nějakým "praktikem" hrozně divil, jaktože mi prťavý Vulcam zatáčí, když nemá ovládanou směrovku...
Naposledy upravil(a) RiMr dne čtv 08.09.2011 16:20, celkem upraveno 2 x.

#29 Příspěvek od vama »

Je pravda, ze je to odporucane od predajcu, aj ze ma tam vyzsie ceny. Ale myslim si kvoli tomu to nehovoril. Skor ma on nejaky svoj zaujimavy styl.
Co sa tyka toho presneho modelu, tak ani nepovedal aky by on odporucil (nabude sa spytam), ale povedal, ze eventualne je vhodny aj vetron s taznym motorom. Rozpatie bolo cca 1,5 m.
jio

#30 Příspěvek od jio »

vama píše:Tvrdil, ze model vetrona nie je vhodny pre zaciatocnika a este horsie s tlacnym motorom, co si vy myslite?

Když tu větu rozdělíš na dvě, tak to zase tak špatně nevypadá.

Větroň - potřebuješ naviják, gumicuk nebo svah. A ve všech 3 případech to je pro začátečníka problém.

Tlačný motor - nevýhodou je nižší účinnost vrtule, protože vrtule "nabírá" vzduch rozbitý modelem před motorem. Další nevýhodou je častý problém s těžištěm a také s tím, že motor bývá hůř chlazen.

Pokud se ale bavíme k tématu, tedy model vhodny pre zaciatocnika, tak tento typ modelu ze stavebnice začátečníkovi moc starostí nenadělá. Jednoduše funguje. A funguje také proto, že se od něho nečekají žádné extra výkony. Jen to, že bude spořádaně létat.
Odpovědět

Zpět na „Letadla - začátečník“