Malý dosah

Přijímače, serva, regulátory, BEC, palubní napájení, ale i telemetrie
Odpovědět
Zpráva
Autor
Mojm10

Malý dosah

#1 Příspěvek od Mojm10 »

Ahoj, mám problém se sníženým dosahem TG9 a přijímač 8CH.
Je to asi jen 150 m. Všiml jsem si, že anténa vedoucí z vysílače je u krabičky prodřená, tzn. neizolovaný kousek.
Může to mít vliv? Anténa je na EPP modelu a vyvedená volně ven (ten červený kousek).

Letadlo se vždy poo chvíli chytilo, protože se dostalo blíže.
coro

Re: Malý dosah

#2 Příspěvek od coro »

Samozrejme že to môže byť tým, ale kvoli poškodenému kábliku k anténe môže aj zhorieť modul.
Ani anténka príjmača nesmie byť poškodená, ale ten nevysiela tak nehrozí že by zhorel.

Ja som anténu vysielača aj príjmača urobil len z 31mm dlhého kusu pevnejšieho (aby držal rovno) káblika, rovno nalotovaného na stredný bod kde blo jadro koaxu. Bez koaxiálneho vedenia ktoré slúži len ako predlžovák, a teda aj bez tej mosadznej trubičky ktorá slúži ako vyváženie.
Dosah sa pri skúške javí ako rovnaký, a nehrozí že to spadne na zlomenie či vytrhnutie celej antény.

Nesmie sa to letovať trafopájkou a treba si dať pozor aj na statický náboj - kto nemá ESD letovačku nech v jednej ruke drží príjmač a drihou sa najprv dotkne hrotu letovačky (a nemusí úplne na konci kde mu vypáli do prsta dieru)
Mojm10

#3 Příspěvek od Mojm10 »

Řekl jsem to špatně, anténa (drátek) přijímače má prodřený asi 1mm izolace.
Má to takový vliv na dosah? Dá se případně to napravit?
JirkaA
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od JirkaA »

ukaž foto...
OK2WY
coro

#5 Příspěvek od coro »

Mojm10 píše:Řekl jsem to špatně, anténa (drátek) přijímače má prodřený asi 1mm izolace.
Má to takový vliv na dosah? Dá se případně to napravit?

Vidíš na tom kábliku voľným okom, alebo na fotkách, ako sa mení v poškodených miestach impedancia pri 2,4GHz?

Možno to nesúvisí, možno to v tom mieste prerušilo tienenie, možno to v úplne inom mieste ktoré Tebe pripadá na pohľad v poriadku vytvára odrazy..
Stlačenie toho kábliku (sploštenie ak ho privrieš medzi nejaké plasty) alebo aj ostrý ohyb, môžu byť dôvod že to takmer neprejde - nepríjma, a na vysielači nevysiela alebo aj zhorí.

Ja to ale na pohľad nerozoznám, len viem odpovedať že ANO môže.
Nevylučujem ale ani to že niekto má "rozstrapkanú" polovicu kábliku a pritom mu to stále funguje - proste to záleží na detailoch ktoré okom nevidím.

A preto že nemáme bežne doma meradlá čo by to vedeli zmerať, sa to testuje tak že sa vyskúša dosah, postaviť vysielač dosť vysoko a odviezť príjmač dostatočne ďaleko (u mňa na 2,6km taký istý FlySky ako máš Ty, fungoval.

Ja dobre mať aspoň dva príjmače aby sa dalo vyskúšať či problém je na strane príjmača (druhý by šiel normálne) alebo vysielača (nešli by obidva)
Drondys

#6 Příspěvek od Drondys »

Mojm10 píše:Ahoj, mám problém se sníženým dosahem TG9 a přijímač 8CH. Je to asi jen 150 m. Všiml jsem si, že anténa vedoucí z vysílače je u krabičky prodřená, tzn. neizolovaný kousek.Může to mít vliv? Anténa je na EPP modelu a vyvedená volně ven (ten červený kousek).

U TG9 s k němu dodávaným 8CH přijímačem je celkem běžně dosah dalece přes 1Km. Zatím nejdelší změřený dosah TG9 s Turnigy 8CH přijímačem v modelu byl necelé 4Km (pozn. samozřejmě, že dosah záleží i na okolních podmínkách tj. nedá se to jen tak paušalizovat). Otázkou je také to jak je třeba umístěn přijímač a jeho anténa v modelu. Zda tam není nějaké rozsáhlejší stínění třeba nějakými uhlíkovými výztuhami apod.

Mojm10 píše:Řekl jsem to špatně, anténa (drátek) přijímače má prodřený asi 1mm izolace. Má to takový vliv na dosah? Dá se případně to napravit?

Poškození koaxu k anténě ať už na straně Tx nebo Rx byť jen v krátkém úseku může mít velmi podstatný vliv na dosah. Někdy může dojít dokonce i k poškození bez vnějšího prodření dočasným ohnutím v příliš ostrém úhlu. Podle tohoto popisu se ovšem jen těžko dá určit jaké je případné poškození zejména pod tím prodřeným místem směrem ke středu koaxu což nemusí být zcela patrné dokonce ani z fotografie.

Pokud jde o poškození toho koaxu tak k tomu bych doporučoval výměnu a použít třeba náhradu antény i s koaxem, která se dá koupit samostatně třeba viz tento dokaz.

Obecně bych doporučoval se domluvit s někým z blízkého okolí kdo má také TG9 a vyzkoušet s jiným kusem TG9 dosah s tím Vaším přijímačem v tom modelu a pokud nebude dosah zkrácen je příčina ve Vaší TG9.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od RiMr »

Poprosím nějakého superadmina o přesun tématu do T9x, do teho našeho chlévečka :)

Anébrž TG9 není T9x (pro tazatele) :)

#8 Příspěvek od Mojm10 »

Tak jsem se na lépe podíval a přerušení té šedé izolace resp. její drátené části vede, alespoň u mě, ke snížení dosahu na cca 150m., což je docela nepříjemné.
Možná zkusím anténu zkrátit o ty dva centimetry a napájet na desku.
Drondys

#9 Příspěvek od Drondys »

Mojm10 píše:Tak jsem se na lépe podíval a přerušení té šedé izolace resp. její drátené části vede, alespoň u mě, ke snížení dosahu na cca 150m., což je docela nepříjemné. Možná zkusím anténu zkrátit o ty dva centimetry a napájet na desku.

I to se dá udělat a pro upřesnění ten šedý koax není anténa, ale pouze přívod k anténě, která je až ke konci pod bužírku viz obrázek.

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Palubní elektronika“