Ztracený model

Aby těch modelářských kategorií nebylo zbytečně moc. Když se to dotýká modelaření, ale nenašli jste zde specializované fórum. Taková témata vložte sem.
Zpráva
Autor
jova
Kontaktovat uživatele:

Re: Ztracený model

#16 Příspěvek od jova »

Homer.Simpson píše:Nejak sa to tu zacina zbierat delta, mikrokopter, easystar, ...dufam ze nie skywalker :?
Osobne to budem riesit tak, ze budem mat daleko vacsi dosah videa ako radia.Tak ked pride ku strate ovladania(dufam ze nepride), budem mat teoreticky signal z videa az (skoro) po pad.Ale co je dolezitejsie spolu s videom budem mat aj suradnice z GPS."Live" na googlemaps v iphone :D .Este budem mat na palube FY-20a co dokaze samo pristat po strate signalu.Ale dufam ze to nikdy nebudem musiet vyuzit :| .

Mám obavy, že ani tohle vše ti nemusí být nic platné. Stačí výpadek napájení a už žádný video signál s GPS souřadnicemi pokud sis to nahrál nebude. Po přistání se to může položit na bok, záda a jsi opět bez GPS a dosah videa bude na zlomku výkonu. A FY-20a, že to umí přistát je sice hezké, ale pokud se to bude snažit držet svou letovou hladinu, tak ti to může taky přistát hezkých pár km daleko a je otázkou do čeho to ještě cestou narazí.
Možná by na tohle téma stálo založit samostatné vlákno v FPV a zkusit v něm podebatit.
EPP samokřídla
fotky: https://mapy.cz/fotografie?fotomapy&x=15&y=49&z=8&aid=861
Homer.Simpson

#17 Příspěvek od Homer.Simpson »

jova píše:Možná by na tohle téma stálo založit samostatné vlákno v FPV a zkusit v něm podebatit.
viewtopic.php?f=27&t=40937 :wink:
Futaba T-14MZ,Proxima II,Skywalker EPO,DJI F450 + NAZA M V2 + H3-2D,Tricopter
JMalik

#18 Příspěvek od JMalik »

I když budeš jenom fotit, nebo kamerovat, budeš létat jinak, než když tam ta kamera, nebo foťák nebude.
Létal jsem to asi 10roků s kamerou a větším foťákem na paraglidu. Nedovedu si představit, že bych dokázal čelně trefit strom, kdybych se nevěnoval kameře, nebo upadnout do lesa kdybych nefotil. :wink:
Pokud cokoliv v této diskusi hodnotím, nebo se k něčemu vyjadřuji, je to jen má domněnka
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

Ztracený model

#19 Příspěvek od vitthoun »

ten prazak, kterymu "uletelo" letadlo jsem ja.
samozrejme chyba byla na strane pilota, zaletel jsem v relativne nizke vysce na hranici svych rozlisovacich schopnosti a bryle na dalku sem nemel u sebe (haha), a misto toho abych to stocil do letu po horizontu mirne k sobe, tak sem to otocil primo proti sobe a v tu chvili samozrejme byla z letadla ziletka, ktera nebyla videt. no a ve snaze o smysluplne rizeni s co nejmensim zasahovanim do rizeni sestupne zakrouzil a bylo to. vcera jsme s brachou provedli pruzkumny let s kamerou a o pul metru vetsim modelem, pricemz jsme zjistili, ze jsem mohl teoreticky spadnout o kousek dal nez jsem puvodne predpokladal.
startoval jsem z ulice Na Kyjove a predpokladane misto dopadu je v ose smerem k zastavce busu 241 Pod Kyjovem. za tou zastavkou ve smeru letu je golfove hriste, tam to urcite nedopadlo, byli jsme tam hned ten den, takze s nejvetsi pravdepodobnosti je to nekde v te dzungli, misty opravdu neprostupne, co je na svahu nad tou zastavkou.
pro zajimavost videa z pruzkumu jsou na http://youtu.be/7Ufe_iVZTVU a http://youtu.be/GWFrX6L4CE8 . pilotni chybou brachy se nam povedlo ztratit i to jeho letadlo, ktere jsme nastesti na tom golfovem hristi nasli v poradku. par fotek pro predstavu toho terenu nahttp://vitthoun.rajce.idnes.cz/Hledani_vetrone/
od pozitri mame dovolenou, tak ji asi zcasti stravime v te pustine hledanim, je to sice "jen" easy star, ale jen tak se s tim nehodlam smirit, pouzivam ho jako skladny letadlo na nataceni videi. kdyby ho nahodou preci jen nekdo nasel, tak ho rad odmenim rekneme 500Kc.
zaverem nutno dodat, ze posledni nadeje umre asi na podzim, az vsechno opada a uschne, kdyz ho ani tehdy nenajdu.
Naposledy upravil(a) vitthoun dne stř 24.08.2011 20:16, celkem upraveno 4 x.
Kra

#20 Příspěvek od Kra »

vitthoun píše:hxxp://yotube.com/vitthoun

Fuu, uprav si ten preklep, chvili jsem koukal co to je za **** spam ta stranka nez mi doslo ze yotube neni youtube.

T-Rex 450 Pro || Dx7 (mod 1)
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

Ztracený model

#21 Příspěvek od vitthoun »

Kra píše:
vitthoun píše:hxxp://yotube.com/vitthoun

Fuu, uprav si ten preklep, chvili jsem koukal co to je za **** spam ta stranka nez mi doslo ze yotube neni youtube.

diky
petr64
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od petr64 »

... se přidám do ztrát. Dnes mi ufrnklo samokřídlo HotWing 1200 i s kamerou. Sem to spočítal na 4.700Kč s DPH.

V podvečer bylo téměř bezvětří, tak jsem to vytáhl do velké výšky. Stáhl plyn na nulu a kroužil aby byly dobré záběry. No a pak nahoře fouklo, jedna, dvě zatáčky místo k sobě od sebe, přidání plynu víc než zdrávo, protivítr, křídlo se vzpínalo, ťuknutí to trimu výškovky a už jsem nic neviděl, tak jsem řádně přitáhl výškovku a křídlo jsem zahlédl tak daleko, že už jsem na té "žiletce" neviděl zda letím k sobě či od sebe. Tak jsem stáhl plyn, v duchu jsme si vynadal do ču.., vypnul vysílačku a jel domů.

Něco na tom "viedování" je - člověk v touze zachytit něco neobvyklého, lítá zbytečně daleko.

P.S. Tož tak. Zítra mám dovolenou, tak zkusím ještě pohledat (vesnice, samé soukromé pozemky - to bude těžké - někdo mě nabere na vidle). Kamerka s USB bude lákadlo - těžko mi asi bude někdo vracet model bez kamery, že? :cry:

EDIT: po 4 dnech ho našla jedna paní, úplně jinde než jsem ho hledal. Křídlo nedotčené, kamera na něm. Akorát to odnesla Lipolka, články vybité na cca 1,5 V. Nabít nejde - tedy automatika nabíječky to vyhodnocuje jako "LowVoltage".

Nejspíš vyhodit, že? Nebo má cenu se pokoušet o reinkarnaci? Nerad bych doma řešil hasiče.
Naposledy upravil(a) petr64 dne pon 17.10.2011 8:17, celkem upraveno 1 x.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
vitthoun
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od vitthoun »

petr64 píše:EDIT: po 4 dnech ho našla jedna paní, úplně jinde než jsem ho hledal. Křídlo nedotčené, kamera na něm. Akorát to odnesla Lipolka, články vybité na cca 1,5 V. Nabít nejde - tedy automatika nabíječky to vyhodnocuje jako "LowVoltage".

Nejspíš vyhodit, že? Nebo má cenu se pokoušet o reinkarnaci? Nerad bych doma řešil hasiče.

Tak to Ti congratulations moc. Já pořád nic, taky teď na to nemám moc času. Jinak resuscitace lipolek možná je, ale většinou se zvětší jejich vnitřní odpor, takže jsou pak "měkkčí". Dáš si režim na Nixx baterky, pustíš tam tak 0,5A a hlídáš napětí. Až doleze na nějakých řekněme 10V u 3S, tak zkusíš přepnout na LiPol režim. Pokud Ti mezi tím klesne moc napětí a LiPo režim to odmítne, vrať se zpět na Nixx a zase chvíli tlač, zkrátka dokud Ti to ten LiPo režim nevezme. Mě se to chytne většinou na podruhý.
Lukash
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Lukash »

Tu lipolku vyhoď. Nemá to cenu a je to spotřebák.
coro

#25 Příspěvek od coro »

Ak sa nezačala nafukovať (na stlačenie zostala tvrdá) a na každom článku má nejaké kladné napätie, tak by som ju normálne oživil a v prípade že sa nabije bez potreby vážneho zrovnávania (na to pozor pri prvom nabíjaní, môže byť vážne rozhodená), a ani pri vybíjaní nebude jeden článok padať príliš skoro, normálne používal.
Záleží na tom akým prúdom sa vybije prihlboko, a ako dlho v tom stave zostane. 4 dni je už dosť, ale ak prežila tak je živá a nie je dôvod ju likvidovať.

Oživovacie nabitie na 3,5-3,6V na článok by malo byť pomalé, malým prúdom.
Potom normálne nabiť, ale teda písal som že treba mať ošetrené zrovnávanie, ak nabíjač nezvláda veľké rozhodenie, môže byť rozumné nabiť cez servisný konektor (takým prúdom čo ten konektor vydrží, napr maximáne 2A) - každý článok samostatne ako 1s na 4,2V, a zapísať si nabitú kapacitu - mali by byť rovnaké.
JuraS.

#26 Příspěvek od JuraS. »

Moc k tématu to nebude ale doufám pro mnohé poučné. Především rybařím. Kaprařina. K té jsou lodě. Kamarád, podnikatel, hospodský..si stavěl na zakázku loď..spíš pramici, ponton o rozměrech 4,5*2 metry..z nerezového plechu..k tomu skládací stříšku, něco jako deštník ale na míru a aby se to dalo uzavírat tak dekl z nerezu..celé ho to vyšlo na čtvrt mega...použil to 2x..pak mu to šlohli..
už když to stavěl jsem mu říkal, že vezmu mýho dremlíka a diamantovým kolečkem mu to rozřežu za víkend..použil normální řetěz a normální zámek...pak dal na moje upřímné rady...souhlasil s nimi...pořádnej řetěz buď z pevnostní oceli, nebo líp splétané lanko na kolo pro ty dražší kola..a hlavně gsm sledování..prostě tichý alarm co ale prozradí kde se loď nachází...pozdě bycha honiti..
někde jsem viděl prodávat malou vychytávku co při výpadku signálu sepne spínanou věc..stačí pitomej čínskej přívěšek na klíče co piští a vydává děsný zvuky a do ní zamontovat piezoelektrickou siréničku..ukrmí to malá knoflíková aku...a když prostě model zalítne kam nemá tak vypneš vysílač a ten model začne ječet i kdyby byl na kaši..tedy ne když bude ve vodě...a pak se dá nastavit safe aby se v kruzích točil na místě a klesal..tedy pokud ho nechytne vítr co trhá střechy...jinak i právě kvůli tomu jdu do telemetrie...

jo a ještě dotaz...kdyby jsi našel větroň "sedět" na špičce těch vzrostlých stromů jak by jsi ho dostal dolů ???
petertn
Kontaktovat uživatele:

#27 Příspěvek od petertn »

Mne to ero tak nejak vzdy cez strom preleti
http://rcmodely-forum.sk/tak-sa-mi-quot ... t4945.html
http://www.elektromodely.sk/?page_id=622
petr64
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od petr64 »

Zkusil jsem Lipolku oživit - na dvoře - v baráku jsem nemel odvahu. Pomalu 100mA. Balancer to nebral - jeden článek byl moc vybity. Taj jsem nabijel NiMh bez balancovani asi 2,5 hod. Dostal jsem se na 10,2 V s tím, že jeden článek měl o 0,5V min nez ty dva zbývající.

V tomto stavu uz uz to balancer vzal, dál jsem do toho pustil 0,5A a dobilo se cca 500mAh. Pak jsem ji odpojil - je trošičku nafoukne z jedne strany - asi ten spatny článek.

Ted jsem se na ni díval a zda se mi ještě vice nafoukla nez včera.
Takže ji asi dam do solneho nalevu - nemůže to bouchnout? Jak se to děla ? Hustota solneho roztoku a postup ?

Nebo ma cenu ji rozebrat a udělat z 3 clankove 2 clankovou?
Docela mám strach se v tom rýpat - vzpomínám si že skoly na pokusí s Lithiem jízdním do vody. To byl Mazec.

PS. Sorry za ty hacky a carky, pisu z iPhonu a mám tam US klavesnici.
SPEKTRUM DX6i | HD Contour GPS | ZagiKiller 1500, HotWing 1200 (+1800), Alpha 1500, SkyClimber 2000
petr64
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od petr64 »

TO Jura.S: mám kamose hasiče, ti sou schopni za par doušků moravske slivovice spáchat třeba tematické cvičeni :) bežné sundavaji uletene roje vcel, lezou po střechách a do studní.

Sám bych třepal, volal vítr a modlil se.
Strom s letadlem uz je ale přece jen lepší nez kdyz nemáš ani tušení kde ero je.
Drondys

#30 Příspěvek od Drondys »

A nebo si zavolat Horsta a ten v sobě najde svoje dřevorubecké já a pak sundá strom i s tím érem. :mrgreen:

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“