Jaký používáte vysílač na ovládání větroně?

Název je dostatečně samovysvětlující...
Zpráva
Autor
Marek71
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Marek71 »

Odpoviem na položenú otázku. Na vetroňa používam Optic 6 + Assan. Momentálne mám 2,8m Elipsoid, predtým 2m Relax od LS model. Jedným dychom je ale treba upozorniť, že oba dva modely sú bez klapiek ! Pre tieto modely je Optic dostačujúci počtom kanálov a domnievam sa, že aj SW vybavením (zakrivenie krídelok do termiky, krídelká ako brzdy, motor na spínač a tým pádom proporcionálne ovládanie brzd...).

Ale pokiaľ niekto teraz uvažuje o nákupe nového vysielača a chce sa venovať vetroňom, už by som ho nedoporučil. Lepšie je našetriť napr. na Futabu T8FG. Aj keď má momentálne napr. len jednoduchšie vetrone bez klapiek, za čas sa to može zmeniť a výmena vysielača je potom otrava... finančná strata, iné ovládanie, nové napípanie modelov, atď...
Truggy od TeamC - Torch E TR8Te
Moj RC web: www.mojefotogalerie.com/rc
Zbynass1

#32 Příspěvek od Zbynass1 »

2Milan, jo mezi jednotlivými režimy je možné zpomalit přechod, taky je možné pomalu přidávat a ubírat plyn nebo nastavit rychlost vyklápění sklápění brzd, ale nejde jednoduše přiřadit rychlost k jednotlivému kanálu.
nahoru může, dolů musí
Milan Nes
Kontaktovat uživatele:

#33 Příspěvek od Milan Nes »

jj já myslel že bys to "obešel" takle, popravdě sem to ještě nikdy nepotřeboval, jediný s čim si pohraju je ještě rychlost přechodů mezi mixama když mám klapky a motor na "plynu"
SOVA is YouR CO-pilot
Cesta je mým cílem .......

KLM RC Sovy // KPM Model Kit Kladno
Zbynass1

#34 Příspěvek od Zbynass1 »

Hele mě by to taky nenapadlo, ale dostal mě tím kolega co lítá makety, vždycky když si myslíš že máš co budeš potřebovat na dalších 20 let taky se najde někdo kdo ti zkazí radost :)
nahoru může, dolů musí
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od RiMr »

Er9x :)
Omezení - pověst, na větší větroně nedostatečná zásoba jistoty (můj názor než se do mě zase někdo pustí), málo mixů na model - 32, "falešné" letové režimy

Výhody - neustále přibývající funkce a možnosti, při srovnání s nějakou Dx6i ale i Dx7, Futaba 6, 7, je funkcemi pobije. S FrSky nebo JETI modulem řádově zvýšená "zásoba jistoty" (opět můj názor).

No a na větší éra čekám s čím a jestli vyleze JETI. Někdo to obetatestovat musí :)
Jestli se budou moc tahat tak dvanáctikanál Futabu a ještě zvážím tu cestu Evo+JETI. Údajně je pípání na Er9x podobné tomu v Multiplexu a to se mi líbí. Ale vyšší Futaby mi přijdou taky dostatečně ohebné...

#36 Příspěvek od JMalik »

RiMr píše:Er9x :)
Omezení - pověst, na větší větroně nedostatečná zásoba jistoty (můj názor než se do mě zase někdo pustí), málo mixů na model - 32, "falešné" letové režimy

32 mixů je až dost. Zásadní chyba je to, že nejsou žádné předvolby a návaznosti, takže když naprogramuješ 10 mixů, tak už nevíš co kde rychle poměnit, pokud potřebuješ na letišti nějaký parametr upravit.
Plnohodnotné letové režimy na větroně potřebuješ. To jde těžko slušně něčím nahradit a pokud zase nejsou předpřipravené volby v těch režimech, tak to nedáš dohromady.
Někteří začátečníci si myslí jak je ideální zcela otevřený program bez jakýchkoliv předvoleb. Ti, co nějakou chvíli létají a používají více kanálů a možnosti letových režimů a mixů se tomu smějí, protože je nemožné to volně naprogramovat tak, aby jsi následnou úpravou jednoho parametru nepodělal deset dalších věcí.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od RiMr »

Neříkám že ne, všechno má svoje. Ale čistě prakticky, kterou třeba věc máš na mysli, jejímž rozhozením rozhodím ty další? Neptám se pro nějaký spor, prostě mě to zajímá, jak se s tím Er9x popere nebo nepopere.
Těch 32 mixů je třeba pro autíčkáře když využijí s JETI možnosti 16 kanálů málo. TO i já už plním běžně. To co je jinde parametr, je tady mix. Diferenciace třeba. Nemožnost rozumně napípat plynulý přechod mezi "režimy", to mě třeba docela chybí.

Netahal jsem to sem jako hypotetickou alternativu třeba k F8FG, nebo F12FG, ale ke zmiňované Dx6i, nebo Opticovi, kteří jsou na tom (nevím jak Palička) pokud vím ještě hůř. Třeba Dx6i podle mě není větroňářské rádio prostě vůbec. To je 4+2 kanál. Dx7 jsem podrobně z tohoto hlediska nestudoval, tak nevím jak je na tom s letovými režimy, přechody mezi nimi, 4-6(5) servovým křídlem, počtem mixů atd.

Ale souhlasím i s tím, že krásně polítat se dá i bez "klavíru". Každému jak libo :)

#38 Příspěvek od JMalik »

Těm konkrétním příkladům bych se rád vyhnul, protože to sklouzne k debatě o ničem.
Těžko srovnávat TGY9 s jakýmikoliv šestikanály (sedmikanály), protože tyhle TX z hlediska SW neumí prakticky nic. Srovnávej to s TX o minimálně stejném počtu kanálů (jo, kolika kanál je vlastně TGY9?:wink: )
K tomu duplexu a možnostem programování přes RX v případě nedostatečného počtu kanálů v TX Ti řeknu jediné. Kamarád tuhle konfiguraci má, chystá se na třímetrový čtyřmotorák, ví, že devítikanál TX (není to TGY9 ) je málo a bude se to řešit právě přes ten duplex. Je rozhodně velice schopný co se týká toho to vymyslet a následně to dát dohromady a zprovoznit. Přesto už teď se tomu dost věnuje a myslíme si oba, že potíže zaručeně přijdou. To vůbec nemluvím o tom, že nemáš absolutně žádnou jednoznačnou kontrolu o nastavení paremetrů z jednoho místa.(To jedno místo je samozřejmě ideálně TX).

Když to úplně zkrátíme.
Dotaz byl na TX na větroně kolem 3m. Za sebe říkám:
TGY9 také ne.
coro

#39 Příspěvek od coro »

Ja osobne si s vetroňom bez ťahových potenciometrov síce zalietam, ale nepristanem (rozumne a bezpečne). To platí pre T9x - má poťáky ale kdesi v ... hornom rade prepínačov kde sú podľa mňa nanič..
Je to (s Duplexom) 16 kanál, ak to niekoho zaujíma tak to som skúšal a chodí to normálne. (ale cez PPM je nutne dlhší frame, tak sa buď zmierim s nejakými 34ms synchronizovane, alebo sa vzdám synchronizácie a nastavím nejakých pevných 20ms - ale synchronizácia výstupu Rx na vstup PPM do modulu je podľa mňa podstatná na to aby PPM spojenie vysielač-modul nevadilo a nerobilo "rázy" pri plynulom pohybe...
Tých 32 riadkov mixov je pre 16 serv obmedzujúce, a skompilovať to s vyšším počtom nejde - určite by to šlo, ale ešte sa nikomu nechcelo poriadne sa pozrieť čo treba kde ošetriť.

Za mňa 9x tiež nie, ale dôvodom sú len tie ťahové poťáky (a lepší modul so spoľahlivými príjmačmi s diverzitou antén a failsafe považujem za samozrejmosť).

Lietam s MPX EVO9, ten síce vyzerá podľa papierov akoby nič nevedel, ale v reále vie všetko čo mne treba. (napr. vôbec nemá krivky, takže asi je podmienka že model bude rovný a aspoň páky rovnako dlhé..)
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#40 Příspěvek od RiMr »

JMalik píše:Když to úplně zkrátíme.
Dotaz byl na TX na větroně kolem 3m. Za sebe říkám:
TGY9 také ne.

Pokud neni cena jednim z parametru vyberu, souhlasim, osmi, dvanacti a sedtnactikanaly od Futaby jsou urcite lepsi radia.
Pokud hraje roli i cena (do nejakych peti tisic kdyz budu pocitat T9x s Jeti), nevim o alternative co se tyka programovacich moznosti. Kdyz tam me opravte.

A ten vas ctyrmotorovy projekt je zajimavy. Neni o tom nekde neco?
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od m2 »

RiMr píše:Pokud hraje roli i cena (do nejakych peti tisic kdyz budu pocitat T9x s Jeti), nevim o alternative co se tyka programovacich moznosti.

mx16s + r16scan + c577 nová súprava sa dnes predáva za 5000,- czk. Je to síce 35mhz, ale mám overené, že vydrží 2500 letov pri nulovej starostlivosti a nič nemusíš meniť ani opravovať ani flešovať a uriadiš ňou vetroňa so 6-servovým krídlom. A získaš návyky programovania rádia, ktoré má "roadmapu" aj ako produkt aj ako značka. Ak predáš ten rx a servo, máš základ pre frsky ak potrebuješ 2,4g. Alternatívy existujú.
http://galerie.rcserver.cz/index.php?sum=72
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od lakotamm »

Cez víkend som sa snažil do mojej mx16s napípať f3k tak, ako to mám na požičanej mx 22ke.

Popis máte tu:
http://ok-rimr.com/cs/jak-na-to/turnigy ... x-f3k-4let

A nepodarilo sa mi to, hoci mám Duplex. :roll:

Obmedzenie? Počet voľných mixov. Jednoducho keby ich tam bolo 15 namiesto 3, išlo by to.

Ale nevzdávam sa a pokračujem. :lol:

Mx16s ma nezradila ešte ani raz. Len vtedy, keď som ju na stole odpálil. :lol:
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#43 Příspěvek od RiMr »

m2 píše:
RiMr píše:Pokud hraje roli i cena (do nejakych peti tisic kdyz budu pocitat T9x s Jeti), nevim o alternative co se tyka programovacich moznosti.

mx16s + r16scan + c577 nová súprava sa dnes predáva za 5000,- czk. Je to síce 35mhz, ale mám overené, že vydrží 2500 letov pri nulovej starostlivosti a nič nemusíš meniť ani opravovať ani flešovať a uriadiš ňou vetroňa so 6-servovým krídlom. A získaš návyky programovania rádia, ktoré má "roadmapu" aj ako produkt aj ako značka. Ak predáš ten rx a servo, máš základ pre frsky ak potrebuješ 2,4g. Alternatívy existujú.

Díky za tip, Graupner neznám, poslední věc co jsem od něho měl (stabilizovaný zdroj) šel po dvou reklamacích z domu (rachtající ventilátor, asi hrozně drahá položka dát tam nějaký normální). Ale znám několik bytostně spokojených modelářů se starými Graupner vysílači, co na to rádio nedají dopustit. Jak je na tom Mx-16 s letovými režimy atd netuším, předpokládám že jde o vybavené rádio.
Já osobně jsme už MHz opustil a už se nikdy k této loterii (asi jsem jen málo zkoušel různé systémy, je to možné, měl jsem Hitec) nechci vrátit.
Ale jo, je to určitě rádio s tradicí a tak "staré", že bude vychytané a asi se s ním dají (pokud se osadí třeba JETI - ale to je jen můj pocit) řídit bezpečně i velké modely.

#44 Příspěvek od JMalik »

coro píše:Ja osobne si s vetroňom bez ťahových potenciometrov síce zalietam, ale nepristanem (rozumne a bezpečne). To platí pre T9x - má poťáky ale kdesi v ... hornom rade prepínačov kde sú podľa mňa nanič..

Za mňa 9x tiež nie, ale dôvodom sú len tie ťahové poťáky

Tahové potenciometry na tohle vůbec nepotřebuješ.
Řídím motor, zakřivení odtokovky i butterfly kniplem plynu.
Jen je tam pokaždé v daném letovém režimu přiřazené něco jiného.
Ty letové režimy mi stačí čtyři, ale plnohodnotné s volitelnýma přechodama, oddělenými trimy....... atd.
lakotamm
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od lakotamm »

A tu je problém mx16s.

Má len 3 letové režimy, nemá nastaviteľné prechody a mixy sa nepriraďujú k jednotlivým režimom. Nevravím o 3 mixoch.

Mx-22 to má špičkové. Každý režim iné nastavenie. :wink: Ale zase má len 7 mixov. :roll: Ale má množstvo predprogramovaných funkcií...
Sky Lady - po 4 rokoch zhorela, Tornado XX, Cap 232, Super Zoom 2 - 460g, F3K Super Gee, Lynx E
Odpovědět

Zpět na „Větroně“