Laguna V ARF Kostka Modelcentrum

Větroně s pomocným elektromotorem a nejčastěji sklopnou vrtulí
Odpovědět
Zpráva
Autor
martin z

#241 Příspěvek od martin z »

Neřešil někdo z majitelů Laguny kroucení nebo prohnutí křidélek? Mám jí z druhý ruky a není to úplně optimální jak bych si představoval, spíš bych ale dával vinu izolepě která křidélka drží. Izolepu jsem sundal, zbytky lepidla umyl techničákem a zkusím to tam nalepit znovu. Pokud to bude držet rovnoměrně po celé délce tak na ohyb poddajné křidélko rovinu tuhého křídla držet bude. Co použít - izolepu, trochu silnější samolepící čirou folii (mám z Topmodelu nějakou určenou na toto - aspoň to psali v popisu) nebo nažehlit proužek nažehlovací folie? Věřím, že fungovat bude vše co jsem uvedl, ale rád se nechám poučit zkušeností ostatních pilotů s dlouhodobějším provozem modelu abych zavěšení nemusel v půli sezony předělávat.
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#242 Příspěvek od Doktor »

Určitě ty křidélka zavěš oboustraně bez ohledu na to, co nakonec použiješ za materiál. Přeci jenom vyšší šance že to bude víc držet.
mv

#243 Příspěvek od mv »

Mne povodny zaves nevyhovoval nakolko obcas vyskocil tiahou serv hore alebo dole - tj nebol zarovno kridla. Prerobil som zavesy na "krizove" - ako sa pouzivaju u samokridiel + z oboch stran som zavesil/podlepil lepiacou paskou - v takomto setupe uz kridelka (aj klapky) pekne licuju s kridlom a nekrutia sa..

Inak co sa tyka toho pohonu - ten TG3548, 900kV na 4cl a 13x6.5 je velmi svizny pohon, stupanie 8-14m/s kolmo hore na viac termicky model je uplne postacujuce a ozaj viac ako tych 20-30s v kuse som ten motor nikdy nezapinal, tj aj ked sa hreje (a hreje sa to ako cert :-) tak sa to dokaze schladit.. proste lacny a viac nez postacujuci vykon..

--
Martin
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#244 Příspěvek od L.Bily »

mv píše:Mne povodny zaves nevyhovoval nakolko obcas vyskocil tiahou serv hore alebo dole - tj nebol zarovno kridla. Prerobil som zavesy na "krizove" - ako sa pouzivaju u samokridiel + z oboch stran som zavesil/podlepil lepiacou paskou - v takomto setupe uz kridelka (aj klapky) pekne licuju s kridlom a nekrutia sa..

Inak co sa tyka toho pohonu - ten TG3548, 900kV na 4cl a 13x6.5 je velmi svizny pohon, stupanie 8-14m/s kolmo hore na viac termicky model je uplne postacujuce a ozaj viac ako tych 20-30s v kuse som ten motor nikdy nezapinal, tj aj ked sa hreje (a hreje sa to ako cert :-) tak sa to dokaze schladit.. proste lacny a viac nez postacujuci vykon..

--
Martin

nemas foto? to krizove som nepochopil
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
mv

#245 Příspěvek od mv »

Hm, nachytal si ma, foto poslat mozem, ale jednak az ked pridem z prace domov a jednak si myslim, ze to nebude uplne jasne..

Kazdopadne ak sa pozries sem: http://www.rcmania.cz/2002/hankey/Tom2_navod.htm

Tak obr. 7 to popisuje, a to cele este po sirke kridelka z oboch stran zalepit, podlepit lepiacou paskou. Na sirku kridelka som pouzil 4 x krizovy zaves zhora a 4 x zo spodku..

--
Martin
L.Bily
Kontaktovat uživatele:

#246 Příspěvek od L.Bily »

ak by sa dalo skus hodit potom to foto, vyzera to zaujimavo, robil si to obyc priesvitnou paskou, alebo skelnou?
Extra 300 60´ EXP Extreme Flight , Thunder 3D Krill 1,92, S-BACH 342 29% RC-PILOT 2,2m
mv

#247 Příspěvek od mv »

Kvalitnejsia priesvitna, sklennu na to netreba, skusim odfotit nejake detaily vecer..
mv

#248 Příspěvek od mv »

Mno, tu su nejake obrazky ale neviem ci na nich bude nieco vidno..

Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
martin z

#249 Příspěvek od martin z »

Díky moc za fotky! Zjistil jsem ale že jedno křidélko mám tak zkroucené, že jsem je dnes obě zbavil folie a to zkroucené nahříval nad párou a rovnal. Snad to pomůže, mám to do zítra zatížené na stole. Požehlit je pak znovu folií bude proti rovnání pak už radostná práce. Překvapilo mě, že křidélka nejsou z jednoho kusu balsy, ale je to trojúhelníková skříň ze dvou plátů balsy 2 mm, lišty a překližkových boků.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

Re: Laguna V ARF KOSTKA MODELCENTRUM

#250 Příspěvek od Mad_Box »

Obnovím staré téma. Jak jste s lagunou spokojeni? Mám s Včkem a je to utrpení. Hrozně malá směrová stabilita. Letadlo je schopné šmajdat jakoby nemělo směrovku. V zatáčkách se nepříjemně utahuje. A co mě vadí nejvíc letadlo se chová jakoby nebylo kvalitní obtékání po přitažení výškovky přejde do harrieru a pokračuje stále ve stejném směru.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Surgical

#251 Příspěvek od Surgical »

Co říká dive test o těžišti? Jaká je celková hmotnost? Jak je řešen náhon motýla? Neplandaj se bowdeny volně v trupu? Jaká serva a jaké vůle obecně? Jinak já měl Lagunu X-tail a nutno říci, že tam směrovka byla spíš pro okrasu....ale směr zase držela, ne že ne....
martin z

#252 Příspěvek od martin z »

mě Laguna V na moje vlastní chyby a nenajedenost na začátku srpna ulítla a našla se až za 12 dní, samozřejmě dost dolámaná. ale spravit to půjde. směrovou nestabilitu potvrzuju, po chvíli přímého letu se trochu začínala stáčet, ale zvykl jsem si na to a počítal s tím. pokud máš na mysli takové to jakoby kymácení ze strany na stranu, tak to mě trápilo ze začátku taky, ale potlačil jsem to a teď nevím čím přesně, ale asi to byla diferenciace křidélek aspoň 50% a zmenšení výchylek křidélek, samo od sebe se to u mě neprojevovalo, ale jen jako důsledek předchozího hýbání křidélky. nakonec jsem ještě dovážil čumák i po posunu aku dopředu 100 gramy a byl jsem se stabilitou už spokojen. paradoxně tím vzrostla i účinnost směrovky protože jsem model těžší na hlavu musel trošku dotrimovat na nataženo a tím jsem primitivně dosáhl diferenciace motýla. dobrá, uznávám že metoda to byla pazourková, ale jak bych provozuschopnou Lagunu teď v těchto dnech bral! takhle sedím doma a do opravy jsem línej se pustit. o utahování v zatáčkách nejsem schopný nic moc napsat, to moje kroužení nebylo vždy úplně ok, ale sám jsem si byl vědom že řízením palcema do toho poněkud reju a zasloužilo by si to řídit citlivěji pultovým rádiem kterým řídím třeba motoráky.
Mad_Box
Kontaktovat uživatele:

#253 Příspěvek od Mad_Box »

S těžištěm jsem hýbal asi o 1,5cm vpřed i vzad. Dive test vychází OK s mírným vybíráním. S hmotností jsem též hábal místo 6sA123 jsem tam vozil 3s 3300mAh a mám pocit že s těmi A123 to jede lépe. Má to lepší pronikavost. Jinak jako stoupáky s tím točit jde ale je to strašné řízení neustálé korekce, V zatáčkách musím křidélky kontrovat protože jinak se letadlo utahuje do spirály. Vadí mi že to rozhodně není pohodové letadlo letět je s tím spíše o nervy a neustálé soustředění.
Raptor E700 (MSH Brain)
MiniProtos (miniVbar 5.2)
Surgical

#254 Příspěvek od Surgical »

Hm, nechť to nezní neuctivě, ale co třeba pořídit trup http://www.azero.cz/cz/produkty/-trupy/ ... egro-.html a předělat to na X-tail...mně se s tím lítalo dobře, než mi v plném tahu ulítl list od aeronautky a vibrace urvaly čumák trupu....kupodivu, dostal jsem to na zem bez poškození křídel i výškovky, ale kabina taky ulítla do neznáma (taky křídla bez serv i výškovku mohu přenechat za symbolickou cenu a poštovné)....už jsem ho pak nezprovozňoval, neb mám 3 celokompozity....
Doktor
Kontaktovat uživatele:

#255 Příspěvek od Doktor »

>Mad_Box
Ona ta laguna nemá nijak moc velké rameno SOP. Když se k tomu přičte ocas tvaru V, tak už s tou stabilitou potíže můžou asi být.
Asi bych zkusil jak už tady padlo zvýšení diferenciace a snížení výchylek křidélek na "provozní" minimum.
Při zatáčení bude nutné používat i SOP! Pitomci (včetně mě) co nezvládají v zatáčce hejbat dvěma kniplama se musí spolehnout na mix křidélka > SOP. Klidně v hodnotě 100%. Bez tý SOP už tohle zatáčet moc nebude. Tímhle vším bys měl odstranit podélné kymácení. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Elektrovětroně“