Beta 1400 - stavba

Začínáte nebo chcete začít s letadlem.
Zamčeno
Zpráva
Autor
Branislav Tvrdoň

#1561 Příspěvek od Branislav Tvrdoň »

Beta je môj prvý RC model. Od začiatku lietam s krídelkami. Výchylky mám nastavené tuším na 70%, a u smerovky 90%. Pri zatáčaní len so smerovkou je zatáčka plochejšia a menej to klesá. Ale neviem či by som Betu uriadil po celý čas bez krídelok (neskúšal som). Zatial mám za sebou 7 vychádzok na letisko (pokaždé možno hodina vo vzduchu).

Začal som tak, že som mal v zime asi 2 týždne požičaný simulátor Phoenix. Bola to skúsenosť k nezaplateniu - nestačil som sa diviť, kolko lietadiel som na simulátore na začiatku rozbil. Po pár dňoch to už ale celkom šlo... Na simulatore som cvičil hlavne s Easystarom (od začiatku s kridelkami, výškovkou a smerovkou)

S Betou som išiel prvykrat lietať až na začiatku leta keď bola dostatočne vysoká tráva (simulator som už nemal, tak neostavalo než ísť lietať rovno na ostro). Prvé dve návštevy letiska to bolo iba také opatrné poletovanie (par desiatok metrov a k zemi). Mal som pocit, že Betu skoro vôbec neovládam a stále mi to mierne zatáčalo buď na jednu alebo na druhú stranu (postupne som trimoval smerovkou). Po štarte som sa snažil z opatrnosti čo najskôr pristáť. Okrem zlomenej výztuhy v kridle a 2 krat mierne buchnutého čumáku sa mi to vždy podarilo bez väčšej ujmy. Pár krát som sa musel pre Betu prejsť cez pol letiska.

Až po tretej návšteve letiska som získal určitú istotu a mal pocit, že skutočne lietam. Snažím sa cvičiť osmičky, udržať Betu v určitom priestore a hlavne nepliesť si strany. Velmi sa mi páči plachtenie bez motoru. Beta nádherne lieta aj sama keď pustím riadenie.
Regis

#1562 Příspěvek od Regis »

Ahoj lidi,
jestli muzu jeste k te diskusi smerovka vs. kridelka bych dodal ze zataceni smerovkou je uplne spatne z hlediska aerodynamiky nebo toho jak by se melo spravne letadlo ridit. Pri zataceni smerovkou letite ve skluzu a vylozene si rikate o vyvrtku.

Prijde mi lepsi se ucit odzacatku spravnou techniku pilotaze coz je jednoznacne zataceni pomoci kridelek.

Zda se mi ze tu na foru chybi vlakno na tema "zaklady pilotaze" nebo "zaklady aerodynamiky", co myslite? Chtelo by se vam to cist?
arda1
Kontaktovat uživatele:

#1563 Příspěvek od arda1 »

Proč by měl model při řízení jen směrovkou někam padat??arda1BOT
Regis

#1564 Příspěvek od Regis »

Ja jsem mluvil o vyvrtce, ne o padu. Pokud pilot pretahne letadlo ve vykluzu, tak je pravdepodobnost vyvrtky velka. Rozhodne vetsi nez ve spravne koordinovane zatacce.

Samozrejme zatacka samotna neni duvod pretahnout letadlo. Ale opet, vykluzova ztacka jenom smerovkou ma mnohem vetsi odpor tzn. ztrata rychlosti bude vetsi.
arda1
Kontaktovat uživatele:

#1565 Příspěvek od arda1 »

To chápu ale co letadla co vůbec třeba křidélka nemají? arda1BOT
Regis

#1566 Příspěvek od Regis »

No to prave moc nechapu, proc nekdo neco takoveho vyrabi. :D

Ja nerikam ze to nefunguje. U letadla s vyraznym vzepetim se smerovkou da normalne zatocit. To nakonec vsichni vime. Jenom rikam ze to neni zrova dobry zpusob zataceni. Je to neucinne a svym zpusobem zlozvyk. Navic to vyzaduje specifickou kounstrukci letadla (vzepeti, velikost smerovky). Proto bych se priklanel k tomu se odzacatku ucit spravnou techniku, kdyz uz ty kridelka mam.
RiMr
Kontaktovat uživatele:

#1567 Příspěvek od RiMr »

TO jsou věci... 8O
Kontaktovat uživatele:

#1568 Příspěvek od Klubas »

Pokud se ti zdá zatáčení křidélky lehčí, tak máš určitě pravdu, ale rozhodně není zatáčení směrovkou zlozvyk ;) Chtěl bych vidět jak létáš s nějákým větším větroněm bez směrovky (rozumněj plachtíš bez ztráty výšky) , nebo jak dovedeš letadlo na dráhu (typu Cessna atd.) kde nemáš dostatek času a výšky na zatočení křidélky. A až třeba jednou zkusíš dvouplocha z 1. světový a nebudeš používat směrovku... Tak ho asi moc dlouho mít nebudeš. Takže bych to uzavřel. Naučit se se směrovkou vůbec není na škodu, jen je u Bety dost neúčinná proto jí dost lidí nepoužívá. Rozhodně si ale zkuste pár zatáček se směrovkou. Bude se to hodit. PS: měl by sis ujasnit co to je skluz ;)
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
Surgical

#1569 Příspěvek od Surgical »

RiMr píše:TO jsou věci... 8O

skorem jak po dvou deci :)
Regis

#1570 Příspěvek od Regis »

Je pravda ze s ceskym nazvoslovim mam trochu problemy. Jak se teda spravne jmenuje tole:
Obrázek
a opacnej extrem? Ja bych tomu rekl skid / slip. :) Co je podle vas skluz?

kde nemáš dostatek času a výšky na zatočení křidélky

Zrovna treba tomuhle bych chtel oponovat, protoze si myslim ze neni situace kde je vyhodnejsi zatocit smerovkou (pokud to neni korekce v radu stupnu). Ze se zataci smerovkou pri plachteni to vim, ale myslim ze duvody jsou dost specificky.

Proto jsem se ptal jestli by se nesiklo neake tema o spravne pilotazi. Nevim jestli tady je to pravy misto, zacal jsem tady jenom proto ze uz se tu ponekolikate objevila zminka o tom co pouzivat k cemu.

Jo a jinak dekuju ze svuj despekt vyjadrujete tak slusne. (vazne) :)
Regis

#1571 Příspěvek od Regis »

Jo a jeste ja jsem nerikal ze smerovka je k nicemu nebo tak. Jenom ze zatacka ciste kridelky je cistci nez zatacka ciste smerovkou, byt obe jsou "spatne".

EDIT: Priste dam upravit, pardon. :oops:
Zdenek151

#1572 Příspěvek od Zdenek151 »

Ahoj Všem. Tak mně to nedalo a šel jsem vyzkoušet jak to zatáčí jen se směrovkou a jde to dobře jen je pochopitelně větší poloměr zatáčky ale jinak žádný problém
Klubas
Kontaktovat uživatele:

#1573 Příspěvek od Klubas »

Myslel jsem že správný skluz je když stočím směrovku naplno na jednu stranu, mírně potlačím výškovku a křidélky se snažím vyrovnáva náklon, takže například větroňi skluz dovoluje rychle ztratit výšku bez nabrání rychlosti - třeba když je před přistáním moc vysoko. Zatáčka směrovkou (bez skluzu) využiju když mám větší rychlost a směrovkou zatočím jen trochu, letadlo by se mělo "otočit" kolem své osy. Dokonce i s Betou se tak dá udělat krásná táhlá zatáčka. U té cessny a podobných letadel jsem myslel přešně to co jsi napsal, mírná korekce před přistáním, nebo pokud se v zatáčce nechceš tolik naklonit..

PS: promiň jestli jsi můj příspěvek pochopil jako despekt. Trošku si mě dostal "do varu" tím že jsi napsal že zatáčet směrovkou je zlozvyk :D
Multiplex FunCub // Konstrukční větroň // Beta 1400 // Mitshubishi Zero (Hacker) // Flysky TH9X //
jag42

#1574 Příspěvek od jag42 »

Já zatáčím oběma kniply. Je to "zlozvyk" ze simulátoru, kde jedno letadlo mělo a jiné nemělo křidélka. Zatáčky jsou určitě hezčí a podle druhu modelu , nebo podle toho, jaký obrat chci dělat, páčkuju víc směrovku, nebo křidelka.
Regis

#1575 Příspěvek od Regis »

No vida. Ja myslim ze nakonec ani nejsme moc ve pri. To co popisuje Klubas ja znam jako manevr skluz ktery se tak podle me jmenuje proto ze pri nem dochazi ke skluzu :) - letadlo klouze smerem do zatacky resp. ke kridlu co je niz. Kdyz zatacim ciste smerovkou dostanu vykluz - letadlo klouze smerem ze zatacky resp. ke kridlu co je vys. V principu v tom neni rozdil. Jedou se korekce naklonu provadi kridelky (popsal Klubas), podruhe se koriguje vzepetim kridla (zatacka ciste smerovkou u letadla typu Beta).

Skluz coby manevr se pouzije ke ztrate vysky bez narustu rychlosti* - coz je presne to o cem jsem mluvil kdyz jsem rikal ze je to neucinne pro zataceni. Skluz / vykluz zvysuje odpor.

Samozrejme mala zatacka s minimalnim naklonem = maly odpor. Ale cim vic budu chtit zatacet tim to bude horsi. A cim bude letadlo mene hodne tim hur.

Proto jsem psal ze si myslim ze je lepsi se ucit kridelka, kdyz mam moznost. Ideal je samozrejme koordinovany let jak pise jag42.

Ja se zase omlouvam jestli jsem se nevyjadril hned presne. Moje vyjadrovaci schopnosti nejsou nic moc. :(

* Napr. viz zde: https://secure.wikimedia.org/wikipedia/ ... Canada_143 :D
Zamčeno

Zpět na „Letadla - začátečník“