výroba řezačky na polystyren

Pracovní postupy, technologie, finty, grify, nástroje, poznatky jak co nejlépe něco vyrobit, opravit a tak podobně.
Zpráva
Autor
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

výroba řezačky na polystyren

#1 Příspěvek od sharkcom »

Asi se to tady už řešilo, ale konkrétně by mě zajímalo jaký používáte drát do řezačky. Co jsem našel buď se používá struna H, nebo odporový drát kanthal. Ale jaký odpor a jaký průměr? Regulátor asi použiju z http://www.kvetakov.net/clanky/konstruk ... yrenu.html
Zdroj by měl stačit 12V 5A ??
Dík za postřehy
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
michalll
Kontaktovat uživatele:

Re: výroba řezačky na polystyren

#2 Příspěvek od michalll »

Oblíbená je prý struna do řezačky knedlíků. Mělo by to jít sehnat v domácích potřebách. Já jsem ale nejčastěji používal ocelový drát z pružinové oceli 0,5 mm, popř. drát z duše bowdenu. Napájel jsem vždy trafem z autodráhy 12V/1A. Kolik tam ale teklo proudu jsem neměl odvahu změřit - trafo jsem měl vždy odkrytované a foukal jsem na něj ventilátorem :twisted:
PROTOS 500, BLADE 130 X

Heli kabinky: http://michalpa.rajce.idnes.cz/
Karel Mojžíš
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Karel Mojžíš »

Ahoj,myslím,že tento odkaz http://www.rc-elektrolet.estranky.cz/fotoalbum/dilna/rezacka-na-polystyren/ ti dost napoví,levný,perfektně funkční a mobilní výmysl,jako řezací drát používám toto : http://www.profi-elektronika.cz/odporovy-drat-isachrom-60/id/50-104057/

Moje éra : http://www.rcalbum.com/index.php?sum=405

Ahoj Karel
sharkcom
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od sharkcom »

Měj de konkrétně o to, aby při použitý tyristorového regulátoru celé zařízení makalo i z běžným drátem. Mám za to, že je regulátor stavěný na odporový drát. Takže stejně budu muset obědnat součástky na něj a za pár kaček mají v GESu i odporový drát, ale je jich tam na můj vkus nějak moc, průměrů i impedance..

Díky za odkazy
Sbach 2200mm, Piper L4H 2500mm, Hawker huriccane 1950mm, F3K SHARK.
Letiště Cheb, www.rc.hys.cz
fiser.modely
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od fiser.modely »

Ja použivám strunu na knedliky + auto nabiječku ta mi dává(0-5A).A funguje k mé spokojenosti.
Damillo
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Damillo »

Zrovna jsem jednu dostavěl. Zatím používám odporový drát a zdroj mám ze staré tiskárny Canon Shelphy, dává 24V/2,5A a je to akorát.Jen musím překopat uchycení drátu, moje řešení není zrovna "nej" :? Ale jinak jede parádně 8)
Multiplex Cockpit SX s hack modulem DHT, Easy Glider Electro, SportWing
Argo22
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Argo22 »

ja narovnal drat z fenu a napajim trafem od auticek....
nema to kridla a prece to leti :D
Mojm10

#8 Příspěvek od Mojm10 »

Jen takový malý poddotaz.
Mám klasickou trafopájku, kterou už nepoužívám.
Jaký průměr drátu byste doporučili na takovouto řezačku při délce asi 1m?
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od MarkAurel »

akurat vcera sme skusali trafopajku a vobec sa drat nezohrieval a to mal asi 5cm, kamarat potom doniesol dake trafo s uznacenim U-104 a na 12v sme paradne rezali s 40cm dratom, pri 24v to slo asi zo 70cm dratom a stale dost rychlo :D cize urobim sablonu zozeniem material a trafo si poziciam :o
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
Zyrtec
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Zyrtec »

Mam rezacku urobenu z par segmentov tvoriacich ram iglu stanu a rezaci drat je obycajne tiahlo z modelarskych potrieb. Napajam to priamo t trafa 14,4 V max 2A ale kolko to berie v reale som nezistoval. Na kabli k pile mam vypinac takze zhavim iba tolko kolko potrebujem. Je to jednoduche riesenie na nie kazdodenne pouzitie. :lol:
Fachcim na 35 Mhz Kanal 79
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od jyrry »

Mojm10 píše:Jen takový malý poddotaz.

To nepujde, tece tam prekvapive hodne A pri zlomcich V - zmer si stridavym voltmetrem napeti na tech medenych pasech, u sroubku pro smycky, proud (priblizne) dopocitas ze stitkoveho prikonu pajecky. Na dlouhy drat potrebujes mnohem vyssi napeti, v radu Voltu; cim delsi drat, tim vyssi napeti. Vhodne je obcas pouzit Ohmuv zakon .... I=U/R ...
coro

#12 Příspěvek od coro »

Mám laboratórny zdroj 30V 5A a skúšal som rezať originál drátikom do rezačky Proxxon - tenký, neviem teraz či 0,4 alebo ešte menej. A urobil som 1300mm rezačku - a nestačilo mi napätie, ani na 30V to nechcelo rezať. Pridal som do série k zdroju 12V olovo čiže na max 42V to bolo OK.
lubo1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od lubo1 »

Mojm10 píše:Jen takový malý poddotaz.

Musíš riešiť dva problémy....
Dlžku drátu (rámu) a napetie....
Problém je v tom, že pri 1 m dlžke už je problém rezať - rasp. dostatočne napnúť drôt. aby sa neprevesoval a aby rez aj v strede mal obdobný tvar, ako na koncoch. Mne sa to nepodarilo....
1m rám používam len na rozrezanie dosiek.....
Drôt používam oceľový - z rezačky na knedlíky. Potrebné napetie 36 - 40V. Prúd som nemeral.....
Rám je klasický - jednoduchý, alal rámová píla http://fotoalba.cz/alba/lubo1/2102751
Celé je to zhotovené z násady na smeták - v železiarstve za pár korún. Je to z pevného dreva a neštiepe sa.... Prehobľoval som to obyč. modelárskym narex hoblíkom na placato...... Stredný diel je výmenný - podľa potrebnej dlžky. Ten najdlhší je z kovovej násady od smetáku - je to tenkostenná kovová trubka a do koncov som vlepil drevené hranoly.....
Upevnenie struny je obšľahnuté z lupienkovej pílky.....
Na drobnosti používam upravený rám lupienkovej pílky ... http://fotoalba.cz/fotky/22867265 trebárs tu je v akcii pri reazní "profilu" .....
http://lubo111.rajce.idnes.cz
MarkAurel
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od MarkAurel »

dnes som sa dostal k starej zatavovacke sackov ETA, ma aj regulaciu aj spinac proste ju len prerobit a je to :D
DJI Phantom 4pro, DJI Spark, DJI Mavic pro
jyrry
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jyrry »

MarkAurel píše:dnes som sa dostal k starej zatavovacke sackov ETA, ma aj regulaciu aj spinac proste ju len prerobit a je to :D

... bacha na to, drat se velmi pravdepodobne zhavi ze site, mohl bys byt neprijemne prekvapeny ... Regulace se tam obvykle nedela, jen casovy spinac z bimetalu....
Odpovědět

Zpět na „Dílna“