skladování Li-polek

NiCd, NiMH, LiPol, LiIon, LiFe, Pb...
Odpovědět
Zpráva
Autor
robotmz

Re: skladování Li-polek

#76 Příspěvek od robotmz »

a nemohlo to byť napríklad tak že niekto trošku zakopol o kufrík /človek si to ani nevšimne/ a lipolka zoskratovala o šrobovák, prípadne kľúč?? :oops:
- nechce sa mi moc veriť že sa to stalo úúúúúúúúúúúúplne samo od seba.
jova
Kontaktovat uživatele:

#77 Příspěvek od jova »

To jio: Tu bednu mám na domácí uložení, s modelem vozím plechovou krabičku od čaje.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
barty7
Kontaktovat uživatele:

#78 Příspěvek od barty7 »

robotmz píše:a nemohlo to byť napríklad tak že niekto trošku zakopol o kufrík /človek si to ani nevšimne/ a lipolka zoskratovala o šrobovák, prípadne kľúč?? :oops:
- nechce sa mi moc veriť že sa to stalo úúúúúúúúúúúúplne samo od seba.

To mě taky napadlo.Ptal jsem se jestli do toho třeba nestrčila,ale ne.Jsem si docela jistej,že jsme s tou bednou nehejbali tak týden.Je zastrčená v rohu,kam nechodíme.A hlavně byly na ní deany.Koukal jsem i na ně,jestli se třeba nesvařovalo...a ne.
Nemám ani děti doma,že by si s tim třeba hráli..
Prostě mě nenapadá jediná ani nejmenší souvislost,která by to mohla způsobit.

Taky bych ale předtím těžko věřil,kdyby se mi to nestalo!
Pavel Bartoš
barty7
Kontaktovat uživatele:

#79 Příspěvek od barty7 »

Napadá mě jediný,co se kdy s tou baterkou stalo,co jí mohlo nějak poškodit..
Je to ale asi 2 roky,kdy syn nudící se na letišti spojil + a - do sebe.Byla to vteřinka kdy se MPjety uplně roztekly.
Pak jsem jí ale hlídal a byla v pořádku.Ri měla stejný jako její ''ségra''..
To je ale úplnej nesmysl aby si baterka vzpomněla na trauma který se jí událo před 2ma lety..
A já fakt netušim a to mě strašně se.e!
Pavel Bartoš
chastra
Kontaktovat uživatele:

#80 Příspěvek od chastra »

Podle foto se mi zdá, že musela být mikronačatá hrana článku. A jak týden běžela pomalinku reakce a nafukovalo se to, tak se mikrotrhlinka zvětšila a pak to přišlo. Stačí štrejchnutí šroubováku :(
barty7
Kontaktovat uživatele:

#81 Příspěvek od barty7 »

No nevim.Šroubovák,ani nic podobnýho k ní neměl přístup.Baterky byly dole v bedně a nářadí je v tý žlutý přepážce nahoře.Tam oheň propálil díru.
Pavel Bartoš
robotmz

#82 Příspěvek od robotmz »

možno prišiel Hopkirk a chcel aby ste sa zobudili, tak zapálil Lipolku :lol: :lol: :lol:
barty7
Kontaktovat uživatele:

#83 Příspěvek od barty7 »

Tak to bylo. :lol:
Pavel Bartoš
demolátor

#84 Příspěvek od demolátor »

A jak jsou ošetřeny lipolky třeba v noteboocích, nebo mobilech?? Tam už to nebezpečné není, nebo jak??
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
jio

#85 Příspěvek od jio »

demolátor píše:A jak jsou ošetřeny lipolky třeba v noteboocích, nebo mobilech?? Tam už to nebezpečné není, nebo jak??

Tam je to jištěné elektronikou. Buď je u notebooku přímo součástí baterie , kde je do řídící elektroniky přiveden drát od každého článku nebo u mobilu jsou vyvedeny vývody od každého článku (jsou tam 3 kontakty) a pak se o to stará elektronika, která je v mobilu.
FlyBear

#86 Příspěvek od FlyBear »

Kromě toho LiPolky v mobilech a noteboocích se zpravidla neprovozují na svých výkonostnních limitech, neskladují se dlouhou dobu mimo provoz, nepovalují se mezi šroubováky a nikdy ve svém životě nepřistály mezi stromy ani se nezastavovaly v letu nárazem do zdi :twisted: Teda ledaže by někdo po někom mrsknul například mobilem a netrefil se :twisted: :twisted: :twisted:
demolátor

#87 Příspěvek od demolátor »

jio píše:
demolátor píše:A jak jsou ošetřeny lipolky třeba v noteboocích, nebo mobilech?? Tam už to nebezpečné není, nebo jak??

Tam je to jištěné elektronikou. Buď je u notebooku přímo součástí baterie , kde je do řídící elektroniky přiveden drát od každého článku nebo u mobilu jsou vyvedeny vývody od každého článku (jsou tam 3 kontakty) a pak se o to stará elektronika, která je v mobilu.

To sice ano, ale co ti ohlídá elektronika, když se ti začne lipolka nafukovat, a časem následně hořet?? To jako spustí hasící systém nebo co?? :lol: Nabiječka ti to taky hlídá a stará se o to, ale špatnou baterku ti přece neuhasí ne?? :wink:
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
Bumpy_SK
Kontaktovat uživatele:

#88 Příspěvek od Bumpy_SK »

spoluziak mal nafuknutu liionku z n95, vravel ze to uz nic nevydrzi, kupil si potom novu
FlyBear

#89 Příspěvek od FlyBear »

demolátor píše:To sice ano, ale co ti ohlídá elektronika, když se ti začne lipolka nafukovat, a časem následně hořet?? To jako spustí hasící systém nebo co?? :lol: Nabiječka ti to taky hlídá a stará se o to, ale špatnou baterku ti přece neuhasí ne?? :wink:

Tenhle sarkasmus není až tak úplně na místě :wink:
Lidi by si měli uvědomit, jak jsou LiPolky stavěné a jak s nimi správně zacházet. A pokud jdu například při jejich využití do extrémů, tak se tomu holt musím nějak přizpůsobit.

A tohle je právě to, co v "očích laika" právě hlídá ta elektronika v mobilu. Stará se totiž o celý chod baterie, tedy nikoliv jen o její nabíjení, ale i o vybíjení a ostatní aspekty provozu. Takže ta elektronika sice nespustí žádné hasící zařízení na nafouklou baterku, ale naopak se snaží, aby běžným provozem k žádnému nafukování nedošlo.

Příměr k elektronice v nabíječce je navíc naprosto zcestný.
Elektronika v mobilu nebo notebooku byla naprogramována výrobcem a příslušná jím dodaná baterie patřičně nadimenzována. Vybíjení ani nabíjení ta elektronika nepustí k limitům ani na dohled. Zapomeňte tam na nějaké násobky "Céček" :twisted: Naproti tomu na modelářské nabíječce si lidi nastaví v podstatě co chtějí... Hlavně že se jde hned lítat, jezdit, plavat - a to pokud možno na plný plyn na hranici PR oddělením výrobce uváděných "Céček".
Výmluva na elektroniku v nabíječce je tedy nesprávná - z hlediska bezpečnosti LiPo nabíječka nic nehlídá, ta dle svých schopností plní zadané příkazy k nabíjení, i když tyto příkazy jsou mnohdy vadné, zadané neschopnou obsluhou...

Když mám v jedný ruce uzavřený kanystr s benzinem a ve druhé ruce zapalovač, je to v pohodě. Pokud ale ten kanystr otevřu a kus benzínu rozleju po podlaze, musím si začít dávat hodně majzla na to, co udělám s tím zapalovačem :mrgreen:
demolátor

#90 Příspěvek od demolátor »

Já tohle všechno chápu. Myslel jsem takové vyjímky. Jako se třeba psalo, že by prodejce lipolek je měl mít v nějaké nehořlavé skříni. (úplně nové lipolky, takže je jedno, jestli je v notebooku, nebo v krabičce, žádná elektronika nic nedělá)
Tuhle otázku napadlo položit prodejcům modelářských lipolek, a co ty s počítačovou, či mobilovou techniku, tam už se jim nic stát nemůže? Nebudem to řešit, on to je takový začarovaný kruh.
Miniprotos BeastX
Protos 500 V-bar
Spektrum Dx7
Odpovědět

Zpět na „Akumulátory“